Патенти, авторські свідоцтва
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7374
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Спосіб виробництва хліба безглютенового (Патент на винахід № 117201)(2018) Медвідь, Ірина Миколаївна; Шидловська, Олена Броніславівна; Доценко, Віктор ФедоровичСпосіб виробництва хліба безглютенового відрізняється тим, що тісто замішують на основі попередньо приготовленого напівфабрикату-гідролізату, який готують змішуванням рисового борошна, взятого в кількості 40-60 % від загальної його маси, з водою, розчином лимонної кислоти в кількості 0,06-0,07 % до маси борошна, розчинами ферментів - грибної -амілази в кількості 0,003-0,007 % та глюкоамілази в кількості 0,003-0,005 % до маси борошна, з наступним проведенням гідролізу суміші протягом 110-130 хв при 35-45 °C до накопичення цукрів у напівфабрикаті 5-6 %. The method of production of gluten-free bread differs in that the dough is mixed on the basis of pre-cooked half-finished product-hydrolyzate, which is prepared by mixing rice flour taken in the amount of 40-60% of its total mass, with water, a solution of citric acid in the amount of 0,06-0,07% by weight of flour, solutions of enzymes - mushroom α-amylase in the amount of 0,003-0,007% and glucoamylase in the amount of 0,003-0,005% by weight of flour, followed by the hydrolysis of the mixture for 110-130 minutes at 35-45 °C until accumulation sugars in semi-finished products 5-6%.Документ Способ производства диетического пшеничного хлеба (Авторское свидетельство № 1839081)(1993) Доценко, Виктор Федорович; Булий, Юрий Владимирович; Арсеньева, Лариса Юрьевна; Дробот, Вера Ивановна; Цыганков, Петр СеменовичИзобретение позволяет повысить качество хлеба путем увеличения его удельного объема и пористости, ускорения способа, замедления черствения и повышения содержания ароматических веществ в нем. Для этого при замесе теста в его состав вводится в качестве заменителя сахара 10-15 % гидролизованного экстракта цикория, полученный путем измельчения корнеплодов на стружку, экстрагирования из нее водорастворимых веществ водой с температурой 70-75оС в течение 90-110 мин.при гидромодуле 1,5-3,0 до содержания сухих веществ в экстракте 16-18 %, фильтрования экстракта, его охдаждения до 53-57оС, внесения в него ферментного препарата ксилоглюканофоетидина П10Х в количестве 0,6-0,9 % к массе субстрата и выдерживания экстракта в течение 120-140 мин. The invention improves the quality of bread by increasing its specific volume and porosity, acceleration method, retarding staling and increase the content of the aromatic substances in it. To this end, when the dough composition is introduced as a sugar substitute 10-15% hydrolyzed extract of chicory obtained by grinding the roots on the cuttings, extractable from water-soluble substances water with a temperature of 70-75 degrees Celsius for 90-110 minutes when water ratio of 1.5-3.0 to content in the extract of 16-18 %, filtration of the extract, its ahmadinia to 53-OS, making it an enzyme preparation of xyloglukanofoetidin P10X in the amount of 0.6 to 0.9% by weight of substrate and incubation of the extract within 120-140 min.Документ Способ производства хлеба (Авторское свидетельство № 1729001)(1994) Доценко, Виктор Федорович; Арсеньева, Лариса Юрьевна; Побегай, Тамара Васильевна; Перегуда, Николай Антонович; Дробот, Вера Ивановна; Левинтон, Ж. Б.; Смоляр, Владимир ИвановичИзобретение относится к пищевой промышленности, а именно к способам производства хлеба. The invention relates to the food industry, and in particular to methods for the production of bread.Документ Способ производства хлеба (Патент на полезную модель № 12515)(1997) Доценко, Виктор Федорович; Герасименко, Алексей Антонович; Любенко, Сергей ГригорьевичИзобретение относится к пищевой промышленности, а именно к способам производства хлеба. The invention relates to the food industry, and in particular to methods for the production of bread.