08.00.04 - Економіка та управляння підприємствами

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7370

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 106
  • Ескіз
    Документ
    Формування та ефективність функціонування агрохолдингів
    (2012) Данкевич, Андрій Євгенович
    Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”, Київ, 2012. Із позицій системного підходу досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти розвитку інтеграційних процесів у сільському господарстві через призму організаційних, економічних та соціальних чинників. Опрацьовано організаційний, управлінський та ресурсний інструментарій їх функціонування, як елементи побудови ефективної моделі подальшого розвитку агропромислового виробництва на інноваційній основі. Визначено організаційний, економічний, структурний і правовий етапи створення агрохолдингів. Побудовано загальну схему агрохолдингу та його організаційну модель, в якій система управління складається із двох центрів контролю – фінансового та виробничого. Проведено порівняльний аналіз інтеграції сфер господарської діяльності залежно від форми об'єднання компаній. Проведено комплексне дослідження ефективності господарської діяльності агрохолдингів, проаналізовано використання ними ресурсного потенціалу, розроблено напрями підвищення ефективності господарської діяльності та обґрунтовано необхідність збалансування соціально-економічних параметрів розвитку з рахуванням інтересів сільських територій, в межах яких вони ведуть діяльність
  • Ескіз
    Документ
    Формування стратегії інноваційного розвитку підприємств спиртової галузі
    (2019) Шевченко, Людмила Олегівна
    Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2019. Дисертаційна робота присвячена пошуку шляхів вирішення важливого наукового завдання – формування стратегії розвитку підприємств спиртової галузі та розвитку теоретичних та методичних аспектів впровадження інноваційних змін. У роботі розвинуто понятійно-категоріальний апарат сфери інноваційного розвитку в частині визначень понять «інновація», «стратегія», «стратегія розвитку підприємства», «інноваційний розвиток підприємства». Розвинуто методичні та теоретичні положення розробки стратегії інноваційного розвитку підприємств спиртової галузі шляхом створення оновленої організаційної структури та зміною принципів управління. Побудовано план стратегічного розвитку підприємств спиртової галузі. Виявлено необхідність застосування диференційованого підходу для вибору шляхів подальшого розвитку спиртових підприємств. Розвинуто методичні підходи до оцінки інноваційного потенціалу спиртового підприємства. Розроблено пропозиції щодо використання незадіяних у виробництві спирту потужностей. Зпрогнозовано отримання позитивного ефекту після впровадження стратегії інноваційного розвитку. The dissertation is devoted to the search for ways of solving the scientific problem of the development of enterprises of the alcohol industry and the development of theoretical and methodical aspects of the introduction of innovation changes. The theoretical bases of construction of the strategy of innovative development are developed in the work. The categorical apparatus of the sphere of innovation development in the part of definitions of the concepts "innovation", "strategy", "strategy of enterprise development", "innovative development of the enterprise" is supplemented. The evolution of scientific approaches to innovative development of the enterprise, the influence of innovations on the activity of the enterprise, generalizations of scientists' views and discovered that during the period of extensive economic transformations Ukrainian enterprises need to constantly search for new measures to update the management of the enterprise for the release of new types of products , attraction of new technologies, use of new resource-saving installations, etc. The engine of innovation development of the enterprise is the development of a development strategy based on the attraction of innovations. The main attention is paid to the development of methodological and theoretical provisions for developing a strategy for innovative development of enterprises in the alcohol industry, by creating an updated organizational structure and changing the principles of management. The importance of constructing a strategic development plan for alcohol companies is proved. Non-liquid assets that do not actually carry out production activities are offered for liquidation - through the sale of property through the State Property Fund of Ukraine and repayment of partial debts to creditors.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегічна діагностика виробничого потенціалу хлібопекарських підприємств
    (2018) Корнійчук, Ангеліна Анатоліївна
