Монографії, підручники, навчальні посібники

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 20
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційне обладнання м'ясопереробних виробництв
    (2021) Чепелюк, Олександр Миколайович; Гавва, Олександр Миколайович; Бабанов, Ігор Геннадійович; Чепелюк, Олена Олександрівна; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна; Мусійчук, Віктор Миколайович
    У підручнику наведено сучасні форми організації технічних комплексів із виробництва продукції м’ясопереробних підприємств. Описано інноваційне обладнання для проведення механічних, тепломасообмінних, біотехнологічних процесів, а також для пакування продукції м’ясопереробних виробництв. Узагальнено відомості про стан та шляхи розвитку технічного забезпечення м’ясопереробних підприємств. Наведено технологічні розрахунки типових функціональних модулів машин і апаратів м’ясопереробних підприємств. Видання розраховано на здобувачів, аспірантів, викладачів закладів вищої освіти та фахівців м’ясопереробних підприємств
  • Ескіз
    Документ
    Обладнання м’ясопереробних виробництв: експлуатація та діагностування
    (2021) Бабанов, Ігор Геннадійович; Малишев, Віктор Володимирович; Ратушенко, Антоніна Тарасівна; Бабанова, Олена Ігорівна
    У підручнику розглянуто правила пусконалагоджувальних робіт, експлуатації, діагностування та ремонту технологічного обладнання м'ясопереробних підприємств. Наведено основні методи та способи проведення пусконалагоджувальних та ремонтних робіт. Наведена система діагностування визначення технічного стану технологічного обладнання. Описано основні причини неполадок і методи їх усунення, причини зносу і корозії обладнання. Висвітлені питання з санітарного оброблення технологічного обладнання та охорона навколишнього середовища
  • Ескіз
    Документ
    Технологічне обладнання харчових виробництв
    (2023) Теличкун, Володимир Іванович; Теличкун, Юлія Станіславівна; Губеня, Олексій Олександрович; Стефанов, Стефан Василєв, Стефан; Дамянова, Станка Тодорова
    У навчальному посібнику викладено інформацію про машини та апарати харчових виробництв, зокрема: обладнання для зберігання, транспортування, підготовки сировини, тари та технологічного обладнання до основних виробничих процесів; механічного перероблення сировини та напівфабрикатів розділенням, з'єднанням і формуванням; проведення теплових, масообмінних і біотехнологічних процесів; оброблення харчових продуктів електрофізичними та мембранними методами. Наводиться інформація про потокові лінії виробництва харчової продукції. Навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти, які навчаються за освітньою програмою «Харчові технології», а також буде корисним для здобувачів споріднених програм, зокрема з інжинірингу харчових та біотехнологічних виробництв, аспіарантів, викладачів закладів вищої освіти та коледжів і фахівців підприємств харчових галузей.
  • Ескіз
    Документ
    Системна інженерія пакувальних машин-автоматів
    (2023) Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович; Марцинкевич, Леся Валентинівна; Гавва, Олександр Олександрович
    Наведено основні методологічні підходи системної інженерії пакувальних машин-автоматів, які включають декомпозицію технологічних схем пакування продуктів із врахуванням часових і просторових ознак, морфологічний аналіз і синтез структури машин і їх основних функціонально- мехатронних модулів, багатокритеріальний і багатопараметричний синтез типових функціональних модулів, результати імітаційного моделювання роботи типових функціональних модулів, аналіз фізичного моделювання операцій пакування на пілотних зразках типових функціональних модулів та алгоритм функціонально-орієнтованого проєктування пакувальних машин- автоматів із врахуванням замкнених технологій виробництва. Монографія корисна науковим працівникам, конструкторам та інженерно-технічним фахівцям, що працюють у сфері пакувального машинобудування й технічного обслуговування пакувальних машин, а також аспірантам і студентам вищих навчальних закладів. Видано в авторській редакції. The main methodological approaches of system engineering are presented of automatic packaging machines, which include the decomposition of technological schemes of product packaging, taking into account temporal and spatial features, morphological analysis and synthesis of the structure of machines and their main functional mechatronic modules, multi criteria and multi-parameter synthesis of typical functional modules, results of simulation modeling operation of typical functional modules, analysis of physical modeling of packaging operations on pilot samples of typical functional modules and an algorithm for functionally oriented design of packaging machines machines, taking into account closed production technologies. The monograph is useful for researchers, designers and and engineering specialists working in the field of packaging engineering and maintenance of packaging machines, as well as graduate students and students of higher education institutions. Published in the author's edition.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційне обладнання для приготування та перероблення полімерних матеріалів і гумових сумішей
    (2022) Мікульонок, Ігор Олегович; Гавва, Олександр Миколайович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна
