Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 61
  • Ескіз
    Документ
    До Європейських стандартів
    (2006) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Білько, Марина Володимирівна; Гречко, Ніна Яківна
    Інтеграція України до Європейського Союзу (ЄС) в галузі виноградарства та виноробства потребує гармонізації вітчизняної законодавчої бази відповідно до міжнародної практики. Зокрема, при виробництві виноматеріалів, вина та інших продуктів з винограду заборонено надмірне пресування винограду та осаду дріжджів, повторне бродіння виноградних вичавок для виготовлення виноматеріалів, крім тих, з яких можна одержувати виноградний спирт з подальшим використанням його замість ректифікованого для кріплення виноматеріалів та вина. Усі відходи виноробства, які спрямовують на перегонку та ректифікацію, повинні містити від 5 до 10 об. % етилового спирту. Для приготування концентрованого виноградного сусла, виноматеріалів для столових вин, високоякісних, лікерних та вин з перезрілого винограду необхідно використовувати технічний виноград лише сортів, визначених класифікацією ЄС. При цьому для підкислення, кислотозниження і підсолоджування, застосування у виноробстві діоксиду сірки та інших добавок використовувати методику, запропоновану ЄС. Ukraine's integration into the European Union (EU) in the viticulture and winemaking sector requires harmonization of national legislative framework to international practice. For example, in the manufacture of wine, wine and other products from grapes prohibited excessive pressing of grapes and the yeast sediment, re-fermentation of grape marc for the manufacture of wine, other than those, which can be obtained from grape alcohol and then use it instead for fixing rectified wine and wine. All wastes of wine, which is sent to distillation and rectification, contain from 5 to 10 vol. % ethyl alcohol. For the preparation of concentrated grape must, wine tasting, dining room, oversized, liqueur and wine of overripe grapes need to use technical grape varieties only, certain EU classification. To reduce the acidity and the addition of sugar the use of sulfur dioxide in wine-making and other additives to apply the methodology proposed by the EU.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування інформаційних технологій у навчальному процесі підготовки фахівців із спеціальності «Технологія бродильних виробництв і виноробства»
    (2006) Шиян, Петро Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Білько, Марина Володимирівна; Тодосійчук, Сергій Романович
    Важливими умовами ефективного використання засобів інформаційних технологій (ІТ) для підвищення компетентності студентів є наявність навчально-методичних матеріалів, які дозволяють забезпечити засобами ІТ оперативний доступ студентів до цієї інформації, наявність спеціалізованих комп’ютерних програм і технічних засобів у вищому навчальному закладі, широкий доступ до мережі Internet. На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства в межах навчальної і науково-дослідної роботи за активною участю студентів розроблені і використовуються біля 40 комп’ютерних програм в середовищі EXCEL з метою виконання технологічних розрахунків продуктів, допоміжних матеріалів, складських приміщень і обладнання при виробництві пива, спирту, безалкогольних напоїв, горілок і вина всіх типів. На кафедрі створені і продовжують доповнюватись відповідні бази даних технологічного обладнання й уніфікованих блоків схем, з яких формується відповідний технологічний процес та компонується обладнання відповідно до вимог завдання на проектування. Розроблені лабораторні роботи в середовищі EXCEL з дисциплін «Основи наукових досліджень та технічної творчості» та «Оптимізація технологічних процесів галузі» дають можливість студентам опанувати методами постановки та рішення оптимізаційних задач технологічних процесів галузі.
  • Ескіз
    Документ
    Сучасні способи розведення чистої культури пивоварних дріжджів
    (2012) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Домарецький, Віталій Афанасійович; Романова, Зоряна Миколаївна; Бабич, Ірина Михайлівна
    Проаналізовано сучасні способи розведення чистої культури пивоварних дріжджів починаючи від лабораторної стадії та визначено фактори, які впливають на інтенсифікацію цього процесу. Наведені приклади сучасних способів пропагації дріжджів на підприємствах галузі, які дозволяють отримати високу концентрацію клітин, що знаходяться в інтенсивній фазі розмноження, знизити ризик зараження чистої культури дріжджів, збільшити продуктивність підприємства в цілому. The modern methods of reproduction of brewing yeasts are analysed since the laboratory stage. Reasons of insufficient accumulation of biological mass of yeasts are described at the use of traditional anaerobic technologyof their receipt. Factors which influence on intensification of process of breeding of clean culture of brewing yeasts are certain. Examples of modern methods of fermentation of yeasts are made on the enterprises of industry, which allow to get the high concentration of cages which are in the intensive phase of reproduction, reduce the risk of infection of clean culture of yeasts, increase the productivity of enterprise on the whole.
