05.13.07 - Автоматизація процесів керування
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7251
Переглянути
Документ Исследование динамики системы центрирования рисунка этикетки в конфетозавёрточных автоматах высокой производительности: автореферат диссертации на соискание ученой степени кандидата технических наук(1969) Гончаренко, Борис НиколаевичЗавершена разработка вариантов быстродействующих бесконтактных регуляторов (реверсивного и нереверсивного) для центрирования рисунка этикетки в высокопроизводительных автоматах для обертывания конфет или других штучных изделий. Быстродействие регуляторов КТИХП в 3 – 4 раза превосходит быстродействие других лучших образцов, которые демонстрировались на выставке «Инпродмаш-67». Is ended development options for high-speed contactless regulators (reversible and irreversible) to centering the picture labels in high-performance machines for wrapping candy or other artificial products. Speed regulators KTIHP 3 - 4 times speeding of other best examples that were shown at the exhibition "Infoodmach-67".Документ Повышение эффективности методов определения технологических показателей сырья для пищевых производств: автореферат диссертации на соискание ученой степени доктора технических наук(1992) Гончаренко, Борис НиколаевичПоказано решение проблемы повышения эффективности методов квалиметрии растительного сырья в первую очередь путем разработки, технической реализации и автоматизации собственно методов определения показателей качества сырья, а затем и интегрированного их использования в комплексных системах анализа качества растительного сырья. Решение научно - технической проблемы разработки автоматизированных методов квалиметрии растительного сырья в пищевой промышленности и повышение их эффективности позволили создать предпосылки для решения проблемы повышения эффективности приема сырья и формования из нее однородных по качеству партий для хранения и переработки. Shows a solution of the problem of improving the efficiency of methods qualimetry plant material primarily through design, technical implementation and automation of their own methods for determining quality raw materials and integrated use in complex systems analysis of quality plant material. Solution scientific and technical problems develop automated methods qualimetry plant material in foodindustry and increase their efficiency helped to create conditions for solving the problem of increasing the effectiveness of taking raw materials and the formation of its homogeneous parties for storage and processing.Документ Автоматизована система управління ділянкою очищення дифузійного соку на базі нечіткої логіки(2002) Пархоменко, Іван ІвановичРозроблена структура системи, що забезпечує підтримання технологічних параметрів в регламентних режимах за рахунок акумулювання в базі знань досвіду операторів-технологів (експертів з даної предметної області). Отримана математична модель об’єкта другої сатурації на базі нечіткої логіки та розроблена структура нечіткого локального регулятора другої сатурації з використанням таблиць лінгвістичних правил. Створені алгоритми та спосіб управління технологічними параметрами ділянки очищення дифузійного соку на базі нечіткої логіки. Реалізована розроблена система на основі ПЕОМ та допоміжних засобів автоматизації. Автоматизована система управління ділянкою очищення дифузійного соку на базі нечіткої логіки є складовою частиною розподіленої комп’ютерно-інтегрованої системи цукрового заводу.Документ Автоматизація технологічних процесів сокоочистки в цукровому виробництві(2004) Наталич, Олена МиколаївнаРозроблено методику моделювання поведінки систем в просторі приростів параметрів, за допомогою якої можна розв’язати задачу визначення області зміни первинних параметрів, при якій зберігається властивість стійкості нелінійних нестаціонарних систем. The method of design of conduct of the systems in space of increases of parameters is developed, by means which it is possible to decide the task of determination of region of change of primary parameters, which stability of the nonlinear unstationary systems is saved.Документ Дослідження та розробка систем управління технологічними процесами з неповною інформативністю(Войтов, О. А. Дослідження та розробка систем управління технологічними процессами з неповною інформативністю: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.13.07 / О. А. Войтов ; Нац. ун-т харч. технологій. - К.: 2004. - 20 с., 2004) Войтов, Олег АнатолійовичСформульована задача синтезу систем управління з ковзним інтервалом оптимізації і отримане її рішення з урахуванням довжини ковзного інтервалу як для дискретних, так і для безупинних лінійних багатовимірних об'єктів при квадратичному критерії якості. Розроблений і досліджений аналітично, методом цифрового моделювання і практично алгоритм управління, що реалізує отримане рішення. Отримано рівняння руху замкнутої багатовимірної системи в загальному нестаціонарному випадку з урахуванням довжини ковзного інтервалу оптимізації і проведене її дослідження для дискретних і безупинних процесів. Досліджено залежність динамічних властивостей синтезованих систем управління і їх стійкість від довжини інтервалу оптимізації як для дискретних, так і для безупинних багатовимірних об'єктів, параметри яких інваріантні в часі. Досліджений вплив довжини ковзного інтервалу оптимізації, а також параметрів об'єкту і оптимізованого функціонала на динамічні властивості і, зокрема, на стійкість одновимірних дискретних і безупинних систем управління.