    У монографії розглянуто конструкції інноваційного змішувального, перероблювального та оброблювального обладнання для виготовлення продукції з полімерних матеріалів, зокрема рукавних полімерних пакувальних плівок, розроблених науковцями й винахідниками провідних країн світу за останні два століття. Запропоновано розгорнуті класифікації найбільш поширених видів обладнання для приготування та перероблення полімерних матеріалів і гумових сумішей, які дають змогу розробникам нової техніки й технології окреслити шляхи можливої модернізації існуючих та створення принципово нових зразків технологічного й допоміжного обладнання для приготування та перероблення полімерних матеріалів і гумових сумішей. Докладно розглянуто основні конструктивні елементи роторних змішувачів закритого типу для пластичних мас і гумових сумішей, екструдерів, валкових машин, обладнання для оброблення відформованих матеріалів і виробів, а також обладнання для подрібнення полімерних і гумових відходів. Для фахівців харчового й хімічного апарато- та машинобудування і споріднених галузей виробництва, а також викладачів, аспірантів і студентів закладів вищої освіти.The monograph considers the design of an innovative mixing, processing and processing equipment for the production of products from polymer materials, in particular sleeve polymer packaging films, developed scientists and inventors of the leading countries of the world over the last two centuries. Expanded classifications of the most common types of equipment are offered for preparation and processing of polymer materials and rubber compounds that enable developers of new equipment and technology to outline ways of possible modernization of existing ones and creation of fundamentally new samples of technological and auxiliary equipment for preparation and processing of polymer materials and rubber mixtures. In detail the main structural elements of closed-type rotary mixers for plastic masses and rubber mixtures, extruders, rolling machines, equipment for processing of molded materials and products, as well as equipment for grinding polymer and rubber waste. For specialists in food and chemical apparatus and mechanical engineering and related industries branches of production, as well as teachers, graduate students and students of higher education institutions.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційне обладнання молокопереробних підприємств
    (2019) Бабанов, Ігор Геннадійович; Гавва, Олександр Миколайович; Бабанова, Олена Ігорівна; Житнецький, Ігор Володимирович; Ястреба, Сергій Петрович
    Підручник призначений для поглибленого вивчення дисципліни «Інноваційне обладнання галузі» студентам освітнього ступеня магістр, які навчаються за освітньою програмою «Інжиніринг харчових виробництв». Зміст представленого рукопису підручника відповідає освітньо-професійній програмі підготовки студентів, які навчаються за напрямом 133 «Галузеве машинобудування», в яку входить дисципліна «Технологічне обладнання галузі». Запропонований варіант підручника складається з окремих розділів, взаємопов’язаних між собою. Інформація надана від загальної до конкретної. Кожен розділ присвячений окремій групі технологічного обладнання для перероблення молока: виготовлення окремих видів молочної продукції із застосуванням сучасного обладнання та раціональних способів виробництва. The textbook is intended for in-depth study of the discipline "Innovative equipment of the branch" for students of educational degree, who are studying under the educational program "Engineering of food production". The content of the submitted manuscript of the textbook corresponds to the educational and vocational training program of students studying in the direction 133 "Sectoral engineering", which includes the discipline "Technological equipment of the industry". The proposed version of the textbook consists of separate sections interconnected. Information is from general to specific. Each section is devoted to a separate group of processing equipment for milk processing: the production of certain types of dairy products with the use of modern equipment and rational methods of production.
  • Ескіз
    Документ
    Монтаж, експлуатація, діагностика та ремонт обладнання м’ясопереробних підприємств
    (2015) Бабанов, Ігор Геннадійович; Гавва, Олександр Миколайович; Бабанова, Олена Ігорівна; Чепелюк, Олександр Миколайович; Беседа, Сергій Дмитрович
    У підручнику розглянуто основні методи ведення монтажу, експлуатації, налагодження, діагностики та ремонту обладнання м'ясопереробних підприємств. Наведено основні напрями взаємодії проектних, будівельних, монтажних, контролюючих та інших організацій, методи та способи проведення монтажних, налагоджувальних та ремонтних робіт основного, допоміжного та додаткового обладнання. Розглянуто основні причини неполадок технологічного обладнання та методи їх усунення, причини зношування і корозії деталей, наведена необхідна документація під час проведення монтажу та ремонту обладнання, описані вимоги до санітарного оброблення технологічного обладнання та охорони навколишнього середовища м’ясопереробних підприємств. The textbook examines the basic methods of installation, operation, adjustment, diagnostics and repair of equipment for meat processing enterprises. The main directions of interaction of design, construction, installation, control and other organizations, methods and methods of carrying out of installation, adjustment and repair of basic, auxiliary and additional equipment are given. The main causes of process equipment faults and methods of their elimination, causes of wear and corrosion of details are considered, the necessary documentation is given during the installation and repair of equipment, requirements for sanitary processing of technological equipment and the protection of the environment of meat processing enterprises are described.
