2018
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27162
Переглянути
Документ Перспективи розвитку цукрової промисловості України(2018) Національний університет харчових технологій27 березня по 28 березня 2018 року в Національному університеті харчових технологій (м. Київ) відбулася Міжнародна науково-технічна конференція цукровиків України “Перспективи розвитку цукрової промисловості України”. Організаторами заходу виступили Національний університет харчових технологій, Національна асоціація цукровиків України, Інститут післяди-пломної освіти Національного університету харчових технологій, Інститут продовольчих ресу-рсів НААН України. Інформаційні партнери конференції: журнал “Цукор України” та інфора-маційний бюлетень “Вісник цукровиків України”. У роботі конференції взяли участь фахівці 76 цукрових заводів України, керівники галу-зі, власники агропромхолдингів, керівники цукрових компаній та заводів, представники науко-во-дослідних, учбових, проектних інститутів та понад 80 фірм та організацій, що працюють в галузі цукрового виробництва. На конференцію прибули представники цукрової промисловості Білорусі, Грузії, Киргизії, Польщі, Росії, Чехії, Словаччини, Німеччини, Франції, США, Італії. Під час роботи конференції був проведений крутий стіл “Альтернативні види палива в цукробуряковому виробництві”, у якому взяли участь керівники цукрових компаній, відповіда-льні працівники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національної ака-демії аграрних наук України, керівники та спеціалісти Національної асоціації цукровиків Укра-їни, Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості, Інституту біоенерге-тичних культур і цукрових буряків НААНУ, наукові співробітники НУХТ, керівники та техніч-ні керівники цукрових заводів, представники фірм, які працюють в цукровій галузі, а також працювала виставка продукції та послуг вітчизняних та закордонних фірм-учасників. Матеріали конференції підготовлені фахівцями НУХТ, Інституту післядипломної освіти НУХТ, УкрНДІЦП. Інституту продовольчих ресурсів НААН України. Для фахівців цукрової галузі. March 27 to March 28, 2018 at the National University Food Technology (Kyiv) International Scientific and Technical Sugar Conference of Ukraine "Prospects for Sugar Development industry of Ukraine ". The event was organized by the National University of Food Technologies, National Sugar Association of Ukraine, Institute of post-graduate education at the National University of Food Technologies, Institute of Food Resourses NAAS of Ukraine. Information Conference partners: Sugar Ukraine magazine and informational bulletin "Herald of Sugarcorns of Ukraine". The conference was attended by specialists of 76 sugar factories of Ukraine, heads of branches, owners of agro-holdings, sugar producers companies and factories, representatives of science and research, educational and design institutes and more than 80 companies and organizations working in the field of sugar production. Representatives of the sugar industry came to the conference industry of Belarus, Georgia, Kyrgyzstan, Poland, Russia, Czech Republic, Slovakia, Germany, France, USA, Italy. During the conference was held a cool table "Alternative types of fuel in the sugar-beet production "in which participated Sugar companies managers, Ministry of Responsibility Agrarian Policy and Food of Ukraine, National Agricultural Academy of Agriculture Sciences of Ukraine, managers and specialists of the National Sugar Association Ukraine, the Ukrainian Research Institute of Sugar Industry, Institute of Bioenergetic Cultures and Sugar Beet NANU, scientific NUKHT employees, heads and technical managers of sugar factories, representatives of firms working in the sugar industry, and also worked exhibition of products and services of domestic and foreign participating companies. Materials of the conference were prepared by NUKHT specialists and the Institute postgraduate education NUKHT, UkrNDICC. Institute of Food Resources NAAS of Ukraine. For specialists in the sugar industry.Документ Інноваційні методи викладання іноземних мов у немовних вищих навчальних закладах(2018) Національний університет харчових технологійРозглянуто сучасні проблеми викладання іноземних мов в немовних вищих навчальних закладах, застосуваня мультимедійних засобів та нових технологій для підвищення мотивації студентів при вивченні іноземної мови та підвищення ефективності навчання. Результати досліджень та обговорень можуть бути використані в навчальному процесі та в подальших наукових дослідженнях. The modern problems of teaching foreign languages in non-language higher education are considered educational institutions, the use of multimedia and new ones technologies for increasing the motivation of students in studying a foreign language and improving learning efficiency. Results of research and discussion can be used in the educational process and further scientific researches.