Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
17 результатів
Результати пошуку
Документ Використання методу твердофазної спектрофотометрії для аналізу зразків води(2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаЗагострення екологічного становища в Україні, підвищення вимог до якості харчових продуктів та сировини, необхідність розширення методів діагностики початкових стадій захворювань людини пов‘язані з потраплянням у харчову продукцію, питну воду та інші об‘єкти довкілля великої кількості токсичних металів. Worsening ecological situation in Ukraine, increasing requirements for quality of food and raw materials, the need to expand diagnostic methods initial stages of human diseases associated with getting into food, drinking water and other environmental features of a large number of toxic metals.Документ Перспективи використання барвників, іммобілізованих на іонообмінниках для твердофазного спектрофотометричного визначення мікроелементного складу харчових продуктів(2013) Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаНа основі результатів систематичного дослідження взаємодії іонів металів і органічних кислот з сульфофталеїновими, триарилметановими, родаміновими, поліметиновими та азобарвниками, іммобілізованими на полімерних іонообмінниках АВ-17х8 та КУ-2х8, обрано найбільш перспективні гетерофазні реагенти для концентрування і твердофазного спектрофотометричного визначення мікрокількостей іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ті (IV) на рівні 0,1-0,5 ГДК і нижче. Based on a systematic study of the interaction of metal ions and organic acids with sulfoftaleyinovymy, tryarylmetanovymy, rodaminovymy, polymethine and azo dyes, immobilized on polymeric ion exchanger AV-17h8 and KU-2h8, selected the most promising heterophase reagents for concentration and solid phase spectrophotometric determination of trace ions Cu (II ), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) at 0.1-0.5 MPC and below.Документ Визначення неіоногенних поверхнево-активних речовин у пральних порошках(2014) Бутенко, Олена Миколаївна; Костенко, Єлизавета ЄвгеніївнаПоверхнево-активні речовини — хімічні речовини, які знижують поверхневий натяг рідини, полегшуючи розтікання і знижуючи міжфазний натяг на межі двох рідин. ПАР зазвичай амфіфільні органічні сполуки (містять як гідрофільні так і гідрофобні групи). Через таку будову вони розчиняються як у неполярних жирах і органічних розчинах, так і в полярній воді. ПАР сприяють змочуванню тіл водою, впливають на стійкість суспензій, емульсій і пін, мають високу миючу дію. Тому їх використовують як миючі засоби, стабілізатори водних дисперсій, пластифікатори у виробництві пластмас, будматеріалів тощо. До ПАР належать: звичайне мило (суміш натрієвих солей жирних кислот — олеати, стеарати натрію), синтетичні миючі засоби, а також спирти, карбонові кислоти, аміни тощо. Surfactants - chemicals that lower the surface tension of the liquid, making it easier spreading and reducing the interfacial tension at the two liquids. South Africa usually amphiphilic organic compound (containing both hydrophilic and hydrophobic groups). Because of this structure as they dissolve in fats and nonpolar organic solutions and in polar waters. South Africa promote wetting water bodies, affecting the stability of suspensions, emulsions and foams have high cleaning action. Because they are used as detergents, stabilizers aqueous dispersions, plasticizers in plastics, building materials and so on. To South Africa include: ordinary soap (a mixture of sodium salts of fatty acids - oleate, sodium stearate), synthetic detergents and alcohols, carboxylic acids, amines and more.Документ Моніторинг нітратів у плодоовочевій продукції(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаВідомо, що 70-80% добової норми нітратів потрапляє в організм людини саме з овочевою продукцією. Незначні кількості нітратів потрапляють з фруктами, ягодами, молочними та м'ясними продуктами. Тому метою дослідження було визначення, аналіз та оцінка вмісту нітратів у рослинній продукції різних областей України. We know that 70-80% of the daily requirement of nitrate ingested it with vegetable products. Minor amounts of nitrates come from fruits, berries, dairy and meat products. The purpose of the study was to determine, analysis and evaluation of nitrate in vegetable products from different regions of Ukraine.Документ Комплекси Купруму (II) зі стрептоцидом та стрептоміцином та їх застосування(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаСтрептоцид і стрептоміцин - антибіотики, широко використовуються у медичній практиці та ветеринарії. Тому актуальним є питання визначення стрептоциду і стрептоміцину у продуктах тваринного походження. Тобто важливим є створення нових методик визначення цих лікарських препаратів (R). Крім того, за літературними даними відомо, що комплексні сполуки лікарських препаратів з металами можуть посилювати фармакологічну дію препарату [1,2]. Для вирішення зазначених завдань необхідно було вивчити комплексоутворення R з різними металами, зокрема з купрумом (II) метал-індикаторним методом [3]. Оскільки в літературі відсутні такі дані, це стало метою нашої роботи. Streptocide and streptomycin - antibiotics are widely used in medicine and veterinary medicine. Therefore, an important question is the definition streptotsida and streptomycin in animal products. That is important to create new methods of determining these drugs (R). In addition, according to the literature it is known that complex compounds with metals medicines may increase the pharmacological effect of the drug [1,2]. To solve these problems it is necessary to study the complexation R with various metals, including copper (II) metal-indicator method [3]. Since no such literature data, it was the purpose of our work.