08.00.04 - Економіка та управляння підприємствами

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7370

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 19
  • Ескіз
    Документ
    Збалансованість асортиментного портфелю підприємств харчової промисловості в контексті забезпечення продовольчої безпеки
    (2016) Сахненко (Тіхонова), Анастасія Сергіївна
    Дисертаційна робота присвячена дослідженню збалансованості асортиментного портфелю підприємств харчової промисловості в контексті забезпечення продовольчої безпеки.
  • Ескіз
    Документ
    Екологічний менеджмент на підприємствах харчової промисловості
    (2015) Лозовська, Наталія Миколаївна
    Дисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних рекомендацій щодо екологічного менеджменту на підприємствах харчової промисловості. У роботі розвинуто понятійно-категоріальний апарат екологічного менеджменту. Розглянуто та узагальнено погляди вчених на теорію екологічного менеджменту. Досліджено еволюцію розвитку екологічних стандартів.
  • Ескіз
    Документ
    Формування системи управління якістю на підприємствах молочної промисловості
    (2015) Осадчук, Оксана Павлівна
    Дисертаційна робота присвячена узагальненню теоретичних і методичних положень, розробленню практичних рекомендацій щодо удосконалення формування системи управління якістю на підприємствах молочної промисловості. Досліджено сутність категорії «якість» на основі визначення її головних аспектів. Застосовуючи системну методологію виокремлено основні структурні елементи системи управління якістю. Досліджено тенденції світового впровадження сучасних систем управління якістю, динаміку поширення найбільш пріоритетних систем управління якістю (ISO 9001, ISO 22000, ISO14001) на вітчизняних підприємствах молокопереробної галузі, виявлено основні причини, що стримують інтеграцію сучасних інструментів управління якістю в практичну діяльність національних підприємств. Розглянуто особливості формування системи управління якістю в контексті теорії життєвого циклу. Запропоновано теоретичний підхід до моделювання життєвого циклу системи управління якістю, що відображає послідовну зміну еволюційних стадій розвитку: розроблення, впровадження, розвиток, зрілість та сталість. Запропоновано методичний підхід щодо оцінювання стану формування та розвитку системи управління якістю, на основі якого визначено стан формування досліджуваних об’єктів та виявлено стадії їх еволюційного розвитку. Відповідно до отриманих результатів, розроблено систему заходів щодо удосконалення формування кожної досліджуваної системи управління якістю та забезпечення її розвитку в довгостроковій перспективі. The thesis is devoted to generalization of theoretical and methodological provisions, development of practical recommendations for improving the formation of a quality management system for the dairy industry. The essence of the category of "quality" based on the definition of its main aspects. By applying a systematic methodology singled basic structural elements of the quality management system. The tendencies of the global introduction of modern quality management systems, dynamic distribution highest priority quality management systems (ISO 9001, ISO 22000, ISO14001) to domestic enterprises dairy industry, revealed the main reasons hindering the integration of modern tools of quality management in practice national enterprises. The features of the formation of a quality management system in the context of the theory of the life cycle. A theoretical approach to modeling lifecycle quality management system, reflecting the succession of evolutionary stages: design, implementation, development, maturity and stability. The methodical approach for evaluating the state of formation and development of the quality management system, on which the state determined the formation of the objects found and the stage of their evolution. According to the results, the system of measures to improve the formation of each studied quality management system and ensure its development in the long run.
  • Ескіз
    Документ
    Управління інвестиційною стратегією на підприємствах молочної галузі
    (2015) Якимчук, Тетяна Володимирівна
    У дисертаційній роботі досліджено теоретичні засади управління інвестиційною стратегією підприємств, уточнено основні поняття категоріального апарату, на основі аналізу діяльності підприємств визначено чинники впливу на ефективність реалізації інвестицій, визначено основні відмінності між інвестиційною політикою та інвестиційною стратегією. Обґрунтовано вибір функціональних стратегій, які враховано в удосконаленні підходу до формування інвестиційної стратегії та управління нею. The theoretical bases of management of the investment strategy at the enterprises are studied in the thesis, the basic concepts are determined, the factors that influenced the effectiveness of investments are identified based on analysis of the companies’ activity, the main differences between investment policy and investment strategy are identified. The choice of functional strategies that are taken into account in the improvement of the approach to the formation and management of investment strategy are justified.