Документ Сучасні методи, інформаційне, програмне та технічне забезпечення систем керування організаційно-технічними та технологічними комплексами(2018) Національний університет харчових технологійУ матеріалах конференції наведено доповіді за напрямами: автоматизація процесів управління технологічними процесами та комплексами, ієрархічні системи управління та інформаційні системи управління у виробництві та освіті. Видання містить програму і матеріали Міжнародної науково-технічної конференції/ Матеріали конференції будуть корисні науковим та інженерно-технічним працівникам, виробничникам, потенційним інвесторам, студентам вищих закладів освіти та всім, хто пов’язаний з харчовою промисловістю та автоматизацією.The materials of the conference are presented in the following areas: automation of processes of management of technological processes and complexes, hierarchical control systems and information management systems in production and education. The publication contains the program and materials of the International Scientific and Technical Conference. The materials of the conference will be useful for scientific and engineering workers, industrialists, potential investors, students of higher educational institutions and all those involved with the food industry and automation.Документ Золотий каштан(2018) Національний університет харчових технологійДокумент Сучасні проблеми бухгалтерського обліку та фінансів(2018) Національний університет харчових технологійРозглянуто сучасні проблеми бухгалтерського обліку та фінансів, зокрема питання фінансового забезпечення економічного та соціального розвитку підприємств харчової промисловості, організації обліково-аналітичної, фінансово-інвестиційної діяльності із врахуванням їх галузевих особливостей; питання розвитку фінансово-кредитних відносин в ринкових умовах, актуальні проблеми теорії та практики страхування, стан та перспективи розвитку банківської системи України. Одержані результати дадуть змогу більш ефективно формувати та реалізовувати стратегії розвитку суб’єктів господарювання з урахуванням вітчизняного та міжнародного досвіду. Результати досліджень та обговорень можуть бути використані в навчальному процесі та в подальших наукових дослідженнях. The modern problems of accounting and finance are considered, in particular, the financial support of economic and social development of enterprises of the food industry, organization of accounting and analytical, financial and investment activity taking into account their sectoral peculiarities; issues of development of financial and credit relations in market conditions, actual problems of theory and practice of insurance, state and prospects of development of the banking system of Ukraine. The obtained results will enable to more effectively develop and implement strategies for the development of business entities, taking into account domestic and international experience. Research and discussion results can be used in the learning process and in further research.Документ Мембранні процеси та обладнання в харчових технологіях та інженерії(2018) Національний університет харчових технологійВидання містить матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Мембранні процеси та обладнання в харчових технологіях та інженерії». Розглянуто проблеми застосування мембранних технологій в переробній та харчовій промисловості: теоретичні засади застосування мембранних технологій в харчовій промисловості; розробка та застосування полімерних та керамічних мембран в харчовій промисловості; сучасне обладнання для реалізації мембранних процесів; застосування мембранних технологій в підготовці питної води та в очищенні промислових стічних вод. Розраховано на науковців, дослідників та інженерно-технічних працівників, які займаються означеними проблемами в переробній та харчовій промисловості. Vydannya mistytʹ materialy Mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi «Membranni protsesy ta obladnannya v kharchovykh tekhnolohiyakh ta inzheneriyi». Roz·hlyanuto problemy zastosuvannya membrannykh tekhnolohiy v pererobniy ta kharchoviy promyslovosti: teoretychni zasady zastosuvannya membrannykh tekhnolohiy v kharchoviy promyslovosti; rozrobka ta zastosuvannya polimernykh ta keramichnykh membran v kharchoviy promyslovosti; suchasne obladnannya dlya realizatsiyi membrannykh protsesiv; zastosuvannya membrannykh tekhnolohiy v pidhotovtsi pytnoyi vody ta v ochyshchenni promyslovykh stichnykh vod. Rozrakhovano na naukovtsiv, doslidnykiv ta inzhenerno-tekhnichnykh pratsivnykiv, yaki zaymayutʹsya oznachenymy problemamy v pererobniy ta kharchoviy promyslovosti. Показати більше 702/5000 The publication contains materials of the International Scientific and Practical Conference "Membrane Processes and Equipment in Food Technology and Engineering". The problems of using membrane technologies in processing and processing are considered food industry: the theoretical basis for the use of membrane technologies in the food industry; development and application of polymeric and ceramic membranes in the food industry; modern equipment for implementation of membrane processes; application of membrane technologies in preparation of drinking water and purification of industrial waste water. Designed for scientists, researchers and engineers workers who deal with identified problems in processing and food industry.