Монографії, підручники, навчальні посібники

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Харчовий білок: фізіологічна потреба і біологічна цінність
    (2024) Махинько, Валерій Миколайович; Шаран, Андрій Васильович; Махинько, Людмила Василівна
    У монографії узагальнено результати рішень консультативних зборів ФАО/ВООЗ (1957–2014 рр.) щодо встановлення рівнів споживання білка та оцінювання його якості, а також напрацювання авторів у цій сфері. Представлено доступний опис як традиційних, так і сучасних медико-біологічних методик оцінювання якості білкової складової харчових продуктів і раціонів, наведено переваги розрахункових методів та їх різновиди. На численних прикладах показано принципи і послідовність обчислення біологічної цінності як окремих компонентів їжі, так і їх сумішей. Розглянуто хронологію зміни формули еталонного білка і сучасні рекомендації щодо його складу. Монографія буде корисною науковцям, фахівцям у галузі нутриціології та харчової промисловості, що потребують узагальненої сучасної інформації щодо оцінювання білкової складової харчування людини
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання рослинної сировини в вітчизняних м'ясопродуктах
    (2020) Галенко, Олег Олександрович; Шевченко, Анастасія Олександрівна; Гасюк, Остап Богданович
    Визначено, що борошно з насіння гарбуза та його м'якоть икористовуються у виробництві сосисок та посічених напівфабрикатів. Наведено характеристику сировини для виробництва варенокопчених шинок, а саме борошно з насіння гарбуза. Розглянуто хімічний, амінокислотний та жирнокислотний склад, вміст вітамінів, мікро- та макроелементів перспективної рослинної сировини для виготовлення м'ясопродуктів.
  • Ескіз
    Документ
    М’ясопродукти спеціального призначення з білковою рослинною сировиною – тренд майбутнього
    (2023) Галенко, Олег Олександрович; Шевченко, Анастасія Олександрівна; Косенко, Євгеній Вікторович
    Сучасні еко-інноваційні технології володіють високим потенціалом при добуванні білка і полісахаридів з рослинної сировини і збереженні їх нативних функціональних властивостей. Однак вони використовуються, в основному, в дослідницькій практиці. Їх широке впровадження у виробництво стримує в багатьох випадках вартість і складність обладнання. При цьому традиційні технології не втратили свою значимість для малих підприємств. Насіння конопель є джерелом біологічно активних речовин, необхідних для функціонального харчування і підтримки активного здоров’я людини. Вони багаті есенціальними поліненасиченими жирними кислотами, харчовими волокнами, білком, поліпептидами і лігнанами, що відносяться до класу фітоестрогенів, які підтримують найважливіші фізіологічні функції організму людини. Білковий комплекс насіння конопель характеризується повноцінним амінокислотним складом, володіє нутрицевтичним і терапевтичним потенціалом.
  • Ескіз
    Документ
    Відкриті освітні ресурси: подолання викликів дистанційного навчання
    (2023) Махинько, Людмила Василівна
    Стрімке входження інформаційних технологій у освітній процес зумовило потребу перегляду традиційних підходів до надання освітніх послуг. Додатковим викликом для України і світу в цьому питанні стали обмеження, зумовлені пандемією COVID-19 та повномасштабною російською агресією. Тому все поширенішими стають практики часткового чи повного перенесення освітнього процесу в дистанційний режим. Важливою допомогою в цьому можуть стати відкриті освітні ресурси (ВОР). До основних переваг їх впровадження належать: розвиток і удосконалення технічних та інформаційних навичок (цифрової грамотності) учасників освітнього процесу, можливість адаптації навчальних матеріалів до конкретних потреб та особливостей навчальної аудиторії, більший ступінь залученості та зацікавленості здобувачів освітніх послуг, економічна доцільність і полегшення міжнародної взаємодії. Водночас не слід нехтувати і можливими негативними аспектами використання ВОР: ризик використання недостовірної інформації, підвищена залежність від технічних спроможностей учасників освітнього процесу, відсутність особистого спілкування, проблеми з кібербезпекою та дотриманням авторських прав. На основі міжнародного та вітчизняного досвіду у роботі запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності використання ВОР у вищій освіті, наведено поширені практики створення і впровадження ВОР у освітній процес. Зокрема, охарактеризовано платформи вільного доступу для розміщення наукової