Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Використання культивованих та дикорослих ягід з високим вмістом БАР в харчових технологіях(2020) Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаАналізуючи сучасний стан проблеми переробки дикорослої сировини в Україні намітилася яскраво виражена тенденція поширення переробки ягід у вигляді порошків, паст, екстрактів, напівфабрикатів з високим ступенем готовності, настоїв та відварів, а також продуктів з тривалим терміном зберігання./Analyzing the current state of the problem of processing of wild raw materials in Ukraine, there is a pronounced trend of widespread processing of berries in the form of powders, pastes, extracts, semi-finished products with a high degree of readiness, infusions and decoctions, as well as products with long shelf life.Документ Методи кріозахисту структур плодів та ягід при заморожуванні(2020) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаНа біооб’єкти в процесі заморожування негативний вплив справляють кристали льоду, надмірна дегідрація, гіперконцентрування солей, зміни pH, що призводить до руйнування клітин. Щоб запобігти цьому плоди та ягоди заморожують під захистом різних сполук, названих кріопротекторами, які сприяють модифікації структури рідкої фази і характеру її кристалоутворення./Ice objects are negatively affected by ice crystals, excessive dehydration, hyperconcentration of salts, changes in pH, which leads to cell destruction. To prevent this, fruits and berries are frozen under the protection of various compounds called cryoprotectants, which help to modify the structure of the liquid phase and the nature of its crystal formation.Документ Сучані технології заморожування плодово-ягідної сировини: переваги та недоліки(2020) Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаШвидке та шокове заморожування є сьогодні пріоритетним як у світовій, так і вітчизняній економіці. Проте навіть ці способи не забезпечують максимально повного збереження біокомпонентів сировини у готових продуктах та їх належного товарного вигляду. Після повної дефростації тканини плодів та ягід стають в’ялими, втрачають свою консистенцію, зі зруйнованих при заморожуванні клітин витікає від 20 до 50% соку разом із розчиненими в ньому БАР. Тому необхідне детальне вивчення зміни властивостей компонентів харчових продуктів при заморожуванні./Rapid and shock freezing is a priority today in both the global and domestic economies. However, even these methods do not provide the most complete preservation of biocomponents of raw materials in finished products and their proper appearance. After complete defrosting, the tissues of fruits and berries become flabby, lose their consistency, from the cells destroyed during freezing, 20 to 50% of the juice flows out together with the BAR dissolved in it. Therefore, a detailed study of changes in the properties of food components during freezing is required.Документ Оцінка безпеки швидкозаморожених плодово-ягідних напівфабрикатів на основі принципів системи НАССР(2019) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Роман Юрійович; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаНагальною проблемою, особливо актуальною останнім часом, є цілорічне забезпечення населення України високовітамінною продукцією. Цього можна досягти переробленням сезонної сировини, в тому числі, плодово-ягідної (культивованої і дикорослої), на заморожені напівфабрикати. Розширення споживчого ринку цієї продукції із врахуванням того, що вона призначена для усіх верств населення, вимагає дотримання відповідних засад управління її безпекою та якістю на всіх етапах виробництва. Оперативні знання з передбачення можливості виникнення небезпечних чинників на етапах виробництва заморожених напівфабрикатів дозволили розробити корегувальні дії для створення належних умов отримання безпечної продукції відповідно до принципів НАССР. The revevant problem of today's science is the provision of Ukrainian population with high-vitamin foodstuffs. This can be achieved by procession of seasonal raw materials, including fruit and berry (either cultivated or wild), into frozen half products. The market of this production can be widened regarding its destination for all of the population strata; therefore, it requires keeping the proper rules of maganemegt of its safety and quality throughout all the technological process. The operational theory of avoiding the possibilities of apparition of the dangerous effects in half products allowed us to elaborate the correctional affairs to create the proper conditions for obtaining the safe foodstuffs by the principles of НАССР.