08.00.04 - Економіка та управляння підприємствами

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7370

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Формування кластерів за участю підприємств молочної промисловості
    (2023) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна
    Досліджено, узагальнено та систематизовано теоретичні підходи до розуміння сутності поняття «кластер» та формування кластерів у світовій та національній економіці. На підставі аналізу наукових досліджень визначено економічну сутність кластеру. Розвинуто підходи до класифікації кластерів ознаками сфери суспільного життя, способу організації, стадій життєвого циклу, типу інтеграції. Доповнено класифікацію кластерів класифікаційною ознакою сфери діяльності, що дозволило доповнити існуюче групування кластерів поняттями «соціальний», «екологічний», «інноваційний», «змішаний кластер». Досліджено стан та результативність діяльності підприємств харчової промисловості, що дозволило виявити тенденції та закономірності їх розвитку, які проявляються у скороченні кількості підприємств, зміні структури виробництва, зменшенні кількості працюючих тощо. Застосування статистичного методу оцінювання потенціалу кластеризації на основі розрахунку коефіцієнтів локалізації, душового виробництва та спеціалізації дозволило виявити різну доцільність та потенційну можливість об'єднання підприємств в кластерні структури різних галузей харчової промисловості. На основі аналізу виявлено потенційну доцільність формування кластерів молочної промисловості на територіях Київської, Кіровоградської, Сумської, Черкаської, Харківської, Миколаївської, Полтавської, Хмельницької та Чернігівської областей. The theoretical approaches to understanding the essence of the concept of "cluster" and the formation of clusters in the world and national economy have been researched, generalized and systematized. Based on the analysis of scientific research, the economic essence of the cluster is determined. Approaches to the classification of clusters by features of the sphere of social life, method of organization, stages of the life cycle, type of integration have been developed. The classification of clusters was supplemented with a classification feature of the field of activity, which allowed to supplement the existing grouping of clusters with the concepts of "social", "ecological", "innovative", "mixed cluster". The state and effectiveness of food industry enterprises were studied, which made it possible to identify trends and patterns of their development, which are manifested in the reduction of the number of enterprises, changes in the structure of production, reduction in the number of employees, etc. The application of the statistical method of assessing the potential of clustering based on the calculation of the coefficients of localization, mass production and specialization made it possible to identify the various expediency and the potential possibility of combining enterprises into cluster structures of various branches of the food industry. Based on the analysis, the potential expediency of forming dairy industry clusters in the territories of Kyiv, Kirovohrad, Sumy, Cherkasy, Kharkiv, Mykolaiv, Poltava, Khmelnytskyi and Chernihiv regions was revealed. Approaches to the formation of clusters in the dairy industry have been formed, which reflect a certain sequence of mandatory actions, the implementation of which will ensure the achievement of the goal by solving the set tasks. The stages of forming a cluster association with the participation of dairy industry enterprises are summarized. Based on the results of the research, the priority types of clusters were determined. In order to evaluate the benefits of dairy industry enterprises joining clusters, a matrix of influence of cluster participants on reducing threats to the activities of the cluster initiator (dairy industry enterprises) was constructed. The application of the method of analysis of hierarchies made it possible to reveal different degrees of realization of the economic interests of dairy industry enterprises and agricultural milk producers in different types of clusters. An algorithm for forming a cluster structure was proposed, which made it possible to determine the optimal procedure for creating and functioning of a cluster. Generalized signs of identification of territorial, sectoral, agro-industrial and innovation clusters. A model of the dairy industry cluster of the Kyiv region has been formed. Сформовано підходи до формування кластерів в молочній промисловості, які відображають певну послідовність обов'язкових дій, реалізація яких забезпечить досягнення мети шляхом вирішення поставлених задач. Узагальнено етапи формування кластерного об'єднання за участю підприємств молочної промисловості. За результатами проведеного дослідження, визначено пріоритетні типи кластерів. Для оцінювання переваг входження підприємств молочної промисловості в кластери побудовано матрицю впливу учасників кластеру на зниження загроз діяльності ініціатора кластеру (підприємства молочної промисловості). Застосування методу аналізу ієрархій дозволило виявити різну міру реалізації економічних інтересів підприємств молочної промисловості та сільськогосподарських виробників молока в різних типах кластерів. Запропоновано алгоритм формування кластерної структури, який дозволив визначити оптимальний порядок створення та функціонування кластеру. Узагальнено ознаки ідентифікації територіального, галузевого, агропромислового та інноваційного кластерів. Сформовано модель кластеру молочної промисловості Київської області.
