08.00.04 - Економіка та управляння підприємствами
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7370
Переглянути
Документ Обґрунтування основних напрямів розвитку підприємств дитячого харчування в Україні на основі маркетингових досліджень(2007) Медведенко, Олена ВасилівнаУ дисертації аналізуються основні теоретичні засади проведення маркетингових досліджень, розроблено авторську методику прогнозування основних тенденцій розвитку підприємств дитячого харчування в Україні. Дослідження макро- та мікромаркетингового середовища дало змогу узагальнити основні перешкоди, тенденції та перспективи розвитку підприємств дитячого харчування, розробити можливі шляхи зниження загроз та використання можливостей українських виробників. Обґрунтування потреби в продуктах дитячого харчування різних видів та виявлення груп продукції, потреба в яких задоволена найменше, дозволили узагальнити напрями забезпечення потреби вітчизняними виробниками та розробити концепцію виведення на ринок продуктів дитячого харчування нового покоління. Запропонована організаційно-економічна модель розвитку підприємств дитячого харчування обґрунтовує основні показники їх розвитку за сегментами ринку та спрямована на виконання положень Закону України «Про дитяче харчування». Основна мета моделі - зайняття українськими виробниками лідируючих позицій в галузі продуктів дитячого харчування. In the dissertation the basic theoretical principles of carrying out of marketing researches are analyzed, the author's technique of forecasting of the basic tendencies of development of the children's nutrition enterprises in the Ukraine are developed. Research makro- and the micromarketing environment has allowed to generalize the basic obstacles, tendencies and prospects of development of the children's nutrition enterprises, to develop possible ways of decrease of threats and uses of opportunities of the Ukrainian manufacturers. A substantiation of requirement for products of a children's nutrition of different kinds and revealing of groups of production, requirement in which it is satisfied badly, than in the others, have allowed to generalize directions of satisfaction of requirement domestic manufacturers and to develop the concept of deducing on the children's nutrition market the products of new generation.Документ Активізації діяльності підприємства в умовах ринкових перетворень(2007) Гаврилова, Тетяна ВасилівнаДисертацію присвячено розробці теоретичних, методичних, організаційних і практичних засад активізації діяльності підприємства в умовах ринкових перетворень. Представлена робота дозволяє дослідити сутність активності підприємства, активізації діяльності підприємства, резервів реалізації активності та розробити заходи щодо активізації діяльності підприємства в ринкових умовах. The dissertation deals with the development of theoretical, methodical, managerial and practical principles of enterprise activity activation under market reformations circumstances. This creative work allows investigating the enterprise activity essence, enterprise activity activation, activity realization reserves and developing the ways of enterprise activity activation under market reformations circumstances. The classification of activity realization reserves is improved.Документ Управління інноваціями на підприємствах харчової промисловості України(2007) Левченко, Юлія ГригорівнаПроведено аналіз економічної сутності інновацій, внаслідок чого набув подальшого розвитку понятійний апарат організації та управління інноваціями, зокрема такі його елементи як “інновація”, “інноваційна діяльність”, “управління інноваціями”. Запропоновано комплексну оцінку системи управління інноваціями. Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості, у тому числі фінансування інноваційної діяльності підприємств окремих галузей харчової промисловості та ефективність управління інноваціями на підприємствах. Запропоновано модель управління інноваціями, напрями розвитку управління інноваціями та пріоритетні напрями інноваційного розвитку окремих галузей харчової промисловості.Документ Збалансованість як метод управління прибутковістю підприємств (на матеріалах хлібопекарної промисловості)(2007) Федорова, Оксана ВікторівнаУ роботі розв’язані наукові завдання, що мають важливе теоретико-методичне і практичне значення для розвитку економіки та управління підприємствами хлібопекарної промисловості, а саме: виділено основні підходи до розкриття змісту категорії економічної збалансованості; запропоновано авторське визначення економічної збалансованості діяльності підприємств в умовах ринкової економіки.Документ Організаційно-економічні основи підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України(2007) Ткаченко, Ольга МиколаївнаДисертація присвячена вирішенню наукових і прикладних завдань визначення організаційно-економічних основ підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості. У дисертації сформульовані і обґрунтовані теоретико-методичні основи конкурентоспроможності підприємств і шляхи її підвищення. Здійснено оцінку конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України. This thesis discloses the way of solving scientific and applied problems of working out of economic-organizing basics of confectionary industry enterprises competitiveness increase. Theoretic-methodical basis of enterprises competitiveness, its increase, and control over competitiveness at national and international level are described in this thesis. The analysis of competitiveness of the basic manufacturers of confectionery production is made.