Документ Дослідження комплексоутворення в системі Cd (II) - стрептоцид(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаСульфаніламідні препарати належать до хіміотерапевтичних засобів широкого антибактеріального спектру дії, оскільки вони пригнічують життєдіяльність багатьох видів грампозитивних і грамнегативних бактерій: стрептококів, стафілококів, менінгококів, гонококів і багато інших. Сульфаніламіди активні по відношенню до складних вірусів клостридій, плазмодій малярії і токсоплазм, актиноміцет. Сульфаніламідні препарати в невеликих концентраціях затримують ріст і розвиток бактерій, тобто діють бактеріостатично. Сульфаніламідні препарати мають протизапальну дію, викликають пригнічення процесів регенерації при місцевому застосуванні, гальмують газообмін, знижують активність інших ферментних систем, стимулюють процес фагоцитозу, підвищують стійкість організму до токсинів. Sulfanilamides to chemotherapeutic agents include a wide antibacterial spectrum, because they suppress the livelihoods of many species of gram-positive and gram-negative bacteria, streptococci, staphylococci, meningococci, gonococci, and many others. Sulfonamide active in relation to complex viruses clostridia, plasmodium malaria and Toxoplasma, actinomycetes. Sulfanilamides low concentrations in delaying the growth and development of bacteria that are bacteriostatic. Sulfanilamides have anti-inflammatory effect, causing inhibition of regeneration processes when applied topically, inhibit gas exchange, reduces the activity of other enzyme systems, stimulate the process of phagocytosis, increase resistance to toxins.Документ Комплекси Меркурію (II) з деякими антибіотиками та їх застосування(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаТоксичні елементи при дуже низьких концентраціях не справляють негативний вплив на рослини та тварин. Максимальну токсичність проявляють найбільш хімічно активні часточки, координаційно ненасичені іони. Зменшення електрофільних властивостей комплексного іона відповідно призводить до зниження його токсичної дії на організм людини. Зв'язування вільних іонів металу полідендатними лігандами перетворює їх у стійкі більш координаційно насичені часточки, що не здатні зруйнувати біокомплекси організму, а відповідно, малотоксичні. Вони мембранопроникні, здатні до транспортування та виведення з організму. Toxic elements at very low concentrations do not have a negative impact on plants and animals. The maximum toxicity are most reactive particles coordination unsaturated ions. Reducing electrophilic properties of the complex ion respectively leads to reducing its toxic effect on the human body. The binding of free metal ions polidendatnymy ligands makes them more resistant to coordinating rich particles that are not able to destroy BIOCOMPLEXES body, and therefore, low toxicity. They membranopronykni capable of transporting and excretion from the body.Документ Проблеми у викладанні дисципліни «Аналітична хімія» для студентів напрямів «Харчові технології та інженерія» та «Біотехнологія»(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаОсновними завданнями вивчення дисципліни «Аналітична хімія» є вивчення основ теорії хімічних та інструментальних методів аналізу, опанування основних операцій, якими супроводжується процес виконання аналізу об'єктів. The main objectives of the study of the subject "Analytical Chemistry" is a study of the foundations of the theory of chemical and instrumental methods of analysis, mastering basic operations that accompany the process of performance analysis objects.Документ Особливості викладання дисципліни «Аналітичні методи контролю якості харчових продуктів»(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаВикладання нормативної навчальної дисципліни «Аналітичні методи контролю якості харчових продуктів» проводиться кафедрою аналітичної хімії відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістрів за спеціальністю: 8.18010010 - «Якість, стандартизація та сертифікація». Предметом вивчення навчальної дисципліни є теорія та методологія хімічного аналізу харчових об'єктів. Teaching regulatory discipline "Analytical methods to control food quality" of analytical chemistry Department conducted according to educational and vocational training programs for masters in specialty 8.18010010 - "Quality, standardization and certification". The object of the course is the study of the theory and methodology of chemical analysis of food objects.Документ До питання про організацію навчального процесу з дисципліни «Аналітичні методи контролю об'єктів довкілля» на кафедрі аналітичної хімії НУХТ(2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаПротягом декількох років у Національному університеті харчових технологій проводиться підготовка бакалаврів і магістрів - екологів. Навчальний план підготовки екологів не передбачає викладання дисципліни «Аналітична хімія», яка є однією з базових для спеціалістів такого фаху. У зв'язку з цим в НУХТ було внесено до навчального плану підготовки екологів дисципліну «Аналітичні методи контролю об'єктів довкілля». For several years, the National University of Food Technologies is preparing bachelors and masters - environmentalists. The curriculum does not provide environmental training of teaching "Analytical Chemistry", which is a base for specialists of this profession. In this regard, our library was added to the curriculum for environmental discipline "Analytical methods of financial control environment."