Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Моделювання процесу сушіння ніжок печериці(2015) Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович; Кубайчук, Оксана Олексіївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаВивчається задача сушіння грибів печериць. Оптимальною температурою для сушіння вважається температура, за якої кінцевий продукт має найкращі смакові якості і зберігає максимум поживних речовин. Дослі дження проводилися за методом синхронного теплового аналізу. Експериментально встановлено, що оптимальні температури для ніжки та шапинки суттєво відрізняються. Побудовано моделі процесу сушіння ніжок грибів печериць при різних фіксованих температурах. Змодельовано процес сушіння ніжок грибів за оптимальної температури.Документ Лінійне програмування в MathCad на прикладі розв’язання транспортної задачі(2015) Овчарук, Володимир Олексійович; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Кривець, Тетяна Олексіївна; Овчарук, Ірина ВікторівнаУ статті наведено приклад розв’язання т ранспорт ної задачі класичними методами та у програмному середовищі Mathcad. Класичні методи розв’язання задач лінійного програмування вимагають великої кількості математичних розрахунків, тому доцільно в таких випадках застосовувати новітні інформаційні технології, наприклад, математичний процесор M athcad. Дана розробка сприятиме більш якісній підготовці висококваліфікованих спеціалістів у галузі інженерних розрахунків.Документ Розроблення математичних моделей для прогнозування реологічних характеристик морозива з нетрадиційними рецептурними компонентами(2008) Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Рибак, Ольга Миколаївна; Бреус, Наталія МиколаївнаНа основі отриманих математичних моделей проводиться розроблення комп'ютерної програми для розрахунку в'язкості системи за заданих тампературних умов гідратації та концентрації внесеного борошна. Дана програма дозволить автоматично визначити тип структури дисперсної системи та її придатність до використання у виробництві морозива. На основе полученных математических моделей проводится разработка компьютерной программы для расчета вязкости системы при заданных тампературних условий гидратации и концентрации внесенного муки. Данная программа позволит автоматически определить тип структуры дисперсной системы и ее пригодность к использованию в производстве мороженого. On the basis of the obtained mathematical models, a computer program is developed for calculating the viscosity of the system at given temporal conditions of hydration and concentration of the introduced flour. This program will automatically determine the type of structure of the disperse system and its suitability for use in the production of ice cream.Документ Математичне моделювання процесу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина»(2012) Бреус, Наталія Миколаївна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Гулак, Олена ВолодимирівнаМетодом математичного моделювання у середовищі MathCad 15 проведено комплексне дослідження та аналіз процессу екстрагування у системах «вода/рослинна сировина» для вдосконалення технології морозива з рослинними екстрактами. Одержано рівняння регресії у вигляді поліномів 3 .. 5-го порядків та графічні зображення площин, які описують процес екстрагування за змінних температури, тривалості, гідромодуля. Оптимізовано умови одержання рослинних екстрактів із мінімально необхідним вмістом у них екстрактивних речовин для застосування у складі морозива. Розроблена інженерно-математична база дозволяє прогнозувати ступінь вилучення екстрактивних речовин з рослинної квіткової й кореневої сировини, що має різну структуру та відповідну здатність до екстрагування. The integrated study and analysis of the extraction process the «water/ plant raw material» systems for technological improvement of ice cream production with plant extracts was conducted using the method of mathematical modelind in MathCad 15. The regression equation in the form of polynomials 3..5-th orders and surface graphics described the process of extracting at different temperatures, duration and water duty was received. The conditions for obtaining plant extracts, provided the minimum level of required extractive substances for using in ice cream composition were optimized. Developed engineering mathematical base allow to predict the grade of extracts from plant flower and root materials, which have different density and ability to extraction.Документ Обгрунтування технологічних режимів одержання рослинних екстрактів для їх застосування у виробництві морозива(2010) Поліщук, Галина Євгеніївна; Гулак, Олена Володимирівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Бреус, Наталія Миколаївна; Перцевой, Федір ВсеволодовичВ статті обґрунтовано вибір нових видів рослинної сировини для виробництва морозива на основі екстрактів. Досліджено ефективність екстрагування за різних технологічних параметрів(температура, тривалість, співвідношення компонентів системи) та розроблено математичну модель з метою прогнозування перебігу масообмінного процесу для кожного виду рослинного матеріалу. In the article substantiation of choice of new types of vegetable raw material for the extracts basis ice cream production is given. Efficiency of extraction by different technological parameters (temperature, duration, ratio of components of the system) is investigated and mathematical model for prognostication of mass exchange process behaviour for each type of vegetable raw material is developed.Документ Демпфірування згинних коливань круглої в’язкопружної пластинки п’єзоелектричними актуаторами з врахуванням деформації зсуву(2007) Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Киричок, Іван Федорович; Михайленко, Василь ВасильовичДосліджується вплив деформації зсуву на ефективність демпфірування вимушених коливань круглої в’язкопружної пластинки за допомогою п’єзокерамічних накладок – актуаторів, до яких підводиться різниця електричних потенціалів. Influence of shear strains on the efficiency of damping of forced vibration of viscoelastic circular plate is studied using piezoceramic overlays - actuators, which supplied by electrical potential difference.