Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективи використання овечого молока в дитячому харчуванні(2015) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаУ статті визначено склад сухого овечого молока, проаналізовано мож ливість його використання як молочної основи для дитячого харчування. Встановлено, що за складом мінералів овече молоко найбільш близьке до жіночого. Вкоров’ячому молоці знайдено велику кількість макро- та мікроелементів, проте ці речовини мож уть завдати значної шкоди дитячому організму. Результати досліджень підтвердили суттєві переваги вітамінного й мінерального складу овечого молока порівняно з коров ’ячим.Документ Дослідження впливу температури сушіння на органолептичні показники та хімічний склад молока(2020) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаВелика кількість дітей грудного віку з різних причин перебувають на штучному вигодовуванні. Для штучного вигодовування використовують сухі молочні суміші. Основною складовою таких продуктів є коров ’яче молоко. Але більшість дітей страждає на харчову алергію до білків коров ’ячого молока, тому пропонується дослідити молоко козине, кобиляче та овече з метою використання їх у виробництві продуктів для дитячого харчування. Для отримання сухих молочних продуктів основним процесом є сушіння. Оптимальна температура для сушіння коров ’ячого молока загальновідома. Щодо режимів сушіння молока козиного та кобилячого літературні дані мають суттєві відмінності та суперечності. Рекомендації щодо сушіння овечого молока не знайдено. Молоко тварин має різні властивості та різний хімічний склад, тому режими сушіння для молока різних тварин будуть відрізнятися. Зважаючи на ці відмінності, запропоновано сушити молоко тварин за різних температур. З метою визначення раціональних температур сушіння молока досліджено органолептичні показники отриманого молока та втрати основних компонентів. Встановлено, що високі температури сушіння негативно впливають на колір сухого молока. Для коров’ячого та козиного молока органолептичні показники в обраному діапазоні температур не відрізнялися. Дослідження втрати білків, жирів і вуглеводів показали, що суттєвих втрат цих речовин у запропонованих діапазонах температур не відбувалося. Але відмічаються втрати окремих незамінних амінокислот. Спостерігалися найбільші втрати лізину, гістидину, аргініну та метіонін, втрати яких становили 0,3—10%. Встановлено, що найбільші зміни спостерігають у кількості лізину. При поступовому підвищенні температури сушіння втрати деяких амінокислот не змінюються. При високих температурах сушіння овечого молоко втрати амінокислот зростають у 5— 7разів. A large number of infants are on artificial feeding for various reasons. Dry mixtures are used for artificial feeding. The main component of such products is cow milk. But many children suffer from food allergies to cow milk protein. Therefore, it is proposed to study goat, mare and sheep milk in order to use them in the production of baby food. For obtaining dry dairy products, the main process is drying. The optimum temperature for drying cow milk is well known. Regarding the regimes of drying goat and mare milk, the literature data have significant differences and contradictions. No recommendations for drying sheep milk were found. Animal milk has different properties and different chemical composition. Therefore, the drying regimes for milk of different animals will be different. Due to these differences, it was proposed to dry milk of animals at different temperatures. In order to determine the rational drying temperatures of milk, the organoleptic parameters of the obtained milk and the loss of the main components were investigated. According to research, high drying temperatures have negative effect on the color of milk powder in appearance. For cow and goat milk, the organoleptic characteristics in the selected temperature range did not differ. Studies of the loss of proteins, fats and carbohydrates have shown that significant losses of these substances in the proposed temperature ranges were not observed. But there were losses of some essential amino acids. The greatest losses of lysine, histidine, arginine and methionine were observed. In general, their losses were 0.3— 10%. It was found that the largest changes were observed in the amount of lysine. With a gradual increase in drying temperature, the loss of some amino acids did not change. At high drying temperatures of sheep milk, amino acid losses increased by 5— 7 times.Документ Дослідження змін сухих молочних сумішей для дитячого харчування в процесі їх зберігання(2020) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаДля харчування дітей грудного віку, які перебувають на штучному вигодовуванні, широко використовують сухі молочні суміші. На ринку пропонується різноманіття таких продуктів. Основною сировиною для виготовлення продуктів для дитячого харчування є коров’яче молоко. Сухі молочні суміші-продукти тривалого зберігання. Такі продукти є багатокомпонентними системами, тому при зберіганні відбувається велика кількість як фізико-хімічних, так і мікробіологічних змін. Оскільки ці продукти призначені для вигодовування немовлят і дітей грудного віку, найголовнішими показниками якості є показники їхньої безпечності. Упродовж терміну зберігання сухих молочних продуктів можуть мати місце процеси мікробіологічного зараження та процеси псування жиру. Процеси псування жиру пов ’язані як з хімічним окисненням жиру, так і з біохімічним. Гарантійний термін зберігання сухих продуктів для дитячого харчування становить 12 місяців. Проте досліджувані продукти виготовлені на основі кобилячого та овечого молока. Таке молоко має інший хімічний склад, а тому процеси, що відбуваються в ньому під час зберігання, також можуть відрізнятися від тих, що спостерігаються при зберіганні коров’ячого молока. Тож доцільно визначити показники, які впливають на якість продукту при зберіганні.