Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання барвників, іммобілізованих на іонообмінниках для твердофазного спектрофотометричного визначення мікроелементного складу харчових продуктів
    (2013) Костенко, Єлизавета Євгеніївна
    На основі результатів систематичного дослідження взаємодії іонів металів і органічних кислот з сульфофталеїновими, триарилметановими, родаміновими, поліметиновими та азобарвниками, іммобілізованими на полімерних іонообмінниках АВ-17х8 та КУ-2х8, обрано найбільш перспективні гетерофазні реагенти для концентрування і твердофазного спектрофотометричного визначення мікрокількостей іонів Cu (II), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ті (IV) на рівні 0,1-0,5 ГДК і нижче. Based on a systematic study of the interaction of metal ions and organic acids with sulfoftaleyinovymy, tryarylmetanovymy, rodaminovymy, polymethine and azo dyes, immobilized on polymeric ion exchanger AV-17h8 and KU-2h8, selected the most promising heterophase reagents for concentration and solid phase spectrophotometric determination of trace ions Cu (II ), Pb (II), Zn (II), Hg (II), Cd (II), Fe (III), Sn (IV), Zr (IV), Ti (IV) at 0.1-0.5 MPC and below.
  • Ескіз
    Документ
    Протекторні властивості харчових продуктів щодо іонів токсичних металів
    (2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    У відповідності до закону збереження гомеостазу організм людини сам себе захищає від дії ксенобіотиків до певної межі. Великий внесок у підтримання та підвищення захисних можливостей організму роблять харчові продукти, зв'язуючи токсиканти у сполуки, що зменшують токсичну дію отруйних речовин. Тому для оцінки якості харчових продуктів доцільно використовувати такий показник харчової цінності як здатність основних компонентів та харчових добавок зв'язувати токсичні метали (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) та виводити їх після перетравлювання їжі з організму людини. In accordance with the law of conservation of homeostasis human body itself protected from exposure to xenobiotics to a certain limit. Great contribution to the maintenance and increase the protective capacity of the organism make foods linking toxicants in compounds that reduce the toxic effects of toxic substances. Therefore, assessing the quality of food is appropriate to use a figure nutritional value as the ability of major components and food additives bind toxic metals (Pb (II), Cd (II), Hg (II)) and remove them after digestion of the human body.
  • Ескіз
    Документ
    Гібридні методи аналізу в контролі якості харчових продуктів
    (2014) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Нові вимоги до аналітичного контролю якості та безпечності харчових продуктів зумовлені специфікою, що склалась на сучасному вітчизняному продовольчому ринку. Значна частка ринку забезпечується невеликими виробниками; споживачу пропонується велике різноманіття назв та торгових марок одного і того ж харчового продукту. Споживач у своєму виборі все частіше керується міркуваннями екологічності та харчової повноцінності продуктів. New requirements for analytical quality control and food safety products due to the specifics that emerged in the modern domestic food market. A significant share of the market provided by small manufacturers; consumers are offered a wide variety of names and trade marks the same food. Consumers in their choice of more and more guided by considerations of environmental and food products usefulness.
  • Ескіз
    Документ
    Використання метал-індикаторного методу для оцінки протекторних властивостей основних компонентів харчових продуктів
    (2009) Боднар, А. В.; Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Штокало, Мирослава Йосипівна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта Альбертівна
    Досліджено комплексоутворення плюмбуму (II) з казеїном, лактозою та амінокислотами харчових продуктів. Встановлено склад утворюваних сполук. Стійкість комплексів оцінена за допомогою концентрації вільних іонів металу, що знаходяться в рівновазі з комплексоутворюючими сполуками та константами рівноваги реакції комплексоутворення. It was investigated the complex formation of Lead (II) with a casein, lactose and amino acids of food products. There was determined composition of such complex formations.The stability of complexes was appraised by the concentration of free metal ions, which are in an equilibrium with complex formative connections and constants of equilibrium reaction of complex formation.