Інститут післядипломної освіти (м. Київ)
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8441
Переглянути
14 результатів
Результати пошуку
Документ Селекція біологічно активних штамів проуцентів як альтернатива штучним консервантам і згущувачам(2019) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя Федорівна; Бовкун, Алла ОлександрівнаУ статті досліджено мікробіоту некомерційних харчових продуктів, з яких виділено чисті культури мікроорганізмів. На підставі результатів морфологічних, біохімічних тестувань, генетичних досліджень бактеріальні ізоляти ідентифіковано до видів Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus. Проведено скринінг активних штамів за такими біотехнологічними характеристиками: здатність до утворення ароматичних сполук і в ’язких компонентів, рівень молокозсідальної активності та урожайність бактерій, енергія кислотоутворення, стійкість до агресивних сполук кишкового тракту, здатність знижувати рівень лактози за ферментації молока, органолептика, антагоністична активність щодо технічно-шкідливої та умовнопатогенної мікрофлори. Відібрано резистентні штами до вірулентних фагів, що циркулюють на молокопереробних підприємствах України. Показано, що здатність продукувати екзополісахариди та у такий спосіб впливати на реологічні властивості продуктів ферментації є штамоспецифічною характеристикою, яка варіює в широких межах.Документ Вплив терміну зберігання на властивості функціональних молочних продуктів(2003) Науменко, Оксана Василівна; Жукова, Ярослава Фридріхівна; Насирова, Гузель Фургатівна; Кігель, Наталя ФедорівнаПроведено оцінку молочних продуктів, виготовлених зі застосуванням нових бакпрепаратів “ЛТС” та “ЛТС-Н”, впродовж зберігання за мікробіологічними, біохімічними, фізико-хімічними та органолептичними показниками. Застосування штаму L. acidophilus з низькою межею кислотоутворення гарантувало незмінність функціональних характеристик продукту впродовж тривалого часу. Це дало підставу подовжити термін зберігання продукту до 14 діб. The evaluation of dairy products made with the use of new starters "LTS" and "LTS-N" during storage on microbiological, biochemical, physicochemical and organoleptic parameters. The use of a strain of L. acidophilus with a low limit of acid production guaranteed the invariability of the functional characteristics of the product for a long time. This gave reason to extend the shelf life of the product to 14 days.Документ Дослідження розповсюдження бактеріофагів на підприємствах молочного профілю України(2008) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаВизначено рівні фагового забруднення продукції молокопереробних підприємств України. Встановлено основні джерела контамінації фагами, які можуть бути визначені як контрольні точки для аналізу фагового стану на виробництві. Виділено вірулентні фагові ізоляти, що циркулюють на виробництві. The levels of phages contamination in dairy products were determinated. The sources of phages contamination were identified as control points for phages state at the dairy plants. The virulent phages of dairy plants of were isolated.Документ Дослідження ролі екзополісахаридної капсули в захисті клітин Streptococcus thermophilus від фагового ураження(2013) Науменко, Оксана ВасилівнаПоказано, що екзополісахаридна капсула захищає клітини від літичної дії певних типів фагів S. thermophilus. Відібрано штам S. thermophilus ІМВ В-7247, що характеризується здатністю до продукування капсульних екзополісахаридів і є фагостійким до широкого кола фагів. It has been shown that an exopolysaccharide capsule can protect cells from the lytic action of some types of S. thermophilus phages. A strain of S. thermophilus IMV B-7247 was selected, which is characterized by the ability to produce capsular polysaccharides and is phage resistant to a wide range of phages.Документ Фаговий моніторинг молочної продукції(2014) Науменко, Оксана ВасилівнаВстановлено, що біля 80% продуктів були забруднені фагами лактобактерій. Показано, що важливим зовнішнім джерелом бактеріофагів на виробництві можуть бути заквашувальні препарати. Проведено дослідження з виявлення лізогенного стану молочнокислих бактерій. Доведено, що фаговий моніторинг дозволяє встановити джерела, ступінь фагового забруднення - необхідні показники для розробки ефективних протифагових програм. It was found that about 80 % of products were contaminated with lactic acid bacteria phages. It was shown that starters may be an important external source of bacteriophages in the production. A study on the identification of lactic acid bacteria lysogenic state was conducted. It was proved that phage monitoring allows to set the source, the degree of phage contamination – the necessary parameters for development of effective anti-phage programs.Документ Лактофаги, виділені на молокопереробних підприємствах України(2011) Науменко, Оксана Василівна; Кігель, Наталя ФедорівнаНа основі результатів вивчення морфології за допомогою електронної мікроскопії, генетичних досліджень і спектру літичної активності визначено таксономічне положення фагів Lactococcus lactis, виділених на молокопереробних підприємствах України. Based on morphology results by transmission electronic microscopy, genetic studies and range of lytic activity the taxonomic position of phages Lactococcus lactis from the Ukrainian dairy factories was determined.Документ Дослідження впливу помірних фагів на промислові штами молочнокислих бактерій(2012) Науменко, Оксана ВасилівнаВстановлено умови виявлення лізогенного стану лактобактерій методом хімічної індукції, застосовуючи мітоміцін С та хлороформ. Відібрано фагочутливі нелізогенні штами як тест-культури для визначання фагів. Розроблено методичні вказівки з визначання лізогенних штамів молочнокислих бактерій. Conditions for detection of lactobacteria lysogenic state by method of chemical induction using mitomycin C and chloroform were defined. Phage-sensitive non-lysogenic strains were selected as test cultures for phages detection. Methodical instructions for determination of lactic acid bacteria lysogenic strains were worked out.Документ Дослідження взаємодії між лактобактеріями та фагом(2015) Науменко, Оксана ВасилівнаДосліджено взаємодію культур молочнокислих бактерій із вірулентними фагами, виділеними за умов виробництва ферментованої молочної продукції. Показано, що характер впливу бактеріофагів на лактобактерії залежить від фаготипів культур та біологічних властивостей самих фагів. The research of interaction of lactic acid bacteria cultures and virulent phages isolated under conditions of fermented dairy products manufacturing was conducted. It was shown that the impact of bacteriophages on lactobacteria depends on cultures phage types and biological properties of the phages themselves.Документ Організаційно-наукові засади мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості(2013) Науменко, Оксана ВасилівнаРозглянуто методи виробничого мікробіологічного контролю на підприємствах молочної промисловості. The methods for the production of microbiological control in dairy industry are considered.Документ Наукове забезпечення технологій виробництва заквашувальних препаратів для ферментованих молочних продуктів(2006) Науменко, Оксана Василівна; Даниленко, Світлана Григорівна; Кігель, Наталя ФедорівнаСтворено банк промислово цінних культур, які перспективні для використання у біотехнологіях ферментованих молочних продуктів. Розглянуто питання технологічних особливостей промислового виробництва заквашувальних культур для кисломолочних продуктів. The bank of industrial cultures which promising for use in biotechnology of fermented dairy products are created.The questions of technological features of industrial production of starter cultures for dairy products are considered.