Документ Математичне моделювання процесу електроіскровий обробки сирної сироватки в технології сироваткових напоїв(2014) Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Чернюшок, Ольга АнатоліївнаПредставлені результати досліджень розмірів білкових частинок молочної сироватки, обробленої електроіскровими розрядами за змінних параметрів –напруги та кількості розрядів. Розміри частинок білкової фази визначали за допомогою комплексної системи аналізу частинок на аналізаторі Zetasizer Nano ZS (Великобританія). В наслідок електроіскрового оброблення спостерігалося зменшення розмірів білкових частинок і зсув піків в діапазон розмірів до 500 нм. Підтверджена раніше залежність розмірів білкових частинок від напруги та кількості розрядів. Найкращі результати були досягнуті при напрузі 45 кВ і кількості імпульсів 20 і 25. При зазначених режимах система наближалась до монодисперсної, кількість частинок з розміром понад 500 нм прагнуло до 0. На основі проведеного повнофакторного експерименту підібраний раціональний режим електроіскрового оброблення сироватки при напрузі 45 кВ і кількості розрядів 20, що забезпечує дисперсність системи, достатню для уповільнення процесу осадження білкових частинок в напоях з сироватки. The results of the research on protein particles sizes in curd whey processed with electric spark discharges under variable parameters – voltage and discharge quantity are presented. The sizes of protein phase particles were determined by means of a complex system of the particles analysis at Zetasizer Nano ZS (Great Britain) analyzer. As a result of electrical spark processing, the decrease in the protein particles sizes and peak shift in the size range of 300 nm were observed. The earlier determined dependence of the protein particles sizes on voltage and discharge quantity was confirmed. The best results were achieved at 45 kV voltage and 20 and 25 discharge quantity. With the mentioned conditions the system became monodisperse and the particles quantity with the size of more than 500 nm approximated to zero. Based on the full factorial experiment, a rational regime for electric spark whey processing with 45 kV voltage and 20 discharge quantity was selected. It provides a system dispersion sufficient for the deceleration of protein particles settling in whey drinks.Документ Про термомеханічну поведінку оболонкових тонкостінних елементів з нелінійного в’язкопружного матеріалу(2000) Киричок, Іван Федорович; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаРозглянуто задачу про взаємодію термомеханічної спряженості і фізичної нелінійності в коливальних процесах тонкостінних в’язкопружних нескінченно довгої циліндричної та замкнутої сферичної оболонок. Considered the task of the interaction of thermomechanical mating and physical nonlinearity in the vibration process of the thin-walled viscously – elastic infinity long cylindrical and closed spherical shells.Документ Скінченно-елементний метод дослідження коливань і дисипативного розігріву шаруватих металокерамічних елементів(1994) Гололобов, В. І.; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаНаведене варіаційне формулювання задач, в яких граничні умови на поверхні п’єзоматеріалу задані в інтегральній формі – на електродах задається загальний заряд, а значення електричного потенціалу потрібно визначити. Методом скінченних елементів розв’язані задачі про коливання тришарової пластинки і дисипативний розігрів двошарового циліндру. The article presents variational formulation of problems where in boundary conditions on the surface of a piezomaterial are given in the integral form – on electrodes the total charge is given while the value of an electrical potential is to be determined. By the method of finite elements the problems about vibration of a threelayered plate and dissipative heating of a two-shell cylinder have been solved.Документ Резонансні коливання і дисипативний розігрів п’єзоелектричних сферичних оболонок з врахуванням явища теплової деполяризації(1999) Венгренюк, Ю. А.; Киричок, Іван Федорович; Вовкодав (Обізюк), Наталія ІванівнаРассматривается осесимметричная задача о резонансных колебаниях и диссипативном разогреве усеченной сферической оболочки. Оболочка составлена из двух жестко скрепленных пьезокерамических слоев равной толщины с противоположными направлениями толщиной поляризации. Нелинейная задача решается в рамках электротермомеханической теории оболочек, основанных на гипотезах Кирхгофа - Лява для механических переменных и адекватных им предположениях для электрического и температурного полей. Вязкоупругое поведение пьезокерамики моделируется концепцией комплексных характеристик, зависящих от температуры разогрева. Учитывается явление тепловой деполяризации. С помощью численного анализа исследовано влияние термомеханической связанности, условий теплообмена, геометрии и тепловой деполяризации на температурно– частотные и динамические характеристики сферических пьезоэлементов при гармонических колебаниях. Показано, что учет температурной зависимости характеристик пьезоматериала и явления деполяризации приводит к появлению дополнительной высокотемпературной ветви в нелинейной температурно- частотной характеристике и уточняет значение электрической нагрузки, начиная с которой возможно появление деполяризованной области в элементе.There is considered an axisummetric problem on resonant vibration and dissipative heating of truncated spherical shell. The shell is composed from two rigidly fastened piezoceramic layers with equal thickness and opposite directions of thickness’ polarization. A nonlinear problem is solved within the scope of electrothermomechanical theory of shells based on Kirchhoff –Love theory for mechanical variables and adequate assumptions for electric and temperature fields. Viscoelastic behaviour of piezoceramics is modelled by a concept of complex characteristics depending on the temperature of heating. A phenomenon of thermal depolarization is considered. By numerical analysis there has been investigated an influence of thermomechanical coupling, conditions of heat exchange, geometry and thermal depolarization on the temperatre –frequency and dynamical characteristics of spherical piezoelements at harmonic vibration. It has been shown that account of the temperature dependence of characteristics of the material gives rise to of the additional high- temperature branch in the non-linear temperatre –frequency characteristics and refines the value of electric load, beginning from which the appearance of depolarized zone in the element becomes possible.