Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 35
  • Ескіз
    Документ
    Властивості стеролів тваринного походження
    (2019) Кашпуровська, Тетяна Юріївна; Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Романовська, Тетяна Іванівна
    У роботі охарактеризовано стероли. Особливу увагу зосереджено на стеролах тваринного походження. Серед представників виділено холестрол, наведено його роль в організмі людини. У якості сировини для отримання холестеролу запропоновано ланолін. The work describes the sterols. Particular attention is paid to animal sterols. Among the representatives of the selected cholesterol, his role in the human body is given. Lanolin was proposed as a raw material for cholesterol.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу технологічних чинників на властивості олієжирової композиції (ОЖК КТІОЛ)
    (2019) Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна
    Вовняний жир - це природний ліпід, який пом'якшує шкіру і вовняні волокна, а також захищає їх від несприятливих погодних умов. Найбільш широко використовуваними продуктами є рафінований віск з вовни та її модифікації, які називаються ланоліном. Ланолін і його похідні мають широку сферу застосування. Робота присвячена дослідженню особливостей окиснення оліє жирової композиції у процесі термоокиснення. Wool grease is a natural lipid that softens the skin and sheep's wool fibers, as well as protects them from adverse weather conditions. The most widely used products are refined wool oil and its modifications, which are called lanolin. Lanolin and its derivatives have a wide range of applications. The work is devoted to the study of the oxidation characteristics of oil-fat composition during the thermal oxidation process.
  • Ескіз
    Документ
    Пігменти темнозабарвлених олій у оздоровчих харчових продуктах
    (2018) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    У ріпаковій і гарбузовій оліях, отриманих за однакових умов пресування, визначено вміст пігментів: хлорофілів та каротиноїдів. За зовнішнім виглядом ріпакова олія мала темно-коричневий колір, а гарбузова – темно-зелений. Смак і запах були притаманні даним оліям. Можливими шляхами використання таких олій є використання їх як рецептурних компонентів майонезів, салатних соусів у ресторанній справі та виробництво спредів на галузевих харчових підприємствах. The content of pigments: chlorophylls and carotenoids is determined in rapeseed and pumpkin oils obtained under the same pressing conditions. In appearance, the rapeseed oil had a dark brown color, and the pumpkin - dark green. Taste and smell were inherent in this oil. Possible ways to use such oils are to use them as prescription components of mayonnaise, salad sauces in the restaurant business and the production of spreads at sectoral food businesses.
  • Ескіз
    Документ
    Кавбуз – перспективна сировина для виробництва оздоровчих продуктів
    (2018) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Романовська, Тетяна Іванівна
    Нами досліджено зміст важливих макронутриентов кавбуза, вітамінів, харчових сорбентів. Визначено фізико-хімічні властивості харчових волокон кавбуза. Науково обгрунтовано та розроблено спосіб підготовки пюре кавбуза, визначено його основні фізико-хімічні показники. Відзначено, що завдяки наявності значної кількості пектинових речовин і клітковини, які характеризуються високою водопоглинальну здатністю, пюре має хороші технологічні характеристики. We have investigated the content of important macronutrients of Qabbuz, vitamins, food sorbents. The physicochemical properties of dietary fiber kabbuz were determined. A method of preparing mash of saliva is scientifically substantiated and developed, its main physicochemical parameters have been determined. It is noted that due to the presence of a significant amount of pectic substances and fiber, which are characterized by high water-claying ability, puree has good technological characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Використання біологічно активованого зерна для виробництва оздоровчих продуктів
    (2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Романовська, Тетяна Іванівна; Антонюк, Мар'яна Миколаївна
    Обґрунтовано та розроблено технологію виготовлення оздоровчих продуктів для закладів громадського харчування на основі цільного зерна пшениці «Цілюще зернятко» з настоєм часнику чи настоєм цибулі. Дані продукти включають пророщене зерно пшениці та відповідну заливку. Ці зернові продукти можна вживати самостійно, у вигляді гарнірів або додавати до салатів. The technology of production of health-improving products for catering establishments on the basis of whole grain of wheat "Tsiliuzhnyi Zernyatko" with garlic infusion or onion infusion is substantiated and developed. These products include sprouted wheat grain and appropriate fill. These cereal products can be used independently, in the form of side dishes or added to salads.
