Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
9 результатів
Результати пошуку
Документ Гіалуронова кислота: біосинтез та використання(2019) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Угрин, Анна Олегівна; Волошина, Ірина МиколаївнаГіалуронова кислота знайшла широке застосування в медицині, хірургії, дерматології, гінекології, володіє антимікробними та противірусними властивостями, а за рахунок високої молекулярної маси є пролонгатором дії активного фармацевтичного інгредієнта (АФІ) у складі лікарських засобів. Таким чином, спектр застосування гіалуронової кислоти досить широкий і постійно поповнюється, що приводить до підви¬щення попиту на даний вид біополімера, а, отже, підвищує інтерес до альтернативних джерел його отримання. Стаття присвячена актуальним напрямкам оптимізації біосинтезу гіалуронової кислоти звичайними і генетично модифікованими штамами бактерій, аналізу вибору поживних середовищ для їх культивування та застосу¬вання біополімеру.Документ Віруси у продуктах харчування(2014) Скроцька, Оксана Ігорівна; Волошина, Ірина Миколаївна; Кістенюк, Т. С.Розглянуто шляхи потрапляння вірусів до харчових продуктів та методи їх виявлення. Показано, що віруси стійкі до несприятливих умов навколишнього середовища та можуть упродовж декількох місяців зберігатися у харчових продуктах та довкіллі. Наведено дані щодо виявлення у продуктах харчування ентеровірусів, поліовірусів, ротавірусів, вірусу холери свиней (HCV), вірусу африканської свинячої лихоманки (ASFV), вірусу ящура і ЕСНО-вірусу. The paths of viruses’ incorporation into the food have been reviewed. The methods of identification of viruses in the food by applying the sensitive cells and polymerase chain reaction technique have been provided. The benefits and disadvantages of the mentioned methods were outlined. The following human viruses were identified in the food: enterovirus, poliovirus, rotavirus, Coxsackie B5 virus, hog cholera virus (HCV), African swine fever virus (ASFV), FMD virus and ECHO-virus. The statistics data regarding frequency of viruses isolation form the food has been provided for Ukraine. It has been demonstrated that the viruses are resistant to adverse environmental conditions and can stay active for several months in food and environment. The following methods of viruses’ inactivation in the food were characterized: pH lowering, cooling and freezing, heating and UV exposure.Документ Ліпосоми як засоби адресної доставки лікарських засобів(2013) Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Волошина, Ірина Миколаївна; Пекло, ГаннаOften drugs poorly absorbed in the body because the body's immune system to prevent the spread of foreign pathogens. Nanotechnology can resist this at the molecular level and, thus, increase the effectiveness of treatment. Часто препарати погано всмоктуються в організмі, тому що імунна система організму, щоб запобігти поширенню чужорідних патогенів. Нанотехнології можуть протистояти цьому на молекулярному рівні і, таким чином, підвищити ефективність лікування.Документ Використання пробіотичних мікроорганізмів у косметичних лікарських засобах(2014) Рубель, М. О.; Волошина, Ірина МиколаївнаУ статті розглянуто нормальну мікрофлору шкіряного покрову людини та розвиток її представників залежно від значення pH шкіри. Показано можливість застосування пробіотичних мікроорганізмів родів Bifidobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Bacillus та їх метаболітів для створення косметичних лікувальних засобів для різних типів шкіри. Встановлено, що лізати пробіотичних мікроорганізмів містять велику кількість біологічноактивних речовин, які сприяють відновленню епідермісу шкіряного покрову та пригнічують розвиток умовнопатогенної й патогенної мікрофлори шкіри. Normal microflora of human skin and the development of its representatives depending on the pH of the skin are considered in this article. A possibility of using such probiotic microorganisms as Bifidobacterium, Lactobacillus, Lactococcus, Bacillus and their metabolites for making cosmetic medicinal products for different skin types is shown. It was revealed that lysates of probiotic microorganisms contain a large number of biologically active substances that contribute to the recovery of the skin epidermis and inhibit the development of pathogenic skin microflora.