Документ Управління ризиками підприємств за умов нестабільного зовнішнього середовища(2008) Лопатовський, Віктор ГригоровичУ дисертаційній роботі розглянуто теоретичні аспекти та розроблено методичні рекомендації удосконалення процесу управління ризиками підприємств із виробництва хліба та хлібобулочних виробів. Розглядаються питання удосконалення якісного та кількісного аналізу ризиків за умов нестабільного зовнішнього оточення. In the research work theoretical aspects are considered and methodological recommendations are developed on improvement of risk management of an enterprise in the baking industry.Документ Планування потреби фінансових ресурсів для забезпечення діяльності акціонерних товариств(2008) Роговий, Андрій ВіталійовичДисертацію присвячено розробці теоретичних і практичних засад планування фінансових ресурсів при обґрунтуванні основних напрямків ефективного фінансового управління акціонерними товариствами харчової галузі. Представлена робота дозволяє дослідити стан планування фінансових ресурсів акціонерних товариств харчової галузі та розробити рекомендації щодо покращення фінансового управління з використанням інструментарію планування. The dissertation is devoted to working out theoretical and practical aspects of planning financial resources at a substantiation of basic directions of an effective finance administration, and also to search out ways of system of management improvement at joint-stock companies of food-processing industry.Документ Економічний механізм управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості(2008) Губарь, Олена ВасилівнаРобота присвячена комплексному дослідженню теоретичних аспектів формування економічного механізму управління інвестиційною діяльністю підприємств харчової промисловості та окресленню основних методичних рекомендацій щодо напрямів підвищення її ефективності. Досліджено основні аспекти економічної сутності інвестицій, інвестиційної діяльності, особливості та принципи управління нею.Документ Вибір стратегій для забезпечення конкурентоспроможності підприємств молочної промисловості(2008) Суха, Ірина ВасилівнаУ дисертаційній роботі досліджено теоретичні та прикладні аспекти забезпечення конкурентоспроможності молокопереробних підприємств. На основі узагальнення теоретичного матеріалу визначено сутність понять конкуренція, конкурентоспроможність підприємства, організаційно-економічний механізм забезпечення конкуренто-спроможності молокопереробних підприємств, стратегія, маркетингова конкурентна стратегія. Систематизовано існуючі підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємств. Розроблено методику вибору привабливих для розвитку певним підприємством сегментів. Визначено підходи до формування набору маркетингових конкурентних стратегій із врахуванням цілей підприємства, його потенційних можливостей, зміни зовнішнього середовища, прогнозу розвитку ринкових сегментів. Запропоновано використання комбінації методик оцінки конкурентоспроможності для переконання у правильності вибору сегментів. The dissertation researches the theoretical and applied aspects of providing the competitiveness of dairy processing enterprises. The essence of competition concepts: competitiveness of enterprises, organizationally and economic mechanism of providing the competitiveness of dairy processing enterprises, strategy, marketing competition strategy are determined on the basis of generalization of theoretical material. Existent approaches to the estimation of competitiveness of enterprises are systematized. The method of attractive choice for the development by the certain enterprise of segments is developed. Defined the approaches to forming the set of marketing competition strategies, taking into account the aims of enterprise, its potential possibilities, change of external environment prediction of the development of market segments. The use of combination of estimation methods of competitiveness is offered for persuasion in the rightness of choice of segments.Документ Стратегія гнучкого ціноутворення на кінцеву продукцію підприємств молочної галузі(2008) Пляскіна, Альона ІгорівнаРобота присвячена комплексному дослідженню теоретичних засад використання гнучкого ціноутворення у системі стратегічного управління та визначені основних методичних підходів щодо формування ефективного функціонування і розвитку молочних підприємств з урахуванням ступеня невизначеності зовнішнього середовища шляхом впровадження стратегії гнучкого ціноутворення. Work is devoted complex research of theoretical principles of the use of the flexible pricing in the system of strategic management and certain basic methodical approaches in relation to forming of the effective functioning and development of sucklings enterprises taking into account the degree of vagueness of external environment by introduction of strategy of the flexible pricing.