  • Ескіз
    Документ
    Гігієнічні вимоги до проектування обладнання харчових виробництв
    (2017) Чепелюк, Олена Олександрівна; Єщенко, Оксана Анатоліївна; Доломакін, Юрій Юрійович
    Висвітлено питання гігієнічного дизайну технологічного обладнання, який може істотно зменшити ризики, пов’язані із забрудненням харчових продуктів у процесі виробництва. Розглянуто основні положення щодо вибору конструкційних матеріалів, необхідної чистоти оброблення поверхонь, які контактують з продуктом. Подано рекомендації з виконання окремих елементів конструкції та їхніх з’єднань з метою запобігання застійним зонам. Комплексно описано проблеми, пов’язані з конструюванням технологічних трубопровідних систем. Наведено основні відомості, потрібні для конструювання систем очищення обладнання. Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю «Обладнання переробних і харчових виробництв». Може бути корисний для інженерно-технічних працівників харчової і суміжних галузей промисловості. The issue of hygienic design of technological equipment is considered which can significantly reduce the risks associated with contamination of food products during the production process. The main provisions concerning the choice of structural materials, the necessary roughness of surfaces that are in contact with the product are considered. The recommendations for the manufacturing of some elements of the design and their joints are guided to prevent dead zones formation. The problems associated with the design of technological pipelines are described in detail. The basic information necessary for the design of equipment cleaning systems is given. This manual is for students of higher educational institutions studying in the specialty "Equipment for processing and food production". May be useful for engineering and technical workers in the food industry and related industries.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні комплекси харчових виробництв : навчальний посібник
    (2018) Теличкун, Володимир Іванович; Гавва, Олександр Миколайович; Теличкун, Юлія Станіславівна; Губеня, Олексій Олександрович; Десик, Микола Григорович; Чепелюк, Олександр Миколайович
    В навчальному посібнику представлено сучасні форми організації технологічних комплексів харчових виробництв для переробки рослинної та тваринної сировини в харчові продукти. Розглядаються технологічні комплекси переробки зерна, виробництва хліба і макаронних виробів, кондитерських виробів, молока, м’яса, цукру, крохмалю і патоки, олійних, жирових, бродильних і харчоконцентрантних виробництв. Навчальний посібник призначений для студентів вищих навчальних закладів, які готують фахівців зі спеціальності 133 «Галузеве машиннобудування» спеціалізації «Обладнання переробних і харчових виробництв». Навчальний посібник може буде цікавим для студентів та магістрантів інших спеціальностей, зокрема технологічних, а також інженерно-технічним працівникам підприємств харчової та переробної промисловості. The textbook presents modern forms of organization of technological complexes of food production for the processing of plant and animal raw materials into food products. The technological complexes of grain processing, production of bread and pasta, confectionery, milk, meat, sugar, starch and molasses, butter, fatty, fermentable and food concentrates are considered. The textbook is intended for students of higher educational institutions, which trains specialists in specialty 133 "Sectoral Machine Building" specialization "Equipment for processing and food industries." The manual may be of interest to students and graduates of other specialties, in particular technological, as well as engineering and technical staff of the food and processing industry.
  • Ескіз
    Документ
    Проектування пакувального обладнання із мехатронних модулів
    (2017) Якимчук, Микола Володимирович; Гавва, Олександр Миколайович; Беспалько, Анатолий Петрович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович
    Наведено наукове обґрунтування концепції створення машин та технічних комплексів пакування продукції із мехатронних функціональних модулів. Сформульована методологія оптимізаційного структурного синтезу пакувальних машин, побудованих із типових функціональних модулів. Виконано аналіз конструкцій та виділено типові функціональні модулі машин для пакування продукції у споживчу тару, групового пакування та формування збільшених вантажних одиниць. Визначено оптимальну структуру та параметри мехатронних функціональних модулів горизонтального та вертикального переміщення, захоплення, утримання та переміщення штучних та тарних вантажів. Виділено основні тенденції розвитку пакувальних машин із системами штучного інтелекту. Монографія корисна науковим працівникам, конструкторам та інженерно-технічним фахівцям, що працюють у сфері пакувального машинобудування й технічного обслуговування пакувальних машин, а також аспірантам і студентам вищих навчальних закладів. Scientific justification of the concept of creation of cars and technical complexes of packaging of products from the mechatronics functional modules are given. The methodology of optimization structural synthesis of the packing machines created from typical functional modules is formulated. The analysis of designs is made and typical functional modules of cars for packaging of products in a retail container, group packing and forming of the enlarged cargo units are allocated. The optimum structure and parameters of the mechatronics functional modules of horizontal and vertical movement, capture, deduction and movement of breakbulk and tare cargoes is defined. The main tendencies of development of packing machines with the systems of artificial intelligence are allocated. The monograph is useful to the scientists, designers and technical specialists working in the field of packaging mechanical engineering and technical maintenance of packing machines and also graduate students and students of higher educational institutions.