Документ Наукові здобутки молоді — вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті(2018) Національний університет харчових технологійВидання містить матеріали 84 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів. Розглянуто проблеми удосконалення існуючих та створення нових енерго- та ресурсоощадних технологій для виробництва харчових продуктів на основі сучасних фізико-хімічних методів, використання нетрадиційної сировини, новітнього технологічного та енергозберігаючого обладнання, підвищення ефективності діяльності підприємств, а також результати науково-дослідних робіт студентів з метою підвищення якості підготовки майбутніх фахівців харчової промисловості. Розраховано на молодих науковців і дослідників, які займаються означеними проблемами у харчовій науці та промисловості.The publication contains materials of 84 International scientific conference of young scientists and students "Youth scientific achievements to the 21st century Nutrition problem solution". It was considered the problems of improving existing and creating new energy and resource saving technologies for food production based on modern physical and chemical methods, the use of unconventional raw materials, modern technological and energy saving equipment, improve of efficiency of the enterprises, and also the students research work results for improve quality training of future professionals of the food industry. The publication is intended for young scientists and researchers who are engaged in definite problems in the food science and industry.Документ Сучасні науково-методичні проблеми математики у вищій школі(2018) Національний університет харчових технологійВидання містить матеріали Міжнародної науково-методичної конференції «Сучасні науково-методичні проблеми математики у вищій школі». На конференції розглянуті сучасні математичні методи в інженерних задачах та методичні проблеми викладання математичних дисциплін у вищій школі. У матеріалах висвітлено шляхи і методи інтенсифікації навчального процесу й вплив новітніх наукових розробок на формування майбутніх фахівців. This publication contains the materials of International Scientific and Methodical Conference Modern Scientific and Methodical Issues of Mathematics in Higher School. The conference covered modern methods used in mathematics and engineering challenges, as well as methodical issues of teaching mathematical disciplines in higher school. The materials elucidate the ways and methods of intensification of educational process and the influence of recent scientific developments on the formation of future specialists.Документ Перспективи майбутнього та реалії сьогодення в технологіях водопідготовки(2018) Національний університет харчових технологійПроблема якості питної води стає все вагомішою з розкриттям нових таємниць щодо ролі води в біохімії життя. Поновлення водного балансу організму в основному забезпечується питною водою та водою, що входить до продуктів харчування. Відтак зростаючі вимоги до якості питної води безпосередньо стосуються й води як компонента харчових технологій. Раніше якість води була синонімом безпеки її споживання. В останні роки принципово постало питання фізіологічної повноцінності води, що надає їй риси харчового продукту, можливості набуття нею біологічної активності під впливом безреагентних фізичних чинників та є новим, більш високим рівнем вирішення проблеми забезпечення належної якості води, призначеної для споживання людиною.The problem of drinking water quality is becoming more and more important with the disclosure of new secrets regarding the role of water in the biochemistry of life. Restoring the body's water balance basically is provided with drinking water and water included in foodstuffs. So increasing requirements for drinking water quality are directly related to water as a component food technology. Previously, water quality was synonymous with the safety of its consumption. In the last years, the question of the physiological value of water, which gives it its features, was fundamentally raised the food product, the possibility of acquiring biological activity under its influence non-reagent physical factors and a new, higher level of problem solving ensuring the proper quality of water intended for human consumption.Документ Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека(2018) Національний університет харчових технологійУ матеріалах конференції наведено тези доповідей за актуальними напрямами розроблення, виробництва та споживання принципово нового покоління харчових продуктів – продуктів оздоровчого, профілактичного, лікувального та спеціального призначення. Коло наукових інтересів учасників конференції сформовано за такими напрямами: фармаконутриціологія у парадигмі нової концепції харчування, стан та перспективи розвитку технологій оздоровчих продуктів та дієтичних добавок, натуральні збагачувачі як альтернатива синтетичним харчовим добавкам, нетрадиційні джерела сировини у виробництві продукції нового покоління, інновації у виробництві та споживанні харчових продуктів, якість, безпека, ефективність