Документ Ефективність розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості України(2008) Говорушко, Тамара АндріївнаВ роботі проведено систематизацію теорії ефективності розвитку малого виробничого підприємництва в умовах мінливості підприємницького середовища. Запропоновано авторське бачення методології формування системи кількісних ознак малих підприємств харчової промисловості, оптимальних критеріїв малих підприємств у контексті впливу на них концентрації виробництва у харчовій промисловості. Розроблено методичне забезпечення оцінки ефективності функціонування і розвитку малого підприємництва. Проведено оцінювання ефективність функціонування і розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості, виявлено фактори і проблеми, що є наслідком їх впливу. Обґрунтовано перспективи розвитку малого підприємництва, що базуються на розробленому на період до 2015 року прогнозі. Запропоновано забезпечення його реалізації шляхом розробки державних цільових програм, імплементації концепції фінансового забезпечення малих підприємств, а також використання малими підприємствами вигод від реалізації організаційних перетворень, самоорганізації і встановленні зв’язку із зацікавленими особами шляхом об’єднання інтересів через інтегровані структури господарювання.Документ Ефективність використання трудового потенціалу підприємств хлібопекарської промисловості України(2008) Новойтенко, Ірина ВіталіївнаВ дисертації висвітлено взаємозв’язки трудового потенціалу з іншими економічними категоріями, наведено авторське тлумачення цього поняття, удосконалено організаційно-економічний механізм управління трудовим потенціалом підприємства та запропоновано методику оцінки ефективності його використання, розроблено інформаційний інструментарій для моніторингу стану, ефективності використання і розвитку трудового потенціалу та запропоновано модель управління трудовим потенціалом підприємств хлібопекарської промисловості. На основі результатів аналізу сучасного стану, ефективності використання і розвитку трудового потенціалу підприємств хлібопекарської промисловості було запропоновано концепцію управління ефективністю його використання, яка полягає в реорганізації існуючих систем управління формуванням, використанням і розвитком трудового потенціалу підприємств шляхом впровадження систем управління знаннями працівників, витратами на трудовий потенціал та результатами його використання.Документ Механізм інвестування процесів відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості(2008) Ткачук (Стахурська), Світлана ВалеріївнаДисертацію присвячено теоретичному узагальненню та удосконаленню механізму інвестування відтворення основних засобів на підприємствах харчової промисловості. Проаналізовано сутнісні і структурні характеристики та особливості зношення і відтворення основних засобів. Розроблено методику комплексної аналітичної оцінки відтворення основних засобів. Визначено сутність та механізм інвестування відтворення основних засобів з використанням структурного, сценарного та процесного підходів. Досліджено складові механізму інвестування. Проаналізовано стан основних засобів, процесів їх відтворення, виявлено особливості інвестування основних засобів на підприємствах харчової промисловості. Запропоновано методику прогнозування відтворення основних засобів та інвестиційних витрат з урахуванням концепції життєвого циклу та стратегії підприємства. Розроблено пропозиції щодо удосконалення інвестування відтворення основних засобів відповідно до реальних умов діяльності підприємств. Розроблено підходи до формування підприємствами амортизаційного фонду шляхом використання альтернативних напрямків його накопичення із застосуванням фінансових технологій та елементів внутрігосподарського розрахунку. Запропоновано формування інвестиційних коштів підприємств шляхом залучення до участі в капіталі та прибутках через внутрішнє запозичення та залучення з використанням прибуткової складової та інвестиційного потенціалу фізичних осіб. Запропоновано утворення галузевих структур венчурного типу з метою забезпечення інноваційного відтворення основних засобів. In the dissertation research exposed theoretical aspects and improvement of mechanism of investing of reproducing processes of fixed assets on food industry enterprises. The essential and structure characteristics and peculiarities of wearing out and reproducing of fixed assets are analyzed. Methods of complex annalistic estimation of fixed assets reproducing are worked out. The essence and mechanism of investing reproducing processes with using of structure, scenario and process methods of approach are determinate. The structure parts of investing mechanism are investigated. The condition of fixed assets, reproducing processes are analyzed, the peculiarities of fixed assets investing on Food Industry enterprises are investigated. Methods of prognosis of fixed assets reproducing and investing expenditures deals with life cycle conception and enterprise's strategy is discussed. The suggestions of improving fixed assets reproduction investment according to the real conditions of enterprise's activity are worked out. The methods of approach to the forming of amortization fund by enterprise's by using alternative ways of it's accumulating deals with finance technologies and elements of non-financing by the State are worked out. The forming of enterprise's investing means by drawing in taking part in capital and profits by internal adopting and drawing in with the using of profit component and investing potential of physical persons is proposed. The creation of branch structures of venture types with the aim of fixed assets innovation reproducing is proposed.