  • Ескіз
    Документ
    Інституціональні інструменти розвитку корпоративного сектору у форматі соціальної держави (на прикладі підприємств оліє-жирової галузі)
    (2015) Березянко, Тамара Володимирівна
    У дисертації запропоновано вирішення науково-прикладної проблеми забезпечення соціально виправданої діяльності корпоративного сектору в умовах сталого розвитку. Thesis suggests solution for scientifically applied issue of socially justified methodology of corporate governance in conditions of steady growth.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні підходи до енергозабезпечення підприємств харчової промисловості
    (2015) Струнін, Віктор Володимирович
    Дисертаційна робота присвячена інноваційним підходам до енергозабезпечення підприємств харчової промисловості. Розкрито сутність та зміст теоретичних засад інноваційного енергозабезпечення на підприємствах харчової промисловості, розвинуто понятійно-категоріальний апарат теорії енергозабезпечення, обґрунтовано теоретичні основи інноваційного енергозабезпечення діяльності підприємств та фактори впливу на формування потреби у енергоресурсах. The thesis is dedicated to the innovative approaches to food industry enterprises’ energy providing. In the given thesis the essence and the content of theoretical principles of innovative energy providing of food industry enterprises are revealed, the concept and categorical apparatus of the energy providing theory is developed, the theoretical basis of innovative energy providing of enterprises’ activity and the factors that make an influence to the energy needs formation are grounded.
  • Ескіз
    Документ
    Комунікаційні стратегії забезпечення стратегічного розвитку підприємств хлібопекарської галузі
    (2014) Турчина (Побережна), Марія Петрівна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо стратегічного розвитку на основі використання комунікаційної стратегії підприємства. Узагальнено теоретичні підходи до визначення таких понять, як: стратегічний розвиток і комунікації. Разширено понятійно-категоріальний апарат щодо визначення сутності понять «стратегічний розвиток», «комунікаційна стратегія», «комунікаційне розвиток». Визначено напрями комунікаційного та стратегічного розвитку на всіх етапах життєвого циклу підприємства. Визначено місце комунікаційної стратегії серед інших стратегій підприємства. Проведена систематизація каналів комунікації, які використовуються на підприємстві. The thesis isdevoted to research of theoretical principles and to develop of practical recommendations for the strategic development of the enterprises on the basis of their communication strategies. Theoretical approaches to the definition of concepts such as strategy development and communication are generalized. The conceptual and categorical frame work in the part of determination the essence of the concepts «strategic development», «communication strategy», «communication development» are developed. The communication channels that used in the enterprise are systematized. The condition of the bread-baking industry development is analyzed. Directions of the combination of communication channels with the elements of the marketing complex areproved. Methods of determining the effectiveness of the communication activity of the enterprise as a part of the strategic development are studied. Directions of the communication development as a part of the strategic development on the basis of a two-dimensional matrix and use of communication strategies depending on the phase of the enterprise’s developmentare suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Управління оборотними засобами підприємств харчової промисловості
    (2014) Шереметинська (Горобець), Оксана Валеріївна
    Висвітлено теоретико-методичні засади управління оборотними засобами підприємств хлібопекарної промисловості, обґрунтовано необхідність побудови цілісної системи, яка формалізована у послідовність управлінських дій, заснована на об’єднанні підсистем управління оборотними засобами за основними елементами. Розроблено пропозиції з вдосконалення організаційної структури управління хлібопекарським підприємством з інтегруванням до неї функцій управління оборотними засобами та елементів логістичного підходу та контролінгу. Здійснено узагальнення теоретичних підходів щодо визначення сутності оборотних засобів та визначено їх місце в системі управління підприємством, охарактеризовано управління оборотними засобами на основі функціонального та системного підходів, та визначено фактори впливу на ефективність управління ними. Розширено підхід до класифікаційних ознак при групуванні оборотних засобів з метою підвищення ефективності управління. Проаналізовано стан та тенденції розвитку систем управління оборотними засобами на хлібопекарських підприємствах, визначено їх роль у забезпеченні ефективності господарської діяльності, здійснено прогноз зміни оборотності оборотних засобів хлібопекарських підприємств. The thesis considers the theoretical and methodological principles of management of working capital of the baking enterprises, proving the necessity to make a coherent sequence of managerial actions based on the combination of management subsystems of working capital by major elements. Suggestions how to improve the organizational structure of baking enterprise management when integrating the functions of management of working capital and elements of logistic approach and controlling are developed. The summing up of theoretical approaches to define the meaning of working capital and its role in the enterprise management is done. Working capital management on the basis of functional and system approaches and the factors of influence on the efficiency of their management are characterized. The approach to classification features when grouping working capital in order to increase the efficiency of its management is elaborated. The current state and development trends of management of working capital at the baking enterprises and its role in the efficiency of economic activity are analyzed. The prognosis of changes in the working capital turnover of baking enterprises is carried out.