оздоровчих продуктів та дієтичних добавок, харчові звички та культура харчування. На основі теоретичних та експериментальних досліджень запропоновано науково обґрунтовані, технологічно доцільні та економічно вигідні способи вирішення прикладних завдань формування, створення та розвиток в Україні індустрії оздоровчих продуктів, які відповідають основним принципам харчування XXI століття – ефективність, якість та безпека. Матеріали конференції стануть в нагоді фахівцям різних галузей харчової промисловості, інженерно-технічним працівникам, потенційним інвесторам, студентам вищих навчальних закладів та всім, хто цікавиться проблемами здорового харчування. The materials of the conference give the theses of the reports for the actual directions of development, production and consumption of a fundamentally new generation of food products - products for health, prevention, medical and special purpose. Circle of scientific interests of participants The conference was organized in the following areas: Pharmacotyric triology at the paradigm of the new concept of nutrition, the state and prospects of technology development health products and dietary supplements, natural enrichers like an alternative to synthetic food additives, non-traditional sources of raw materials in the production of new generation products, innovations in manufacturing and food consumption, quality, safety, health improvement foods and dietary supplements, nutritional habits and nutrition culture. On the basis of theoretical and experimental researches it is suggested scientifically sound, technologically expedient and cost effective methods the decision of the applied tasks of formation, creation and development in Ukraine the industry of health products that meet the basic principles Nutrition of the XXI century - efficiency, quality and safety. Materials of the conference will be useful to specialists in various branches of food industry, engineering workers, potential investors, students of higher educational institutions and everyone who is interested in problems healthy eating.Документ Проблеми управління і економіки підприємств в сучасних умовах(2018) Національний університет харчових технологійВидання містить тези доповідей учасників ХІV Міжнародної науковопрактичної конференції. Розглянуто актуальні питання управління та економіки підприємств в сучасних умовах посилення глобалізації економіки, ознайомлено читачів з характером змін усіх складових управлінської діяльності суб’єктів господарювання в умовах інтенсифікації розвитку технологій управління, зростання інноваційної активності, підвищення ефективності мотиваційного механізму підтримки виробництва, розвитку маркетингової забезпечення підприємства. Розраховано на студентів, аспірантів, викладачів, наукових працівників, яких цікавлять питання, пов’язані з функціонуванням підприємств в сучасних ринкових умовах. Collection of abstracts by leading scientists, specialists and young researchers in the field of economics and management presented to the Conference. Recommended for students, postgraduates, leading scientists, young researches, teaching staff, managers of food industry.Документ Новітні технології пакування(2018) Національний університет харчових технологійДокумент Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі(2018) Національний університет харчових технологійЗбірник включає в себе програму та матеріали доповідей учасників міжнародних науково-практичних конференцій «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві» 11 вересня 2018 року та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», які відбулися 13 вересня 2018 року в м. Києві. Матеріали присвячено вирішенню актуальних питань хлібопекарської та кондитерської галузей, зокрема шляхам покращення якості хліба, проблемам розширення асортименту, в тому числі створенню виробів спеціального призначення. Збірник призначений для фахівців хлібопекарської та кондитерської промисловості, інженерно-технічних працівників, потенційних інвесторів, викладачів вищої школи, студентів і аспірантів вищих навчальних закладів та всіх, хто цікавиться актуальними проблемами хлібопекарської галузі. The collection includes a program and materials of reports of participants of international scientific-practical conferences "Innovative technologies in bakery production" on September 11, 2018 and "Achievements and prospects of development of the confectionery industry", which took place on September 13, 2018 in Kyiv. Materials are devoted to solving topical issues of the bakery and confectionery industries, in particular ways to improve the quality of bread, the problems of expanding the range, including the creation of special purpose products.Документ Практика і перспективи розвитку еногастрономічного туризму: світовий досвід для України(2018) Національний університет харчових технологійВидання містить матеріали Міжнародної науково-практичної онлайн конференції. Розглянуто проблеми та перспективи розвитку еногастрономічного туризму в Україні та регіонах світу. Розраховано на фахівців і дослідників, які займаються означеними проблемами у туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. The publication contains materials of the International scientific and practical online conference. Problems and prospects of development of enhastronical tourism in the article are considered Ukraine and regions of the world. Designed for specialists and researchers who deal with identified problems in tourist and hotel-restaurant business.