Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективи використання рослинної сировини в вітчизняних м'ясопродуктах(2020) Галенко, Олег Олександрович; Шевченко, Анастасія Олександрівна; Гасюк, Остап БогдановичВизначено, що борошно з насіння гарбуза та його м'якоть икористовуються у виробництві сосисок та посічених напівфабрикатів. Наведено характеристику сировини для виробництва варенокопчених шинок, а саме борошно з насіння гарбуза. Розглянуто хімічний, амінокислотний та жирнокислотний склад, вміст вітамінів, мікро- та макроелементів перспективної рослинної сировини для виготовлення м'ясопродуктів.Документ М’ясопродукти спеціального призначення з білковою рослинною сировиною – тренд майбутнього(2023) Галенко, Олег Олександрович; Шевченко, Анастасія Олександрівна; Косенко, Євгеній ВікторовичСучасні еко-інноваційні технології володіють високим потенціалом при добуванні білка і полісахаридів з рослинної сировини і збереженні їх нативних функціональних властивостей. Однак вони використовуються, в основному, в дослідницькій практиці. Їх широке впровадження у виробництво стримує в багатьох випадках вартість і складність обладнання. При цьому традиційні технології не втратили свою значимість для малих підприємств. Насіння конопель є джерелом біологічно активних речовин, необхідних для функціонального харчування і підтримки активного здоров’я людини. Вони багаті есенціальними поліненасиченими жирними кислотами, харчовими волокнами, білком, поліпептидами і лігнанами, що відносяться до класу фітоестрогенів, які підтримують найважливіші фізіологічні функції організму людини. Білковий комплекс насіння конопель характеризується повноцінним амінокислотним складом, володіє нутрицевтичним і терапевтичним потенціалом.Документ Перспективи використання продуктів забою індиків в реструктурованих шинках(2021) Галенко, Олег Олександрович; Шаповалов, Владислав Юрійович; Кравчук, Валентина Вадимівна; Медяник, Марія ОлександрівнаВикладено результати досліджень щодо стійкого розвитку сільських територій у контексті реалізації державної екологічної політики та енергозбереження. Розглянуто проблеми та перспективи екологізації сільськогосподарського виробництва в умовах сільських територій. Наведено передумови й особливості збереження та відновлення природно-ресурсного потенціалу сільських територій. Розкрито питання оптимізації й ефективності використання природно-ресурсного потенціалу сільських територій. Визначено особливості розробки та впровадження ефективних бізнес-моделей розвитку енергоефективності й енергонезалежності сільських територій. Досліджено екологічні інновації – джерело ефективного розвитку конкурентоспроможності й енергонезалежності сільських територій. Визначено економіко-правові механізми розвитку сільських територій у контексті реалізації державної екологічної політики та енергозбереження. Розглянуто світовий досвід та вітчизняні реалії розвитку сільських територій на засадах екологічності, енергонезалежності й енергоефективності. The results of research on the sustainable development of rural areas in the context of the implementation of the state environmental policy and energy saving are presented. The problems and prospects of environmentalization of agricultural production in rural areas are considered. Prerequisites and features of preserving and restoring the natural resource potential of rural areas are given. The issue of optimization and efficiency of use of the natural resource potential of rural areas is revealed. The features of the development and implementation of effective business models for the development of energy efficiency and energy independence of rural areas are determined. Ecological innovations - a source of effective development of competitiveness and energy independence of rural areas - have been studied. The economic and legal mechanisms for the development of rural areas in the context of the implementation of the state environmental policy and energy saving are defined. The world experience and domestic realities of the development of rural areas on the basis of environmental friendliness, energy independence and energy efficiency are considered.Документ Development of formulation multicomponent protein-fat emulsion(2020) Topchiy, Oksana; Pasichnyi, VasylВиробництво нових продуктів харчування з високими споживчими характеристиками, збалансованих по амінокислотному та жирнокислотному складу набуває широкого попиту та актуальності. Для підвищення харчової цінності м’ясних продуктів та регулювання їх функціонально-технологічних властивостей перспективним є створення комбінованих продуктів на основі комплексного використання тваринної білкової сировини та сировини рослинного походження з високим вмістом білку, жиру, харчових волокон, вітамінів, мінеральних речовин і ін. The production of new food products with high consumer characteristics, balanced in terms of amino acid and fatty acid composition is gaining wide demand and relevance. To increase the nutritional value of meat products and regulate their functional and technological properties, it is promising to create combined products based on the complex use of animal protein raw materials and raw materials of vegetable origin with a high content of protein, fat, dietary fibers, vitamins, minerals, etc.Документ Improving food adequacy low-value collagencontaining raw materials in the technology of semi-finished products(2021) Horishnii, Pavlo; Topchiy, Oksana; Shevchenko (Kishenko), Iryna; Kotlyar, Eugene; Petrina, AllaThe modern development of technologies at meat processing enterprises is aimed at finding ways to rationally use low-value meat protein-containing raw materials and create innovative technologies for the production of organic food. In the scientific and technological aspect, the issues of improving the efficiency of natural resources are reduced to the development and implementation of low- and zero-waste resources and energy-saving technologies, which provide the most complete, efficient use of resources and principles of a waste-free, environment. Сучасний розвиток технологій на м’ясопереробних підприємствах спрямований на пошук шляхів раціонального використання малоцінної м’ясної білковмісної сировини та створення інноваційних технологій виробництва органічних продуктів харчування. У науково-технологічному аспекті питання підвищення ефективності використання природних ресурсів зводяться до розробки та впровадження мало- та безвідходних ресурсо- та енергозберігаючих технологій, які забезпечують найбільш повне, ефективне використання ресурсів та принципів безвідходне середовище.