Документ Дослідження та синтез оптимальних регуляторів для систем автоматизації технологічних комплексів неперервного типу(2006) Луцька, Наталія МиколаївнаРозроблено функціональну структуру для реалізації алгоритмів оптимальних регуляторів, що включає структуру з переключенням та інтелектуальну підсистему підтримки прийняття рішень. Розроблено віртуальний лабораторний стенд для моделювання систем з оптимальними регуляторами та вивчення їх особливостей.Документ Автоматизоване управління складними технологічними об'єктами з використанням методів оперативної ідентифікації(2006) Іващук, Вячеслав ВіталійовичВ дисертації технологічний комплекс очистки дифузійного соку (ТК ОДС) представлений як комплекс безперервного типу з наявністю процесів різної приро- ди, які відбуваються в складних системах. Дрейф параметрів технологічного режи- му відносно зміни якісного складу середовища призводить до істотних змін як кін- цевий продукт. Dissertation sacred to systems elaboration questions of automatic management by technological complex of clearance of diffusive juice (TC CDJ) in sugar production. TC CDJ represented as complex of continuous type with processes presence of diverse nature, which occur in complicated systems (liquid-hard mass, gas-liquid). A parameters drift of technological regime in relation to change of qualitative environment composition brings to essential changes in quality of final product. With point of management tasks of control TC CDJ apply to complicated chemical-engineering systems characterizes by big coordinates of vectors dimension, outgoing parameters and perturbation actions.Документ Автоматизоване управління брагоректифікаційною установкою на основі сценарного підходу(2007) Смітюх, Ярослав ВолодимировичСинтезована багаторівнева ієрархічна модель процесів брагоректифікації. Проведено статистичну обробку експериментальних даних з спиртзаводу та отримано комплекс статичних моделей процесів брагоректифікації, за якими здійснюється оптимізація, також досліджено та розраховано основні показники хаотичності. Здійснена ідентифікація процесів брагоректифікації на основі нейро – нечіткої технології моделювання. Розроблено структуру системи автоматизованого керування брагоректифікаційною установкою, в якій реалізуються алгоритми сценарного управління. Розроблено інтелектуальну підсистему управління процесами брагоректифікації.Документ Автоматизоване управління колонною дифузійною установкою з використанням принципів координації та адаптації(2008) Заєць, Наталія АнатоліївнаПроведено системний аналіз об’єкта, виділено підсистеми, які характеризують технологічні процеси в КДУ та визначено можливості підвищення ефективності їх взаємодії. Розроблено комплекс математичних моделей для оцінки ефективності процесу екстрагування, досліджено статичні та динамічні режими та їх вплив на показники роботи дифузійної установки. Розроблено алгоритми та структуру системи управління з використанням методів координації та адаптації. Розроблено інформаційне та програмне забезпечення підсистем координації та адаптації. A systems analysis of object is conducted; subsystems which characterize technological processes in columnar diffusive setting are selected and definite possibilities of rise of efficiency of their cooperation. A complex of mathematical models for estimation of extracting process efficiency is developed; the static and dynamic modes and their affecting indexes of work of the diffusive setting are explored. Algorithms and management system structure with the use of methods of co-ordination and adaptation are developed. The informative and program providing of subsystems of co-ordination and adaptation is developed.Документ Моделювання та оптимізація періодичних процесів в утфельних вакуум-апаратах(2008) Глущенко, Маргарита СергіївнаРозроблені математичні моделі для кожної стадії роботи утфельного вакуум-апарата. Проведено аналіз технологічних змінних та імітаційне моделювання процесів. Розроблені алгоритми оптимального управління. Розроблено функціональну структуру для реалізації алгоритмів оптимальних управління. Розроблено систему автоматичного управління вакуум-апаратом.Документ Автоматизоване управління брагоректифікаційною установкою з використанням алгоритмів оперативної корекції технологічного режиму(2008) Пупена, Олександр МиколайовичДисертація присвячена розробці нового підходу до підвищення ефективності системи управління брагоректифікайійною установкою за рахунок реалізації алгоритмів оперативної корекції технологічного режиму за прямими показниками якості бражки на основі математичної моделі процесу епюрації, що дає змогу забезпечити стабільно високий рівень вилучення домішок. Розроблено математичну модель епюраційної колони з декількома вводами живлення для трикомпонентних розділювальних сумішей типу "етанол-вода-домішка" з18 використанням модифікованого методу UNIFAC (Дортмунд). The dissertation is devoted to development of the new approach to raise of a system effectiveness of control beer-distillation plant by installation due to implementation of algorithms of operative correction of a technological regime on direct quality factors of a distillers' beer. The existing system is supplemented with a subsystem of correction with the built-in mathematical model of process of epuration. The mathematical model of epuration column with any quantity of feeding into of a feed is developed. For modelling vapor-liquid equilibria of "ethanol - water - admixture" used modified method UNIFAC (Dortmund).