Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші
    (2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій Іванович
    На сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу електроіскрових розрядів на властивості соків цукрового виробництва
    (2001) Василів, Володимир Павлович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Хомічак, Любомир Михайлович; Дашковський, Юрій Олександрович; Олішевський, Валентин Вікторович; Слива, Юлія Володимирівна
    Наведено результати досліджень впливу електроіскрових розрядів на очищення соків цукрового виробництва. Results on the effect on the electric spark discharge purification of juices from sugar production.
  • Ескіз
    Документ
    Електроіскрові технології в харчовій промисловості: перспективи застосування
    (2002) Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Дашковський, Юрій Олександрович; Хомічак, Любомир Михайлович; Олішевський, Валентин Вікторович; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Блаженко, Сергій Іванович; Василів, Володимир Павлович; Маринін, Андрій Іванович
    За рахунок імпульсного електрогідравлічного ефекту активність вапняного молока зростає на 7÷9% порівняно з активністю вихідного вапняного молока. Після оброблення електроіскровими розрядами вапняне молоко стає більш гомогенним, та майже вдвічі менше розшаровується, що свідчить про подрібнення всіх його складових частин
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електрогідравлічного ефекту на мікрофлору сокостружкової суміші
    (2006) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Слива, Юлія Володимирівна
    Встановлено, що електрогідравлічна обробка при U=35 кВ та кількістю імпульсів 7-10 дає можливість інактивувати продуценти клітин у середньому на 71...87%. При чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів. Found that the electro-treatment with U = 35 kV, and the number of pulses of 7.10 allows the producers to inactivate cells by an average of 71 ... 87%. And sensitive to the disinfecting action of electrohydraulic effect were vegetative cells of bacteria, yeasts, filamentous fungi.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів з використанням електроімпульсних технологій
    (2008) Дашковський, Юрій Олександрович; Попова, Інна Вадимівна; Маринін, Андрій Іванович; Василів, Володимир Павлович
    Наведені результати досліджень впливу електроімпульсних технологій на гідроліз інуліну та визначені параметри використання електрогідравлічного оброблення інулоолігосахаридних сиропів у технологічній схемі Славутського цикорієсушильного комбінату. Results on the effect of technology on the electropulse hydrolysis of inulin and the parameters of electro-processing inulooligosaharidnih syrups in the technological scheme Slavuta tsikoriesushilnogo plant.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електрогідравлічного ефекту на інтенсифікацію процесу активації водно-вапняної суспензії в бурякоцукровому виробництві
    (2011) Василів, Володимир Павлович; Дашковський, Юрій Олександрович; Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович; Ардинський, Олексій Валерійович; Федоренко, Л. А.
    У статті наведено результати досліджень впливу електрогідравлічного ефекту на властивості водно-вапняної суспензії. Встановлено, що електрогідравлічне оброблення сприяє підвищенню активності водно-вапняної суспензії. The results of research devoted to the influence of electrohydraulic effect on properties of aqueous lime suspension are presented in the article. It is proven that the electrohydraulic processing stimulates water-lime suspension activity increase.
  • Ескіз
    Документ
    Антимікробний вплив препаратів наночастинок металів на мікрофлору харчових продуктів
    (2011) Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович; Дашковський, Юрій Олександрович; Ткаченко, Сергій Володимирович; Щербаков, О. Б.
    Встановлено антимікробну дію препаратів наночастинок металів (ПНМ) Ag, Au, CeO2 в низьких концентраціях (0,5-7,5 мг/л) на чисті культури мікроорганізмів Escherichia coli ІЕМ-1, Bacillus subtilis БТ-2 і Saccharomyces cerevisiae ОБ-3. Визначено посилення на один-два порядки антимікробної дії ПНМ Ag в композиції з ПНМ Au на чисті культури мікроорганізмів (В. subtilis БТ-2, S. cerevisiae ОБ-3). Встановлено тривалу антимікробну дію ПНМ Ag на мікрофлору непастеризованого пива, а саме зниження на 16 % бактеріальної та на 41 % дріжджової мікрофлори через 504 год (21 доба) експозиції. The antimicrobial action of preparations nanoparticles metals (PNM) Ag, Au, CeO2 in low concentration (0,5-7,5 mg/l) on pure growths of microorganisms Escherichia coli, Bacillus subtilis and Saccharomyces cerevisiae is defined. The augmentation at one-two order of the antimicrobial action PNM Ag is positioned, at addition PNM Au on pure growths of microorganisms (В. subtilis, S. cerevisiae). Established long-term antimicrobial effect on the microflora PNM Ag unpasteurized beer, such as a decrease of 16% of bacterial and yeast microflora of 41% over 504 h (21 day) exposure.