Документ Перспективи використання нетрадиційної білкової рослинної сировини у м'ясопродуктах спеціального призначення(2023) Галенко, Олег Олександрович; Шаповалов, Владислав ЮрійовичПерспективи використання нетрадиційної білкової рослинної сировини у м'ясопродуктах спеціального призначення. Використання насіння ріпаку та продуктів його переробки в м'ясній промисловості.Документ Активні стабілізатори у технології емульгованих м’ясопродуктів(2022) Страшинський, Ігор Мирославович; Маринін, Андрій Іванович; Фурсік, Оксана Петрівна; Грицай, Максим СергійовичЗабезпечення стабільно високої якості продуктів харчування – пріоритетна задача для усіх галузей харчової промисловості. Особливої актуальності вона набуває в наш час, коли конкурентноспроможність продукції стає головною метою виробників. Якість м'ясних продуктів безпосередньо залежить не тільки від рівня розвитку техніки і технології, а, перш за все, від властивостей і стану сировини, яка складає до 70-80% собівартості готової продукції. У зв'язку з цим важливе значення має інформація про функціонально-технологічні властивості (ФТВ) різних видів основної сировини і її компонентів, вплив допоміжних матеріалів і зовнішніх факторів на характер їх зміни. ФТВ м'ясної сировини включають сукупність показників, що характеризують рівень емульгувальної, вологозв’язувальної, жировологопоглинальної і гелеутворювальної здатності, структурно-механічні властивості (липкість, в'язкість, пластичність і т.д.), сенсорні характеристики (колір, смак, запах), втрати маси продукту при термообробленні і вихід готової продукції. Ensuring consistently high quality of food products is a priority task for all branches of the food industry. It is especially relevant nowadays, when the competitiveness of products becomes the main goal of manufacturers. The quality of meat products directly depends not only on the level of development of equipment and technology, but, above all, on the properties and condition of raw materials, which make up to 70-80% of the cost of finished products. In this regard, information on the functional and technological properties (FTP) of various types of basic raw materials and their components, the influence of auxiliary materials and external factors on the nature of their change is important. FTV of meat raw materials include a set of indicators characterizing the level of emulsifying, moisture-binding, fat-moisture-absorbing and gel-forming ability, structural and mechanical properties (stickiness, viscosity, plasticity, etc.), sensory characteristics (color, taste, smell ), loss of product mass during heat treatment and yield of finished products.Документ Логістика поголів'я забійних тварин і птиці та продуктів забою в україні у січні-червні 2021 року(2021) Страшинський, Ігор Мирославович; Пасічний, Василь МиколайовичТваринна продукція продовжує залишатися джерелом білків та інших нутрієнтів, необхідних для нормального розвитку організму людини. Тому традиційне тваринництво та птахівництво і м’ясне виробництво наразі та в осяжній перспективі залишаються незмінною ланкою матеріального виробництва та агропромислового комплексу. Animal products continue to be a source of proteins and other nutrients necessary for the normal development of the human body. Therefore, traditional livestock and poultry farming and meat production currently and in the foreseeable future remain an unchanged link of material production and agro-industrial complex.Документ Технологія м’яса та м’ясних продуктів : підручник(2006) Клименко, Михайло Миколайович; Віннікова, Людмила Георгіївна; Береза, Іван Григорович; Гончаров, Георгій Іванович; Пасічний, Василь Миколайович; Баль-Прилипко, Лариса Вацлавівна; Шевченко (Кишенько), Ірина Іванівна; Буша, Олексій Олексійович; Ткаченко, Катерина ДеміївнаПодано характеристики основних видів забійних тварин, птиці та кролів.Наведено хімічний склад, технологічні та біологічні властивості м’яса. Описано асортимент продукції; технологію забою і первинної переробки худоби, свиней, птиці та кролів; оброблення продуктів забою та яєць; виготовлення ковбасних виробів, напівфабрикатів і м’ясних консервів; виробництво кормової та технічної продукції з м’ясної сировини. Особливу увагу приділено проблемам ресурсозаощадження в м’ясній галузі, виробництва комбінованих м’ясних продуктів, якості м’ясних виробів, санітарно-гігієнічним, економічним питанням і перспективам розвитку технології м’яса та м’ясних продуктів.Документ Біохімія та технологія олієжирової сировини(2008) Пешук, Людмила Василівна; Носенко, Тамара ТихонівнаВ навчальному посібнику наведено біохімічний склад сучасних сортів та гібридів насіння основних олійних культур, нетрадиційної олійної сировини, тваринних жирів, деякі морфологічні особливості олійних культур. Посібник містить також характеристику життєвого циклу олійного насіння, технологічних властивостей насіння олійних культур, особливості технології підготовки насіння до зберігання та промислової переробки. Наведено також вимоги сучасних стандартів до якості насіння олійних культур. Останній розділ посібника присвячено технології використання продуктів переробки насіння олійних культур (макухи та щротів) для одержання білкових продуктів та добавок. Для студ. спеціальності 7.05170102 “Технологія жирів і жирозамінників”. Information about biochemical composition of modern oil-yielding plant varieties and hybrids, untraditional oil-yielding raw material, animal fat, some morphological features of oil-yielding plant is given in teaching aid. Teaching aid contains also description of oil-yielding seed life cycle, their technological properties, technology of seed preparing to storage and processing. Requirements of modern standards to oil-yielding seed quality are given too. The last chapter of teaching aid is devoted to technology of using of oil-yielding seed processing products (meal) for protein products production. Teaching aid is intended for students of speciality of 7.05170102 “Technology of fat and fat substitutes”.