Інститут післядипломної освіти (м. Київ)
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження розповсюдження бактеріофагів на підприємствах молочного профілю України(2008) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаВизначено рівні фагового забруднення продукції молокопереробних підприємств України. Встановлено основні джерела контамінації фагами, які можуть бути визначені як контрольні точки для аналізу фагового стану на виробництві. Виділено вірулентні фагові ізоляти, що циркулюють на виробництві. The levels of phages contamination in dairy products were determinated. The sources of phages contamination were identified as control points for phages state at the dairy plants. The virulent phages of dairy plants of were isolated.Документ Дослідження ролі екзополісахаридної капсули в захисті клітин Streptococcus thermophilus від фагового ураження(2013) Науменко, Оксана ВасилівнаПоказано, що екзополісахаридна капсула захищає клітини від літичної дії певних типів фагів S. thermophilus. Відібрано штам S. thermophilus ІМВ В-7247, що характеризується здатністю до продукування капсульних екзополісахаридів і є фагостійким до широкого кола фагів. It has been shown that an exopolysaccharide capsule can protect cells from the lytic action of some types of S. thermophilus phages. A strain of S. thermophilus IMV B-7247 was selected, which is characterized by the ability to produce capsular polysaccharides and is phage resistant to a wide range of phages.Документ Фаговий моніторинг молочної продукції(2014) Науменко, Оксана ВасилівнаВстановлено, що біля 80% продуктів були забруднені фагами лактобактерій. Показано, що важливим зовнішнім джерелом бактеріофагів на виробництві можуть бути заквашувальні препарати. Проведено дослідження з виявлення лізогенного стану молочнокислих бактерій. Доведено, що фаговий моніторинг дозволяє встановити джерела, ступінь фагового забруднення - необхідні показники для розробки ефективних протифагових програм. It was found that about 80 % of products were contaminated with lactic acid bacteria phages. It was shown that starters may be an important external source of bacteriophages in the production. A study on the identification of lactic acid bacteria lysogenic state was conducted. It was proved that phage monitoring allows to set the source, the degree of phage contamination – the necessary parameters for development of effective anti-phage programs.Документ Дослідження впливу помірних фагів на промислові штами молочнокислих бактерій(2012) Науменко, Оксана ВасилівнаВстановлено умови виявлення лізогенного стану лактобактерій методом хімічної індукції, застосовуючи мітоміцін С та хлороформ. Відібрано фагочутливі нелізогенні штами як тест-культури для визначання фагів. Розроблено методичні вказівки з визначання лізогенних штамів молочнокислих бактерій. Conditions for detection of lactobacteria lysogenic state by method of chemical induction using mitomycin C and chloroform were defined. Phage-sensitive non-lysogenic strains were selected as test cultures for phages detection. Methodical instructions for determination of lactic acid bacteria lysogenic strains were worked out.Документ Дослідження взаємодії між лактобактеріями та фагом(2015) Науменко, Оксана ВасилівнаДосліджено взаємодію культур молочнокислих бактерій із вірулентними фагами, виділеними за умов виробництва ферментованої молочної продукції. Показано, що характер впливу бактеріофагів на лактобактерії залежить від фаготипів культур та біологічних властивостей самих фагів. The research of interaction of lactic acid bacteria cultures and virulent phages isolated under conditions of fermented dairy products manufacturing was conducted. It was shown that the impact of bacteriophages on lactobacteria depends on cultures phage types and biological properties of the phages themselves.