    Дисертацію присвячено теоретичному обґрунтуванню методичного підходу стратегічної діагностики виробничого потенціалу хлібопекарських підприємств. У роботі уточнено сутність понять «діагностика», «фінансова діагностика», «економічна діагностика», «стратегічна діагностика» та встановлено їх взаємозв’язки. Розширено категоріальний апарат теорії стратегічного управління. Конкретизовано значення «стратегічна діагностика виробничого потенціалу підприємства» як процес цілеспрямованого дослідження структурних елементів виробничого потенціалу для встановлення ефективності їх використання, можливостей досягнення стратегічних цілей та формування (коригування) майбутніх орієнтирів розвитку. Виділено етапи проведення стратегічної діагностики виробничого потенціалу підприємства. Сформовано систему показників стратегічної діагностики виробничого потенціалу підприємства, яка дає можливість дослідити компоненти виробничого потенціалу. Використання запропонованої системи показників і побудова інтегрального показника стратегічної відповідності виробничого потенціалу забезпечує встановлення відповідності виробничого потенціалу базовій стратегії підприємства: зростання, адаптивній, санаційній. Визначено показники для проведення поточної діагностики виробничого потенціалу хлібопекарських підприємств, які формують взаємозв’язок зі стратегічною діагностикою виробничого потенціалу і забезпечують поточний контроль за реалізацією базової стратегії. Співставлення узагальнюючого показника поточної відповідності виробничого потенціалу хлібопекарських підприємств з показником рентабельності операційної діяльності на основі матричного підходу забезпечує обрання функціональної стратегії розвитку виробничого потенціалу, а саме: стратегії обмеженого використання виробничого потенціалу, стратегії ефективного використання наявного виробничого потенціалу, стратегії розширення ринків збуту, стратегії розвитку виробничого потенціалу відповідно до науково-технічного прогресу. Виокремлено індикатори стратегічного розвитку виробничого потенціалу досліджуваних хлібопекарських підприємств. Встановлено, що проведення контролю за формуванням їх рівня і розроблення заходів щодо підвищення рентабельності операційної діяльності забезпечує підвищення ефективності використання виробничого потенціалу. Обґрунтовано стратегічні перспективи розвитку хлібопекарських підприємств з урахуванням особливостей їх функціонування. Застосування процесу стратегічної діагностики виробничого потенціалу підприємства має на меті забезпечити ефективне його формування і використання для досягнення встановлених суб’єктом господарювання стратегічних орієнтирів розвитку. Ключові слова: діагностика, стратегічна діагностика, виробничий потенціал підприємства, стратегічна діагностика виробничого потенціалу підприємства, інтегральний показник стратегічної відповідності виробничого потенціалу підприємства, інтегральний показник поточної відповідності виробничого потенціалу підприємства, стратегія розвитку виробничого потенціалу підприємства, індикатори стратегічного розвитку виробничого потенціалу підприємства. The thesis is devoted to the theoretical substantiation of the methodical approach to the strategic diagnostics of productive capacity of baking industry enterprises. In this paper the essence of the concepts of "diagnostics", "financial diagnostics", "economic diagnostics", "strategic diagnostics" is specified and their relationships are found. The categories of the strategic management theory are developed. The term "strategic diagnostics of production potential of the enterprise" is concretized as a process of purposeful study of the structural elements of the production capacity in order to determine the effectiveness of their use, the opportunities to achieve strategic goals, and to form (adjust) the future development benchmarks. The stages of conducting the production potential strategic diagnostics of the enterprise are singled out in the thesis. The system of indicators of productive capacity strategic diagnostics of the enterprise is formed, which makes it possible to explore the components of the production capacity. Using the proposed system of indicators and forming the integral index of strategic relevance of production capacity on its basis ensure the determination of correspondence of the production potential to the core business strategies, namely sustainable growth strategy, adaptive strategy, reorganization strategy. The indicators for ongoing diagnostics of the production capacity of baking branch enterprises are determined. These indicators form a relationship with the production potential strategic diagnostics and provide ongoing monitoring of the basic strategy implementation. The comparison of the summary indicator of the ongoing compliance of production capacity of baking industry enterprises with the operations profitability index based on the matrix approach implements the process of choosing the functional strategy of productive capacity development, namely the strategy of limited use of production capacity, the strategy of efficient use of the available production capacity, the strategy of market expansion, the strategy of production potential development in accordance with scientific and technological progress. The indicators of the productive capacity strategic relevance of the surveyed baking industry enterprises are singled out. It is found that the control of their formation and the development of the measures to increase profitability of operational activity enhance the efficiency of production potential usage. The strategic prospects of the development of baking industry enterprises taking into account the peculiarities of their functioning are grounded. The application of the production potential strategic diagnostics of the enterprise aims to provide effective formation and utilization of productive capacities for achieving the economic agent's strategic development benchmarks.
