Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об'єктів критичної інфраструктури(2023) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга ВолодимирівнаУ роботі розглянуто зміни у чинному законодавстві України від 2022 року: до частини першої статті 20 Кодексу цивільного захисту України, статті 11 Закону України «Про об’єкти підвищеної небезпеки»; вимоги безпеки та техногенні загрози для підприємств харчової промисловості як об’єктів критичної інфраструктури з урахуванням специфіки виробництва. Встановлено, що однією з важливих ланок діяльності харчового підприємства, як об’єкта критичної інфраструктури, є аналіз та оцінка ризику виникнення аварій та аварійних ситуацій.Документ Управління безпекою трудових відносин у закладах вищої освіти в умовах конфліктних ситуацій(2019) Володченкова, Наталія ВалеріївнаКонфлікти є невід'ємною частиною соціально-економічного життя, що зумовлює пильну увагу до вивчення природи та сутності їх. Конфлікт завжди пов'язаний зі сприйняттям протиріч інтересів людини як членів певної соціальної групи.Процес управління кафедрою, у закладі вищої освіти, часто супроводжується конфліктами між окремими особами або між групами осіб (командами) структурного підрозділу. У більшості випадків такі ситуації призводять до напруги серед співробітників, а отже, до зниження ефективності роботи кафедри в цілому. Конфлікти можуть бути різними за значенням та наслідками, але вони завжди присутні в будь-якому колективі, що здійснює трудову діяльність. Керівник структурного підрозділу повинен знати про сутність, характеристики та можливі наслідки конфліктів. Така особа повинна бути компетентна у цих питаннях та мати достатньо знань, щоб контролювати конфліктну ситуацію і при необхідності усунути будь-який негативний вплив.Документ Цивільний захист на підприємствах харчової промисловості(Центр учбової літератури, 2015) Хіврич, Олександр Васильович; Халмурадов, Батир Данатарович; Слободян, Ольга Петрівна; Литвиненко, Анатолій Михайлович; Володченкова, Наталія ВалеріївнаУ посібнику розглядаються теоретичні основи цивільного захисту, державного управління у сфері цивільного захисту, діяльності підприємств різноманітних галузей харчової промисловості у надзвичайних ситуаціях. Наведено характеристику надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, заходи, що виконують органи управління Єдиної державної системи цивільного захисту під час запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Розглянуто організацію та здійснення заходів захисту виробничого персоналу підприємств харчової промисловості у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Розглянуто основні положення щодо підвищення стійкості функціонування об’єктів господарювання в умовах надзвичайних ситуацій. Навчальний посібник максимально адаптовано до змісту типової навчальної програми “Цивільний захист“. Водночас він може бути корисним викладачам та студентам інших вищих навчальних закладів, керівному складу підприємств, установ та організацій харчової промисловості. The textbook deals with theoretical foundations of civil defense, government, civil protection, enterprises of various branches of the food industry in emergency situations. The characteristic of natural and man-made disasters, events, performing controls the Unified State System of Civil Protection in the prevention of emergency situations and liquidation of their consequences. We consider the organization and implementation of measures to protect production personnel of the food industry in case of emergency. The basic provisions for improving the functioning of economic stability in emergencies. Textbook most adapted to the content of a typical training program "Civil protection". However, it may be useful to teachers and students from other universities and top management of enterprises, institutions and organizations in the food industry.Документ Cell Phone and Your Health(2014) Yakymenko, Igor; Sidorik, Evgeniy; Tsybulin, AlexanderThis booklet was prepared in term of Social project “Science for Society” run by R.E. Kavetsky Institute of Experimental Pathology, Oncology and Radiobiology of NAS of Ukraine and supported by the National Academy of Sciences of Ukraine. The risks of excessive microwaves exposure due to intensive use of cell phones and preventive measures are demonstrated. The booklet is intended for a wide audience especially pupils, students, parents and teachers. Цей буклет підготовлено в рамках соціальної ініціативи «Наука – суспільству» Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького за підтримки Національної академії наук України. Висвітлено питання ризиків для здоров’я людини від надмірного користування мобільним телефоном, надано практичні рекомендації для зменшення таких ризиків. Для широкого кола читачів, особливо дітей та молоді, їхніх батьків та педагогів.