Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Порівняльна характеристика біохімічного складу насіння льону та чіа як джерел функціональних інгредієнтів для створення оздоровчих харчових продуктів
    (2020) Чемелєва, Юлія Михайлівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Насіння чіа та льону містять у своєму складі безліч цінних біологічно активних речовин, які позитивно впливають на діяльність систем організму людини, що зумовлює їх використання як джерел функціональних інгредієнтів при створенні оздоровчих продуктів. Порівняльний аналіз насіння льону та чіа вказує на схожість культур за біохімічним складом. Тому при створені оздоровчих харчових продуктів більш доцільним є використання насіння льону з багатим вмістом біологічно цінних речовин та низькою ціною. Chia and flax seeds contain many valuable biologically active substances that have a positive effect on the systems of the human body, which leads to their use as sources of functional ingredients in the creation of health products. Comparative analysis of flax and chia seeds indicates the similarity of crops in biochemical composition. Therefore, when creating health foods it is more appropriate to use flax seeds with a rich content of biologically valuable substances and a low price.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз показників харчової та біологічної цінності лляних крекерів, збагачених томатними вичавками і зеленню кропу
    (2021) Чемелєва, Юлія Михайлівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Для збагачення лляних крекерів пропонується використовувати овочеву сировину, а саме томатні вичавки, які є цінним джерелом каротиноїдів, а також кріп, який покращить органолептичні властивості і забезпечить надходження корисних мікронутрієнтів. Визначено, що енергетична цінність флаксів становить 342,6 ккал. При споживанні рекомендованої денної порції 50 г людина отримає 171,3 ккал. Для дівчат віком 18-29 років це дозволить забезпечити добові потреби в енергії на 8,5 %.При цьому нутрієнтна насиченість продукту є дуже великою, що свідчить про його високу біологічну цінність. Зокрема, добові потреби жінок у макро- та мікронутрієнтах будуть забезпечені на такому рівні, %: білки – 13,9, жири – 35,2, вітамін РР – 18,8, β-каротин – 34,5, калій – 16,0, кальцій – 11,6, магній – 33,2, фосфор – 23,0, залізо – 25,0, селен – 14,8. To enrich flax crackers, it is proposed to use vegetable raw materials, namely tomato paste, which is a valuable source of carotenoids, as well as dill, which will improve organoleptic properties and ensure the supply of useful micronutrients. It is determined that the energy value of flax is 342.6 kcal. When consuming the recommended daily portion of 50 g, a person will receive 171.3 kcal. For girls aged 18-29, this will provide a daily energy requirement of 8.5%. The nutrient saturation of the product is very high, which indicates its high biological value. In particular, women's daily needs for macro- and micronutrients will be met at the following level,%: proteins - 13.9, fats - 35.2, vitamin PP - 18.8, β-carotene - 34.5, potassium - 16.0 , calcium - 11.6, magnesium - 33.2, phosphorus - 23.0, iron - 25.0, selenium - 14.8.