Патенти, авторські свідоцтва

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7374

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб отримання вовняного жиру харчового призначення (патент на корисну модель 134973)
    (2019) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Левчук, Назарій Олегович
    Винахід належить до галузей харчової та легкої промисловості. Відповідно до способу отримання вовняного жиру харчового призначення перед екстрагуванням проводять підготовку вовни до вилучення вовняного жиру тіпанням, замочуванням у воді за температури 1-15 °C, за співвідношення вода:вовна 10-20:1 протягом 5-15 хв. у одну-чотири стадії, віджиманням і сушінням вовни до видалення вільної вологи. Екстрагування жиру здійснюють етанолом за температури 35-60 °C тривалістю 1-6 год. протитечійно до залишкового вмісту жиру на вовні 0,8-1,5 %, а з отриманої місцели видаляють розчинник дистиляцією під вакуумом. Отримують вовняний жир зі зменшеним вмістом пігментів, які дають забарвлення, і летких речовин, які дають запах продукту. The invention relates to the food and light industry industries. According to the method of obtaining food-grade wool fat, before extraction, wool is prepared for the extraction of wool fat by beating, soaking in water at a temperature of 1-15 °C, with a water:wool ratio of 10-20:1 for 5-15 minutes. in one to four stages, by wringing and drying the wool until free moisture is removed. Fat extraction is carried out with ethanol at a temperature of 35-60 C for 1-6 hours, countercurrent to the final fat content of 0.8-1.5% on the wool, and the solvent is removed from the obtained area by distillation under vacuum. They get wool fat with a reduced content of pigments that give colors and volatile substances that give the smell of the product.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб отримання вовняного жиру харчового призначення (патент на винахід 122023 C2)
    (2020) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Левчук, Назарій Олегович
    Винахід належить до галузей харчової та легкої промисловості. Відповідно до способу отримання вовняного жиру харчового призначення перед екстрагуванням проводять підготовку вовни до вилучення вовняного жиру тіпанням, замочуванням у воді за температури 1-15 °C, за співвідношення вода:вовна 10-20:1 протягом 5-15 хв. у одну-чотири стадії, віджиманням і сушінням вовни до видалення вільної вологи. Екстрагування жиру здійснюють етанолом за температури 35-60 °C тривалістю 1-6 год. протитечійно до залишкового вмісту жиру на вовні 0,8-1,5 %, а з отриманої місцели видаляють розчинник дистиляцією під вакуумом. Отримують вовняний жир зі зменшеним вмістом пігментів, які дають забарвлення, і летких речовин, які дають запах продукту. Vinahid lie down to the galuzy of food and light industry. Vіdpovіdno before the method of removing the sour fat from the meal, before extracting, prepare the stool until the sour fat is removed, soaked in water at a temperature of 1-15 ° C, for spіvvіdnosnennia water: 10-20: 1 stretch 5-15 min. at one-chotiri stage, vіdzhimannyam i sushіnnyam vodalennya vіlnoї vologa. Extraction of fat is carried out with ethanol at a temperature of 35-60 ° C for a period of 1-6 hours, leaking until there is excess fat on the outside of 0.8-1.5%, and after removing the purpose, remove the distiller under vacuum. Eliminate the smell of fat with a change in the amount of pigments, like giving a zabarvlennya, and summer speeches, like giving a smell to the product.
  • Ескіз
    Документ
    Способ получения поверхностной смазки для полимерных материалов (патент Российской федерации 2058301)
    (1996) Кобылянский, Евгений Васильевич; Сурмятов, Охметзак Садыкович; Ищук, Юрий Лукич; Савченко, Людмила Григорьевна; Юрьев, Вячеслав Яковлевич; Потоцкий, Юлиан Иванович; Лендьел, Иосиф Васильевич; Мельник, Зиновий Петрович; Унтилов, Геннадий Леонидович; Стефанивский, Юрий Богданович; Козак, Михаил Васильевич; Маслова, Татьяна Михайловна
    Целью изобретения является разработка способа получения поверхностной смазки для полимерных материалов, представляющей собой амид жирных кислот, реализация которого обеспечит упрощение технологии и достижение требуемых технологических показателей поверхностной смазки при использовании ее в производстве изделий из полимерных материалов.Изобретение относится к химии и может быть использовано в производстве поверхностных смазок, применяемых на многих операциях при изготовлении изделий из полимерных материалов, в частности, шприцев одноразового применения.Поверхностные смазки или скользящие добавки это вещества, которые добавляют в полимерные материалы при изготовлении из них изделий с целью уменьшения или даже исключения адгезии между двумя поверхностями, предотвращая их слипание. Уменьшая трение между поверхностями, эти вещества являются также антистатиками. The invention is a method for producing a surface lubricant for plastics, which is a fatty acid amide, the implementation of which will provide simplified technology and achieving the required technological parameters of surface lubricant when used in the manufacture of polymer materialov.Izobretenie relates to chemistry and can be used in the production of surface lubricants used in many operations in the manufacture of products from polymeric materials, in particular, the disposable syringe primeneniya.Poverhnostnye lubricant or slip additives are substances that are added to the polymer materials in the manufacture of these products in order to reduce or even avoid the adhesion between the two surfaces, preventing them from sticking together. By reducing the friction between the surfaces, these substances are also anti-static.