Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Аналіз інтеграцій програмних інструментаріїв ведення проєктів щодо можливості їх використання для потреб Збройних Сил України(2020) Лісневський, Ростислав; Костіков, Микола Павлович; Гладка, Мирослава ВікторівнаСтаття присвячена аналізу проблем оцінювання придатності інструментаріїв ведення проєктів різних масштабів під час створення інформаційних систем військового призначення. Приведені приклади вже впроваджених проєктів за допомогою різноманітних інструментаріїв, виявлені і описані переваги та недоліки основних програмних інструментаріїв для ведення проєктів. Обґрунтовано доцільність використання інструментарію MS Project для створення інформаційних систем військового призначення.Документ Використання евристичних і еволюційних алгоритмів для розв’язання задач управління(2020) Грибков, Сергій Віталійович; Харкянен, Олена Валеріївна; Гладка, Мирослава ВікторівнаУ статті висвітлено нові наукові результати, а саме математичну модель планування виконання замовлень, а також запропоновано модифікований алгоритм LBA, що забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, з урахування запропонованої математичної моделі. В роботі наведено математичну модель задачі формування виробничих завдань на харчових підприємствах, що враховує сім часткових критеріїв. Загальна оціночна функція у математичної моделі представлена адитивною згорткою усіх критеріїв. Математична модель є комбінаторною багатокритеріальною NP-повною задачею, що враховує низку обмежень: загальний обсяг виготовлення продукції не повинен бути більшим, ніж потужність підприємства на заданий період; не можливо порушувати вимоги та терміни зберігання сировини та матеріалів; не можливо порушувати вимоги та терміни зберігання готової продукції; на певний проміжок часу дозволено використовувати кожне технологічне обладнання для виготовлення тільки одного виду продукції чи напівфабрикату, адже не можливо використовувати технологічне обладнання для одночасного виготовлення різних видів продукції за різними рецептурами та компонентним складом. На основі проведених досліджень зроблено висновок щодо доцільності використання мета евристичних популяційних алгоритмів кажанів і його модифікації, а також модифікованого алгоритму косяка риб. У роботі наведено загальні етапи роботи алгоритмів кажанів і його модифікації, а також модифікованого алгоритму косяка риб. У результаті досліджень, що проводились на статистичних даних різних підприємств харчової галузі, обґрунтовано вибір алгоритму кажанів на основі стратегії пошуку польотів Levy. Даний алгоритм забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, застосування яких дозволяє формувати нові та проводити реконфігурації існуючих планів за короткий проміжок часу. У випадку, якщо при прийнятті рішення є можливість виключити з математичної моделі один з часткових критеріїв, то ефективнішим себе показав модифікований алгоритм на основі комбінації алгоритмів косяку риб і зграї сірих вовків. У статті висвітлено нові наукові результати, а саме математичну модель планування виконання замовлень, а також запропоновано модифікований алгоритм LBA, що забезпечує формування альтернативних планів виконання замовлень, з урахуванням запропонованої математичної моделі.Документ Вибір системи управління проектами для виробничих підприємств(2015) Майстренко, Антон Сергійович; Гладка, Мирослава ВікторівнаУ статті зазначено, що для сучасних виробничих підприємств актуальною є проблема ефективного управління проектами та підвищення ефективності роботи всього підприємства, тому для забезпечення якісного управління виникає потреба у використанні такої системи, яка б дозволила уникнути хаосу в про цесі управління проектом і підвищити ефективність цього процесу. Визначено вимоги до сучасних підприємств, розглянуто особливості найбільш популярних систем, враховано їхні переваги та недоліки й отримано рішення щодо вибору найбільш оптимальної системи, яка відповідає поставленим вимогам.