Монографії, підручники, навчальні посібники
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7375
Переглянути
16 результатів
Результати пошуку
Документ Євроінтеграція та бізнес-ефективність системи контролю якості молочної продукції: дилема українських підприємств(2023) Данкевич, Андрій Євгенович; Данкевич, Віталій Євгенович; Левченко, Юлія ГригорівнаУ багатьох країнах світу, Україна не виключення, спостерігається кількісний дефіцит харчових білків та жирів тваринного походження, через скорочення поголів’я корів, використання рослинних замінників, та зниження рівня економічної доступності якісного продовольства для широких верств населення. Маючи унікальний природньо-кліматичний потенціал, значні людські ресурси молочне скотарство України зіткнулося із значними труднощами у процесі переходу від державних до приватних форм власності. Дослідження показало значне розшарування сільського і міського населення за фізичною та економічною доступністю до якісного і безпечного продовольства. Недостатнью є проінформованість населення відносно того який продукт є якісним та безпечним. Також відсутній розгляд взаємозвязку в системі «виробницво-реалізація-споживання» з виокремленням питань безпечності продукції для здоровя людей та забезпечення продовольчої безпеки країни. Мета даного дослідження полягає в тому, щоб завдяки аналізу зібраних статистичних, анкетних, аналітичних даних виробництва та переробки молока привернути увагу суспільства до якості молочних продуктів харчування на прикладі України та боротьбі із їх фальсифікацією рослинними жирами. За останні 20 років виробництво молока в Україні скоротилось в 3 рази, а те що виробляється досить низької якості, близько 70% ІІ гатунку. За нашими дослідженнями близько 36% молочної продукції фальсифікується рослинними жирами. На відміну від молочних жирів рослинні гірше засвоюється організмом, порушують обмін речовин, а їх перенасечення в раціоні може сприяти розвитку психотичних розладів, ожирінню, серцево-судинним хворобам та онкології. Україна - один зі світових лідерів за смертністю населення через серцево-судинні захворювання і друга в Європі за темпами поширення онкозахворювань. Індустрію рослинних жирів порівнюють із виробництвом тютюнових та алкогольних виробів за рівнем шкоди для здоров’я й довкілля і за зусиллями лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду про якість продукції. Зважаючи на важливість даного питання і критичний стан розвитку галузі на сучасному етапі потрібні додаткові дослідження для розробки та вдосконалення теоретико-методичних та практичних засад оцінки ефективності та впливу галузі молочного скотарства на формування продовольчої безпеки країни. Що передбачає дослідження таких питань як: відродження вітчизняного виробництва на основі кращих европейських практик, обмеження використання трансжирів, покращення обізнаності населенняДокумент Страхування як елемент фінансово-економічної системи безпеки продовольчого ринку(2022) Арич, Михайло Іванович; Олексин, Артур ГригоровичУ результаті дослідження встановлено, що найбільш важливими при побудові даної функціональної взаємодії є визначення таких елементів, концептуальні підходи до визначення та характеристики страхування та безпеки продовольчого ринку, принципи формування, механізм реалізації, ключові загрози та напрями їх подолання. Крім цього, встановлено, що вплив страхування на показники безпеки продовольчого ринку (частка експорту та частка імпорту продуктів харчування) є різним для України і для вибраних для дослідження іноземних країн. As a result of the study, it was established that the most important in building this functional interaction are the definition of such elements, conceptual approaches to the definition and characteristics of food market insurance and safety, principles of formation, implementation mechanism, key threats and ways to overcome them. In addition, it was established that the impact of insurance on food market safety indicators (the share of exports and the share of food imports) is different for Ukraine and for the foreign countries selected for the study.