  • Ескіз
    Документ
    Фізико-хімічні властивості вовняного жиру
    (2018) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Ярмоліцька, Олена Сергіївна
    Вовняний жир отримують під час очищення вовни для легкої промисловості. Очищення вовни проводять в основному миттям у водних розчинах мийних засобів, а також шляхом обробки вовни екстрагентами. Кожний спосіб очищення вовни має свої особливості, які безпосередньо впливають і на якість вовни і на якість та безпечність вовняного жиру. Wool grease is obtained during the cleaning of wool for light industry. Wool cleansing is carried out mainly by washing in aqueous solutions of detergents, as well as by treating wool with extractives. Each method of wool cleaning has its own characteristics, which directly affect the quality of wool and the quality and safety of wool grease.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості фізико-хімічних властивостей ланоліну
    (2018) Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна
    Косметичні засоби — це препарати, які застосовуються для догляду за шкірою, нігтями, волоссям тощо. Особливим попитом користується декоративна косметика, проте все більшої популярності набуває косметика лікувально-профілактичної дії. Останнім часом спостерігається зростання інтересу суспільства до продуктів натурального походження. У зв’язку з чим з’явилася тенденція зниження у складі косметичних препаратів штучних ароматизаторів і консервантів, що призводить до зменшення терміну зберігання. Cosmetic products are preparations that are used to care for skin, nails, hair, etc. Of particular demand is decorative cosmetics, but more and more popular is the cosmetics of therapeutic and prophylactic action. Recently there has been an increase in the interest of society in products of natural origin. In connection with this, there was a tendency for the decrease in the composition of cosmetics artificial flavors and preservatives, which leads to a decrease in the shelf life.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження антиокислювальної здатності ланоліну в системі КТІОЛ
    (2018) Ярмоліцька, Олена Сергіївна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна
    Проблема удосконалення та розробки нових технологій, продуктів і препаратів є актуальною для всіх галузей промисловості. Одним із напрямів конструювання інноваційних продуктів і препаратів є використання в ліпідовмісних композиціях восків, воскоподібних продуктів і їхніх фракцій з ліпофільно-гідрофільними, функціональньно-технологічними та функціональними властивостями. The problem of improving and developing new technologies, products and drugs are relevant for all industries. One of the directions of designing innovative products and preparations is the use in lipid-containing compositions of waxes, waxy products and their fractions with lipophilic-hydrophilic, functional-technological and functional properties.
  • Ескіз
    Документ
    Зміни вмісту жиру у процесі біологічного активування зерна
    (2017) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Романовська, Тетяна Іванівна
    Експериментально встановлено збільшення вмісту жиру на початковому етапі пророщування зерна. Далі вміст жиру зменшується, що пов'язано з гідролітичним розщепленням. Біологічно активоване зерно, яке є джерелом природних антиоксидантів, зокрема вітаміну Е, доцільно застосовувати при виробництві оздоровчих харчових продуктів.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання фосфоліпідів для харчових продуктів оздоровчого призначення
    (2016) Романовська, Тетяна Іванівна
    Фосфоліпіди виконують важливі функції у живому організмі: входять до складу клітинних мембран та, утворюючи ліпопротеїнові комплекси, беруть участь у перенесені речовин через мембрану, у впізнаванні гормонів чи інших біологічно-активних речовин і відіграють регуляторну функцію; також є джерелом фосфору для синтезу енергогенних сполук тощо. Phospholipids play important functions in living organisms: part of the cell membranes, forming lpoperation complexes, participate in the transferred substances through the membrane in the recognition of hormones or other biologically active substances and play a regulatory function; it is also a source of phosphorus for the synthesis of energyagency compounds and the like.