Документ Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції(2018) Національний університет харчових технологійУ даному виданні представлено програма та тези матеріалів доповідей міжнародної науково-технічної конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції» відповідно до тематичних напрямків секції №24 «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології» Наукової ради Міністерства освіти і науки України. Проведення конференції направлене на розширене представлення наукових здобутків науковців та ознайомлення експертів харчової промисловості і промислової біотехнології, підвищення рівня проведення експертиз проектів, що подаються на конкурси і гранти для фінансування за кошти державного бюджету та направлені на розширення тематики наукових проектів для можливості співпраці науковців в світовому науковому просторі. This publication presents the program and abstracts of report materials International scientific and technical conference "Scientific problems of food technologies and industrial biotechnology in the context of Eurointegration " in accordance with the thematic areas of section № 24 "Scientific problems of food Technology and Industrial Biotechnology "Scientific Council of the Ministry of Education and science of Ukraine. Conducting the conference is aimed at an expanded presentation scientific achievements of scientists and familiarization of experts in the food industry industry and industrial biotechnology, raising the level of conducting expert examination of projects submitted for competitions and grants for financing for funds of the state budget and aimed at expanding the subject of scientific projects for the possibility of cooperation of scientists in the world scientific spaciousДокумент Біотехнологія: досвід, традиції та інновації(2018) Національний університет харчових технологійЗбірник містить матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції «Біотехнологія: досвід, традиції та інновації» (15 листопада 2018 р.). Розглянуто теоретичні та практичні аспекти розробки, виробництва, контролю якості та стандартизації продуктів біотехнології на сучасному етапі. Для широкого кола магістрантів, аспірантів, докторантів, співробітників фармацевтичних та біотехнологічних підприємств, фармацевтичних фірм, викладачів вищих навчальних закладів. Матеріали публікуються в авторській редакції. Рекомендовано вченою радою Національного університету харчових технологій. Протокол №3 від 25 жовтня 2018 року. Proceedings of The ІІ International Scientific and Practical Internet- Conference «Biotechnology: experience, traditions and innovations» (November 15, 2018) shows advanced theoretical and practical knowledge of development, production, quality control, standardization and distribution of pharmaceutical products. It is useful for Master Degree and PhD students, staff of pharmaceutical and biotechnical plants, pharmaceutical companies, and university lecturers. Materials are published in author’s edition. Recommended for publication by the Academic Council of the National University of Food Technologies. Minutes of meeting № 3 October 25, 2018.Документ Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності(2018) Національний університет харчових технологійУ матеріалах конференції наведено доповіді за такими напрямами: стан та шляхи ресурсо- й енергозаощадження на підприємствах харчової промисловості; інноваційні та ресурсоощадні технології продуктів харчування; використання нетрадиційної сировини в технологіях продуктів харчування; інноваційні технології пакування харчових продуктів; енергоощадні та ресурсозберігаючі технології виготовлення тари та упаковки; інноваційні складові створення пакувального обладнання; енергоменеджмент на підприємствах харчової промисловості; шляхи підвищення ефективності виробничої логістики на підприємствах харчової промисловості. На основі науково- дослідних робіт запропоновано шляхи вирішення прикладних задач нагальної проблеми в харчовій промисловості – ресурсо- та енергозаощадження. Матеріали конференції будуть корисні науковим та інженерно - технічним працівникам, виробничникам, потенційним інвесторам, студентам ВНЗ та всім хто пов’язаний з харчовою та пакувальною індустрією. Proceedings of the conference contain the reports dedicated to the following topics: state and the headlines of resource and energy saving on food industry enterprises; innovative and resource saving technologies of foodstuffs; using the non-traditional raw materials in technologies of foodstuffs; energy and resource saving technologies of packaging; innovative components to create the packaging equipment; energetic management on food industry enterprises; the ways to improve the efficiency of productive logistic on food industry enterprises. Based on the scientific researches presented, the authors have proposed the ways to solve the applied problems in food industry, which are resource and energy saving. Proceedings of the conference will be interesting for scientists and engineers, industrial managers, potential investors, high school students and others who are connected to food and packaging industries.