Тези доповідей, матеріали конференцій

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7373

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 195
  • Ескіз
    Документ
    Використання лікарської рослинної сировини при виробництві безглютенових кексів
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Для забезпечення здорового харчування населення необхідна розробка технологій кондитерських виробів із введенням до їх складу джерел функціональних інгредієнтів, які не погіршують органолептичні властивості продукту та одночасно сприяють зниженню його калорійності. Заміна частини рисового борошна на лляне, а також додавання порошку плодів глоду та насіння кунжуту збагачує безглютенові кекси харчовими волокнами, поліненасиченими жирними кислотами, кальцієм та комплексом мікронутрієнтів. При їх споживанні буде забезпечена позитивна дія на стан серцево-судинної, нервової систем, шлунково-кишкового тракту, а також профілактика гіпертонії, інфаркту, інсульту, онкологічних захворювань та передчасного старіння.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток концепції Zero-waste для харчової промисловості у контексті сталого розвитку
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Упровадження концепції Zero-waste є складовою частиною «зеленої» економіки, а у технологіях харчових продуктів вона є важливим чинником створення стійкої та відповідальної системи харчування. Інновації у цій сфері спрямовані на ефективне використання ресурсів, на створення якісно нових продуктів, що відповідають вимогам сучасного ринку, запитам споживача та забезпечують захист довкілля. Концепція Zero-waste у технологіях харчових продуктів стає базовим необхідним принципом для розвитку європейського суспільства в умовах зростаючої екологічної свідомості.
  • Ескіз
    Документ
    Функціональні харчові продукти та інгредієнти для подолання наслідків стресу у населення країни в умовах військового стану
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна
    Населення України тривалий живе в умовах повномасштабної російської агресії та перебуває у стані стресу через обстріли, невизначеність майбутнього, ризики втрати життя та майна, переживання за життя рідних, які знаходяться у лавах сил оборони або опинилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. За таких умов відбувається зниження якості харчування, погіршення стану навколишнього середовища, що комплексно негативно відображається на стані здоров’я людей. Вони потребують особливого спеціального харчування з повним набором необхідних есенціальних нутрієнтів, здатних забезпечити фізичну та психологічну витривалість, запобігти виникненню і розвиткові соматичних, нервових та інших захворювань. Для цього необхідні функціональні харчові продукти, при розробленні рецептур яких буде використано науково обґрунтований підбір фізіологічно функціональних інгредієнтів з необхідними медико-біологічними показниками та спрямованими лікувально-профілактичними властивостями.
  • Ескіз
    Документ
    Купажована олія розторопші плямистої та насіння льону
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Куделко, Альона Олександрівна
    При створенні купажованої олії зі збалансованим вмістом поліненасичених жирних кислот доцільно поєднувати олію розторопші плямистої з лляною олією, яка характеризується високим вмістом w-3 жирних кислот. Якщо купажована олія буде використовуватися у харчуванні здорових людей, то відсоток лляної олії у купажі має становити від 7,8% до 10,0%. Для людей, що мають серцево-судинні захворювання, відсоток лляної олії у купажі з олією розторопші має становити 13,3%
  • Ескіз
    Документ
    Застосування концепції Zero-waste у харчових технологіях як ефективний метод охорони навколишнього середовища
    (2024) Тоненька, Дар'я Сергіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Упровадження концепції Zero-waste є складовою частиною «зеленої» економіки, а у технологіях харчових продуктів – є важливим етапом у створенні стійкої та відповідальної системи харчування. Інновації у цій сфері спрямовані на ефективне використання ресурсів, на створення якісно нових продуктів, що відповідають вимогам сучасного ринку, запитам споживача та забезпечують захист довкілля. Концепція Zero-waste у технологіях харчових продуктів стає базовим необхідним принципом для розвитку європейського суспільства в умовах зростаючої екологічної свідомості. Вона сприяє інноваціям, стимулює економіку, формує усвідомленість серед споживачів і допомагає країнам забезпечувати стале та відповідальне господарювання
