05.18.06 - Технологія жирів, ефірних масел та парфумерно-косметичних продуктів
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7364
Переглянути
Документ Розробка технології купажованих тваринно-рослинних жирів підвищеної харчової цінності(2010) Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2009. Дисертацію присвячено розробленню науково обґрунтованої технології функціональних жирових продуктів – комбінованих сумішей на основі тваринних жирів та рослинних олій, яка дає змогу підвищити харчову і фізіологічну цінність та забезпечити стабільність технологічних властивостей продукту в процесі виробництва та зберігання. Отримано математичні описи залежностей терміну зберігання купажованого жиру від температури зберігання продукту, сумарного вмісту ізомерів токоферолу та вмісту β-каротину у ньому. Показано, що за сумарною щільністю вмісту біологічно активних речовин купажовані жири переважають над природними жирами. Встановлені оптимальні параметри процесу купажування. Розроблено програму для швидкого визначення кількісного складу купажів зі збалансованим жирнокислотним складом. Розроблено експрес-методику аналізу для визначення малих кількостей тваринних жирів у комбінованих жирових продуктах. Встановлено доцільність використання купажованого жиру у виробництві жирових та м'ясних продуктів. Оптимальні рецептури та технологію апробовано у промислових умовах. Розраховано економічну ефективність впровадження наукової розробки у виробництво. Розроблено проект нормативної документації на новий вид продукту – купажований жир. Пріоритетність досліджень підтверджено 2 Патентами України на корисну модель. Thesis for the Degree of Doctor of Philosophy (PhD) in technology, Speciality 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfume-cosmetic products. – National university of food technologies, Kyiv – 2009. The work was aimed on the development of the scientifically grounded technology of the special fats product – combined mixtures on the basis of adipose and vegetable oils, which enables to promote a food value and provide stability of technological properties of product in the process of production and storage. By the basic index of biological and accordingly food value of fats there is content of fat acids. Natural fats do not answer requirements, which are pulled out to biologically valuable fat, to balanced after fatty acid composition. After the conclusions of dietitians fatty acid composition of separate fats does not answer optimum correlation of saturated, monosaturated and polysaturated of fat acids. It is important, that correlation of PS of families omega 6 and omega 3 made not more than 10:1, but in the cases of violation of lipidic exchange – 5:1 and even 3:1. The analysis of results of actual feed of population testifies that really these PS act to the organism of human in correlation from 10:1 to 30:1. The possible variant of decision of problem of improvement of physiology properties of adiposes is blend of them with vegetable oils. As vegetable oils are the source of natural antioxidants pre-conditions are created for development of technology of blending animal-vegetable fat the optimized fatty acid composition with the prolonged term of storage. Work is probed by possibility of braking of processes of hydrolytic and oxidative spoilage of adiposes at adding to them of vegetable oils in different amounts. Substantial deceleration of processes of peroxidation is found out in pre-production models with the refined corn and unrefined by mustard and soy-bean oils by comparison to control. Best results are given by additions to pork fat: introduction 20% corn oil prolongs the term of storage in 2,3 times 30% mustard oil – in 2 times, 10% soy-bean oil – in 1,6 times. It is shown, that braking of processes of oxidative spoilage of adiposes at addition to them of vegetable oils is related to the increase of concentration of natural antioxidants in a mixture. Mathematical descriptions of dependence term of saving of blending fat are collected from the temperature of saving of product, total maintenance of isomers of tocopherols and maintenance of β-carotin in him. The guarantee term of storage of blending fats is set in the range of temperatures from 60 to minus 8°C. Optimum composition of blend is set, that allows not only to promote firmness of product to oxidation but also balance fatty acid composition. It is shown, that after the total closeness of maintenance biologically active matters blending fats prevail above natural fats, in addition, they less atherogenic and more protected from peroxidative oxidation. Set optimum parameters of process of blending. The technological chart of receipt of blending fat is developed; the complete set of equipment of firm is neat by “Tetra-Otich” productivity 1000 kg/h. The program is developed for rapid determination of quantitative composition of blend with the balanced fatty acid composition. The express instrumental method of analysis is developed for determination of a few of adiposes in the combined fatty products. Expedience of the use of blending fat is set in production of fatty and meat products. The optimum compounding and technology is approved in industrial terms. Eexperimental-industrial party of margarines on the basis of blending fat is produced on Joint-stock COMPANY of “Zaporozhian оliyagircombinat”. Eexperimental-industrial party of the boiled constitutional sausages on the basis of meat of bird is made on Joint-stock COMPANY “Kiev meatprosess factory”. Economic efficiency of introduction of scientific development is led to in production. The project of normative document on a new type of product is developed - blending fat. The results of researches are confirmed by Patents of Ukraine on a useful model.