Документ Теоретичне обґрунтування і методи ландшафтознавчих вирішень локальних геоекологічних проблем(2008) Харченко, Вячеслав ВалерійовичМонографію присвячено ландшафтознавчому обґрунтуванню вирішень локальних геоекологічних проблем. Запроваджено нове наукове поняття – природно-економічний потенціал ландшафтних комплексів. Опрацьовано методику грошового оцінювання природно-економічного потенціалу ландшафтних комплексів. Розраховано лісогосподарський, сільськогосподарський, рекреаційногосподарський, рибогосподарський і природоохоронний природно-економічні потенціали ландшафтних комплексів Боярського природно-господарського підрайону. The book deals with landscape science substantiation of solves of local geoecological problems. New scientific term – natural-economical potential of landscape complexes – has been offered. The technique of money estimating has been worked out. Timber-merchant, agricultural, recreation, piscicultural, nature-protection natural-economical potentials of landscape complexes of Boyarka natural-cultural subregion have been calculated.Документ Природоохоронні технології та обладнання(2013) Левандовський, Леонід Вікторович; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Семенова, Олена ІванівнаВикладено основні екологічні проблеми харчової промисловості, охарактеризовано технології, що застосовуються для їх вирішення. Розглянуто традиційні та сучасні види обладнання природоохоронного призначення. Наведено методики розрахунку основних видів очисного обладнання, а також приклади розрахунку. Для студентів вищих навчальних закладів напрямів підготовки «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», «Харчові технології та інженерія». Може бути використаний магістрантами та аспірантами, які спеціалізуються в екологічному напрямі, та фахівцями харчової промисловості. The basic environmental problems of the food industry, described the technology used to solve them. Considered traditional and modern environmental protection equipment. The method of calculating the basic types of cleaning equipment, as well as examples of the calculation. For university students training areas "Ecology, Environmental Protection and Sustainable Use of Natural Resources", "Food Technology and Engineering". Can be used undergraduates and graduate students who specialize in environmental direction, and food industry professionals .Документ Модернізація виробництва: системно-екологічний підхід(1997) Саталкін, Юрій Миколайович; Навроцький, Василь Миколайович; Салюк, Анатолій Іванович; Мазуркевич, О. О.; Серенко, В. В.; Романова, Зоряна Миколаївна; Скляр, Д. Л.У посібнику розвиваються ідеї, принципи і положення, які викладені у Всесвітній Програмі дій на XXI століття щодо оточуючого середовища і розвитку, міжнародних стандартів з системи екологічного управління та аудиту, Концепції сталого розвитку України на рівні корпоративного управління в умовах реформування економіки і становлення ринкових відносин. Вперше всебічно висвітлюється концепція і положення системно-екологічного підходу до модернізації виробництва на противагу технократичному і споживацькому ставленню до навколишнього природного середовища. Наводяться конкретні приклади застосування механізму системно-екологічного підходу в практиці українських підприємств, що забезпечило самоокупність екологічної модернізації виробництва. Наведені також зразки міжнародних стандартів з систем екологічного управління і аудиту. Все це дозволяє використати посібник не тільки з метою навчання і підвищення кваліфікації, але і як практичного керівництва при реструктуризації управління підприємствами, корпораціями, галуззю з запровадженням системи екологічного менеджменту, аудиту, інжинірингу, маркетингу. The guide developing ideas, principles and provisions contained in the World Programme of Action for the XXI century on the environment and development of international standards for environmental management systems and auditing concept of sustainable development in Ukraine at corporate governance in terms of economic reform and development of market relations. For the first time comprehensively covers the concept and provision of system-ecological approach to modernization of production as opposed to technocratic and consumer's attitude to the environment. We give specific examples of the mechanism system-ecological approach in the practice of Ukrainian enterprises that provide self-sufficiency ecological modernization of production. These are also examples of international standards for environmental management systems and auditing. This allows the user to use not only to learning and development, but also as a practical guide for restructuring of companies, corporations, industry with the introduction of environmental management, auditing, engineering, marketing.