інформації з різних галузей знань, наведено переваги і приклади самоархівування наукових публікацій у репозитаріях різного рівня й спеціалізації. Окрема частина роботи присвячена ознайомленню з масовими інтерактивними освітніми курсами та бібліотеками відкритих освітніх ресурсів. Наведена у роботі інформація переконливо свідчить, що за умови зваженого підходу ВОР можуть стати важливою складовою різних форм навчання, підвищуючи їх якість і полегшуючи доступність для різних категорій здобувачів освіти. The rapid penetration of information technology into the educational process has led to the need to review traditional approaches to the provision of educational services. The restrictions invoked by the COVID-19 pandemic and the full-scale Russian aggression have become an additional challenge in this issue for Ukraine and the world as a whole. Therefore, the practices of transferring the educational process, in part or in full, to the remote mode are becoming increasingly widespread. Open educational resources (OERs) can play an important role in this process. The main advantages of their introduction include: the development and improvement of technical and informational skills (digital literacy) of participants of the educational process, the possibility to adapt educational materials to the specific needs and features of the classroom, a greater degree of involvement and interest of those who receive educational services, the economic feasibility and facilitation of international interaction. However, the following negative aspects of using the OERs should not be neglected: the risk of using unreliable information, a higher degree of dependence on technical capacities of participants of the educational process, lack of personal communication, problems with cybersecurity and respecting copyrights. Based on international and domestic experiences, the paper proposes recommendations on how to improve the efficiency of using the OERs in higher education, and provides information on commonly used practices of creating and introducing the OERs in the educational process. In particular, the paper describes free access platforms for posting scientific information from various fields of knowledge, and provides information on advantages and examples of self-archiving of scientific publications in repositories of various levels and specializations. A separate part of the paper give examples of mass interactive educational courses and libraries of open educational resources. The information in the paper convincingly demonstrates that, provided a balanced approach, the OERs can become an important component of various education forms, improving their quality and facilitating their accessibility for various categories of education seekers.
  • Ескіз
    Документ
    Використання насіння льону білого у виробництві пшеничного хліба
    (2019) Андронович, Галина Михайлівна; Бондаренко, Юлія Вікторівна; Білик, Олена Анатоліївна
    У статті представлені дослідження щодо використання цілого насіння льону у виготовлені пшеничного хліба. Насіння льону білого додавали в кількості 10,0; 15,0 та 20,0 % до маси борошна. У результаті проведених досліджень було встановлено, що для збагачення пшеничного хліба насіння льону білого його доцільно дозувати в кількості до 15 %, більше дозування зумовлює погіршенням органолептичних показників якості виробів. Зважаючи на вміст у льоні таких цінних фізіологічно-функціональних інгредієнтів, як ненасичені жирні кислоти, лігнани та харчові волокна, хліб з насінням льону можна рекомендувати для харчування особам із захворюваннями органів травлення, серцево-судинної системи, діабетом, а також з профілактичною метою широкому колу споживачів The article presents studies on the use of whole flax seeds in the production of wheat bread. White flaxseed was added in the amount of 10.0, 15.0, and 20.0 % by weight of flour. As a result of the studies, it was found that to enrich wheat bread with white flaxseed, it is advisable to dose it in an amount of up to 15 %, a higher dosage leads to a deterioration in the organoleptic quality of the products. Given the content of such valuable physiological and functional ingredients as unsaturated fatty acids, lignans and dietary fiber in flaxseed, flaxseed bread can be recommended for people with diseases of the digestive system, cardiovascular system, diabetes, as well as for preventive purposes to a wide range of consumers.