Документ Технологія функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот(2011) Шеманська, Євгенія ІванівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2010. Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та розробці технології функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот. Визначено теоретичне і практичне підґрунтя для створення нової групи фосфоліпідних жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3/омега-6 кислот з врахуванням рекомендацій їх споживання. Обґрунтовано застосування окремих рослинних олій як джерела есенціальної α- ліноленової кислоти та біологічно активних речовин (токоферолів і каротиноїдів). Розроблено спосіб екстрагування етиловим спиртом фосфатидного концентрату з використанням ліпідної добавки – нерафінованої лляної олії холодного пресування. В процесі екстрагування отримано фосфоліпідні жирові продукти КТІОЛ-БІО – ліпофільна фаза, не розчинна в спирті, збагачена есенціальними α-ліноленовою (омега-3) і лінолевою (омега-6) жирними кислотами. Отримані інноваційні фосфоліпідні продукти зі співвідношенням омега-3/омега-6 від 1 : 3,5 до 1 : 0,9 належать до поліфункціональних фізіологічно активних продуктів із широким спектром технологічних властивостей. З метою уповільнення окиснювального псування ліпідів виявлено вплив антиоксидантної добавки КТІОЛ-ДТК на окиснювальну стабільність лляної олії і фосфоліпідного жирового продукту за різних умов зберігання та теплової обробки. Встановлено явище синергізму антиоксидантної дії фосфоліпідів і добавки в концентраційних межах 0,1…0,5 % у модельних зразках лляної олії. Розроблено проект нормативної документації на новий фосфоліпідний жировий продукт КТІОЛ-БІО. Новизну і пріоритетність технологічних рішень підтверджено патентом України на винахід. Thesis for obtaining the Doctor of Science Degree. Speciality 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfume-cosmetic products. – National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv – 2010. The thesis concerns the scientific rationale and development of technology of functional fatty products on the basis of phospholipids and essential fatty acids. Theoretic and practical basis for the formation of the new group of phospholipid fatty products of functional purpose which guarantee the proper correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids including recommendations of use has been identified. The use of particular vegetable oils as the sources of essential α-linolenic acid and vitamins in food and oil-and-fat products has been validated. The way of extracting a phosphatide concentrate using lipidic additive has been developed, particularly the unrefined flaxseed oil of first cold press extracting. It has been obtained a phospholipid fatty product KTIOL-BIO while extracting. KTIOL-BIO is a lipophilic phase, which is insoluble in ethanol and rich in α-linolenic and linoleic (omega-6) fatty acids. The innovative phospholipid products obtained with correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids 1 : 3,5 – 1 : 0,9 belong to polyfunctional bioactive products with the wide range of handling abilities. To slow down the oxidative damage of lipids it has been discovered the influence of KTIOL-DTK antioxidant additive on oxidative stability of flaxseed oil and phospholipid fatty product under different conditions of storage and thermal treatment. The synergism of phospholipid antioxidant effect and flaxseed oil additive in standardized test solution with concentration of 0,1-0,5% has been identified. As a result of research done it has been developed the normative documents project of the new phospholipid fatty product KTIOL-BIO. The new and foreground technological solutions have been confirmed by the patent for an invention of Ukraine.Документ Удосконалення технології ароматизаторів з ефіроолійної сировини для харчових продуктів(2011) Силка, Ірина МиколаївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел та парфумерно- косметичних продуктів. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2011. Робота присвячена актуальному питанню удосконалення технології ароматизаторів з ефіроолійної сировини для харчових продуктів та передбачає розроблення й впровадження способу імітованої дистиляції ефірних олій. Це дозволяє розробляти нові ароматизатори з різної ефіроолійної сировини та оперативно, економно і відтворювано встановлювати технологічні режими фракційної перегонки ефірної олії на промисловій установці. За удосконаленою технологією перероблення ефіроолійної сировини отримано п'ять ароматизаторів з ефірної олії кмину та п'ять – з ефірної олії змієголовника молдавського. Оптово-відпускна ціна 1 кг ароматизаторів з масовою часткою висококонцентрованої основи від 0,1 % до 98,0 % становить від 35,79 до 778,505 грн, відповідно. Загальна економія становить 69079,68 грн в рік або 9,1 %. За результатами роботи