  • Ескіз
    Документ
    Управління інноваційними ризиками на підприємствах харчової промисловості
    (2015) Ткач, Уляна Володимирівна
    У дисертації висвітлено теоретичні підходи до визначення таких понять, як «інноваційні ризики» та «управління інноваційними ризиками». Здійснено теоретичний аналіз сутності управління інноваційними ризиками в сучасних умовах. Обґрунтовано методичні підходи до оцінки інноваційного ризику в умовах невизначеності на підприємствах харчової промисловості. The dissertation highlights theoretical approaches to the definition of such concepts as "innovative risk" and "risk management innovation". The theoretical analysis of the essence of innovative risks magagement in the modern world is made. Grounded the methodical approaches to the assessment of innovative risk under uncertainty in the food industry are proved.
  • Ескіз
    Документ
    Стратегічне планування економічного розвитку підприємств харчової промисловості
    (2015) Кулинич, Юрій Михайлович
    Запропоновано методичний підхід до стратегічного планування економічного розвитку підприємства, сутність якого полягає у плануванні зміни типу економічного розвитку на першому етапі, визначенні стратегічних позицій, сильних та слабких сторін підприємства на ринку на другому етапі та використанням отриманих результатів для розроблення стратегічної карти розвитку підприємств на третьому етапі з втіленням результатів методичного підходу в 3D-модель стратегічного вибору напрямів економічного розвитку підприємств. The methodical approach to economic development strategic planning company is offered, the essence of which is to change the type of economic development in the first stage, defining strategic positions, strengths and weaknesses in the market in the second stage and the use of the results for creating a strategic map for development of enterprises in the third stage with implementation of methodical approach results to 3D-model of the strategic choice for directions of economic development programs.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційне забезпечення в системі економічної безпеки підприємства
    (2014) Іванюта, Тетяна Миколаївна
    Дисертація присвячена дослідженню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо формування ефективної системи інформаційного забезпечення економічної безпеки підприємства. Здійснено теоретичний аналіз концептуальних підходів щодо визначення економічної сутності понять «безпека», «економічна безпека підприємства» та «інформаційне забезпечення». Систематизовано завдання та обґрунтовано структуру системи економічної безпеки підприємства, визначено місце в ній інформаційного забезпечення та його складових. Проведено аналіз теоретичних розробок та можливостей практичного використання бенчмаркінгу, а також причин, що перешкоджають його розвитку на вітчизняних підприємствах харчової промисловості. The thesis deals with research of theoretical ideas and development of practical recommendations concerning creation of an effective system of economic security of a company and its information support. A theoretical analysis of conceptual approaches was conducted concerning definition of the meaning and peculiarities of formation of such concepts as ‘security’, ‘economic security of a company’ and ‘information support’. A structure of system of economic security of a company was justified, its tasks were systemized, a place of information support and its components were defined. Herein, theoretical researches and possibilities of practical use of benchmarking were analyzed, alongside with causes that prevent its development at domestic food industry companies.