Документ Витоки та організаційно-технічні питання зберігання й переробки зерна(2021) Гапонюк, Ігор ІвановичҐрунтовно висвітлено протиріччя та суперечності загально-визнаної теорії виникнення відтворюючого господарювання та перших держав, доведено спірність традиційної версії та наукову обґрунтованість альтернативної з виникнення відтворюючого господарювання прадержав на теренах Надчорномор’я, викладено хронологію перших промислових зернозаготівельних та переробних технологій та виробництв, викладено основи технологій зберігання зерна, борошна, круп і комбікормів, вимоги до зерносховищДокумент Роль продовольчої безпеки в соціально-економічному розвитку вітчизняної економіки(2015) Сіднєва, Жанна КостянтинівнаРозглянуті деякі аспекти забезпечення продовольчої безпеки країни. Особлива увага приділена аналізу рівня споживання основних продуктів харчування та їх фізичної достатності. Some aspects of ensuring the country's food security are considered. Particular attention is paid to the analysis of the level of consumption of basic food products and their physical sufficiency.Документ Якість харчових продуктів як основа фізичної достатності харчування(2014) Сіднєва, Жанна КостянтинівнаРозглянуто якість і безпечність харчових продуктів як основа фізичної достатності харчування, проаналізовані основні показники, які характеризують достатність продовольства. The quality and safety of food as a basis for physical sufficiency of nutrition are considered, the main indicators that characterize the adequacy of food are analyzed.Документ Методичні підходи до аналізу продовольчої безпеки(2013) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Федулова, Ірина ВалентинівнаРозгляд індикаторів продовольчої безпеки країни подано в контексті основних принципів її забезпечення. Consideration of food security indicators are presented in the context of the basic principles of software.Документ Органічне виробництво продуктів харчування і його місце у забезпеченні продовольчої безпеки(2014) Тіхонова, Наталія ОлександрівнаВ цьому розділі монографії: - описується поняття органічних продуктів; - розглядається взаємозвязок якості, екологічності та економічної доступності продуктів харчування в Україні; - зясовується вплив органічного виробництва на продовольчу безпеку в країні. This chapter of monograph consist of: - describtion of the concept of organic products; - consideration of the relationship between quality, environmental and economic availability of food products in Ukraine; - analyze of impact of organic production on food security in the country.Документ Доступність харчових продуктів і її взаємозв’язок з іншими складовими продовольчої безпеки(2014) Сахненко (Тіхонова), Анастасія СергіївнаВ даному розділі монографії: - аналізуються витрати домогосподарств на харчування, харчові продукти за доходом; - описується існуючий споживчий кошик в Україні та його особливості; - розглядається доступність, яка включає фізичну достатність і економічну доступність продуктів харчування; - описується важливість поняття питної води для населення та пропонується можливість включення її до споживчого кошику країни. This chapter of monograph contains: - examination of household spending on food and food products by income; - describes the current consumer basket in Ukraine and its features; - consider accessibility, which includes an economic sufficiency and availability of food products; - describes the importance of the concept of drinking water for population and proposed the inclusion of it in to the consumer basket of the country. В данном разделе монографии: - анализируются расходы домохозяйств на питание, пищевые продукты по доходу; - описывается существующая потребительская корзина в Украине и ее особенности; - рассматривается доступность, которая включает физическую достаточность и економичную доступность продуктов питания; - описывается важность понятия питьевой воды для населення и предлагается возможность включения ее в потребительскую корзину страны, кафедра менеджмента.Документ Збалансованість, як складова частина принципів продовольчої безпеки(2014) Сахненко (Тіхонова), Анастасія СергіївнаВ цьому розділі монографії: - розглянуто збалансованість як сладову частину принципів продовольчої безпеки; - описано звязок між основними принципами продовольчої безпеки; - сформульовано поняття основних принципів продовольчої безпеки та їх характеристика.Документ Якість харчової продукції – передумова забезпечення продовольчої безпеки країни(2015) Сіднєва, Жанна Костянтинівна; Рибачук-Ярова, Тетяна ВолодимирівнаРозглянуті питання оцінки якості харчування та її вплив на продовольчу безпеку країни. The questions assessing the quality of food and its impact on food security are considered.