Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші
    (2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Ігорівна; Українець, Анатолій Іванович
    На сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози. Today, in the food and processing industry more and more are used electrophysical methods of processing food products and semi-finished products, one of which is electro-hydraulic treatment (ECO). In the Problem Research Laboratory of the National University of Food Technologies, experimental studies were conducted to study the effect of electrohydraulic treatment (EHO) on the quality parameters of the parboiled mixture. The research was carried out using an experimental installation developed by NUKHT specialists.During the study, the effect of increasing the purity of diffusion juice, increasing the degree of plasmolysis of sugar beet cells compared to control.An increase in the number of discharges up to 7- 10 reduces the vital activity of microorganisms within the range of 71 ... 87% compared to control samples,at the same time vegetative cells of bacteria, yeast, and micelles funguswere sensitiveto the disinfecting effect of the electrohydraulic effect.Atelectrohydraulic treatmentof the mixture of sugar beet pulp and juice with a quantity of discharges 15 and at a voltage U = 35 kV, no significant changes occurred.
  • Ескіз
    Документ
    Теплообмін під час конвективного сушіння бурякового жому гарячим повітрям і перегрітою парою
    (2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Дашковський, Юрій Олександрович
    В статті наведено результати експериментального дослідження конвективного сушіння жому цукрових буряків гарячим повітрям і перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури перегрітої пари на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article provides the results of experimental research on convective drying of sugar beet pulp with hot air and superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, this being caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.
  • Ескіз
    Документ
    Інженерне моделювання комбінованого сушіння капілярно-пористих продуктів з використання мікрохвильового способу підведення енергії
    (2016) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Дашковський, Юрій Олександрович
    Моделювання комбінованих способів сушіння продуктів рослинного походження пов’язано з складністю процесів, що відбуваються під час сушіння пористих середовищ, та значною кількістю параметрів, потрібних для однозначного визначення їх фізичного стану. У статті наведена інженерна модель комбінованих способів сушіння, що дає можливість за спрощення розрахункової процедури зберегти строгість та фізичну обґрунтованість моделі та відповідних результатів аналізу. У рамках моделі суцільного середовища розглянуто математичну модель комплексного сушіння рослинної сировини конвективним і мікрохвильовим способами підведення теплоти до висушуваного продукту. В основі цієї фізичної моделей лежить поняття локальної термодинамічної рівноваги та законах перенесення в «квазігомогенному» наближенні. Для замикання цієї моделі вводилися поля потенціалів перенесення та відповідні їм «ефективні коефіцієнти перенесення». Числове розв’язання задачі, виконпне з використанням методу Рунге–Кутти, дозволило визначити відносний вплив окремих факторів на інтенсивність процесу сушіння. Для порівняльного аналізу також розв’язували задачу для деяких так званих «модельних» матеріалів, що відрізняються від «базових» лише транспортними характеристиками. Modelling of combined methods of drying plants is characterized by the complexity of processes that occur during drying of porous materials and a large number of parameters needed for unambiguous determination of their physical condition. The article overviews the engineering model of combined methods of drying, which allows by means of the simplification of the calculating procedures to preserve the rigidity and physical validity of the model as well as relevant analysis results. Within the continuum model the mathematical model of combined plant drying using convection and microwave energy has been considered. This physical model is based on the notion of local thermodynamic equilibrium and heat transfer laws of quasi-homogenous approximation. For the model completing transfer potential fields and the corresponding «effective transfer coefficients» were introduced. Calculations were done using the Runge–Kutta method, which ensured determining of the relative influence of individual factors on the intensity of the drying process. Comparative analysis included the solution of the problem concerning some so-called «model» materials, which differ «basic» ones only in transfer characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Нешкідливість сироватки молочної, обробленої електоісковими розрядами, при одно- та багаторазовому введені в шлунок білим щурам
    (2012) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Дашковський, Юрій Олександрович; Киричок, Л. М.
    Проведено дослідження сироватки молочної, обробленої електроіскровими розрядами на нешкідливість, що є актуальним, враховуючи використання сироватки для виробництва харчових продуктів. Вивчено гостру та підгостру токсичність при одно- та багатократному введенні обробленої сироватки в шлунки білим щурам. Встановлено, що в умовах однократного перорального введення дорослим щурам обох статей в дозах 5,0-15,8 см3/кг не викликає загибелі, не впливає на температуру та фізіологічний приріст маси тіла.
  • Ескіз
    Документ
    Сироватка молочна – біологічно цінний продукт
    (2011) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Василів, Володимир Павлович; Дашковський, Юрій Олександрович; Ардинський, Олексій Валерійович; Федоренко, Л. А.
    Аналіз структури переробки молочної сироватки показує, що проблема повного і раціонального її використання є і в наші дні, тому дослідження, переробка сироватки та пошук альтернативних способів її обробки як сировини для приготування хлібобулочних продуктів, сироваточних напоїв та інших продуктів заслуговує на увагу.
  • Ескіз
    Документ
    Амінокислотний склад сироватки молочної, обробленої електроіскровими розрядами
    (2011) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Ардинський, Олексій Валерійович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Дашковський, Юрій Олександрович; Василів, Володимир Павлович
    У статті наведено результати досліджень амінокислотного складу та біологічної цінності сироватки молочної освітленої та неосвітленої, що підлягала дії електроіскрових розрядів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу електроіскрових розрядів на властивості соків цукрового виробництва
    (2001) Василів, Володимир Павлович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Хомічак, Любомир Михайлович; Дашковський, Юрій Олександрович; Олішевський, Валентин Вікторович; Слива, Юлія Володимирівна
    Наведено результати досліджень впливу електроіскрових розрядів на очищення соків цукрового виробництва. Results on the effect on the electric spark discharge purification of juices from sugar production.
  • Ескіз
    Документ
    Електроіскрові технології в харчовій промисловості: перспективи застосування
    (2002) Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Дашковський, Юрій Олександрович; Хомічак, Любомир Михайлович; Олішевський, Валентин Вікторович; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Блаженко, Сергій Іванович; Василів, Володимир Павлович; Маринін, Андрій Іванович
    За рахунок імпульсного електрогідравлічного ефекту активність вапняного молока зростає на 7÷9% порівняно з активністю вихідного вапняного молока. Після оброблення електроіскровими розрядами вапняне молоко стає більш гомогенним, та майже вдвічі менше розшаровується, що свідчить про подрібнення всіх його складових частин
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електрогідравлічного ефекту на мікрофлору сокостружкової суміші
    (2006) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Слива, Юлія Володимирівна
    Встановлено, що електрогідравлічна обробка при U=35 кВ та кількістю імпульсів 7-10 дає можливість інактивувати продуценти клітин у середньому на 71...87%. При чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів. Found that the electro-treatment with U = 35 kV, and the number of pulses of 7.10 allows the producers to inactivate cells by an average of 71 ... 87%. And sensitive to the disinfecting action of electrohydraulic effect were vegetative cells of bacteria, yeasts, filamentous fungi.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів з використанням електроімпульсних технологій
    (2008) Дашковський, Юрій Олександрович; Попова, Інна Вадимівна; Маринін, Андрій Іванович; Василів, Володимир Павлович
    Наведені результати досліджень впливу електроімпульсних технологій на гідроліз інуліну та визначені параметри використання електрогідравлічного оброблення інулоолігосахаридних сиропів у технологічній схемі Славутського цикорієсушильного комбінату. Results on the effect of technology on the electropulse hydrolysis of inulin and the parameters of electro-processing inulooligosaharidnih syrups in the technological scheme Slavuta tsikoriesushilnogo plant.