Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Високоінтенсивні підсолоджувачі і перспективи їх використання в дієтичному харчуванні(2014) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Кушнір, Анастасія Іванівна; Бальон, Ярослав ГригоровичУ статті представлено сучасний погляд на використання цукрозамінників у дієтичному харчуванні. Зазначено, що перевищення фізіологічних норм вживання цукру у світі викликало збільшення кількості хворих на цукровий діабет, ожиріння та виникнення інших ендокринних патологій, що обумовило застосування речовин, які мають інтенсивний солодкий смак, але меншу калорійність, ніж цукор. Визначено особливості найбільш розповсюджених високоінтенсивних підсолоджувачів, переваги та недоліки цукрозамінників. Акцентовано увагу на безпеці їх застосування за умов дотримання рекомендованих норм. Наведено фізико-хімічні та споживчі характеристики ацесульфаму калію як найбільш перспективного цукрозамінника. Показано можливості його застосування для зниження глікемічного індексу харчових продуктів, зокрема кондитерських борошняних виробів. The article presents a modern approach to the use of sweeteners in diets. The excess of physiological norms of consumption of sugar in the world caused an increase in the number of patients with diabetes, obesity and other endocrine pathologies. This is due to the use of substances with intensely sweet taste, but with fewer calories than sugar. The article describes the most common features of high intensity sweeteners. Their advantages and disadvantages are marked. The attention is focused on the safety of synthetic sweeteners, subject to the recommended standards. Particular attention is given to acesulfame potassium, as the most promising sweetener. Physical, chemical and consumer characteristics of acesulfame potassium are shown. Possibilities of its use for decrease the glycemic index foodstuff are shown. It is recommended for pastry flour products.Документ Аналіз гідрохімічних показників якості питної води у Київській області(2019) Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Майборода, Олена ІванівнаЯкість води відбиває соціально-економічні проблеми суспільства. Можна констатувати, що поверхневі води «хворі» у значенні їх здатності до процесів самоочищення так само, як і суспільство, яке сьогодні не в змозі знайти спільні колективні рішення по досягненню збалансованості між економічним зростанням, соціальним розвитком і охороною навколишнього середовища – основними компонентами процесу сталого розвитку цивілізації. Глобальний характер людської діяльності з розвитку промисловості, аграрного комплексу, транспорту, комунального господарства, формуванню мегаполісів, зростанню міст і селищ призвів до широкомасштабного забруднення поверхневих вод неочищеними стоками промислового, сільсько- господарського виробництв і комунального господарства. Склад стічних вод постійно ускладнюється через синтез нових хімічних речовин, які володіють токсичними, канцерогенними та мутагенними властивостями, і тому важко видаляються, що практично виключило можливість природного самоочищення водойм. Забруднення вихідної води досягли такого рівня, що водоочисні споруди, побудовані у відповідності з діючими в світі нормами, вже давно не в змозі перешкоджати попаданню в питну воду речовин, які перетворилися на реальну загрозу для здоров’я людини. Все це призводить до необхідності пошуку нових альтернативних технологій водообробки, використання яких дозволило б отримувати безпечну для здоров’я питну воду, навіть з досить сильно забруднених деякими видами хімічних речовин. Для вирішення цих завдань необхідно ретельно виро- бити стандарти оцінювання якості і методів дослідження поверхневих вод, проводити комплексний моніторинг усіх об’єктів навколишнього середовища. Таким чином, виявлення пріоритетних видів забруднення надасть можливість запобігти великих матеріальних збитків при ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникають при надлишковому фізико-хімічному забрудненні поверхневих вод. Тому актуальним постає питання дослідження поверхневих вод, з яких здійснюється водовідбір для спо- живання у великих містах, щодо якісного та кількісного вмісту органічних і неорганічних речовин, іонів, які зумовлюють фізико-хімічні показники води.Документ Синтез 2-[4'-Метокси-3'-(R-аміносульфоніл)бензил]-2,3-дигідро-1Н-бензо[de]ізохінолін-1,3-діонів(2018) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Брицун, Василь МиколайовичДана робота присвячена дослідженню синтетичних модифікацій нафталевого ангідриду за допомогою реакції конденсації з 4-метоксибензиламіном та подальшого сульфохлорування одержаного продукту. Отриманий сульфонілхлорид використаний в якості стартового реагенту для синтезу невідомих раніше 2-[4'-метокси-3'-(R-аміносульфоніл)бензил]-2,3-дигідро-1Н-бензо[de]ізохінолін-1,3-діонів. This paper is devoted to the study of synthetic modifications of naphthalic anhydride by condensation with 4-methoxybenzylamine and further sulfochloration reaction of the product obtained. The resulting sulfonylchloride was used as a starting reagent for the synthesis of previously unknown 2-(4'-methoxy-3'-(R-aminosulfonyl)benzyl]2,3-Dihydro-1H-benzo[de]isoquinoline-1,3-diones.Документ Дослідження молекулярної маси та складу кополімеру N-вінілпіролідону з вінілацетатом(2017) Мазур, Лариса Михайлівна; Попова, Інна Вадимівна; Зінченко, Наталія ЮріївнаСинтезовані кополімери N-вінілпіролідону з вінілацетатом за різних умов. Приведені результати віскозиметричних досліджень водних розчинів цих кополімерів. Склад кополімерів N-вінілпіролідону з вінілацетатом визначено елементним аналізом (за містом N у N-вінілпіролідоні). Copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate have been synthesized under different conditions. The results of viscosity investigations aqueous solutions of these copolymers were given. Composition of copolymers of N-vinylpyrrolidone with vinylacetate was determined by elemental analysis (content N for N-vinylpyrrolidone).Документ Дослідження процесу набухання інуліну в органічних розчинниках(2016) Зінченко, Наталія Юріївна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Мазур, Лариса Михайлівна; Кучер, Наталія СергіївнаДана робота відноситься до досліджень в області фізико-хімії та технології біополімера інуліну. Вона присвячена вивченню здатності інуліну набухати в ряді органічних розчинників та їх сумішей з водою в різних співвідношеннях. Зроблено висновок про залежність ступеню набухання інуліну від концентрації водно-органічних сумішей та фізико-хімічних характеристик розчинника. Всі результати досліджень приведено у графічному вигляді, проведено їх аналіз. This work relates to research in the field of physical chemistry and technology of biopolymer inulin. It is devoted to the study of the ability of the polysaccharide to swell in many organic solvents and their mixtures with water in various ratios. It is concluded that the degree of swelling of the inulin depending on the concentration of water and organic compounds, as well as of two physical-chemical characteristics of the solvent. All data results are shown in graphic form and analyzed.