  • Ескіз
    Документ
    Формування товарного асортименту підприємств харчової промисловості на основі рефлексивного підходу
    (2014) Покотилова, Олена Ігорівна
    У дисертації обґрунтовано концептуальні положення формування товарного асортименту підприємства на основі сучасних підходів, зокрема рефлексивного, а також організаційно-інформаційне забезпечення його практичної реалізації. Проведено дослідження та ідентифікація груп економічного впливу на процес формування товарної пропозиції підприємств харчової промисловості, розроблено напрями впливу на групи покупців продовольчих товарів із врахуванням їх інтенціональних особливостей. Розроблено модель формування конкурентно-раціонального асортименту товарів підприємств харчової промисловості. Запропоновано організаційно-інформаційне забезпечення реалізації механізму управління товарним асортиментом підприємств на основі рефлексивного підходу. In the dissertation there is developed and substantiated concept management of product range on the basis of reflexive approaches, also organizational and information support of its implementation. The research and identification of groups of economic impact on the process formation of commodity supply food industry enterprises are revealed the groups buyers of food commodities based on their buying decisions. It was developed model of competitive rational range of products of the food enterprises industry. Proposed organizational and information provision management product portfolio based on a reflexive approach.
  • Ескіз
    Документ
    Тактичне планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості
    (2014) Федишин, Майя Пилипівна
    У дисертаційній роботі представлені теоретичні засади планування грошових потоків в системі управління, суті, класифікації тактичних і стратегічних цілей підприємств; особливості формування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості та обґрунтовано їх роль у забезпеченні цілей підприємств галузі.Проаналізовано існуючі підходи щодо визначення сутності поняття «грошові потоки», узагальненоїх класифікаційні ознаки, визначено місце та роль грошових потоків у досягненні цілей підприємств; обґрунтовано значення тактичного планування грошових потоків на підприємствах. В роботі проведено аналіз стану підприємств харчової промисловості, досліджено стан формування грошових потоків на підприємствах, запропоновано вирішити основні проблеми, що виникають у процесі руху грошових потоків, запропоновано шляхи підвищення ефективності тактичного планування як передумови зміцнення фінансової стабільності на харчових підприємствах. Розглянуто проблеми формування грошових потоків та наслідки неефективного планування грошових потоків для підприємств. Запропонованонауково-методичний підхіддо оцінювання ефективності тактичного планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості, спрогнозовано оптимальний розмірцільового грошового потоку, що забезпечуватиме підвищення темпів економічного розвитку підприємств та зростанняїхконкурентних позицій і ринкової вартості. Практичне застосування оцінки рівня планування дає можливість проранжувати підприємства за рівнем ефективності планування та, залежно від одержаних результатів, запропонувати комплекс заходів щодо підвищення ефективності грошових потоків на підприємствах харчової промисловості. The research focuses ontheoretical, methodological, organizational and practical problems and increases cash flows tactical planning efficiency in the food industry. The dissertation presents theoretical foundations of nature, enterprises tactical and strategic goals classification, especially the cash flows formation in the food industry and the paper proves their role in providing the objectives enterprises of the food industry. There were analyzed the approaches to defining the essence of the concept of "cash flow", generalized the existing classifications, defined the cash flow place and role for achieving business goals; grounded the importance of tactical planning on the enterprises. The thesis analyzes the state of the food industry, investigates the firms financial condition in the sample and on the basis of financial condition analysis, cash flow estimation is proposed to solve the main problems encountered in the cash flows suggested ways to improve tactical planning as a prerequisite for strengthening financial stability on the food enterprises. The cash flows formation problems and the consequences of ineffective cash flow planning for businesses were studied. A methodical approach to evaluating the efficiency of tactical planning in the food industry, the predicted optimum amount of net cash flows, which will ensure the economic development movement and their market value increase were offered. Practical application of the planning assessment enables enterprises to rank the level of efficiency planning and depending on the results, suggests a range of measures to improve the efficiency of cash flows in the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств харчової промисловості
    (2014) Пуліна, Тетяна Веніамінівна