  • Ескіз
    Документ
    Стабілізація напоїв
    (2007) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолий Михайлович; Білько, Марина Володимирівна; Бабич, Ірина Михайлівна; Гречко, Ніна Яківна; Куц, Анатолій Михайлович
    Досліджували вплив різних технологічних факторів на стабільність напоїв. Розглянуті інноваційні схеми обробки напоїв з метою їх стабілізації. Запропоновано підвищити вміст інертних газів під час зберігання, зокрема СО2. Для стабілізації якості пива запропоновано його обробку високим тиском з визначенням оптимальних параметрів. We investigated the influence of different technological factors on the stability of beverages. The innovative beverage processing circuit in order to stabilize them. An increase content of inert gases during storage, particularly CO2. To stabilize the quality of beer offered its handling high-pressure to the definition of optimal parameters.
  • Ескіз
    Документ
    Етиловий спирт як важлива сировина для різних галузей промисловості
    (2008) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович
    Розглянуті історичні та сучасні аспекти виробництва ректифікованого спирту та вимоги до його якості. Наведений перелік основних виробництв із застосуванням етилового спирту для харчових та технічних цілей. Наведено переваги застосування біоетанолу як добавки до моторного палива. Розглянуті особливості інноваційних технологій біоетанолу.
  • Ескіз
    Документ
    Напої відомі, популярні
    (2008) Домарецький, Віталій Афанасійович; Шиян, Петро Леонідович; Куц, Анатолій Михайлович
    Розглянуті історичні та сучасні аспекти виробництва горілки і лікеро-горілчаних напоїв з використанням класичних та інноваційних технологій. The historical and modern aspects of production of vodka and alcoholic beverages using classic and innovative technologies.
  • Ескіз
    Документ
    Культура споживання пива
    (2014) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна
    Зроблено загальну оцінку позитивних властивостей пива, які при його помірному вживанні, дозволяють покращити обмін речовин в організмі людини, зміцнити серцеві м’язи, відвести каміння з нирок, заспокоїти нервову систему та покращити настрій. При цьому охарактеризовані основні постулати культури споживання пива, дотримання яких дозволяє одержати максимальний позитивний ефект від цього напою. Надані рекомендації відносно виду та матеріалу тари, а також найбільш сприятливого часу споживання пива, його температури, кількості, поєднання з іншими продуктами харчування. Одночасно відмічено, на які органолептичні показники пива повинен звертати увагу споживач для того, щоб вірно оцінити якість цього напою. The general estimation of positive qualities of beer which at its reasonable consumption, allow improving a metabolism in a human body is made, to strengthen cardiac muscles, to egestion stones from kidneys, to calm nervous system and to improve mood. The basic postulates of culture of consumption of beer are thus characterised, adhering which it is possible to receive the maximum positive effect from this drink.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення бродильної активності
    (2010) Рідкоус, Володимир Васильович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Гетьманюк, К.; Онищенко, І.; Давиденко, Л.
    Для досягнення максимальної бродильної активності сухих пивоварних дріжджів раси Safbrew S-33 їх регідратацію потрібно проводити в суслі, яке буде в подальшому буде зброджуватись без попередньої аерації. Обводнення дріжджових клітин потрібно здійснювати без перемішування, розсипаючи сухі дріжджі на поверхні сусла. For maximum fermentation activity of dry brewing yeast race Safbrew S-33 their rehydration should be carried out in wort, which will continue to fermentation without any preliminary aeration. For irrigation of yeast cells yeast need distributed on the surface of the wort without stirring.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна анаеробно-аеробна технологія очистки стічних вод і відходів підприємств харчової промисловості
    (2011) Куц, Анатолій Михайлович; Шиян, Петро Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Мельник, Ірина Петрівна
    Наведені особливості інноваційної технології очистки стічних вод та відходів підприємств харчової промисловості, яка має значні переваги порівняно із класичними способами. Запропонована технологія дозволяє зменшити забрудненість стічних вод за показниками хімічного і біологічного споживання кисню на 98,2 і 99,8 % відповідно. Features innovative technology waste water and wastes of food industry, which has significant advantages compared with classical methods. The proposed technology allows to reduce the pollution of waste waters for indicators of chemical and biological consumption sour family of 98.2 and 99.8 per cent respectively.
  • Ескіз
    Документ
    Вітчизняний та світовий досвід України у виробництві пива
    (2012) Домарецький, Віталій Афанасійович; Куц, Анатолій Михайлович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Мельник, Ірина
    Проаналізовано динаміку виробництва пива у світі та в Україні протягом 2005-2010 років. Оцінені фактори, які впливають на цінову політику у галузі, на обсяги виробництва вітчизняного пива, на величину імпорту та експорту цього напою. Окреслені задачі, які стоять перед пивоварною галуззю на сучасному етапі. The dynamics of production of beer is analysed in the world and in Ukraine during 2005 - 2010. The row of factors influences on a price policy in industry, on a production of beer volume, on an import and export of this drink. These factors were appraised. Tasks which stand before brewing industry on the modern stage are outlined. To such tasks behave: improvement of high - quality indexes of the prepared product, introduction of energy saving technologies in the production of beer, development of new types of the cheap and ecologically clean packing.