Документ Способи одержання ферментного препарату лізоциму(2012) Карєвіна, Вікторія Вячеславівна; Волошина, Ірина МиколаївнаРозглянуті способи одержання ферментного препарату лізоциму із тваринних, рослинних об’єктів та мікроорганізмів. Охарактеризовані рекомбінантні мікроорганізми Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, які можуть продукувати лізоцим. Описана можливість створення рекомбінантних штамів Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum, здатних продукувати стафілококовий лізоцим, що дає можливість створювати нові композиції пробіотиків. The methods for the production of enzyme lysozyme from animal tissues, plant biomass and microorganisms are described. The recombinant bacterial strains of Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum were constructed for production of lysozyme. It was shown the construction of recombinant strains of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus fermentum producing lysozyme lysing cells of staphylococci. These strains could be used in the composition of new probiotics.Документ Біоетичні аспекти як ключові моменти у формуванні екологічного світогляду студентів вищих технічних навчальних закладів(2012) Волошина, Ірина Миколаївна; Красінько, Вікторія Олегівна; Скроцька, Оксана Ігорівна; Лич (Ткаченко), Інна Валентинівна; Тетеріна, Світлана МиколаївнаСтаття присвячена огляду шляхів вирішення актуальних біоетичних проблем, що стоять на шляху гармонізації взаємовідносин техногенного суспільства і природи, а також аналізу стану підготовки фахівців екобіотехнологічного напряму у вищих технічних учбових закладах. The article is devoted to the consideration of ways of the actual bioethical problems decision which get in way of harmonization of technogenic society and the nature relations. It also devoted to the analysis of state of training of experts on ekobiotehnological trends in the higher technical educational institutions.Документ Практичне використання мікробних поверхнево-активних речовин(2008) Волошина, Ірина Миколаївна; Пирог, Тетяна ПавлівнаНаведено літературні дані щодо практичного використання мікробних поверхнево-активних речовин (ПАР) у технології очищення довкілля від нафтових забруднень і важких металів, у нафтовидобувній промисловості для підвищення нафтовидобутку, у харчовій промисловості як емульгаторів, у медицині як антибактеріальних агентів, у хімічній промисловості як компонентів мийних засобів. Shows the literature data on the practical applications of microbial surfactants (surfactants) in treatment technology environment from oil contaminants and heavy metals in the oil industry to increase oil production in the food industry as emulsifiers in medicine as an antibacterial agent in the chemical industry as components of washing means.Документ Поверхнево-активні речовини мікробного походження(2008) Волошина, Ірина Миколаївна; Пирог, Тетяна ПавлівнаОхарактеризовано поверхнево активні речовини (ПАР) синтезова-ні мікроорганізмами різних фізіологічних і таксономічних груп. Наведе-но класифікацію ПАР за хімічною природою (гліколіпіди, ліпопептиди, ліпополісахариди, жирні кислоти та їх похідні фосфоліпіди) і молекуля-рною масою (низько- та високомолекулярні), а також переваги мікро-бних поверхнево-активних речовин перед синтетичними аналогами. The characteristic surface active substances (SAS) or synthesized by microorganisms of different physiological and taxonomic groups. Move-no classification of surfactants in chemical nature (glycolipids, lipopeptydy, lipopolysaccharide, fatty acids and their derivatives phospholipids) and rnoyu molecular weight (low and high molecular weight) and benefits of micro-bnyh surfactants over synthetic analogues.Документ Біодеструкція поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ЕК-1 та підбір біоцидів для попередження цього процесу(РВЦ НУХТ, 2007) Ігнатенко, Сергій Вікторович; Волошина, Ірина Миколаївна; Пирог, Тетяна ПавлівнаВстановлено можливість біодеструкції поверхнево-активних речовин (ПАР, біосурфактанти), синтезованих Rhodococcus erythropolis ЕК-1, чистими культурами мікроорганізмів та мікрофлорою повітря. Рекомендовано біоциди та підібрані їх концентрації, що дають змогу подовжити термін зберігання ПАР. The possibility of biodegradation of surfactants (surfactants, biosurfaktanty) synthesized by Rhodococcus erythropolis EK-1, pure cultures of microorganisms and microbial air. Recommended biocides and picked up their concentration, allowing to extend the shelf life of South Africa.