  • Ескіз
    Документ
    Екологічні інновації як чинник вирішення екологічних проблем
    (2024) Тимощук, Наталія Віталіївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Вибір шляху впровадження еко-інновацій у діяльність підприємств допоможе їм забезпечити дієвий механізм раціонального природокористування, спроможність сталого розвитку та підвищити конкурентоспроможність на ринку. В Україні наразі можливості фінансування масштабних екологічних програм є вкрай обмеженими, хоча й не залишаються поза увагою держави. Дієвим інструментом залучення капіталу можуть стати зелені боргові свопи, які розглядаються як списання частини зовнішнього боргу країни в обмін на зобов’язання її уряду мобілізувати внутрішні ресурси для фінансування досягнення узгоджених екологічних цілей на погоджених з кредитором умовах
  • Ескіз
    Документ
    Сиркова маса з антиоксидантними та синбіотичними властивостями
    (2024) Задесенська, Ілона Валеріївна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Для створення сирковї маси оздоровчої дії запропоновано ввести до її складу закваску пробіотичних мікроорганізмів, а також збагатити продукт пребіотиками – сиропом лактулози та харчовими волокнами ягід смородини. Консистенція продукту буде забезпечена додаванням агар-агару. Обрані види сировини будуть не лише підвищувати вміст харчових волокон у сирковому десерті, а й збагачувати його вітамінами, мінеральними речовинами та антиоксидантами, забезпечувати привабливі сенсорні показники. Включення збагаченої сиркової маси до раціону харчування може бути корисним для підтримки здоров'я шлунково-кишкового тракту, зміцнення імунної системи та поліпшення загального стану організму
  • Ескіз
    Документ
    Оцінювання збалансованості жирнокислотного складу олії розторопші плямистої
    (2024) Куделко, Альона Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна
    Було встановлено, що загальний вміст поліненасичених жирних кислот групи w-6 у олії розторопші плямистої дорівнює 52,4%, мононенасичених жирних кислот, переважно олеїнової – 23,6%, а насичених жирних кислот – 18,4%. Такий жирнокислотний склад не є збалансованим. Зокрема, співвідношення між мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,45 при нормі 1:2. Співвідношення між насиченими та поліненасиченими жирними кислотами становить 1:0,35 при нормі 1:3. Цінні поліненасичені жирні кислоти групи w-3 в олії розторопші плямистої практично відсутні
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика біологічної цінності екстракту кропиви як компоненту смузі
    (2024) Стеценко, Наталія Олександрівна; Лико, Мирослава Богданівна
    Було проведено оцінювання біологічної цінності білку екстракту кропиви. Встановлено, що білок належить до повноцінного, оскільки містить всі незамінні амінокислоти. Лише дві з них є лімітованими, тобто мають амінокислотний скор, який менший за 100%. Такими амінокислотами є метіонін+цистин (перша лімітована амінокислота з мінімальним амінокислотним скором 80,9%), а також триптофан. Коефіцієнт утилітарності білку, тобто рівень його засвоєння в організмі, становить 74%, що є досить високим значенням для білку рослинного походження. Масова частка незамінних амінокислот, які використовуються в організмі не раціонально, складає 12,6%. Оптимальним є співвідношення між метіоніном та триптофаном, яке становить 1:3,1 при нормативному значенні 1:3.Проведені дослідження підтвердили високу біологічну цінність білку екстракту кропиви та доцільність його використання у складі смузі оздоровчої дії
  • Ескіз
    Документ
    Тенденції зеленої хімії у контексті концепції сталого розвитку
    (2023) Стеценко, Наталія Олександрівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    У роботі розглядається сучасний напрям розвитку хімії та хімічної технології – зелена хімія. Він ґрунтується на тому, що потрібно застосовувати інноваційні способи отримання хімічних сполук, щоб не завдати шкоди навколишньому середовищу ні при їх виробництві, ні при їх використанні. Долучення енергоефективних методів виробництва хімічних речовин сприятиме скороченню витрат на енергоресурси та зниженню викидів шкідливих речовин у атмосферу, що є важливим кроком у напрямі сталого розвитку.