Монографії, підручники, навчальні посібники

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 23
  • Ескіз
    Документ
    Risks of toxic environmental pollution from military operations
    (2023) Melnyk, Oksana; Shevchenko, Oleksandr; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Kuzmin, Oleg
    The article identifies the scale of the war waged by russia on Ukrainian soil, which has contributed to the deterioration of the food security situation in Ukraine and has also affected global food security. In addition, the toxic risk of environmental pollution caused by the war was identified, affecting the ecology and health of the Ukrainian population.
  • Ескіз
    Документ
    A structural paradigm in the generalization of intermolecular interactions regularities in water under the influence of external non-reagent factors
    (2023) Marynin, Andriy; Sviatnenko, Roman; Shevchenko, Oleksandr; Mykoliv, Ivan; Shpak, Vladyslav
    The world’s leading material scientists came to the conclusion that the various properties of substances that people use for their needs depend primarily not on their composition, but on their structure. This is natural, because it applies mainly to substances that are in a solid crystalline state, and the structure, as the spatial arrangement of intermolecular interactions in a substance, clearly affects its physicochemical properties.
  • Ескіз
    Документ
    Алкогольні напої - досвід поколінь
    (2022) Шиян, Петро Леонідович; Сосницький, Віталій Володимирович; Шевченко, Олександр Юхимович; Кириленко, Роман Григорович
    Книга про виноробство та винокуріння від старовинних часів до сучасності, досвід, традиції та рецептури виготовлення високоякісних алкогольних напоїв. Наведені оригінальні технології та обладнання для виготовлення широкого спектра алкогольних напоїв і харчового спирту в домашніх умовах, умовах фермерських господарств та готельно-ресторанних комплексів. Книга розрахована на широкий загал фахівців, шанувальників високоякісних напоїв, які хотіли б удосконалити власну майстерність, студентів коледжів і вузів харчового спрямування, в т.ч. тих, хто навчається за освітніми програмами «Технології продуктів бродіння і виноробства», «Готельна і ресторанна справа», «Туризмознавство», «Технології в ресторанному господарстві», «Технології харчування» тощо. Рекомендована Вченою радою Національного університету харчових технологій (Протокол №9 від 28.04.2022).
  • Ескіз
    Документ
    Характеристика пивоварних сортів озимого ячменю України
    (2018) Кошова, Валентина Миколаївна; Коберніцька, Аліна Олександрівна
    Ячмінь (Hordeum) – основна технологічна сировина, з якої виготовляють пивоварний солод. Сумарна потужність українських солодових заводів складає близько 0,5 млн тон солоду на рік (станом на 2017 р.). Рекомендовані в Україні сорти ячменю належать до дворядного або шестирядного підвиду. Зараз до сільгоспвиробників заводи з виготовлення солоду висувають дуже високі вимоги. Тому питання, як виростити пивоварне зерно ячменю ярого та озимого, є дуже актуальним. Найбільш цінні для цього є сорти ячменю дворядного (H. distichon) з добре виповненим і вирівняним за крупністю зерном. Для одержання якісного пива необхідне зерно певного біохімічного складу, що забезпечується поєднанням трьох чинників: пивоварний сорт, відповідні ґрунтово-кліматичні умови і технологія вирощування. Отримувати високоякісний пивоварний ячмінь можна лише в разі виконання науково обґрунтованої системи агротехнічних заходів, що розроблені для кожної зони з урахуванням її ґрунтових і кліматичних умов. Now, farmers are making malt production plants very high. Therefore, the question of how to grow beer grain of spring and winter barley is very relevant. The most valuable for this purpose are varieties of barley (H. distichon) with well-filled and grain-balanced grain. In order to obtain high-quality beer, a grain of a certain biochemical composition is required, which is ensured by a combination of three factors: the brewer's grade, the corresponding soil-climatic conditions and the technology of cultivation. Only high-quality brewer's barley can be obtained if a scientifically grounded system of agrotechnical measures developed for each zone is taken into account, taking into account its soil and climatic conditions.
  • Ескіз
    Документ
    Тепловіддача з елементами масообміну (теорія і практика процесу)
    (2014) Кулінченко, Віталій Романович; Шевченко, Олександр Юхимович; Піддубний, Володимир Антонович
    Теорія тепло і масообміну розглядає один із важливих розділів технічної теплофізики. Вона ґрунтується на таких дисциплінах, як фізика, термодинаміка і газова динаміка. Але інтенсивний розвиток теорії теплообміну, пов'язаний в основному з вимогами нової техніки і технології, призводить до того, що практично будь-який, навіть самий новий підручник, не в змозі представити останні досягнення в області теорії теплообміну і ознайомити з сучасними методами розрахунку теплообміну, які використовуються в провідних конструкторських бюро країни. Виходячи з цього, при викладі основ теорії теплообміну ми намагалися в міру можливості врахувати останні тенденції в цій області. Так, наприклад, в традиційному розділі «Теплопровідність» викладені як методи числового розв'язку диференціальних рівнянь теплопровідності, так і загальні аналітичні методи. Розділ «Конвективний теплообмін в однорідному середовищі» ґрунтується на теорії теплового пограничного шару, яка в останній час отримала інтенсивний розвиток. Емпіричні критеріальні формули приводяться тільки у тих випадках, коли теорія пограничного шару не дає задовільних результатів (в області відриву пограничного шару, під час поперечного обтікання труб, під час руху рідини в шорстких трубах та ін.). Розглянуто процеси теплообміну при надзвукових і гіперзвукових швидкостях і хімічних реакціях. Досить докладно розглянуті методи теплового і хімічного захисту (плівкове і пористе охолодження), які представляють великий інтерес для засобів нової техніки і технології. До розділу «Теплообмін шляхом природної конвекції» включено методи числового розв'язку системи диференціальних рівнянь. Theory warmly and mass-transfer one of important sections of technical heat physics examines. It is based on such disciplines, as physics, thermodynamics and gas dynamics. But intensive development of theory of heat exchange, related mainly to the requirements of new technique and technology, results in that practically any, even the newest textbook, unable to present the last achievements in area of theory of heat exchange and acquaint with the modern methods of calculation of heat exchange, which are utillized in the leading designer bureaus of country. On this basis, at exposition of bases the theory of heat exchange we tried as far as possible to take into account the last tendencies in this area. For example, in a traditional section «Heat-conducting» both the methods of numerical decision of differential equalizations of heat-conducting and general analytical methods are expounded. Section the «Konvektivnyy heat exchange in a homogeneous environment» is based on the theory of thermal boundary layer, which got intensive development lately. Empiric criterion formulas over are brought only in those cases, when the theory of boundary layer does not give satisfactory results (in area of tearing away of boundary layer, during the transversal flowing around of pipes, during motion of liquid in rough pipes et cetera).
