08.00.04 - Економіка та управляння підприємствами
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7370
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Організаційно-економічна модернізація підприємств харчової промисловості(2015) Валінкевич, Наталія ВасилівнаДисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань здійснення організаційно-економічної модернізації підприємств в умовах зміцнення інституційних основ ринкової системи господарювання. The thesis is devoted to research of theoretical, methodological and practical issues of organizational and economic modernization of enterprises in terms of strengthening the institutional foundations of a market economic system.Документ Стратегічне планування розвитку підприємств молокопереробної галузі(2014) Протасова, Лариса ВалеріївнаДисертаційна робота присвячена дослідженню теоретико-методичних засад стратегічного планування розвитку та розробці теоретичних і практичних рекомендацій щодо удосконалення процесу стратегічного планування розвитку молокопереробних підприємств. Проаналізовано сучасний стан та визначено проблеми і тенденції розвитку молокопереробної галузі. Проведено оцінку стану стратегічного планування та його випливу на ефективність діяльності молокопереробних підприємств. Розроблено модельний підхід до процесу стратегічного планування розвитку молокопереробних підприємств з урахуванням їх галузевої приналежності. Запропоновано модель визначення напряму розвитку підприємства в галузі. Удосконалено систему показників стратегічного планування розвитку молокопереробних підприємств. The dissertation investigates theoretical and methodical foundations of strategic planning of the development and elaboration of theoretical and practical recommendations for improving the process of strategic planning of development of the milk-processing enterprises. The paper analyzes the current state of the milk-processing branch and the problems and tendencies of its development. The work reveals the characterization of the state of strategic planning and its influence upon the effectiveness performance of the milk-processing enterprises. The model approach to the process of strategic planning of development of the milk-processing enterprises taking into account their sector profile is developed. This research emphasizes the model of the specification of the directions for development of the enterprise within the branch. The system of indicators of strategic planning of development of the milk-processing enterprises is improved.Документ Створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств харчової промисловості(2014) Пуліна, Тетяна ВеніамінівнаДосліджено сутність кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості та удосконалено класифікацію кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Обгрунтовано необхідність створення і розвитку кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Удосконалено методичний підхід визначення потенціалу кластеризації підприємств харчової промисловості, що дозволило визначити перспективні підгалузі харчової промисловості для створення кластерів. Вдосконалено методику оцінювання впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств в харчовій промисловості, що дозволяє, застосувавши узагальнюючий коефіцієнт впливу цих факторів на об’єднання підприємств, корегувати стратегію розвитку. Запропоновано методичний підхід щодо визначення критерію дієздатності кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості, який є значенням цільової функції, що залежить від багатьох чинників господарської діяльності підприємств-учасників кластера. Розроблено методику ідентифікації кластерних об’єднань підприємств на основі групи показників, за допомогою яких можна обґрунтувати можливість включення підприємства до складу кластерного об’єднання. Запропоновано методику прогнозування ефективності розвитку кластерів харчової промисловості на основі результатів діяльності та визначати перспективи їх розвитку. Запропоновано методику формування стратегії розвитку кластерних об’єднань, яка базується на графотеоретичній моделі кластера з використанням стратегічного підходу та принципу ієрархії стратегій. Ключові слова: підприємство, кластер, харчова промисловість, створення, розвиток, стратегія, синергетичний ефект. The entity of cluster associations of the enterprises in the food industry is probed and classification of cluster associations of the enterprises in the food industry is improved. The need of creation and development of cluster associations of the enterprises for the food industry is justified. Methodical approach for determination of potential of a clustering of the enterprises of the food industry that allowed to define perspective subindustries of the food industry for creation of clusters is improved. The technique of an impact assessment of factors of the external and internal environment on creation and development of cluster associations of the enterprises in the food industry that allows is improved, which allows through the appling generalizing coefficient of influence of these factors on combining of the enterprises, to adjust development