Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Use of Waste Materials as Feedstocks for Alcohol Production
    (2016) Boiko, Petro
    In this artical we describe the use of Waste as a raw material in ethanol production. В статті розглядаються питання використання відходів для виробництва спирту етилового, у тому числі бiоетанол.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження процесу мембраної дистиляції при концентруванні мінеральних речовин
    (2012) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Торколат, Е. О.; Данилевич, В. П.; Кучерук, Дмитро Дмитрович
    На сьогодні активно розвиваються прикладні аспекти умовно нових мембранних процесів, таких як мембранна дистиляція. Today, the rapid development of new conventionally applied aspects of membrane processes such as membrane distillation.
  • Ескіз
    Документ
    Концентрування водного розчину хлориду амонію контактною мембранною дистиляцією
    (2012) Змієвський, Юрій Григорович; Кукоба, Сергій Валерійович; Рябцев, Геннадій Леонідович
    Для встановлення можливості концентрування водного розчину хлориду амонію контактною мембранною дистиляцією (КМД), визначення продуктивності мембран марки МФФК і вибору ступеня концентрування проведено експерименти на мембранній установці проточного типу (розташування мембран МФФК-3 — горизонтальне (гарячий напірний канал знизу); швидкості гарячого й холодного потоків у напірних каналах — 0,047 м/с; температура гарячого розчину — 333 К, дистильованої води — 293 К;). To establish the possibility of concentrating aqueous solution of ammonium chloride contact membrane distillation (KMD), the definition of performance membranes mark MFFK degree of concentration and selection conducted experiments on membrane installation flow type (location membranes MFFK-3 - horizontal (hot discharge channel below); speed hot and cold pressure flows in channels - 0.047 m / s; hot solution temperature - 333 K, distilled water - 293 K;).
  • Ескіз
    Документ
    Застосування первапорації в комбінованих масообмінних процесах харчової й хімічної технології
    (2013) Мікульонок, Ігор Олегович; Рябцев, Геннадій Леонідович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій Васильович
  • Ескіз
    Документ
    Energy-saving technology of mass transfer in tray columns with separate phase movement
    (2010) Maleta, Vladimir; Taran, Vitaly; Maleta, Bogdan
    The comparison of formalized models, describing the operation of mass transfer column devices allows determining the type of equipment with the lowest power consumption in processes. For tray columns, the most widespread model is the model of theoretical contact phase, offered by McCabe-Thiele [1]. This model is based on the column material balance by distributed component and can be summarized in two postulates. 1. The concentration of volatile component in the contact phase is constant. 2. Vapor removing from the phase is in balance with liquid leaving the phase. In this case, the hydrodynamic indices of liquid and vapor flows are reduced to the perfect mixing models. The use of combinations of the other hydrodynamic models for liquid and vapor phases allowed Lewis to draw conclusions on significant enhancement of component separation. The greatest effect is achieved upon perfect displacement by vapor and liquid and single-direction movement of liquid in adjacent contact phases. All subsequent studies in this segment were aimed at industrial implementation of W.K. Lewis[2] conclusions. In particular, M.R. Cannon [3] suggested the following phase interaction mode. While the vapor passes through the column, the liquid doesn’t flow from tray to tray, and if the liquid overflows, it is not mixed on adjacent trays. The aim of the present paper is to determine the correlation between all offered models from the prospective of energy consumption during the separation process.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення можливості висушування квасної комбінованої закваски
    (2001) Прибильський, Віталій Леонідович; Антонюк, Tетяна Андріївна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор Володимирович
    Для проведення досліджень передбачалось приготування замісу із зерна пшениці визначеної крохмалистості із заміною води на 25, 50, 75 % фільтратом зернової барди, його розварювання за низькотемпературною схемою з використанням ферментного препарату Термаміл - 120 L для розрідження середовища, подальше оцукрення затору ферментним препаратом Сан Супер - 240 L, зброджування сусла та його перегонка. Проведені дослідження якості дистилятів бражок показали, що після перших двох циклів застосування фільтрату барди вміст в них таких домішок як альдегіди, вищі спирти та ефіри суттєво не змінювався у порівнянню з контролем в усіх дослідних зразках. For research envisaged making dough from wheat certain krohmalystosti with replacement water for 25, 50, 75% of the filtrate grain bards, his cooking at low temperature scheme using enzyme Termamil - 120 L for dilution protection, further otsukrennya mash enzyme preparation Sao Super - 240 L, it must fermentation and distillation. The research quality distillates brazhok showed that after the first two cycles of leachate bards content of impurities such as aldehydes, higher alcohols and esters did not change significantly compared to control in all samples.