Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 29
  • Ескіз
    Документ
    Використання спектроскопічних методів в аналізі молочних продуктів
    (2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    В дослідженнях, які проводились у весняний період 2023 року, були проаналізовані близько 20 зразків питного молока майже всіх відомих українських виробників молочної продукції та два зразки фермерського молока від надійних сільгоспвиробників. Питні зразки відрізнялись між собою способом температурної обробки (пастеризоване, ультрапастеризоване, стерилізоване) та технологією виготовлення (мікрофільтроване). Впливу способу термообробки на вміст триптофану не спостерігається.
  • Ескіз
    Документ
    Спектрофотометричне та хроматографічне визначення фосфору в молоці
    (2023) Іщенко, Микола Володимирович; Квітковська, Надія Петрівна; Маслюк, Алла Володимирівна; Чечет, Ольга Миколаївна; Романько, Марина Євгенівна; Лінійчук, Наталія Василівна
    Контроль якості харчових продуктів – одна зі складових проблеми здорового харчування. Спектрофотометричне визначення Фосфору в молоці ґрунтується на вимірюванні оптичної густини розчину фосфоромолібденової гетерополікислоти при довжині хвилі 820-830 нм після додавання відновника, такого як аскорбінова кислота. У роботі використовували УФ/Вид спектрофотометр Shimadzu UV2100 PC (Shimadzu, Японія). Йонний фосфор визначали методом високоефективної йоннообмінної хроматографії за розробленою нами методикою. Зразки молока знежирювали екстракцією гексаном, розбавляли у 50 разів і фільтрували крізь мембранний фільтр. Отримані зразки вводили у йонообмінний хроматограф Thermo ICS-5000, розділення відбувалось на колонці AS19 довжиною 15 см. Концентрацію йонного фосфору визначали за калібрувальним графіком.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення форм кальцію у молоці та молочних продуктах
    (2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія Андріївна
    В статті розглянуто вплив термообробки на форми Кальцію в молоці. Значний вплив на неорганічну складову молока має його термічна обробка. Відмічається, що в процесі нагрівання кальцій гідрогенфосфат, який знаходиться у вигляді істинного розчину, переходитьу нерозчинний кальцій фосфат, який у вигляді колоїду осідає на казеїнових міцелах. Для проведення досліджень були взяті зразки натурального, пастеризованого молока та питного молока, виготовленого із сухих молочних продуктів (так зване відновлене молоко). Натуральне незбиране молоко було від надійних сільгоспвиробників молочної продукції Київщини. Пастеризоване молоко було відомих українських виробників та придбане у супермаркетах м. Києва. Зразки відновленого молока готували із сухого продукту українських виробників сухого молока розпилювального сушіння, розчиняючи порошок у відповідному об’ємі підготовленої питної води за температури (40±2) ºС, щоб одержати продукт жирністю 2,5 %. Визначення вмісту загального Кальцію у зразках проводили методом атомноабсорбційної спектрометрії за стандартною методикою. Пробопідготовку зразків молока для атомно-абсорбційної спектрометрії проводили методом сухого озолення. Йонний Кальцій визначали за допомогою Кальцій-селективного електроду. The article examines the influence of heat treatment on the forms of calcium in milk. Heat treatment has a significant effect on the inorganic component of milk. It is noted that in the process of heating calcium hydrogen phosphate, which is in the form of a true solution, turns into insoluble calcium phosphate, which in the form of a colloid settles on casein micelles. Samples of natural, pasteurized milk and drinking milk made from dry milk products (so-called reconstituted milk) were taken for the research. Natural whole milk was from reliable agricultural producers of dairy products in the Kyiv region. The pasteurized milk was from well-known Ukrainian producers and was purchased from Kyiv supermarkets. Samples of reconstituted milk were prepared from the spray-dried dry product of Ukrainian manufacturers of dry milk by dissolving the powder in the appropriate volume of prepared drinking water at a temperature of (40±2) ºС to obtain a product with a fat content of 2.5%. Determination of the content of total calcium in the samples was carried out by the method of atomic absorption spectrometry according to the standard method. Sample preparation of milk samples for atomic absorption spectrometry was carried out by the method of dry ashing. Ionic calcium was determined using a calcium-selective electrode.
  • Ескіз
    Документ
    Потенціометричне визначення Са2+ в молоці
    (2023) Сокол, Єва Віталіївна; Квітковська, Надія Петрівна
    В тезах проаналізовано інформацію навчальних, наукових, довідкових джерел, а також різних інтернет-ресурсів щодо солей Кальцію в молоці та їх визначення методом прямої потенціометрії за допомогою іон-селективних електродів. Головною перевагою методу прямої потенціометрії з використанням Са-ІСЕ є його зручність, портативність, простота та експресність: тривалість аналізу визначається часом пробопідготовки, оскільки час самого вимірювання займає не більше 1-2 хв.