розроблено проект нормативної документації «Ароматизатори натуральні з ефіроолійної сировини» (ТУ У 02070938103:2010) та «Технологічна інструкція по виробництву ароматизаторів натуральних із ефіроолійної сировини». The dissertation for obtaining of a scientific degree of a Candidate Technical Science on a specialty 05.18.06 – Technology of fats, essential oil, parfumes and cosmetic products – National University of Food Technologies, Kyiv, 2011. Work is devoted to current issues of improvement of technology of volatile oil flavors of raw materials for food products. The improvement of volatile oil refining raw materials involves implementing innovative solutions that allow you to remove from the existing technological schemes of two stages, while reducing substantially energy costs by increasing the performance of equipment and economical use of raw materials. Implement the method simulated distillation of essential oils of preparative chromatography in flavor technology can be effectively, economically and playing in an industrial setting fractional distillation set performance parameters for essential oil distillation fractions. With advanced processing technology of volatile oil materials received five flavors of thyme essential oil and five of the essential oil of dracocephalum moldovan, with savings on each party flavors 9,1 %.Документ Наукові засади ресурсозберігаючих технологій переробки насіння олійних культур(2016) Носенко, Тамара ТихонівнаДисертаційна робота присвячена розробленню наукових засад ресурсоощадних технологій переробки насіння олійних культур, що передбачають виробництво білкових добавок та харчових продуктів із їх використанням, а також застосування екологічних методів підготовки сировини до вилучення олії. The thesis is devoted to the development of scientific principles of oil seed processing technologies which support production of protein supplements and food products with them as well as using of sustainaible methods of raw material preparing to oil recovery.Документ Технологія переробки насіння ріпаку сучасної селекції(2017) Волощенко, Тетяна ОлександрівнаДисертацію присвячено вирішенню науково-практичного завдання удосконалення технології переробки насіння ріпаку з метою одержання олії підвищеної біологічної цінності та харчового частково знежиреного ріпакового борошна, розробленню рекомендацій щодо їх використання. Розроблено технологію фракціонування ріпакової макухи з одержанням харчового та кормового ріпакового борошна, перевірено одержані продукти на токсичність, визначено хімічний склад та біологічну цінність, розраховано собівартість виробництва харчового ріпакового борошна, рентабельність і роздрібну ціну, підтверджено доцільність використання ріпакового борошна для збагачення харчових продуктів. Розроблено рецептури хліба з підвищеною біологічною цінністю з суцільнозмеленого зерна пшениці з доданням ріпакового харчового борошна. Розроблено рецептуру сосисок з м’ясом індика та білковим ріпаковим борошном. Досліджено хімічний склад, біологічну цінність та антиокислювальну здатність пресової ріпакової олії, розроблено рекомендації щодо її використання. Розроблено рецептури косметичної олії для очищення різних типів шкіри, розраховано вміст базових олій в композиції для косметичної олії за жирнокислотним складом. Розраховано економічну ефективність впровадження наукової розробки у виробництво. Розроблено нормативні документи на харчове ріпакове борошно та пресову ріпакову харчову олію. Пріоритетність досліджень підтверджено 3 патентами України на корисну модель. Thesis is devoted to solving scientific and practical problems of improving of rapeseed processing technology in order to obtain oil with enhanced biological value and semi-skimmed rapeseed meal, the development of recommendations for their use. The fractionation technology of rapeseed cake was developed and food and feed rapeseed meal was obtained. Toxicity of obtained products were tested, chemical composition and biological value were defined, cost of production of rapeseed meal, profitability and retail price were calculated, the usefulness of rapeseed meal for food fortification was confirmed. Recipies of high biological value bread with whole grain wheat flour and rapeseed meal and sausages with turkey meat and rapeseed protein meal were created. The chemical composition biological value and antioxidation capacity of press rapeseed oil were studied and recommendations on its use have been developed. Cosmetic oil formulations were designed for cleansing of different types of skin. Content of base oils in cosmetic compositions were calculated for optimization of fatty acid composition. costeffectiveness of the obtained results implementation to production was calculated. The normative documents on food rapeseed meal and rapeseed edible oil pressing were developed. Priority of studies were confirmed by 3 patents of Ukraine for utility model.