Документ Біологічна хімія(НУХТ, 2012) Левандовський, Леонід Вікторович; Дрюк, В. Г.; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Скляр, С. І.У підручнику викладено основні положення біологічної хімії, що дають загальні уявлення про хімічні основи життєдіяльності тварин, рослин та мікроорганізмів. Розглянута будова, асиміляція і дисиміляція основних класів біомолекул: білків, нуклеїнових кислот, вітамінів, вуглеводів, ліпідів, ферментів тощо. Охарактеризовано біохімічні процеси у харчових виробництвах. The tutorial presents the basic concepts of biological chemistry, which give a general idea of the chemical basis of life of animals, plants and microorganisms. Details of the structure, assimilation and dissimilation major classes of biomolecules: proteins, nucleic acids, vitamins, carbohydrates, lipids, enzymes, etc. Characterized biochemical processes food industry.Документ Державне управління у сфері цивільного захисту(2009) Потеряйко, Сергій Петрович; Возник, М. В.; Ірхін, Ю. Б.; Коваленко, Сергій Дмитрович; Марченко, О. М.; Шойко, В. А.У навчальному посібнику розглядаються основи цивільного захисту, державне управління у сфері цивільного захисту, діяльність органів внутрішніх справ у надзвичайних ситуаціях. Висвітлюються основні аспекти функціонування системи управління органами внутрішніх справ як складової системи державного управління у сфері цивільного захисту. Наведено характеристику надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, заходи, що виконують органи управління Єдиної державної системи цивільного захисту під час запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків. Розглянуто організацію дій органів внутрішніх справ в умовах надзвичайних ситуацій. Навчальний посібник максимально адаптовано до змісту навчальної дисципліни "Державне управління у сфері цивільного захисту", яка викладається в Академії управління МВС. Водночас він може бути корисним викладачам га слухачам інших вищих навчальних закладів, керівному складу центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, науковцям, аналітикам, усім, хто вивчає аспекти державного управління у сфері цивільного захисту. In the book examines the foundations of civil defense, public administration in the field of civil protection activities of police in emergencies. Highlights the main aspects of management by police as part of public administration in the field of civil protection. The characteristic of natural and man-made disasters, events, performing administrative bodies Unified State System of Civil Protection in the prevention of emergency situations and liquidation of their consequences. We consider the organization actions of police in emergencies. Textbook maximally adapted to the content of the discipline "Public Administration for Civil Protection, "which is taught in the Academy of the Interior Ministry. Meanwhile it may be useful to teachers hectares students from other universities, officials of central and local executive bodies, enterprises, institutions and organizations, scholars, analysts, everyone who studies aspects of public administration in the field of civil protection.Документ Урбоекологія і техноекологія(2011) Франчук, Г. М.; Запорожець, О. І.; Архіпова, Галина ІванівнаВикладено основний зміст розділів урбоекології та техноекології. Містить рекомендації щодо вивчення розділів курсу, питання для самоконтролю, список літератури та додатки. Наведено приклади розв’язання задач. Може бути використана студентами усіх спеціальностей під час вивчення дисциплін, пов’язаних із забезпеченням екологічної та техногенної безпеки. The basic meaning of sections of urban ecology and Technoecology. Provides recommendations on study sections of the course, the question for the self, references and appendices. Examples of solving problems. Can be used by students of all majors while studying subjects related to the provision of environmental and technological safety.