Документ Інформаційна підтримка збуту продукції методами інтелектуального аналізу даних(2019) Харкянен, Олена Валеріївна; Гладка, Мирослава ВікторівнаВ конкурентних ринкових умовах якісно організований процес збуту продукції є одним зі шляхів збільшення прибутку та забезпечення стабільного фінансово-економічного положення комерційного підприємства. Ключовими показниками за якими оцінюють ефективність бізнеспроцесу збуту є обсяги реалізації продукції, конкурентний та якісний асортимент, кількість нових залучених клієнтів, збільшення обсягів реалізації продукції існуючим клієнтам, зменшення витрат на доставку продукції, зменшення обсягів браку. На шляху удосконалення системи збуту продукції на ряду з традиційними методами не можна нехтувати і перевагами, які надають сучасні інформаційні технології, зокрема, методи багатовимірного та інтелектуального аналізу даних. Поєднання технологій сховищ даних, багатовимірного та інтелектуального аналізу даних дозволяє надати ОПР зручні та гнучкі інструментальні засоби за допомогою яких накопичені дані будуть систематизовані і вчасно представлені у необхідних для прийняття управлінських рішень інформаційних зрізах. Сучасні засоби OLAP-аналізу, тобто аналізу в реальному масштабі часу, надають можливість швидкого аналізу розділюваної багатовимірної інформації. Гіперкуб є концептуальною логічною моделлю організації даних, але не фізичною реалізацією їх збереження, оскільки зберігатися такі дані можуть і в реляційних таблицях. В статті розглянуто застосування методів інтелектуального аналізу даних для підтримки збуту продукції. Запропонована інформаційна СППР на основі використання OLAP та Data Mining технологій, що надає можливість багатовимірного експрес-аналізу бізнес-інформації, розширює способи використання накопиченої у базі даних та інших джерелах інформації з метою підвищення ефективності роботи підприємства.Документ Використання FUZZY-технології при створенні плану проектних робіт(2014) Гладка, Мирослава ВікторівнаОписано проблематику формування плану виконання робіт при впровадженні автоматизованої системи. Успішна реалізація проекту вимагає наявності чіткого плану тривалості кожної з робіт проекту, однак в реальних умовах це виконати досить складно, адже багато залежить не лише від виконавців, а й від великої кількості сторонніх чинників. Таким чином завжди є невизначеність часу тривалості робіт в межах розробки плану проекту. Це призводить до необхідності використання Fuzzy-технологій для вирішення поставлених задач. Дана технологія враховує різні рейтинги (значимість) пріоритетності виконання робіт і, завдяки цьому, є досить ефективною при плануванні. We describe the issues forming the plan works when implementing an automated system. Successful implementation of the project requires a clear plan for the duration of each work project, but in the real world it is difficult to perform, because much depends not only on the performers, but also on a large number of extraneous factors. So there is always the uncertainty of the time duration of work within the development of the project plan. This leads to the need for Fuzzy-technologies for solving problems. This technology allows for various rankings (value) priority works and, thus, is very effective in planning.Документ Перспективи використання хмарних технологій у Національному університеті харчових технологій(2014) Гладка, Мирослава Вікторівна; Бобрівник, Катерина Євгенівна; Левун, Андрій ВіталійовичВикористання хмарних технологій закладами освіти значно заощадить час обміну інформацією між керівництвом і підлеглими, зокрема йдеться про такі види інформації, як звіти, плани, накази тощо. Цей зв'язок може бути як внутрішнім, так і зовнішнім, й охоплювати не лише територіально відокремлені підрозділи, а й функціонувати між закладами освіти різних рівнів акредитації. The use of cloud technologies by educational institutions will save time when exchanging information between management and subordinates, including the following types of information as reports, plans, orders, and so on. Also, this relationship can be both internal and external, and include not only geographically separated units, but operate between educational institutions of various levels of accreditation.Документ Вибір методу захисту інформації в системах документообігу(2013) Хлобистова, Ольга Андріївна; Гладка, Мирослава ВікторівнаВикористання новітніх методик у виробництві – основне питання у час зростання конкуренції за частку ринку та споживача. Безпека інформаційного захисту дозволяє забезпечити збереження та захист інформації на різних рівнях доступу. Використання методів захисту завжди залежить від цінності інформації, яку необхідно захистити та зберегти. Use of the newest techniques the main issue in a competition for significant market share. Security information security ensures the preservation and protection of information at different levels of access. Use protection methods always depend on the value of information that must be protected and maintainedДокумент Процесно-орієнтоване управління якістю харчових виробів(2012) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга АндріївнаВ епоху комп'ютеризації та автоматизації виробничі процеси у харчової промисловості вимагають особливої якості кінцевого продукту. Розкривається сучасна концепція контролю якості харчових