Документ Автоматизована система багатоцільового управління технологічними процесами хлібопекарського виробництва на основі сценарного підходу(2009) Шаруда, Світлана СергіївнаДисертація присвячена розробці нового підходу до управління технологічними процесами (ТП) хлібопекарського виробництва. Основними критеріями при управлінні хлібопекарським підприємством є продуктивність, технологічні втрати та якість продукції. Dissertation is devoted to the new method of technological processes management in bread making. The major criteria’s for bread making are productivity, costs and quality of the final product. Technological processes management will be weak in the case of using single criteria optimization.Документ Автоматизоване управління технологічним комплексом виробництва пива(2010) Місюра, Максим ДмитровичРозглядаються математичні моделі основних технологічних процесів виробництва пива з позицій системного аналізу та синергетики, їх дослідження, що дало змогу виявити системні тенденції поведінки об’єкта в умовах зовнішніх та внутрішніх флуктуацій. The mathematical model of the basic process of beer from the perspective of systems analysis and synergetics, their research, allowing us to detect trends in system behavior of objects in the external and internal fluctuations.Документ Автоматизоване управління підсистемами технологічного комплексу цукрового заводу з використанням методів діагностики і прогнозування(2010) Власенко, Лідія ОлександрівнаДисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності роботи цукрового заводу за рахунок використання алгоритмів діагностики і прогнозування, які поряд з існуючою системою автоматизації дозволять вчасно виявляти відхилення, які виникають під час функціонування технологічного комплексу, попередити перехід зі штатного режиму роботи в нештатний, а також на основі результату проведеної діагностики спрогнозувати за допомогою розробленого програмного забезпечення значення техніко-економічних показників роботи заводу. The thesis is devoted to improving the efficiency of the sugar plant by using algorithms of diagnosis and prognosis. These algorithms in complex with the existing automation system help to identify deviations that occur during operation of the technological complex, to prevent the transition from staff work in freelance work, to predict technical and economic performance of the plant using developed software. Changing of technical and economic indexes is the basis for corrective actions, such as changing plant productivity, changing pumping juice production, changing amount of lime for cleaning juice, changing amount of water for washing filter-press sediment. For solving this problem the scenario-based approach was used. As the result, basis and table prografs were built.Документ Автоматизоване управління параметрами ефективності роботи промислового пташника з підсистемою моніторингу та підтримки прийняття рішення(2011) Голуб, Белла ЛьвівнаДисертація присвячена створенню інтелектуальної системи управління промисловим виробництвом продукції птахівництва, що дозволить максимізувати прибуток та мінімізувати витрати ресурсів за рахунок визначення оптимального значення температурного режиму залежно від заданих економічних показників та прогнозування економічної ситуації. Система управління поєднала в собі організаційно-економічні, біологічні та технологічні процеси в єдиний комплекс. Для знаходження економічно оптимального рішення розроблено алгоритм визначення оптимальної температури в пташнику, який враховує цінові показники продукції, кормів і енергетичних ресурсів, біологічні властивості птиці та теплофізичні властивості пташника. Дана система – система нового класу, в ній здійснюється накопичення та аналіз інформації в процесі роботи, враховуються:21 зміна зовнішньої температури; кількість та продуктивність птиці; витрати ресурсів; вартість продукції, кормів, води та енергетичних ресурсів.Документ Підсистема технологічного моніторингу в системах управління складними технологічними комплексами харчових виробництв (на прикладі дифузійного відділення цукрового заводу)(2012) Зігунов, Олександр МихайловичДисертацію присвячено питанням підвищення ефективності цукрового виробництва шляхом створення автоматизованої системи технологічного моніторингу дифузійного відділення і на основі оперативної аналітичної обробки даних реалізовані ефективні ресурсоощадні стратегії управління з використанням інтелектуальних механізмів та сценарного підходу. The dissertation is devoted to impoving of the efficiency of sugar production by creating an automated system of technological monitoring of diffusion department. On the base of analytical data processing effective resource management strategy. Management with intelligent mechanisms and scenario approach is used.