Тези доповідей, матеріали конференцій
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373
Переглянути
Документ 1916 рік: зеніт Першої Світової війни. Погляд через століття(2016) Ніколенко, Надія Андріївна; Буравченкова, Світлана БорисівнаПерша світова війна поклала початок глибоким змінам у житті суспільства, які повністю проявили себе у часи революції, а їх віддалений відгомін відчувався впродовж усього XX століття. І ось у 2016 році ми бачимо схожу ситуацію.Документ 1Н NMR-spectroscopy of water-alcohol systems in the process of electrochemical activation of drinking water(2019) Kuzmin, Oleg; Romanchenko, NataliaThe aim of the work is to study the process of establishing the equilibrium state in alcohol water systems at the main stages of creating vodka with electrochemical activation of drinking water. The formation of alcohol-water (drinking) system occurs during the weakening of hydrogen bonds in the presence of water associates and ethanol that have a chemical shift of hydroxyl protons of water δН2O 4,36 ppm and of ethanol – δEtОН 4,96 ppm and the difference in chemical shifts between EtOH and Н2О, which is Δδ 0,60 ppm. (Δƒ 240 Hz), that do not undergo significant changes after the treatment of alcohol water mixture with activated carbon. Conditions for the formation of stable complexes in the system of alcohol-water (drinking) have not been revealed, the absence of formation of ethanol hydrates characterizes a system with unstable equilibrium. Prepared with electrochemical activation drinking water leads to the immediate formation of hydrates of EtОН•5Н2О type in the alcohol-water system: in the anode cell – an anolyte with ethanol hydrates EtОН•4,81Н2О; in a cathode cell – a catholyte with ethanol hydrides EtОН•4,69Н2О. The strongest hydrogen bond of OH-groups in the alcohol-water system is observed in water prepared by electrochemical activation that is characterized by a constant equilibrium.Документ 1Н ЯМР анализ водно-спиртовых смесей, приготовленных на питьевой воде, в процессе производства водок(2014) Кузьмин, Олег ВладимировичРассмотрены механизмы трансформации протонов этанола и воды питьевой в процессе создания водно-спиртовых смесей.Документ 1Н ЯМР дослідження водно-спиртових сумішей, виготовлених на демінералізованій воді(2015) Кузьмін, Олег ВолодимировичВизначення механізму трансформації протонів етанолу і технологічної води (демінералізованої зворотним осмосом).Документ 2-Acylthioamides in the Biginelli reaction(2017) Simurova, Natalia; Mayboroda, Elena; Britsun, VasiliyДокумент 2-furfural content in beer(2024) Kiriyenko, Serhiy; Mukoid, RomanDuring the production of beer, there are defects associated with raw materials, incorrect management of the technological process, which subsequently leads to violations of the biological, physico-chemical and, in fact, organoleptic properties of beer. Therefore, research, detection and elimination of defects in brewing, which are formed as a result of oxidation and aging of beer, are relevant.Документ 2-Ацилтіоамиди в синтезі 4-арил-5-гетерил-3,4-дигідропіримідин-2(1Н)-онів(2013) Курмач, М. M.; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Брицун, Василь МиколайовичВперше показано участь 2-ацилтіоамидів у трьохкомпонентній циклізації Біджінеллі. Одержані 4-арил-5-гетерил-3,4-дигідропіримідин-2(1Н)-они, які є потенційними багатофункціональними сполукамиерспективними для подальших перетворень.Документ 3D-Візуалізація і рендеринг пляшкок в Autodesk Inventor professional(2023) Слюсенко, Андрій МихайловичДокумент 3D-друк та його застосування(2015) Варісова, Юлія Ігорівна; Костіков, Микола ПавловичТехнологія 3D-друку швидко поширюється, а її вартість стрімко падає. А це означає, що те, що було колись доступним для кількох елітних галузей, швидко стає дедалі дешевшим та загальнодоступним.Документ 3d-друк у дизайні готельно-ресторанних підприємств(2021) Гончар, Ірина Миколаївна; Бортнічук, Олег ВікторовичВ статті описано можливість використання 3d-друку в готельно-ресторанному господарстві.Документ 4-аміно-6- R -4,5-дигідро-3-фенацилтіо-1,2,4-триазин-5-они як синергісти гербіцидної дії похідних арилоксифеноксипропіонової кислоти(2012) Швартау, В. В.; Михальська, Л. М.; Майборода, Олена Іванівна; Брицун, Василь МиколайовичВстановлено, що синтезовані нами 4-аміно-6-R-4,5-дигідро-3-фенацилтіо-1,2,4-триазин-5-они є синергістами післясходових грамініцидів класу арилоксифеноксипропіонової кислоти. За гербіцидною дією вони близькі до комерційного гербіциду метрибузину. За механізмом дії отримані сполуки можна віднести до класу інгібіторів фотосинтезу.Документ 55 років підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ (сучасність)(2014) Ладанюк, Анатолій Петрович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ публікації описано історію підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ.Документ 55 років підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ (історія)(2014) Ладанюк, Анатолій Петрович; Ельперін, Ігор ВолодимировичУ публікації описано історію підготовки фахівців з автоматизації виробництва в НУХТ.Документ A balanced and healthy diet as a method of combating stress(2022) Kaminska (Halapsina), SvitlanaA healthy diet is an important tool for combating stress. If our body does not eat a balanced diet, stress causes even more damage to our health. Nutrition and stress are interrelated. A recent study of eating habits in 195 countries showed that poor nutrition is the cause of 20% of premature deaths. It kills more than smoking. The study showed that the cause is a lack of fruits, cereals, nuts and seeds and an excess of salt.Документ A concentration of organic compounds of alcoholic distillate under bioethanol production(2013) Ivanov, Sergey; Shiyan, Peter; Buliy, Yuri; Kuts, AnatolyДокумент A conceptual metaphoric analysis of poverty in Marie Corelli’s novel The Sorrows of Satan(2015) Molozhon, MariaContemporary research studies carried out within the framework of cognitive linguistic have supplemented the conventional scrutiny with a new understanding of such a phenomenon as metaphor.Документ A mathematical model for calculating the saturator of the sugar production(2013) Ovcharuk, Vladimir; Yushchuk, Inna; Metlov, SergeiWork on optimization of calculation process for the equipment intended for the absorption of carbon dioxide with the aim to neutralize calcium hydroxide when purifying crude juice in sugar production. Developed a mathematical model and parametric scheme to calculate the process of carbonation. Determined that the saturation with carbon dioxide of kiln gas negative impact on coefficient of its use. Was established that with the increase of CO2 in the gas efficiency of its use decreases.Документ A new approach for controlling steam turbine of thermal power plant(2016) Lymar, Victor; Shevchenko, Sviatoslav; Smirnova, ElizabethДокумент A new form of beet cossettes – the way to get and benefits(2013) Lulka, Alexander; Mironchuk, Valeriy; Adamenko, AndriyThe capacity and stability of beet sugar plant’s functioning depends mostly on the work of diffuse device which is sensible to the beet cossettes’ quality. We get cossettes from beet slicers reducing suger beets by diffuser knives. That’s why knives’ form, type and derived cossettes play an important role in sugur production.Документ A new method of analysis of granulated hops(2013) Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana; Nosenko, Volodymyr; Meletyev, Anatoly; Hutsalo, InnaThe diffuse reflectance spectra of hops were investigated in order to create a rapid method of assessing the quality of granulated hops with simultaneous determination of key indicators (without the use of chemicals and prolonged dry). Researches have been conducted on the infrared analyzer "Infrapid-61" in the wavelength range 1,33-2,37 microns.