продуктів з процесно-орієнтованого підходу . При такому підході , якість контролюється на всіх етапах життєвого циклу виробництва продукції та виборі необхідної кількості контрольних точок ( реперні точки ) . Описано необхідність процесно-орієнтованого підходу для опису управління бізнес -процесами. Це є опис функцій, визначених точок входу та виходу бізнес-процесів управління. Ці особливості повинні бути описані не тільки для процесів але і для управління процесом, як для кожного з підрозділів так і підприємства в цілому. Контроль у кожному з процесів, при визначенні необхідних його межі , призведе до збільшення відповідальність за контроль якості вхідних і вихідних параметрів кожної функції. In the age of computerization and automation of manufacturing processes in the food industry require special attention quality of the final product. The article deals modern concept of quality control of food products with process-oriented approach. In this approach, quality controlled at all stages of product life cycle is considered the product selected the necessary control points (fixed point). The necessity of process-oriented approach to describe business process management. This is the description of the functions defined business process point of control for one function that will be output, and for another entrance. These features should be described not only processes but also for process control, as each of the departments and enterprises in general. In each of the processes necessary to identify its limits, will increase the responsibility for quality control of input and output parameters of each function.Документ Процесно-орієнтований підхід до розроблення моделі управління бізнес-процесами(2012) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга АндріївнаВ статті розглянуто сучасну концепцію розроблення моделі бізнес-процесів при процесно-орієнтованому підході. Доведено необхідність процесно-орієнтованого підходу при описі бізнес-процесу управління. Саме при описі функцій бізнес-процесу визначаються точки контролю, які для однієї функції будуть виходом, а для іншої входом. Такі функції мають бути описані не лише для технологічних процесів, а й для процесів управління, як кожного з підрозділів, так і підприємства в цілому. The paper deals with the development of the modern concept of business process models with process-oriented approach. The necessity of process-oriented approach in describing the business process management. That is the description of the functions of business process defined control points, which for one function will be output, and for another entrance. Such functions should be described not only processes, but also for management processes, as each of the units and the whole enterprise. Each of the processes necessary to distinguish its boundaries that will strengthen the responsibility for quality control of input and output parameters of each function process.Документ Розробка плану проектних робіт(2013) Гладка, Мирослава Вікторівна; Хлобистова, Ольга АндріївнаУ даній статті обґрунтовано необхідність розроблення плану проектних робіт при проведенні автоматизації організації. Виокремлено основні складові проекту, що впливають на якість його реалізації. Розглянуто методи удосконалення процедури виконання плану проектних робіт, та управління ресурсами на усіх етапах автоматизації підприємства. Доведено що використання плану при автоматизації позитивно впливає на результат впровадження. Approaches used in the development of project plans. But the necessity of the situational approach in developing a plan for the implementation of information system. Singled out the main elements of the project that affect the quality of its implementation. Application of the method PERT - when planning the timing of the project, Gantt charts - the construction sequence schedule performance. Methods of improving the procedures of the plan project work and resource management in all phases of enterprise automation. During the planning of the project focused on the development schedule in which work performed on a scale of one implementation consistent over time together with the ability to support different kinds of logistical and manpower. When planning the use of resources for the project considered that the construction of the project structure projected expenditure data for each of the works detailed restrictions in the form of general (common) plans, with lower resource planning stage is the initiation amended refinements and adjustments to the overall plan. It is shown that the use of the plan for automating positively affect the outcome of implementation.