strategy. Methodical approach to determination of criterion of capacity of cluster associations of the enterprises in the food industry is offered ,which is value of the target function depending on many factors of economic activity of the enterprises of a cluster.The technique of identification of cluster associations of the enterprises on the basis of use of indexes is developed: capacity; stability; developments; growth; clusterings by means of which it is possible to justify possibility of switching on of the enterprise in composition of cluster combining. The technique of prediction of efficiency of development of clusters of the food industry on the basis of prediction of results of their activities is offered and defining perspectives of their development. The technique of formation of strategy of development of the cluster associations, based on graph- theoretical model of a cluster with use of strategic approach and the principle of hierarchy of strategy is offered.Документ Інвестиційно-інноваційна діяльність підприємств харчової промисловості(2008) Маказан, Євгенія ВасилівнаДисертацію присвячено удосконаленню методичних підходів до прогнозування розвитку підприємств харчової промисловості з урахуванням інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості. Обґрунтовано необхідність використання інвестиційно-інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в ринкових умовах господарювання. The theoretical aspects of the investment-innovational activity, the classification of investments and innovational enterprises, the methodological approaches to the improvements in the investment-innovational activity in up-to-date conditions of the Ukrainian economic management have been observed.Документ Ефективність використання трудового потенціалу підприємств хлібопекарської промисловості України(2008) Новойтенко, Ірина ВіталіївнаВ дисертації висвітлено взаємозв’язки трудового потенціалу з іншими економічними категоріями, наведено авторське тлумачення цього поняття, удосконалено організаційно-економічний механізм управління трудовим потенціалом підприємства та запропоновано методику оцінки ефективності його використання, розроблено інформаційний інструментарій для моніторингу стану, ефективності використання і розвитку трудового потенціалу та запропоновано модель управління трудовим потенціалом підприємств хлібопекарської промисловості. На основі результатів аналізу сучасного стану, ефективності використання і розвитку трудового потенціалу підприємств хлібопекарської промисловості було запропоновано концепцію управління ефективністю його використання, яка полягає в реорганізації існуючих систем управління формуванням, використанням і розвитком трудового потенціалу підприємств шляхом впровадження систем управління знаннями працівників, витратами на трудовий потенціал та результатами його використання.Документ Організаційний розвиток підприємства та критерії його ефективності(2012) Ралко, Олександра СергіївнаДисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань організаційного розвитку та критеріїв його ефективності підприємств хлібопекарської промисловості. Досліджено еволюцію концепції організаційного розвитку. Розглянуто та узагальнено погляди вчених-економістів на теорію організаційного розвитку. Досліджено сучасний стан ринку хліба та хлібобулочних виробів України, м. Києва та Київської області, організаційний розвиток підприємств хлібопекарської промисловості м. Києва та Київської області. Запропоновано методичний підхід до визначення ефективності організаційного розвитку підприємств на основі якісної оцінки стану організаційного розвитку підприємства за показниками: придатності основних засобів, інноваційності основних засобів, професійної майстерності, мотивації, інноваційності продукції, виконання виробничих планів, стабільності забезпечення, стабільності збуту, комерціалізації діяльності. Запропоновано підхід до визначення інтенсивності організаційного розвитку, на основі якого визначено етапи життєвого циклу підприємства, досліджено залежність між інтенсивністю організаційного розвитку та темпами зростання загальноприйнятих критеріїв економічної ефективності. Визначено напрями підвищення ефективності організаційного розвитку та забезпечення його ефективності на підприємствах хлібопекарської промисловості. Thesis deals with the theoretical, methodological and practical issues of organizational development and criteria for its effectiveness for enterprises of bakery industry. Author researches the concept of organizational development, considers and summarizes the views of economists on organizational development. Author researches modern state of bread and bakery products of Ukraine, Kyiv and Kyiv region, organizational development of enterprises of baking industry in Kyiv and Kyiv region. Author develops methodical approach to determine effectiveness of organizational development of enterprises through quality assessment of organizational development enterprise by such indicators: indicator suitability of fixed assets, indicator of innovation assets, indicator of professional skills, indicator of motivation, indicator of innovation output, indicator of implementation of production plan, indicator of stability of provision, indicator of stability of sales, indicator of commercialization activities. Thesis contains approach to determine the intensity of organizational development, on basis of which determines stages of the life cycle of an enterprise, investigated the relationship between the intensity of organizational development and growth generally accepted criteria of economic efficiency. Author determines trends of increasing of effectiveness of organizational development and ensures its effectiveness in the business bakery industry.