Документ Удосконалення технології житньо-пшеничного хліба для закладів ресторанного господарства(2017) Зуйко (Кулініч), Віра ІгорівнаДосліджено вплив існуючих вітчизняних і закордонних підкислювачів на технологічні особливості, фізико-хімічні та структурно-механічні властивості напівфабрикатів і готових виробів. Встановлено переваги і недоліки їх застосування. Розроблено склад полікомпонентних підкислювачів «Оптимальний 1» і «Оптимальний 2». Досліджено та проаналізовано їх вплив на тривалість технологічного процесу, вплив добавок на біохімічні, мікробіологічні, структурно-механічні властивості тіста і хліба з суміші житнього і пшеничного борошна. Доведено доцільність застосування розроблених добавок для скорочення тривалості технологічного процесу житньо-пшеничного хліба. В результаті проведених експериментальних досліджень розроблено і впроваджено у виробництво рецептури і технологічні інструкції на нові вироби: житньо-пшеничний хліб «Столична симфонія» та «Столична симфонія нова», а також розроблено нормативну документацію: технічні умови та технологічні інструкції на нові полікомпонентні підкислювачі. There was studied effect of using of domestic and foreign acidulants in technological character, physicochemical and structural and mechanical properties of semi-finished and finished products. There was found advantages and disadvantages of their using. There was developed the composition of multicomponent acidulants "Optimal 1" and "Optimal 2". There was investigated and analyzed of their impact on duration of process, the effects of acidulants on biochemical, microbiological, structural and mechanical properties of dough and bread from a mixture of rye and wheat flour. There was proved expediency of developed acidulants usage to shorten the length of rye-wheat bread technology. As a result of experimental studies was developed and introduced into production recipes of new products: rye-wheat bread «Stolichna simfoniya» and «Stolichna simfoniya nova» and was developed regulatory documentation technical condition and technical instruction on the new multicomponent acidulants.Документ Теоретичне обгрунтування і розроблення технологій натуральних концентрованих ароматизаторів із ефіроолійної сировини(2017) Фролова, Наталія ЕпінетівнаДисертаційна робота присвячена розробленню наукових основ фізичних процесів виділення і концентрування природного комплексу ароматичних ре-човин із ефіроолійної сировини з реалізацією в технологіях концентрованих натуральних ароматизаторів для промислового виробництва. Dissertation work is devoted to developing of scientific bases of physical processes of the allocation and concentration of aroma carriers complex from aromatic raw materials with realization in technologies of concentrated natural fragrances for the industrial production.Документ Технологія косметичного крему-пілінгу з мінеральними абразивами(2018) Полонська, Тетяна АнатоліївнаДисертаційну роботу присвячено вирішенню конкретного науково-практичного завдання – розробки наукових засад технології емульсійних косметичних засобів з використанням нового мінерального ексфоліанту, ефективного в терапії хвороб шкіри. Досліджено ряд глинистих мінералів (сапоніт, бентоніт, клиноптилоліт, палегорскіт, глауконіт) з точки зору їх засосування як ексфоліантів мінерального походження. Обгрунтовано склад жирової фази емульсії з кокосової, кунжутної, пшеничної олій у співвідношенні 1:1:1 з адекватним для нормальної здорової шкіри співвідношенням жирних кислот. Дослідженням каскаду розтікання підтверджено склад композиції трьох олій, що забезпечують оптимальне всмоктування і розтікання суміші під час нанесення на шкіру. Запропоновано застосування глауконіт-крохмальної композиції з 0,5 %мас високодисперсного порошку глауконіту в якості водної фази емульсій для агрегативної та седиментаційної стійкості структурованої системи. Розроблено удосконалену технологію та рецептуру косметичного крему-пілінгу мінерального, що за органолептичними, фізико-хімічними і мікробіологічними показниками відповідає ДСТУ 4764:2007 і характеризується високими споживчими властивостями. Вивчено динаміку зміни рН та морфологічну картину зміни епідермісу групи волонтерів і доведено наявність лікувально-профілактичного ефекту після застосування розробленого крему-пілінгу. The thesis is dedicated to the solution of a specific scientific and practical task of developing scientific bases for the technology of emulsion cosmetic products with the use of the new mineral exfoliant effective in the treatment of skin diseases. A number of clay minerals (saponite, laponite, clinoptilolite, palegorskite, glauconite) have been studied from the point of view of their use as exfoliants of mineral origin. The glauconite is classified as a class of microporous samples with a small outer surface and a radial-spherical structure of high purity. The surface properties of the glauconite mineral are explained because of the existence of a "carpet" of oxygen atoms on the surface of the mineral due to the formation of hydrogen bonds with adsorbed molecules. It has been proved that it is possible in principle to design natural oil compositions with a favorable composition of fatty acids, which corresponds to the composition of the lipid layers of the barrier layer of the skin. The composition of the fatty phase of the emulsion from coconut, sesame, wheat oil in a ratio of 1:1:1 with an adequate ratio of fatty acids to normal healthy skin is substantiated. Investigation of the cascade of spreading confirmed the composition of the composition of three oils, ensuring optimal absorption and spreading of the mixture when applied to the skin. It has been suggested to use 0.5% by weight highly dispersed glauconite powder in the complex emulsifier from a mixture of mono- and diesters of oleic acid and mono- and diesters of stearic acid in a ratio of 2:1. It has been proved that glauconite concentrates on the interphase boundary with the formation of a strong spatial coagulation structure and allows not only to ensure 100% stability of the emulsion, but also its long lifetime without additional application of stabilizers.