  • Ескіз
    Документ
    Гідроструминні та гідромеханічні системи керування
    (2013) Кулінченко, Віталій Романович; Шевченко, Олександр Юхимович; Піддубний, Володимир Антонович; Підгорний, Володимир Васильович; Ковальов, Олександр Володимирович
    У монографії розглянуті статичні і динамічні характеристики широковживаних керівних гідравлічних струминних та гідромеханічних пристроїв, наведені розрахункові залежності, які використовуються під час проектування пристроїв для регулювання параметрів насосів і гідродвигунів, розподільників потоків, генераторів коливання тиску. Розглянуті струминні датчики швидкості і прискорення. Наведені рекомендації з практичного використання струминної та гідромеханічної техніки у гідроприводах і системах гідроавтоматики. Монографія розрахована на інженерно-технічних працівників проектних організацій і промислових підприємств, може бути корисна для студентів і магістрантів вищих технічних навчальних закладів. There are the considered static and dynamic descriptions of the customary leading hydraulic stream and hydromechanical devices in a monograph, calculation dependences, which are utillized during planning of devices for adjusting of parameters of pumps and hydrocurrent, distributors of streams, generators of pressure fluctuation, are resulted. The stream sensors of speed and acceleration are considered. Recommendations are resulted from the practical use of stream and hydromechanical technique in hydrocommunicators and systems of hydroautomatic. A monograph is counted on the inginiring-technical workers of project organizations and industrial enterprises, can be useful to the students and magister of higher technical educational establishments.
  • Ескіз
    Документ
    Промышленная кристаллизация сахаристых веществ
    (2012) Кулинченко, Виталий Романович; Мирончук, Валерий Григорьевич
    Basic properties of crystals of saccharose are described, solubility this in different of sugar solutions, formation foretus and growth of crystals of sugar, speeds of crystallization are certain in different saccharine solutions. Considered method of receipt of утфелей in a saccharine production. Описаны основные свойства кристаллов сахарозы, растворимость в различных сахаросодержащнх растворах, зародышеобразованне и рост кристаллов сахара, определены скорости кристаллизации в различных сахарных растворах. Рассмотрены метода получения утфелей в сахарном производстве
  • Ескіз
    Документ
    Кріогенна техніка і технологія : навчальний посібник
    (2010) Масліков, Максим Михайлович
    Розглянуто теоретичні основи кріогенної техніки, властивості речовин в області кріогенних температур. Описані будова, принцип дії, способи розрахунку систем зрідження газів та кріорефрижераторів. Описані кріогенні технології, що використовуються у різних галузях промисловості. Theoretical principles of cryogenic engineering, material properties in cryogenic temperatures are described. The structure, operation principle, calculation methods for gases liquefying systems & cryorefrigerators are described. Cryogenic technologies used in various industries are described.
  • Ескіз
    Документ
    Гідравлічні розрахунки
    (2012) Малежик, Іван Федорович; Марценюк, Олександр Степанович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мирончук, Валерій Григорович; Таран, Віталій Михайлович; Шевченко, Олександр Юхимович; Немирович, Петро Михайлович; Яровий, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Копиленко, Анатолій Васильович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Теличкун, Володимир Іванович; Точкова, Оксана Василівна
    Викладено основи проектних розрахунків апаратів і установок для проведення типових процесів харчових виробництв. Розглянуто загальні види та вузли типової апаратури. Наведено приклади розрахунків апаратів і установок. У додатках подано необхідні довідкові таблиці.
  • Ескіз
    Документ
    Гідравліка і гідравлічні машини в довідках і таблицях : навчальний посібник
    (1996) Мотуз, Ігор Костянтинович
    Викладені фізико-механічні властивості рідин харчових виробництв і деяких газів, які використовують у харчовій промисловості; основи гідростатики, гідродинаміки, технічної гідравліки, гідромашин і гідропривода. Наведений принцип розрахунку трубопроводів різного призначення, каналів, лотків тощо. Розглянуто відцентрові, роторні насоси і вентилятори, які використовують у харчовій промисловості і методи їх підбирання. Весь матеріал супроводжується довідковими таблицями і розрахунковими формулами. Наведено як технічні, так і експлуатаційні характеристики насосів і вентиляторів. Призначено для студентів харчових вузів і технікумів при виконанні ними розрахунково-грофічних, курсових і дипломних робіт. Може використовуватися робітниками харчової промисловості.