  • Ескіз
    Документ
    Результативність функціонування підприємств молочної галузі
    (2014) Пенчук, Ганна Сергіївна
    Дисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань результативності функціонування підприємств молочної галузі та шляхів її підвищення. Досліджено понятійний апарат проблематики ефективності та результативності. Виділено основні підходи до розкриття змісту результативності та ефективності. Розглянуто та узагальнено теоретичні засади управління та методичні засади оцінки результативності функціонування підприємств. Досліджено галузеві особливості виробництва і споживання молока та молочних продуктів в Україні з позиції результативності. Dissertation work is devoted to research of theoretical, methodical and practical questions of effectiveness of functioning of the enterprises of dairy branch and ways of its increase. The conceptual apparatus of subject matter of efficiency and effectiveness was investigated. The basic approaches to disclosure of effectiveness and efficiency content were highlighted. The results of investigation showed that the concept of "efficiency" and "effectiveness" are treated differently and require clarification.
  • Ескіз
    Документ
    Формування стратегії розвитку підприємств хлібопекарської галузі на основі комплексної оцінки фінансового стану
    (2014) Бойко, Ірина Анатоліївна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо формування стратегії розвитку підприємства на основі комплексної оцінки фінансового стану. Уточнено сутність поняття «стратегія» та узагальнено основні причини неефективної реалізації стратегії розвитку. Доведено необхідність використання збалансованої системи показників для ефективної реалізації стратегії, що формується виходячи із фінансового аналізу підприємства. Проведено аналіз фінансового стану підприємств хлібопекарської галузі та визначені основні фактори впливу на нього. Обґрунтовано методичний підхід до формування стратегії розвитку підприємства на основі визначення фінансового рівня розвитку та інтенсивності розвитку. Запропоновано методику визначення фінансового рівня розвитку, що ґрунтується на фінансовому та таксономічному аналізі. Запропоновано методичний підхід до визначення рівня збалансованості фінансового стану підприємства та обґрунтовано необхідність формування фінансових профілів для управління збалансованістю фінансовим станом і визначення оперативних, тактичних та стратегічних цілей розвитку підприємства. Author determines the essence of the concept of “strategy” and summarizes the main reasons for ineffective implementation of development strategies. Author justifies the necessity of using the Balanced Scorecard for effectively implementation of strategies which is formed on the basis of financial analysis. The thesis contains the analysis of the financial state of bakery industry enterprises and identifies the key factors which are influenced on it. Author justifies methodical approach to formation of the development strategy on the basis of the definition of financial level of development and intensity of development. Author develops method of determining the level of financial development based on the financial and taxonomic analysis. Also author develops the methodical approach to the definition of a balanced financial state of the enterprise and justifies the necessity of development of financial profiles for managing of balance of financial state and determining the operational, tactical and strategic goals of the enterprise development.