  • Ескіз
    Документ
    Milling of graine for ethanol production
    (2019) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, Anatoly; Bobel (Zinchenko), Inna
    Монография содержит научные исследования авторов в области техники, информатики, архитектуры, медицины, сельского хозяйства. Может быть полезна для руководителей и других работников предприятий и организаций, а также преподавателей, соискателей, аспирантов, магистрантов и студентов высших учебных заведений. The monograph contains the scientific research of the authors in the field of technology, computer science, architecture, medicine, agriculture. It can be useful for managers and other employees of enterprises and organizations, as well as teachers, applicants, graduate students, undergraduates and students of higher educational institutions.
  • Ескіз
    Документ
    Фізика : навчальний посібник з розв’язування задач з курсу загальної фізики
    (2016) Вербицький, Борис Ілліч; Король, Анатолій Миколайович; Котікова, Світлана Михайлівна; Медвідь, Наталія Вікторівна
    У посібнику наведено основний теоретичний матеріал курсу фізики необхідний для розв’язку задач. Курс поділено на окремі розділи, які включають декілька змістовних модулів (тем). По кожній темі здійснено аналіз задач, наведено методичні рекомендації та приклади розв’язання. In guide provides basic theoretical material physics course needed to solve problems. The course is divided into separate sections that include multiple content modules (subjects). For each topic, the analysis of tasks has been performed; the guidelines and examples of solutions have been presented.
  • Ескіз
    Документ
    Високобілкові рослинні добавки для хлібопечення
    (2015) Махинько, Валерій Миколайович; Шаран, Андрій Васильович
    На основі аналізу хімічного складу основних груп хлібобулочних виробів показана необхідність підвищення їх харчової та біологічної цінності. Наведено переваги та недоліки традиційних білкових збагачувачів, оцінено сільськогосподарські культури України як можливе джерело одержання високобілкових продуктів. З урахуванням вмісту білка та його амінокислотної формули у різних зернових і бобових культурах пропонуються рекомендації щодо використання їх для збагачення хлібних виробів з пшеничного борошна. Розглянуто існуючі способи підвищення білкової цінності хлібобулочної продукції і показано переваги використання з цією метою високобілкових рослинних добавок (концентратів та ізолятів). It is shown necessity of increasing of food and biological value of bakery products, based on analyze of chemical composition of the main groups of its products. It is given the advantages and disadvantages of traditional supplements with high protein content and described Ukrainian agricultural crops as potential source for production of high protein additives. It is developed a recommendations for using of cereal and bean for fortification of bakery products produced with wheat flour, based on its protein content and amino acids formula. It is described an existing methods of fortification of bakery products and is shown advantages of using for this aim a supplements with high protein content concentrates and isolates).
  • Ескіз
    Документ
    Совершенствование технологии макаронного производства
    (1991) Берзина, Наталия Ивановна; Юрчак, Вера Гавриловна; Макаренкова, А. А.; Евенко, Юрий Николаевич
    В книге обобщается передовой опыт совершенствования технологии макаронных изделий, решения актуальных для промышленности задач. Книга рассчитана на инженерно-технических работников пищевой промышленности. In this book authors generalize forward experience of improvement a technology of macaroni products, solution actual issues for an industry. This book intend for engineering staff of food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні розрахунки у хлібопекарському виробництві (задачник)
    (2010) Дробот, Віра Іванівна; Юрчак, Віра Гаврилівна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Махинько, Валерій Миколайович; Білик, Олена Анатоліївна; Сильчук, Тетяна Анатоліївна; Степаненко, Тетяна Олександрівна; Удворгелі, Лариса Іванівна; Петришин, Наталія Зеновіївна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Михонік, Лариса Анатоліївна; Бондаренко, Юлія Вікторівна
    У навчально-методичному посібнику наведено стислі теоретичні відомості й приклади розрахунків, поширених у хлібопекарському виробництві. Запропоновано конкретні задачі щодо розрахунку за стадіями технологічного процесу: під час підготовки сировини до виробництва; розрахунку рецептур за різних способів приготування тіста; технологічного обладнання; первинного обліку виробництва; у технохімконтролі галузі. In the educational-methodical manual provides a brief theoretical information and examples of commonly used in baking production. Proposed concrete tasks on the calculation of the stages of technological process: during the preparation of raw materials to production; calculation of formulations for different ways of cooking test; technological equipment; primary accounting of production; in the techno-chemical control of industry.