Документ Ефективність розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості України(2008) Говорушко, Тамара АндріївнаВ роботі проведено систематизацію теорії ефективності розвитку малого виробничого підприємництва в умовах мінливості підприємницького середовища. Запропоновано авторське бачення методології формування системи кількісних ознак малих підприємств харчової промисловості, оптимальних критеріїв малих підприємств у контексті впливу на них концентрації виробництва у харчовій промисловості. Розроблено методичне забезпечення оцінки ефективності функціонування і розвитку малого підприємництва. Проведено оцінювання ефективність функціонування і розвитку малого підприємництва у харчовій промисловості, виявлено фактори і проблеми, що є наслідком їх впливу. Обґрунтовано перспективи розвитку малого підприємництва, що базуються на розробленому на період до 2015 року прогнозі. Запропоновано забезпечення його реалізації шляхом розробки державних цільових програм, імплементації концепції фінансового забезпечення малих підприємств, а також використання малими підприємствами вигод від реалізації організаційних перетворень, самоорганізації і встановленні зв’язку із зацікавленими особами шляхом об’єднання інтересів через інтегровані структури господарювання.Документ Організаційно-економічний механізм функціонування підприємств молочної промисловості України(2011) Слободян, Наталія ЯрославівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2011. Дисертацію присвячено розробці теоретичних, методичних, організаційних і практичних засад організаційно-економічного механізму функціонування підприємств молочної промисловості України. Представлена робота дозволяє дослідити сутність організаційно-економічного механізму функціонування підприємства, встановити відмінність даного поняття від господарського механізму, виокремити принципи формування організаційно-економічного механізму функціонування підприємства. Запропоновано дієвий організаційно-економічний механізм функціонування підприємств, що формується на основі взаємодії систем і ресурсів, на яку впливають важелі та методи, та дає змогу суб’єктам господарювання за умови його раціонального використання досягти поставлених цілей. Розроблено методичний підхід до оцінки організаційно-економічного механізму функціонування підприємств молочної промисловості, в основу якого покладено оцінювання ефективності використання об’єктів: систем та ресурсів. Удосконалено сутність та зміст поняття організаційно-економічного механізму діяльності підприємства. Визначено шляхи підвищення дієвості організаційно-економічного механізму підприємств молочної промисловості. Обґрунтовано підходи до формування і діяльності сільськогосподарських кооперативів з виробництва та заготівлі молока та обґрунтування механізму економічних взаємовідносин його учасників. Зазначено пріоритетні напрями розвитку підприємств молочної промисловості України.Документ Формування ефективної інвестиційної стратегії підприємств молочної промисловості(2010) Штанько, Людмила ОлександрівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (харчова промисловість). – Національний університет харчових технологій, Київ, 2010. Дисертацію присвячено розробці теоретичних, методичних і практичних питань формування ефективної інвестиційної стратегії підприємств молочної промисловості. В дисертації систематизовано та уточнено основі етапи стратегічного планування інвестиційних процесів на підприємстві. Для проведення стратегічного аналізу, як одного з етапів формування інвестиційної стратегії в роботі представлено принципову схему його здійснення з детальним дослідженням бізнес-потенціалу підприємства. Оцінка інвестиційного потенціалу показує загальну готовність підприємства до реалізації інвестицій, тому в роботі запропоновано схему інвестиційного потенціалу, яка розглядає ресурси підприємства як засоби, необхідні для досягнення інвестиційних цілей. На основі результатів аналізу сучасного стану підприємств молочної промисловості та впроваджуваних ними інвестиційних стратегій обґрунтовано стратегічні напрямки розвитку підприємств, які в ході дослідження поділено на дві стратегічні групи. У відповідності з визначеними стратегічними напрямками було запропоновано інвестиційні стратегії для підприємств кожної групи. Для відбору найбільш ефективного варіанту інвестування для підприємства із визначених альтернатив запропоновано використання корегуючих коефіцієнтів, які дають можливість уникнути перекосів інвестування та сприяють формуванню більш оптимального інвестиційного портфеля.