Документ Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві(2018) Національний університет харчових технологійЗбірник включає в себе програму та матеріали доповідей учасників міжнародних науково-практичних конференцій «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві» 11 вересня 2018 року та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», які відбулися 13 вересня 2018 року в м. Києві. Матеріали присвячено вирішенню актуальних питань хлібопекарської та кондитерської галузей, зокрема шляхам покращення якості хліба, проблемам розширення асортименту, в тому числі створенню виробів спеціального призначення. Збірник призначений для фахівців хлібопекарської та кондитерської промисловості, інженерно-технічних працівників, потенційних інвесторів, викладачів вищої школи, студентів і аспірантів вищих навчальних закладів та всіх, хто цікавиться актуальними проблемами хлібопекарської галузі.The collection includes a program and materials of reports of participants of international scientific-practical conferences "Innovative technologies in bakery production" on September 11, 2018 and "Achievements and prospects of development of the confectionery industry", which took place on September 13, 2018 in Kyiv. Materials are devoted to solving topical issues of the bakery and confectionery industries, in particular ways to improve the quality of bread, the problems of expanding the range, including the creation of special purpose products. The collection is intended for experts in the baking and confectionery industry, engineering and technical workers, potential investors, high school lecturers, students and post-graduate students of higher educational institutions and all those who are interested in the actual problems of the bakery industry.Документ Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК(2018) Національний університет харчових технологійУ збірник увійшли тези доповідей учасників VІІ Всеукраїнської науково- практичної конференції «Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК», в яких розглянуто актуальні питання функціонування та розвитку суб’єктів господарювання, висвітлено проблеми ресурсної, інноваційно-інвестиційної, фінансової, управлінської та зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Розраховано на науковців, викладачів, аспірантів і студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, яких цікавлять питання, пов’язані з функціонуванням підприємств харчової та переробної галузей АПК у сучасних умовах господарювання. The collection includes the abstracts of the participants of the VІІ All-Ukrainian scientific- practical conference "Increasing the efficiency of enterprises food and processing industries of the agroindustrial complex ", in which the topical issues are considered functioning and development of business entities, problems are highlighted resource, innovation-investment, financial, managerial and foreign economic activity of enterprises. Designed for scientists, lecturers, postgraduates and students of economics specialties of higher educational institutions, who are interested in issues related to functioning of the enterprises of the food and processing industries of agrarian and industrial complex in modern conditions of management.Документ Гуманітарна складова вищої освіти: досвід і проблеми(2018) Національний університет харчових технологійУ збірник увійшли тези доповідей учасників Міжнародної наукової Інтернет-конференції «Гуманітарна складова вищої освіти: досвід і проблеми», в яких розглянуто актуальні питання викладання та вивчення гуманітарних дисциплін у технічних і технологічних ВНЗ, роль цих дисциплін у формуванні світогляду сучасного студентства, а також гуманітарні та виховні аспекти у викладанні загальнонаукових, технічних та технологічних дисциплін. Розраховано на науковців, викладачів, аспірантів і студентів усіх спеціальностей вищих навчальних закладів, яких цікавлять питання, пов’язані з викладанням і вивченням гуманітарних дисциплін у ВНЗ. The collection includes the abstracts of the reports of participants of the International scientific Internet conferences "Humanitarian component of higher education: experience and problems", which addresses the topical issues of teaching and learning humanities disciplines in technical and technological universities, the role of these disciplines in the formation the outlook of contemporary students, as well as the humanities and educational aspects of teaching of general scientific, technical and technological disciplines. Designed for scientists, lecturers, postgraduates and students of all specialties of higher educational institutions, who are interested in issues related to teaching and studying humanitarian disciplines at universities.