Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Особливості синтезу поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій олії різної якості та їх антимікробна активність(2017) Пирог, Тетяна Павлівна; Іутинська, Галина Олександрівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Антонюк, Світлана ІгорівнаВстановлено, що МІК щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia coli ІЕМ-1, Proteus vulgaris ПА-12, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas sp. МІ-2, Enterobacter cloacae С-8, Erwinia aroideae Н-3) і дріжджів (Candida tropicalis PE-2, Candida albicans Д-6) поверхнево-активних речовин, синтезованих N. vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії була в середньому у 2,5–8 разів нижчою, ніж відповідний показник ПАР, одержаних на відпрацьованому після смаження м’яса субстраті. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vacсinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії супроводжувалося синтезом ПАР, МІК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур знижувалася у 1,4−4 рази. Показник мінімальної інгібуючої концентрації ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 корелював з наявністю у складі синтезованих ПАР аміноліпідів і активністю НАДФ+-залежної глутаматдегідрогенази – ключового ферменту їх біосинтезу. It was established that MIC against bacteria (Bacillus subtilis BT-2, Escherichia coli ІEM-1, Proteus vulgaris PA-12, Staphylococcus aureus BMS-1, Pseudomonas sp. MI-2, Enterobacter cloacae P-8, Erwinia aroideae H-3) and yeast (Candida tropicalis PE-2, Candida albicans D-6) of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants synthesized on waste after frying potatoes oil was on average 2.5−8 times lower than the corresponding index of SAS obtained on waste after frying meat substrate. The increase from 5 to 7 days of during N. vaccinii ІMV B-7405 cultivation on waste after frying potatoes oil was accompanied by surfactant synthesis, MIC of which against most studied test cultures was decreased in 1,4−4 times. Index of minimum inhibitory concentration of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant correlated to the presence of aminolipids in SAS composition and activity of NADP+-dependent glutamate dehydrogenase − a key enzyme of them biosynthesis.Документ Регуляція антимікробної активності поверхнево-активних речовин, синтезованих Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2017) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Макієнко, Вероніка Олександрівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено, що внесення у середовище вирощування N. vaccinii ІМВ В-7405 як живих, так і інактивованих клітин E. coli ІЕМ-1 і B. subtilis БТ-2, супроводжувалося синтезом ПАР з підвищеною антимікробною активністю. Так, мінімальна інгібуюча концентрація щодо бактерій (E. coli ІЕМ-1, B. subtilis БТ-2, Pseudomonas sp. МІ-2, Proteus vulgaris ПА-12) і дріжджів Candida albicans Д-6 поверхнево-активних речовин, синтезованих за наявності E. coli ІЕМ-1 і B. subtilis БТ-2, становила 6−50 мкг/мл і була в 2,4−13 разів нижчою, ніж МІК ПАР, утворюваних на середовищі без бактерій-індукторів. It has been established that introduction into cultivation medium of N. vaccinii ІMV B-7405 both live and inactivated E. coli ІEM-1 and B. subtilis BT-2 cells was accompanied by synthesis of surfactant with improved antimicrobial activity. The minimum inhibitory concentration against bacteria (E. coli ІЕМ-1, B. subtilis BТ-2, Pseudomonas sp. MІ-2, Proteus vulgaris PА-12) and yeast Candida albicans D-6 of surfactants synthesized in the presence of E. coli ІEM-1 and B. subtilis BT-2 was 6–50 μg/ml, that in 2,4-13 times lower than MIC of surfactant obtained in the medium without bacteria inductors.Документ Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відпрацьованій соняшниковій олії(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Тимошук, Катерина Вікторівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено, що ПАР, синтезовані N. vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій олії, у концентрації 0,02-0,04 мг/мл знижували адгезію бактерій (Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2) на пластику, кахлі, склі та лінолеумі на 25—90 %, а дріжджів Candida albicans Д-6 - на 15—65 %. Мінімальна інгібуюча концентрація щодо досліджуваних тест-культур поверхнево-активних речовин, синтезованих на відпрацьованій після смаження картоплі олії, становила 8—67 мкг/мл, а щодо фітопатогенних бактерій Pectohacterium