Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження комплексоутворення іонів Cu(II), Pb(II), Cd(II), Fe(III) з анальгіном
    (2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Максименко, Олена Василівна
    Метал-індикаторним методом досліджено комплексоутворення Cu(II), Pb(II), Cd(II), Fe(III) з анальгіном. Методом зсуву рівноваги встановлено, що співвідношення компонентів у комплексах M:R (С2О42-)=1:1. Розраховано умовні константи рівноваги реакцій комплексоутворення (рКрьщ) = 6,72, KCd(R)=5,38, рКСи(р) =6,90, рКрф) =9,59). Показано, що стійкість комплексів зростає в ряду Cd < Pb < Cu < Fe.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження комплексоутворення іонів Cd(II) та Pb(II) зі стрептоцидом і стрептоміцином
    (2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Максименко, Олена Василівна
    Встановлено утворення безбарвних комплексних сполук Cd (II) і РЬ(ІІ) зі стрептоцидом і стрептоміцином. Отримані результати складу та стійкості досліджених систем можуть бути використані для розробки нових методик визначення як досліджуваних антибіотиків, так і металів.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг нітратів і заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції
    (2020) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена Миколаївна
    У статті наведено результати визначення нітратів в овочах та тодах, що найчастіше використовують на території України в раціоні харчування людини. Досліджено динаміку вмісту N03 іонів у соках і вичавках з червоного буряку, моркви та іншій рослинній продукції. Встановлено, що найбільша кількість нітратів (до 5000 мг/кг) накопичується зеленіти культурами (салат, кріп, ревінь), червоним буряком, редькою, броколі тощо. Відносно мало нітратів концентрують картопля, помідори, солодкий перець, цибуля, часник, горох, квасоля. З’ясовано, що вміст іонів в аналізованих соках протягом двох годин зберігання у відкритому контейнері залишається практично незмінним. Зниження нітратів на 2,3... 5%може бути помилкою у визначенні, а двогодинне зберігання соків явно не призводить до скорочення нітратів до нітритів. Практичне значення мали результати дослідження впливу видалення поверхневого шару в деяких зразках рослинної продукції на вміст нітратів. Встановлено, що видалення шкірки з овочів і тримання їх у воді за ЗО... 40 хв до вживання є ефективним заходом для зниження нітратів на ЗО... 40% у червоному буряку, моркві, огірках, перці, баклажанах і кабачках. Рослинні продукти за вмістом нітратів можна розділити на три групи: з невеликою — до 100 мг/кг, середньою — до 1000 мг/кг і високою — від 1000 мг/кг. Біологічні характеристики та сортові характеристики рослин, характер грунту, температура та вологість як ґрунту, так і повітря, інтенсивність та тривалість освітлення, технологія вирощування — основні фактори, що визначають накопичення нітратів. Бланшування знижує вміст нітратів у 3... 15 разів. It has been established that the largest amount of nitrates (up to 5000 mg/kg) is accumulated by green crops (lettuce, dill, rhubarb), red beets, radishes, broccoli etc. Relatively little amount of nitrates is concentrated in potatoes, tomatoes, sweet peppers, onions, garlic, peas, and beans. It was established that the content of NO3 ions in the analyzed juices for two hours of their storage in an open container remained practically unchanged. A decrease in nitrates by 2.3.. .5% may be a mistake in determination, and a 2-hour storage of juices clearly does not lead to the reduction of nitrates to nitrites. The results of a study of the effect of surface layer removal in some samples of plant products on the nitrate content were of practical importance. It was found that removing peels from vegetables and keeping them in water for 30...40 minutes before use is an effective measure to reduce nitrates by 30 .. .40% in red beets, carrots, cucumbers, peppers, eggplants, and zucchini. The most sensitive to the nature of the toxic effect of nitrates will be the children of the first days and months of life, as well as the old people, patients with anemia, with a disease of the respiratory system, diseases of the cardiovascular system, which must be taken into account during cooking. Plant products by nitrate content can be divided into three groups: with a small — up to 100 mg/kg, medium — up to 1000 mg/kg and high — from 1000 mg/kg. Biological characteristics and varietal characteristics of plants, the nature of the soil, temperature and humidity of both soil and air, the intensity and duration of lighting, growing technology are the main factors that determine the accumulation of nitrates. Blanching reduces nitrate content by 3... 15 times. It was found that the use of ascorbic acid increases the rate of decomposition of nitrates. The nitrate content in some experimental samples, namely short-fruited and smooth cucumbers, is 116 mg/kg and 231 mg/kg, respectively, and does not exceed the MPC for this type of plant production (400 mg/kg). During the analysis, it was determined that banana nitrates contained 310 mg/kg. According to GOST, the safe norm of nitrates in bananas is 200 mg per 1 kg of body weight. It has been found that tomato contains 98 mg/kg of nitrate ions. The value of the maximum permissible concentration of nitrates for tomatoes grown in open ground is 150 mg/kg according to SanPiN 42- 123-4619-88. This indicates that the content of nitrate ions is within normal limits.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде» з використанням методу твердофазної спектрофотометрії
    (2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Максименко, Олена Василівна; Бутенко, Олена Миколаївна
    Розроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метил тимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та P(V) визначено фотометрично. K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Встановлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК. The scheme determination of trance-element composition of the food additive «Hibiscus» is proposed. Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger АВ-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S. The content of Cu(II), Fe(III), P(V) was determined photometrscally. K, Na, Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration.
  • Ескіз
    Документ
    До питання про контроль якості ковбасних виробів
    (2012) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Цабілева, Людмила Вікторівна; Філіпченко, Ірина Миколаївна
    Запропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-178 і фотометричного визначення NO2– - іонів у зразках ковбасних виробів. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in sample of the boiled sausages with use immobilized on anionite AB-178 dye staffs: acid chromiumdarkblue, SPADNS, xilenolov orange, pirokhatekhin violet, hromazurol S. The Used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory. The Contents of the nitrite is determined on standard methods. On result of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) and NO2- is installed that all sample of the boiled sausages are an ecological safety.