Документ Сучасний стан наукових досліджень у сушінні молока розпилом і використання нетрадиційної сировини(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаУ статті проаналізовано основні математичні моделі кінетики сушіння однієї краплі, аспекти утворення мікроструктури сухого продукту в лабораторних і промислових умовах, явище розшарування твердого тіла (розчиненої речовини) та їх зв'язок з функціональними властивостями. Як матеріал для дослідження використовувалося молоко домашніх тварин — кіз, кобил та овець. Досліди із сушіння молока виконувалися на напівпромисловій розпилювальній сушарці «Ніро-Атомайзер», зняття ізотерм адсорбції парів відбувалося ваговим методом на вакуумній установці з пружинними кварцовими вагами Мак-Бена. Результати виконаних досліджень вказують на відмінності у складі різних видів молока. Про це свідчать ізотерми, що характеризують здатність продукту поглинати і віддавати вологу, оскільки основні складові продукту (білки, жири, вуглеводи) різняться здатністю поглинання й віддачі вологи. Отримані результати мають практичне значення, надаючи можливість передбачити зміни характеристик продукту в процесі зберігання The basic mathematical models of kinetics of one drop drying, the aspects of dry product microstructure forming in laboratory and industrial conditions, the phenomenon of separation of the solid (solute) and their relationship with functional properties are analyzed. The material used for study was milk of domestic animals, such as goats, sheep and mares. Experiments were carried out using the semi-industrial spray dryer for dried milk "Niro-Atomizer"; the removal of vapor adsorption isotherms was made by gravimetric method on vacuum apparatus "Мак Ben" with a quartz spring balance. The results of the studies indicate differences in various types of milk. This is evidenced by isotherms characterizing the products ability to absorb and release moisture as the main components of the product (proteins, fats, carbohydrates) are distinguished by the ability to absorb and release moisture. These results have practical value, allowing anticipating changes in the product characteristics during storage.Документ Сучасний стан наукових досліджень в сушінні молока розпилом та використання нетрадиційної сировини(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Фалендиш, Наталія ОлексіївнаАналізуються основні математичні моделі кінетики сушіння однієї краплі, аспекти утворення мікроструктури сухого продукту у лабораторних і промислових умовах, явище розшарування твердого тіла (розчиненої речовини) та їх зв’язок з функціональними властивостями. Як матеріал для дослідження використовувалося молоко домашніх тварин – кіз, кобил та овець. Досліди з сушіння молока виконувалися на напівпромисловій розпилювальній сушарці «Ніро-Атомайзер», зняття ізотерм адсорбції парів відбувалося ваговим методом на вакуумній установці з пружинними кварцовими вагами Мак-Бена. Результати виконаних досліджень вказують на відмінності у складі різних видів молока. Про це свідчать ізотерми, що характеризують здатність продукту поглинати і віддавати вологу, оскільки основні складові продукту (білки, жири, вуглеводи) різняться здатністю поглинання та віддачі вологи. Отримані результати мають практичне значення, даючи можливість передбачити зміни характеристик продукту в процесі зберігання. Analyzes the basic mathematical models of drying kinetics of one drop, education aspects of the microstructure of dry product in laboratory and industrial conditions, the phenomenon of separation of the solid (solute) and their relationship with functional properties. The material used for the study of milk animals - goats, sheep and mares. Experiments were carried out on dried milk for semi-industrial spray dryer «Niro-Atomizer», removing vapor adsorption isotherms happened gravimetric method for vacuum apparatus with a quartz spring balance Mak Ben. The results of the studies indicate differences in the various types of milk. This is evidenced by the isotherm characterizing the product's ability to absorb and release moisture as the main components of the product (proteins, fats, carbohydrates) are distinguished by the ability to absorb moisture and impact. These results have practical value, allowing to anticipate changes in the characteristics of the product during storage.Документ Комплексне оцінювання молока тварин(2014) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Ковбаса, Володимир МиколайовичВ роботі досліджено склад та фізико-хімічні властивості молока домашніх тварин. В результаті проведених досліджень показана доцільність використання молока кози та кобили у виробництві продуктів дитячого харчування. In this work the composition and physico-chemical properties of milk animals. As a result of the research shows the feasibility of using milk goats and mares in the production of baby food.Документ Дослідження властивостей сировини з метою використання її для виробництва продуків дитячого харчування(2010) Белінська, Крістіна Олександрівна; Фалендиш, Наталія Олексіївна; Ковбаса, Володимир Миколайович; Терлецька, Віта АльбертівнаПроведено дослідження харчової сировини для виробництва продуктів дитячого харчування. За результатами досліджень розроблено рецептурні суміші продуктів дитячого харчування.