Документ Використання принципів харчової комбінаторики для створення заморожених плодово-ягідних сумішей(2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаДля отримати замороженого напівфабрикату із плодово-ягідних культур для цілорічного постачання населення України високовітамінною продукцією потрібно поставити мету розроблення напівфабрикату; потрібно проаналізувати напівфабрикат за сукупністю параметрів, що визначають його ефективність; встановити переваги біологічної активності та поліфункціональності напівфабрикату; виявити можливі недоліки напівфабрикату; спрогнозувати варіанти вдосконалення напівфабрикату; розробити технологію напівфабрикату, запатентувати спосіб отримання напівфабрикату, розробити рекламу та оцінити масштаби задоволення потреб населення у новому продукті та його конкурентоспроможність.To get frozen semi-finished fruit and berry crops for the year-round supply of Ukrainian population with high-quality products, one must set the goal of developing semi-finished products; it is necessary to analyze the semi-finished product in a set of parameters that determine its efficiency; to establish advantages of biological activity and multifunctionality of semi-finished products; to identify possible shortcomings of the semi-finished product; predict options for improving the half-finished product; to develop semifinished technology, to patent the way of obtaining a semi-finished product, to develop advertising and to assess the extent of satisfying the needs of the population in the new product and its competitiveness.Документ Визначення критеріїв придатності плодово-ягідних культур до заморожування(2018) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаСмак і запах продукту, які передусім оцінює споживач, визначається співвідношенням у плодах і ягодах цукрів та органічних кислот, що характеризується глюкоацидометричним (глюкозокислотним) індексом. У усіх досліджуваних плодах і ягодах визначали вміст загальних цукрів і кислот, враховуючи той факт, що оптимальним є їхнє співвідношення як 6-7 до 1. The taste and smell of a product, which is primarily appreciated by the consumer, is determined by the ratio of sugars and organic acids in fruits and berries, which is characterized by a glucoacidometric (glucose) index. In all the fruits and berries studied, the content of total sugars and acids was determined, taking into account the fact that their ratio is optimally 6-7 to 1.Документ Ринок швидкозамороженої плодово-ягідної продукції в Україні(2018) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа останні 5 років експорт ягід з України збільшився в чотири рази, серед найбільш затребуваних - полуниця, чорниця і журавлина. Головними перешкодами експорту українських ягід є висока конкуренція; чинні в конкретних країнах стандарти, незалежно від офіційних вимог ЄС; застарілість виробничих.Over the past 5 years, the export of berries from Ukraine has increased fourfold, among the most in demand - strawberries, blueberries and cranberries. The main ones obstacles to the export of Ukrainian berries are high competition; valid in concrete country standards, regardless of official EU requirements; obsolete production funds and not the optimality of the business model.Документ Використання речовин антимікробної дії в якості кріопротекторів для обробки ягід(2017) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаОсновні втрати ягідної сировини при зберіганні зумовлені розвитком фітопатогенної мікрофлори. Одним з ефективних прийомів пригнічення збудників інфекційних захворювань ягід є застосування антисептиків. Було обґрунтовано використання сорбінової та бензойної кислоти для попереднього оброблення сировини перед заморожуванням. The main losses of berry raw materials during storage are due to the development of phytopathogenic microflora. One of the effective methods of inhibition of pathogens of infectious diseases of berries is the use of antiseptics. The use of sorbic acid and benzoic acid was used for preliminary processing of raw materials before freezing.Документ Вивчення низькотемпературних впливів на біохімічні показники дикорослих ягід(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаПідвищення культури харчування населення, зростання попиту на харчові продукти, які позиціонуються як корисні для здоров’я, розуміння причинно- наслідкового зв’язку між структурою харчування і станом здоров’я безумовно забезпечать популярність заморожених плодів серед споживачів. Increasing food culture of the population, increased demand for food products that are marketed as healthy, understanding the effect relation between the structure of nutrition and health certainly provide frozen fruit popularity among consumers.Документ Функціональні інгредієнти дикорослих ягід як збагачувачі молочних середовищ(2013) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаУстановлено основні способи збагачення молочних середовищ біологічно активними речовинами ягідної сировини, зокрема утверджено визначальну роль низьких температур у збереженні хімічного складу вихідної сировини й готового продукту. The main methods to enrich the dairy semi products with biologically active substances extracted from wild berries were highlighted in this work. Particularly, we confirmed the conceptual role of low temperatures in protecting the chemical composition of both the initial raw and the final product.