carotovorum У KM В-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens УКМ B-1015 і Xanthomonas campestris pv. campestris У KM B-1049 − 14-52 мкг/мл. Pectobacterium carotovorum УКМ В-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens УКМ В-1015 и Xanthomonas campestris pv. campestris УКМ В-1049 - 14-52 мкг/мл. It was established that surfactants synthesized N. vaccinii IMV B-7405 on fried oil, at a concentration of 0.02-0.04 mg/ml decreased adhesion of bacteria (Escherichia coli IEM-1, Bacillus subtilis BT-2) on plastic, dutch tile, glass and linoleum by 25-90 %, and yeast Candida albicans Д-6 - by 15-65 %. The minimum inhibitory concentration with respect to studied test cultures surfactants synthesized on waste after frying potato oil was 8-67 mg/ml, and against phytopathogenic bacteria Pectobacterium carotovorum UCM B-1095, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens UCM B- 1015 and Xanthomonas campestris pv. campestris UCM B-1049 - 14-52 mg/ml.Документ Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відходах виробництва біодизелю(2016) Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено залежність біологічних властивостей ПАР від ступеня очищення гліцерину (очищений, технічний), а також тривалості культивування N. vaccinii ІМВ В-7405 на цих субстратах. Мінімальна інгібуючи концентрація (МІК) щодо досліджуваних тест-культур ПАР, синтезованих на технічному гліцерині упродовж 5 діб, становила 15–121 мкг/мл і була нижчою, ніж МІК ПАР, одержаних на очищеному субстраті (22,5–180 мкг/мл). Збільшення тривалості культивування N. vaccinii ІМВ В-7405 призводило до підвищення МІК щодо деяких тест-культур поверхнево-активних речовин, синтезованих як на технічному, так і очищеному гліцерині. Адгезія бактерій Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 (вегетативних клітин та спор), і дріжджів Candida albicans Д-6 на абіотичних поверхнях, оброблених ПАР, синтезованими на технічному гліцерині упродовж як 5, так і 7 діб, була у середньому на 11−12 % нижчою, ніж після обробки матеріалів ПАР, отриманими на очищеному субстраті. The dependence of surfactant biological properties on the degree of glycerol purification (purified, technical), as well as the duration of N. vaccinii IMV B-7405 cultivation on these substrates was established. MIC against studied test cultures surfactants, synthesized on technical glycerol during 5 days, was 15–121 μg/ml, that lower than MIC of surfactant obtained on purified substrate (22,5−180 μg/ml). Increasing duration of N. vaccinii ІMV B-7405 cultivation accompanied by rise the MIC against some test cultures surfactants synthesized at both technical and purified glycerol. Adhesion of the bacteria Escherichia coli ІEM-1, Bacillus subtilis BT-2 (vegetative cells and spores) and the yeast Candida albicans Д-6 on abiotic surfaces treated with surfactants synthesized on technical glycerol for both 5 and 7 days, was an average of 11−12% less than after materials treatment with surfactants obtained on the purified substrate.Документ Антимікробні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405(2015) Пирог, Тетяна Павлівна; Берегова (Покора), Христина Андріївна; Савенко, Інга Володимирівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Іутинська, Галина ОлександрівнаВстановлено, що антимікробні властивості ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 залежали від ступеня очищення (супернатант, розчин ПАР), концентрації та експозиції. Виживання Escherichia coli ІЕМ-1 і Bacillus subtilis БТ-2 (як вегетативних клітин, так і спор) після обробки упродовж 1−2 год розчином поверхнево-активних речовин і супернатантом (концентрація ПАР 21 мкг/мл) становило 3−28 %. Мінімальні інгібуючі концентрації (МІК) ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 щодо досліджуваних бактерій, дріжджів і мікроміцетів становили 11,5–85,0; 11,5–22,5 і 165,0–325,0 мкг/мл відповідно. It is shown that the antimicrobial properties of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactant depended on the degree of purification (supernatant, solution of surfactant), concentration and exposure. Survival of Escherichia coli ІEM-1 and Bacillus subtilis BT-2 (both vegetative cells and spores) after treatment for 1−2 hours with surfactants solution and the supernatant (the surfactant concentration 21 μg/ml) was 3−28%. Minimum inhibitory concentrations of N. vaccinii ІMV B-7405 surfactants on studied bacteria, yeast and micromycetes were 11,5−85,0; 11,5−22,5 and 165,0−325,0 μ/ml respectively.