    Досліджено сутність кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості та удосконалено класифікацію кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Обгрунтовано необхідність створення і розвитку кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості. Удосконалено методичний підхід визначення потенціалу кластеризації підприємств харчової промисловості, що дозволило визначити перспективні підгалузі харчової промисловості для створення кластерів. Вдосконалено методику оцінювання впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища на створення і розвиток кластерних об’єднань підприємств в харчовій промисловості, що дозволяє, застосувавши узагальнюючий коефіцієнт впливу цих факторів на об’єднання підприємств, корегувати стратегію розвитку. Запропоновано методичний підхід щодо визначення критерію дієздатності кластерних об’єднань підприємств у харчовій промисловості, який є значенням цільової функції, що залежить від багатьох чинників господарської діяльності підприємств-учасників кластера. Розроблено методику ідентифікації кластерних об’єднань підприємств на основі групи показників, за допомогою яких можна обґрунтувати можливість включення підприємства до складу кластерного об’єднання. Запропоновано методику прогнозування ефективності розвитку кластерів харчової промисловості на основі результатів діяльності та визначати перспективи їх розвитку. Запропоновано методику формування стратегії розвитку кластерних об’єднань, яка базується на графотеоретичній моделі кластера з використанням стратегічного підходу та принципу ієрархії стратегій. Ключові слова: підприємство, кластер, харчова промисловість, створення, розвиток, стратегія, синергетичний ефект. The entity of cluster associations of the enterprises in the food industry is probed and classification of cluster associations of the enterprises in the food industry is improved. The need of creation and development of cluster associations of the enterprises for the food industry is justified. Methodical approach for determination of potential of a clustering of the enterprises of the food industry that allowed to define perspective subindustries of the food industry for creation of clusters is improved. The technique of an impact assessment of factors of the external and internal environment on creation and development of cluster associations of the enterprises in the food industry that allows is improved, which allows through the appling generalizing coefficient of influence of these factors on combining of the enterprises, to adjust development strategy. Methodical approach to determination of criterion of capacity of cluster associations of the enterprises in the food industry is offered ,which is value of the target function depending on many factors of economic activity of the enterprises of a cluster.The technique of identification of cluster associations of the enterprises on the basis of use of indexes is developed: capacity; stability; developments; growth; clusterings by means of which it is possible to justify possibility of switching on of the enterprise in composition of cluster combining. The technique of prediction of efficiency of development of clusters of the food industry on the basis of prediction of results of their activities is offered and defining perspectives of their development. The technique of formation of strategy of development of the cluster associations, based on graph- theoretical model of a cluster with use of strategic approach and the principle of hierarchy of strategy is offered.
  • Ескіз
    Документ
    Організаційно-економічні засади ефективного використання персоналу підприємств харчової промисловості
    (2012) Лисак, Володимир Юрійович
    Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад та розробці науково-практичних рекомендацій стосовно формування оцінювання та ефективного використання персоналу підприємств харчової промисловості що сприятиме їх ефективному функціонуванню та посиленню конкурентоспроможності. У роботі здійснено оцінку сучасного стану управління персоналом підприємств харчової промисловості. Thesis is devoted to deepening the theoretical principles and methodically develop scientific and practical recommendations concerning the formation and evaluation efficient use of personnel of the food industry which ensure their functioning and getting them a competitive advantage in the market.
  • Ескіз
    Документ
    Формування організаційної культури в системі менеджменту підприємств харчової промисловості
    (2012) Харчишина, Олена Володимирівна
    Дисертаційна робота присвячена дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань формування організаційної культури в системі менеджменту підприємств харчової промисловості. The dissertation deals with theoretical, methodological and practical issues of organization culture formation within the management system of food industry enterprises.
  • Ескіз
    Документ
    Реструктуризація заборгованості як засіб підвищення ефективності діяльності підприємств харчової промисловості
    (2010) Остапченко, Наталія Валеріївна
    У дисертаційній роботі досліджено теоретичні та методичні підходи до реструктуризації всіх видів зобов’язань підприємств з метою управління ефективністю їх діяльності. На основі проведення дослідження існуючих класифікаційних характеристик зобов’язань підприємств розширено класифікацію зобов’язань як об’єкту управління. In this thesis the theoretical and methodological approaches to the restructuring of all kinds obligations in order to effectively control their activities. Based on a study of existing classification performance obligations of enterprises expanded classification of obligations of the facility, which aims to improve their performance.