Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
94 результатів
Результати пошуку
Документ Education. Tourism: a conceptual approach(2024) Gutkevych, Svitlana; Sydorenko, PavloThe importance of the topic of this monograph is underlined by the increasing international mobility of students and more intense competition between host countries. Traditional educational centres, especially across the European Union, are losing their share of the international educational services market. The impact of geopolitical factors on the international mobility of students is also increasing, especially in the context of fierce competition for human capital.Документ Кейс до розділу 15. Соціальний стартап М. Юнуса у сфері мікрокредитування бізнесу(2023) Галиця, Ігор Олександрович; Косарева, Тетяна Вікторівна; Сотник, І. М.Глобалізація економічних, екологічних, соціальних проблем сучас- ного суспільства, а також широке розповсюдження інформаційних тех- нологій на всій земній кулі зробило світ більш тісним і дало поштовх для створення стартапів нового типу – соціального бізнесу. Останній спря- мований на вирішення актуальних суспільних проблем, зокрема, на боротьбу з бідністю та голодом, зниження забруднення довкілля та переробку відходів, надання доступних медичних послуг для малозабе- зпечених верств населення тощо.Документ Risks of toxic environmental pollution from military operations(2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, OlegThe article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.Документ Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese(2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, OleksandrThe quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.Документ Вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об'єктів критичної інфраструктури(2023) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі розглянуто зміни у чинному законодавстві України від 2022 року: до частини першої статті 20 Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки»; вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об’єктів критичної інфраструктури з урахуванням специфіки виробництва. Встановлено, що однією з важливих ланок діяльності харчового підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, є аналіз та оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій.Документ Енергоефективні технології в харчовій промисловості(2022) Пустовойтенко, В. В.; Серьогін, Олександр Олександрович; Кисельов, В. Б.; Сегай, Олександр Михайлович; Осьмак, Олексій ОлексійовичПриродний агропромисловий потенціал України та належне опанування нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії є важливим фактором підвищення рівня енергетичної безпеки та впливу на довкілля держави. У паливно-енергетичному комплексі передбачається зростання ролі нетрадиційних джерел енергії, які створені на сировинній базі агропромислового комплексу. У майбутньому Україна буде здатна забезпечити соціальну сферу й основні галузі економіки енергією з поновлюваної сировини.Документ Energy independence problem solving by biomass technologies(2021) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrIn the first third of the 21st century, the world economy has faced significant challenges in the energy sector, and biomass as an energy resource can make a significant contribution to the production of heat, electricity and biofuels. Modern leading energy companies have experience in research, development and implementation of all bioenergy technologies (including direct combustion, co-incineration, anaerobic digestion, energy production from waste), as well as experience in bioeconomics. Organizations operating in the waste sector play a key role in the transition to a circular economy. They manage a significant part of the materials’ flows and produce resources which can be re-injected into the economy, either as materials or as energy. The sector also provides an essential environmental service for our society, both from a citizens’ point of view and from the perspective of the industrial, agriculture, and service sectors. It frees every household and organization of their waste, and it reduces related risks. The main motivation for the introduction of heat generating capacity on biomass is independence from imported energy, which ensures the energy independence of the state as an important component of its political and economic independence.Документ Energy-saving technologies for disposal of waste with printing design elements(2022) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrWaste is an objective consequence of the civilization development, which creates many problems and requires decisive environmental action. But, on the other hand, waste is a resource that, in a market economy, can contribute to the overall energy balance. Municipal solid waste (MSW) (household waste and waste from other sources, such as retail, administration, education, health services, accommodation and food services, etc.). This fraction includes a wide range of products from different materials - organic, plastic, metal, paper, glass, bulky items, batteries, exhaust oils/lubricants, light bulbs, etc.). It represents around 10 % of the total waste generated by mass. More than 90% of MSW has varnish and paint coatings due to printing design. The removal of such paint elements by sorting technologies presents a significant technical challengeДокумент Безпечність і якість ферментованих напоїв на основі нетрадиційної рослинної сировини(2024) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Вітряк, Оксана ПавлівнаВ роботі обґрунтовано вибір сорту цукрового сорго Цукрове 1 для отримання ферментованих безалкогольних напоїв з нетрадиційної рослинної сировини. Визначено, що вибір технологічних прийомів приготування сусла на основі соку цукрового сорго, як напівпродукту у виробництві, має важливе значення для створення безпечного та високоякісного харчового продукту. Визначено фізико-хімічні та мікробіологічні показники сусла на основі соку та яблучного концентрату. Встановлено, що мікробіота соку цукрового сорго та сусла на його основі представлена переважно мезофільними аеробними та факультативно-анаеробними мікроорганізмами, спороутворювальними бактеріями та дріжджами. При цьому у соку та суслі відсутні бактерії групи кишкової палички БГКП (колі-форми) та умовно-патогенні мікроорганізми, у тому числі коагулазопозитивні стафілококи. Для забезпечення відповідності сусла та безалкогольного напою на його основі гігієнічним вимогам щодо вмісту мікроорганізмів та збереження в продукті важливих біологічно активних речовин похідної сировини було встановлено режим пастеризації сусла, а саме: температура процесу 78 ± 2,0 °С, тривалість 20 хв. Визначено вміст вітамінів у пастеризованому суслі на основі соку цукрового сорго та яблучного концентрату. Для отримання якісного і безпечного ферментованого безалкогольного напою на основі СЦС та яблучного концентрату при зброджуванні сусла дріжджами Saccharomyces cerevisiae раси 11 рекомендовано наступні технологічні параметри: вміст засівних дріжджів у середовиці 4,5 ± 0,2 млн/см3; температура бродіння 28±1,0 °С, тривалість процесу 12-14 год до зниження вмісту сухих речовин на 1,0-1,5% та значення загальної кислотності у зразках в межах 2,0-2,5 см3 розчину NaOH концентрацією 1 моль/дм3 на 100 см3.Документ Монтаж і технічний сервіс обладнання(2024) Мирончук, Валерій Григорович; Якимчук, Микола Володимирович; Люлька, Дмитро Миколайович; Володін, Сергій ОлександровичРозглянуто основи монтажу і технічного сервісу обладнання харчових виробництв. Наведено приклади розрахунку складових частин монтажних робіт і технічного сервісу обладнання та приклади їх розрахунку. Кожний розділ містить запитання і завдання для самоперевірки. Для здобуваяів закладів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньої програми «Інжиніринг харчових виробництв»