Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 72
  • Ескіз
    Документ
    Определение животных и растительных жиров в масложировой промышленности методом БИК-спектроскопии
    (2021) Лукияник, Александра Валентиновна; Гуцало, Инна Владимировна; Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна
    Современная масложировая промышленность требует обеспечения потребителей гарантируемым качеством продуктов, поэтому возникает необходимость разработки точных экспресс-методов контроля качественных показателей продукции. The modern oil and fat industry requires the provision of consumers with guaranteed product quality, so there is a need to develop accurate express methods for monitoring product quality indicators.
  • Ескіз
    Документ
    Сравнительная характеристика различных сортов семян подсолнечника при помощи БИК-спектров отражения
    (2021) Гуцало, Инна Владимировна; Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна; Ковалева, Светлана Александровна
    Подсолнечник (Helianthusannuus L.) – широко культивируемая культура, которая имеет множество применений. В последние годы наблюдается повышенный интерес к разведению семян подсолнечника с высоким содержанием олеиновой кислоты. После того, как были вы- ведены родительские линии, селекционерами получено первое поколение. Поставленная пе- ред ними задача заключается в том, чтобы идентифицировать в следующих репродукциях высокое содержание олеиновой кислоты. Подсолнечник культивируют преимущественно для производства масла. Sunflower (Helianthusannuus L.) is a widely cultivated crop that has many applications. In recent years, there has been an increased interest in breeding sunflower seeds with a high content of oleic acid. After you were parental lines have been introduced, and the first generation has been produced by breeders. Delivered pe- before them, the task is to identify in the following reproductions high content of oleic acid. Sunflower is cultivated mainly for oil production.
  • Ескіз
    Документ
    Освітня діяльність із застосуванням інтернет-технологій
    (2020) Шатковська, Галина Іванівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
    У процесі навчання здобувачів технічних закладів вищої освіти застосування комп’ютерних технологій, на заняттях з фізики, має стратегічно важливе значення, тому що спеціалізація багатьох факультетів безпосередньо пов’язана з роботою на комп’ютері. In the process of training students of technical institutions of higher education, the use of computer technologies in physics classes is of strategic importance, because the specialization of many faculties is directly related to computer work.
  • Ескіз
    Документ
    Использование мультимедийных технологий в высших учебных заведениях
    (2020) Шатковская, Галина Ивановна; Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна
    Главной задачей высшего учебного заведення на современном этапе является подготовка специалистов, способных нестандартно и своевременно реагировать на изменения, происходящие в мире. Поэтому для подготовки соискателей высшего образования к профессиональной деятельности в будущем и используются инновационные методы обучения. Широкое применение мультимедийных технологий в высших учебных заведеннях при преподавании дисциплин, в частности физики, способно повисить эффективность активних методов обучения. The main task of a higher education institution at the present stage is to train professionals who are able to respond to changes in the world in a non-standard and timely manner. That is why innovative methods of higher education are used to prepare higher education applicants for professional work in the future. The widespread use of multimedia technologies in higher education institutions in the teaching of disciplines, in particular physics, can increase the effectiveness of active teaching methods. Key words: multimedia technologies, higher education applicants, multimedia lecture presentations.
  • Ескіз
    Документ
    Система для багатокомпонентного аналізу якості сільськ-господарської продукції, кормів і сировини
    (2020) Гуцало, Інна Володимирівна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
    У роботі проведено аналіз сучасних методів вимірювання основних компонентів, що характеризують якість сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з використанням сучасної інструментальної бази приладів і засобів контролю на основі методу інфрачервоної (ІЧ) спектроскопії. The paper analyzes modern methods of measuring the main components that characterize the quality of agricultural products, raw materials and food using a modern instrumental base of devices and control tools based on the method of infrared (IR) spectroscopy.