ых механизмов и сценарного подхода.Документ Автоматизована енергозберігаюча система керування виробництвом у промисловому пташнику(2012) Русиняк, Михайло ОмельяновичДисертація спрямована на вирішення актуальної наукової і технічної проблеми автоматизації управління виробництва яєць у промисловому пташнику. На підставі аналізу процесів енергоспоживання обґрунтовано напрями енергозбереження та підвищення ефективності у технологічних процесах виробництва яєць з використанням автоматизованої системи керування мікрокліматом промислового пташника. Розроблено адаптивну математичну модель процесу виробництва яєць. В дисертації розглянуті питання підвищення ефективності виробництва за рахунок встановлення оптимальних параметрів мікроклімату. Розроблено алгоритм управління та апаратний склад програмно- технічного комплексу, на основі об’єктно-орієнтованих інформаційних технологій. Проведені лабораторно - виробничі випробовування системи показали її працездатність, а розрахунковий термін окупності капітальних вкладень складає 4 місяці.Документ Удосконалення інформаційного забезпечення системи керування організаційно-технічним комплексом виробництва комбікормів на основі еталонної моделі(2013) Кашкарьов, Антон ОлександровичДисертація присвячена розв’язанню науково-прикладної задачі щодо удосконалення інформаційних функцій системи керування організаційно-технічним комплексом (ОТК) виробництва комбікормів (ВК) на основі еталонної моделі, що дозволяє підвищити його надійність та забезпечити неперервність технологічного процесу виробництва продукції тваринництва. The thesis is devoted to scientific and applied tasks to improve information management functions of organizational and technical complex (TCI) produced feed (VC)-based reference model that can improve reliability and to ensure continuity of the process of livestock production.Документ Автоматизоване керування процесом виробництва курячих яєць з прогнозуванням збурень(2013) Щербатюк, Вадим ЛеонідовичДисертація присвячена питанням розробки системи автоматизованого керування процесом промислового виробництва курячих яєць на основі прогнозування зовнішніх природних збурень на об’єкт керування, динаміки фізіологічних властивостей біологічних об’єктів (курей-несучок), їх адаптаційних характеристик та підсистеми прийняття рішень з керування з використанням теорії ігор та статистичних рішень. Розроблена система пропонує нове розв’язання задачі підвищення ефективності (енергетичної і технологічної) зазначеного процесу виробництва, що підтверджено у ході виробничих випробувань.Документ Автоматизація процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу(2014) Шумигай, Дмитро АнатолійовичДисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності роботи цукрового заводу за рахунок удосконалення систем автоматизації шляхом використання алгоритмів, процедур, методів координації та методів ситуаційного управління. Технологічні комплекси (ТК) харчової промисловості є складними системами. В складі ТК можна виділити окремі підсистеми, кожна з яких має свої критерії управління, математичні моделі та обмеження. Підсистеми ТК мають численні зв'язки між собою за матеріальними та енергетичними потоками, а також за впливом на якісні показники напівпродуктів та готового продукту. При оцінці ефективності функціонування ТК саме взаємні зв'язки між підсистемами мають найбільш суттєве значення. В той же час в харчовій промисловості при автоматизованому управлінні ТК фактично не враховуються взаємні зв'язки між підсистемами, відсутня координація їх роботи, що значно знижує техніко-економічні показники функціонування автоматизованих ТК. Для вирішення поставленої задачі проведено системно-технічний аналіз технологічного комплексу та показників його функціонування, виконано декомпозицію ТК, сформовано критерій координації, розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення системи координації підсистем ТК цукрового заводу з системою підтримки прийняття рішень для дифузійного та випарного відділень. The thesis is dedicated to increase the efficiency of the sugar factory by improving automation systems by using algorithms, procedures, methods of coordination and methods of situational control. Technological complexes (TC) of food industry is a complex system. Separate subsystems, each of which has its own criteria for management, mathematical models and restrictions, can be picked out from TC. Subsystems of TC have numerous connections among themselves on material and energy flows, as well as the impact on the quality indicators of intermediate product and finished product. Mutual connections between subsystems are the most essential when the efficiency of TC is assessing. At the same time, reciprocal connections between subsystems in food indusdtry in the automated TC actually are not captured, there is no coordination of their work, which greatly reduces the technical and economic performance indicators of automated TC. System-technological analysis of TC and indexes of its performance are done, decomposition of TC is performed, coordination criteria is formed, algorithms and software for the system of coordination of TC subsystems of sugar factory with support system for diffusion and evaporation units are performed to solve the coordination task.