  • Ескіз
    Документ
    Technology of multicomponent albumin product
    (НУХТ, 2023-04-03) Soloviov, Nikita; Tymchuk, Alla
    Розроблена технологія полікомпонентного альбумінного продукту із заданим складом та властивостями. Визначено оптимальну дозу та спосіб внесення сиропу топінамбура до концентрату білкового молочного. Досліджено вплив сиропу топінамбура на здатність готового продукту до зберігання протягом 72 год. The technology of a multicomponent albumin product with a given composition and properties has been developed. The optimal dose and method of adding Jerusalem artichoke syrup to milk protein concentrate has been determined. The effect of Jerusalem artichoke syrup on the ability of the finished product to be stored for 72 hours was investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу режимів теплової обробки молока на його білковий склад
    (2022) Шульга, Наталія Михайлівна
    Досліджено зміни у біохімічному складі молока за різних промислових режимів його теплової обробки (короткочасна та тривала низько- і високотемпературна пастеризація, стерилізація в упаковці). Встановлено, що тривала дія високої температури призводила до збільшення ступеня денатурації фракцій α-, β- та k-казеїну. The changes of milk biochemical composition under different industrial regimes of its heat treatment (short-term and long-term low- and high-temperature pasteurization, sterilization in packaging) were investigated. It was found that prolonged treatment with high temperature led to the increase of the denaturation of α-, β- and k-casein fractions.
  • Ескіз
    Документ
    Обробка молока електрофізичними методами
    (2018) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович
    У сучасних умовах виробництва продукції науково-технічний прогрес є одним з найважливіших факторів у молочній промисловості, при якому створюється та впроваджується у виробництво нові методи обробки, створення нових машин, технологій, обладнання, а також перероблення молока та зберігання продукту. Робота присвячена дослідженню впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на знищення мікроорганізмів в обробленому незбираному молоці. Наведено результати досліджень обробленого незбираного молока, ІЕП. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30кВ/см протягом 30 с є найбільш ефективною, оскільки сприяє зменшенню мікроорганізмів в обробленому молоці.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз перспективи використання продуктів переробки молока для створення функціональних продуктів
    (2019) Накемпій, Олена Костянтинівна
    В даний час люди приділяють набагато більше уваги стану свого здоров'я, ніж навіть пару років назад. Спостерігається тенденція, коли люди віддають перевагу здоровій і корисній їжі, корисним напоям.У процесі промислової переробки молока на масло, сир твердий та кисломолочний отримують побічні продукти - знежирене молоко, пахту і молочну сироватку. За своїми біологічними властивостями вона не поступається цільному молоку. Біологічна цінність вторинного молочної сировини обумовлена змістом в ньому молочних білків (казеїну, сироваткових білків), вуглеводів, жиру, мінеральних солей, вітамінів, мікро - і ультрамікроелементів і інших речовин, необхідних для нормального росту і розвитку організму людини.Розробка нових функціональних продуктів з використанням вторинної молочної сировини в дієтичному харчуванні людей в нинішній період, коли фізичні навантаження значно знизилися, з'являється тенденція до надлишкової маси тіла, зросли нервово-психічні перевантаження і в харчуванні має значення не стільки його енергетична цінність, скільки висока біологічна повноцінність є дуже актуальною. Також така переробка знижує навантаження на навколишнє природнє середовище, зменшуючи кількість відходів та стічних вод. At present, people are paying much more attention to their health than even a couple of years ago. There is a tendency when people prefer healthy and healthy food, useful drinks. In process of industrial processing of milk for butter, hard cheese and dairy products, they receive by-products - skimmed milk, buttermilk and milk whey. By its biological properties, it does not yield to whole milk. The biological value of secondary dairy raw materials is due to the content of milk proteins (casein, whey proteins), carbohydrates, fat, mineral salts, vitamins, micro - and ultramicroelements, and other substances necessary for normal growth and development of the human body. Development of new functional products using secondary dairy raw materials in dietary nutrition of people in the present period, when physical activity has decreased significantly, there is a tendency to excess body weight, increased neuromuscular overload The importance and power of nutrition is not so much its energy value, but the high biological value is very relevant.Also, such processing reduces the load on the environment, reducing the amount of waste and sewage.
  • Ескіз
    Документ
    Influence of strong pulsed electric fields on vitamins in milk
    (2018) Sviatnenko, Roman; Marynin, Andriy; Kochubei-Lytvynenko, Oksana
    The article presents the results of the study on changes in the content of vitamin C in processed milk by pulsed electric fields. The optimal processing modes are set.
  • Ескіз
    Документ
    Non-thermal methods for whole milk treatment
    (2016) Ukrainets, Anatoliy; Marynin, Andriy; Sviatnenko, Roman; Pasichnyi, Vasyl; Kochubei-Lytvynenko, Oksana
    Серед продуктів харчування значне місце належить рідким харчовим продуктам: безалкогольним напоям, пиву, молоку, натуральним винам тощо. Відомі технології подовження термінів зберігання цих продуктів базуються на термічному обробленні (пастеризація та стерилізація), застосуванні ультрафільтрації, добавках до продукту різних за своєю природою хімічних консервантів. При цьому харчові та органолептичні властивості рідких харчових продуктів суттєво погіршуються. Перспективним напрямом підвищення термінів зберігання цих продуктів є застосування електрофізичних методів а саме сильних імпульсних електричних полів без розрядів. Among food products, a significant place belongs to liquid food products: non-alcoholic beverages, beer, milk, natural wines and the like. There are known the technologies for lengthening the shelf life of these products, that are based on thermal processing (pasteurization and sterilization), the use of ultrafiltration, and adding to the product of various chemical preservatives in nature. In this case, the food and organoleptic properties of liquid food products significantly deteriorate [1]. A promising direction of increasing the shelf life of these products is the use of electrophysical methods, namely strong pulsed electric fields without discharges.