  • Ескіз
    Документ
    Реологические и акустические свой-ства некоторых фторорганических соединений
    (2020) Бурмистров, Александр Николаевич; Шатковская Галина Ивановна; Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна
    Акустическими и реологическими методами исследованы равновесные свойства рода фторпроизводных бензола и толуола: 1,3-1,4- бистрифторметилбензол, перфтормезитилен, мезитилен и другие в интервале температур 293-473 К вдоль кривой равновесия. Скорость распространения звука измеряли импульсно-фазовым методом на частоте 5 МГц, плотность - пикнометром. На основании измеренных величин плотности и скорости звука били рассчитаны низкочастотные модули упругости, показатели адиабаты, знтальпии парообразования и другие параметры. Все данные сведены в таблицу, сделаны соответствующие выводы. Acoustic and rheological methods were used to study the equilibrium properties of the fluorine derivatives of benzene and toluene: 1,3-1,4-bistrifluoromethylbenzene, perfluoromesitylene, mesitylene and others in the temperature range 293-473 K along the equilibrium curve. The speed of sound propagation was measured by the pulse-phase method at a frequency of 5 MHz, and the density was measured with a pycnometer. Based on the measured values ​​of the density and sound velocity of the beat, the low-frequency moduli of elasticity, adiabatic exponents, vaporization constants, and other parameters were calculated. All data are summarized in a table, appropriate conclusions are made.
  • Ескіз
    Документ
    Использование ближней инфракрасной спектроскопии для анализа семян под-солнечника
    (2019) Гуцало, Инна Владимировна; Манк, Валерий Вениаминович; Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна
    Спектроскопия в ближнем инфракрасном диапазоне (БИК-спектроскопия) представляет собой современньїй инструментальньїй метод количественного и качественного анализа раз- ньіх обьектов, основанньїй на сочетании спектроскопии и статистических методов исследо- вания многофакторних зависимостей. Зта молекулярная спектроскопия, применяемая для определения состава обьекта без его разложения, обьічно составляет суть химического анализа. В последнее время широкое распространение долучили исследования по использованию спектроскопии диффузного отражения в БИК диапазоне для анализа пищевьіх продуктов и сьірья для их производства. Spectroscopy in the near infrared range (NIR spectroscopy) is a modern instrumental method for the quantitative and qualitative analysis of various objects, based on a combination of spectroscopy and statistical methods for studying multifactor dependences. This molecular spectroscopy, used to determine the composition of an object without its decomposition, is usually the essence of chemical analysis. Recently, studies on the use of diffuse reflectance spectroscopy in the NIR range for the analysis of food products and raw materials for their production have become widespread.
  • Ескіз
    Документ
    О возможности использования метода БИК-спектроскопии для анализа качества пчелиного воска
    (2019) Литвинчук (Воронцова), Светлана Ивановна; Носенко, Владимир Ерофеевич; Вишняк, Владимир Викторович
    Целью исследований било установление особенностей спектров отражения пчелиного воска в ближней инфракрасной (БИК) области, а также фальсифицированного воска, содержащего примеси парафина и церезина. Применение такого метода предусматривает проведение анализов в течение нескольких минут без нарушения структурно-механических свойств исследуемых обьектов. The aim of the research was to establish the features of the reflectance spectra of beeswax in the near infrared (NIR) region, as well as falsified wax containing impurities of paraffin and ceresin. The use of this method provides for analysis within a few minutes without violating the structural and mechanical properties of the objects under study.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання мікрохвильового термооброблення при виготовленні безглютенових гречаних вафельних листів
    (2018) Дорохович, Вікторія Віталіївна; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Носенко, Володимир Єрофійович
    Запропоновано використовувати мікрохвильове випромінювання для інтенсифікації термооброблення вафельних листів з гречаного борошна. Using of microwave radiation is proposed to intensify the heat treatment of wafer sheets made from buckwheat flour.
  • Ескіз
    Документ
    Determination of Fatty Acid Profile of Sunflower Oil Samples by NMR 1H Spectroscopy
    (2018) Kovaleva, Svetlana; Mazur, Larisa; Miroshnikov, Oleg; Hutsalo, Inna
    Sunflower oil with a high content of oleic acid (Omega-9) and a sufficiently low content of polyunsaturated linoleic acid (Omega-6) is characterized by a lower nutritional value but greater chemical stability at high temperatures and in the presence of oxidizing agents, therefore, it has several advantages for the food and chemical industries, and also as a raw material for the production of biofuels. The determination of the TAG composition o f oil is very important, because due to selection there is a large number o f sunflower varieties. The spectra o f oil samples extracted from seeds o f various sunflower varieties were investigated by NMR 1H spectroscopy to determine fatty acids composition. This method based on estimation and comparison the proton integral intensities of allylic and bis-allylic CH2 groups with intensity o f glycerol protons that allows to determine the amounts o f these unsaturated fatty acids. Each oil sample obtained has its individual TAG profile determining its physicochemical properties and nutritional value. Method 1H-NMR spectroscopy is rapid and non-destructive, so it is perspective for determination o f oil fatty acid composition.