Документ Управління людським капіталом на підприємствах харчової промисловості(2008) Кошулько, Оксана ПавлівнаДисертація присвячена вирішенню проблеми удосконалення управління людським капіталом на підприємствах харчової промисловості, що дасть змогу визначати ринкову вартість людського капіталу та ефективно управляти ним. The paper is devoted to the solution of the following problem: human resources management improvement at food retail industry. This can help determine human resources market value to manage this kind of resources adequately at an enterprise.Документ Проектний підхід до реалізації ділової стратегії підприємства(2008) Ребенок, Аліна ВолодимирівнаРобота присвячена вирішенню наукової задачі розробки теоретико –методичних, управлінських та економічних підходів до процесів реалізації ділової стратегії підприємства шляхом впровадження інвестиційних проектів. Для досягнення поставленої мети визначено місце інвестиційного проекту в системі стратегій підприємства та доведено доцільність використання проектного підходу. Is devoted to solving scientific problems develop theoretical - methodological, administrative and economic approaches to the processes implementation of the business strategy of enterprises by implementing investment projects. To achieve the goal defined place investment project in the system of enterprise strategy , improved investment project management scheme that adapts life cycle of the project life cycle and proven enterprise strategy determine the appropriateness of management strategies for the project itself achieve organizational goals.Документ Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств харчової промисловості(2008) Маказан, Євгенія ВасилівнаДисертацію присвячено удосконаленню методичних підходів до прогнозування розвитку підприємств харчової промисловості з урахуванням інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано необхідність використання інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в ринкових умовах господарювання. The theoretical aspects of the investment-innovational activity, the classification of investments and innovational enterprises, the methodological approaches to the improvements in the investment-innovational activity in up-to-date conditions of the Ukrainian economic management have been observed.Документ Забезпечення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості України(2008) Драган, Олена ІванівнаУ дисертації вперше розроблено методологічний підхід до формування системи забезпечення конкурентоспроможності підприємств, який передбачає такі структурні складові: соціально-трудову, техніко-технологічну, організаційно-економічну, фінансово-інвестиційну, та для кожної з них запропоновано конкретні заходи щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості України. Обґрунтовано операційну стратегію виробничих підрозділів підприємств за класифікаційними ознаками «виштовхуючої» та «витягуючої» виробничих систем. Розроблено комплексну програму впровадження на підприємствах м’ясної промисловості системи міжнародних стандартів з менеджменту. Удосконалено модель активізації інноваційного розвитку підприємств в умовах обмежених ресурсів. Запропоновано концептуальні засади стратегічного розвитку підприємств м’ясної промисловості на період до 2015 року.Документ Підвищення конкурентоспроможності продукції підприємств-виробників молочних консервів(2009) Гнатенко, Олена АндріївнаДисертацію присвячено розробці науково-методичних засад та практичних рекомендацій, реалізація яких дозволить встановити рейтинг конкурентоспроможності продукції та забезпечити її підвищення в конкурентному середовищі. Dissertation is devoted development of scientifically methodical principles and practical recommendations realization of which will allow to set rating of competitiveness of products and provide its increase in a competition environment.Документ Управління собівартістю продукції на підприємствах хлібопекарської промисловості(2009) Христофорова, Інна ВолодимирівнаДисертація присвячена дослідженню основних теоретичних та практичних основ формування собівартості продукції та процесу управління нею на підприємствах хлібопекарської промисловості Донецького регіону. На основі статистичних даних була обґрунтована необхідність вдосконалення процесу управління цим показником саме на підприємствах вказаної галузі. The dissertation is devoted to the research of principal theoretical and practical bases of the formation of production price and of the process of its management at the enterprises of baking industry of Donetsk region. On the basis of the statistical data, the necessity to upgrade the process of management of this index was grounded on the enterprises of the mentioned field.Документ Джерела інвестиційної діяльності та формування їх структури на підприємствах кондитерської промисловості(2009) Сілакова, Ганна ВіталіївнаДисертацію присвячено розв’язанню теоретичних та прикладних проблем вибору та формування структури джерел інвестиційної діяльності підприємств кондитерської промисловості. Dissertation is devoted to the decision of theoretical and applied problems of choice and forming of structure of sources of investment activity of enterprises of pastry industry.