Документ Удосконалення технології пресового вилучення ріпакової олії з використанням ферментних препаратів(2018) Черства, Альона ОлександрівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний університет харчових технологій МОН України, Київ, 2018. Робоча гіпотеза дисертаційної роботи полягає в тому, що використання комбінованих ферментних препаратів під час підготовки олійного насіння до стадії пресування дозволить збільшити вихід олії внаслідок дії біокаталізаторів на структуру олійного матеріалу. На підставі цього, основними завданнями роботи є дослідження дії целюлозолітичних і протеолітичних ферментів на клітинні стінки насіння ріпаку, підбір оптимальних співвідношень субстрату та біокаталізаторів, визначення впливу технології на якість отриманої олії, виробнича апробація результатів роботи. Проведеними експериментальними дослідженнями в лабораторних умовах запропонована гіпотеза набула підтверджень відносно того, що за допомогою дії ферментів на клітинні стінки олійного матеріалу перед пресуванням вдається вивільнити більшу кількість олії з високими показниками якості, ніж традиційними методами. Встановлено, що ефективність пресового вилучення олії можна збільшити, використовуючи ферментативну обробку м’ятки насіння ріпаку. Використання ферментних препаратів целюлозолітичної та протелітичної дії для попередньої обробки олійної м’ятки збільшує кількість розкритих клітин і підвищує вихід олії із м’ятки насіння ріпаку. Визначено кількісний вихід ріпакової олії після попередньої ферментативної обробки ріпакової м’ятки та встановлено його залежність від основних технологічних показників процесу пресування. Побудовано поліноміальну регресійну модель залежності ефективності пресового вилучення ріпакової олії від параметрів попередньої ферментативної обробки – тривалості та масової частки ферментних препаратів із заданою активністю. Розроблено технологічну схему та технологічну інструкцію на виробництво олії ріпакової пресовим методом із використанням попередньої ферментативної обробки ріпакової м’ятки. // Thesis for degree of Candidate of Technical Sciences in speciality 05.18.06 -Technology of fat, essential oil and perfume and cosmetic products. - National University of Food Technologies of Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv, 2018. On the basis of the published literature review, it has been established that a number of factors have a significant influence on the process of mechanical spin of rapeseed oil from seeds. In addition to commonly known and known factors such as process temperature, working pressure in the apparatus, moisture-thermal treatment of the material subject to compression, the relationship between the press structure and the physical and mechanical properties of the pulp (temperature, humidity, and the depth of denaturation of the protein compounds) is also determinative. The conducted researches have revealed that in the traditional modes of moisture-thermal treatment of oil material and in the process of mechanical oil spill does not achieve the complete destruction of the cell structure, and fragments of undiluted cells and lipid-containing spheres remain present. The working hypothesis of thesis is use of combined enzyme preparations to prepare the oilseeds for pressing will increase the yield of oil due to the effect of biocatalysts on the structure of the oil material. On the basis of this, the main tasks of this work are to study the effect of cellulase and proteolytic enzymes on cell walls of rapeseed, selection of optimal ratios of substrate and biocatalysts, determination of the impact of technology on the quality of the obtained oil, industrial testing of the results of work. The experimental study, which was carried out under laboratory conditions has shown that it is possible to release a greater quantity of oil with better quality characteristics than the traditional methods of extracting oil due to the enzymes action on the cell walls of the oil material. It has been established, that the efficiency of rapeseed pressing can be increased by using enzymatic pretreatment of crushed rapeseed. The use of cellulosic and proteolytic enzyme preparations for pre-treatment of crushed oil seeds increases the number of exposed cells and increases the oil yield from rapeseed. The quantitative yield of rapeseed oil after the previous enzymatic treatment of the rapeseed has been determined and its dependence on the basic technological parameters of the pressing process has been detected. A polynomial regression model of dependence of rape seeds pressing efficiency from enzymatic pretreatment parameters namely duration treatment and quantity of enzymes with fixed activity was constructed. A technological scheme and technological instruction for the production of rapeseed oil by a press method with the use of preliminary enzymatic treatment of crushed rapeseed were developed.