  • Ескіз
    Документ
    Збалансованість асортиментного портфелю підприємств харчової промисловості в контексті забезпечення продовольчої безпеки
    (2016) Сахненко (Тіхонова), Анастасія Сергіївна
    Дисертаційна робота присвячена дослідженню збалансованості асортиментного портфелю підприємств харчової промисловості в контексті забезпечення продовольчої безпеки.
  • Ескіз
    Документ
    Формування економічної безпеки підприємств харчової промисловості
    (2016) Піх, Марія Зіновіївна
    Дисертація присвячена розробці теоретичних, методичних і практичних рекомендацій з формування економічної безпеки підприємств харчової промисловості. The thesis is dedicated to development of theoretical, methodical and practical recommendations on the formation of economic security of food industry enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність корпоративного управління
    (2016) Боковець, Вікторія Вікторівна
    У дисертації запропоновано вирішення важливої економічної проблеми – розроблення теоретико-методичних та прикладних засад створення системи ефективного управління корпораціями в харчовій промисловості.
  • Ескіз
    Документ
    Формування цінової політики підприємств м’ясопереробної галузі
    (2016) Бергер, Аліна Дмитрівна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень і розробленню науково-практичних рекомендацій щодо формування цінової політики підприємств м’ясопереробної галузі та оцінки її ефективності. This research focuses on the development of theoretical positions and practical recommendations on pricing policy of meat processing industry.
  • Ескіз
    Документ
    Формування систем розподілу продукції підприємств пивобезалкогольної галузі
    (2016) Розумей, Світлана Борисівна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень та розробленню практичних рекомендацій щодо формування систем розподілу продукції підприємств пивобезалкогольної галузі України. Dissertation is devoted to the research of theoretical positions and development of practical recommendations on the formation of product distribution systems of beer soft drinks industry enterprises in Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексний механізм управління підприємством рибного господарства
    (2016) Яркіна, Наталя Миколаївна
    Дисертацію присвячено розвитку теоретико-методологічної бази і напрацюванням практичних рекомендацій щодо комплексного механізму управління підприємством рибного господарства. Dissertation is devoted to development of theoretical-methodological base and development of practical recommendations for a complex mechanism of enterprise management of fishing industry.
  • Ескіз
    Документ
    Логістична діяльність підприємств олійно-жирової галузі та оцінка її ефективності
    (2016) Сумець, Олександр Михайлович
    У дисертації розглянуто теоретико-методологічні та практичні аспекти логістичної діяльності суб’єктів господарювання агроринку. Досліджено можливості розвитку аграрної логістики в Україні. Обґрунтовано, що логістична діяльність є одним із ключових напрямів господарювання підприємств агропродовольчого комплексу. Висвітлено результати критичного аналізу сучасних концепцій та практик оцінювання логістичної діяльності підприємств різної галузевої належності. In the dissertation the theoretical and methodological and practical aspects of the logistics businesses of the agricultural market. Possibilities of agricultural logistics in Ukraine. Proved that logistics activities is one of the key areas of management companies agri-food sector. The results of the critical analysis of modern concepts and practices of evaluation of logistics enterprises in different industry sector.