Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Функціонально-вартісний аналіз в управлінні витратами підприємства на засадах ощадливості
    (2017) Колос, Ірина Василівна
    Розкрито роль і значення функціонально-вартісного аналізу в управлінні витратами сучасного підприємства. Запропоновано алгоритм функціонально-вартісного аналізу витрат на засадах ощадливості. Розроблено функціонально-вартісну модель аналізування витрат за потоком створення цінності в межах концепції ощадливого виробництва. Обґрунтовано доцільність застосування карти потоку створення цінності як додаткового методу управління витратами. The role and importance of disclosed of functional and cost-based analysis in management expenses of the modern enterprise. An algorithm is proposed for the functional and cost-based analysis costs to lean principles. The model is developed for functional and cost-based analysis of the cost of value stream in implementing the concept of lean production. Expediency justified to use the value stream mapping as an additional method of cost management.
  • Ескіз
    Документ
    Науково-методичні підходи до типології методів ощадливого виробництва
    (2015) Колос, Ірина Василівна
    Встановлено сукупність поширених методів ощадливого виробництва. Обґрунтовано типологічний опис методів ощадливого виробництва з орієнтацією на забезпечення очікуваного результату від упровадження в практику діяльності підприємств. Розглянуто і проаналізовано сучасні методичні підходи до систематизації методів ощадливого виробництва з подальшим їх включенням до сформованої типології методів. Запропоновано додаткові ознаки класифікації сукупності методів ощадливого виробництва. Як базові ознаки групування методів ощадливого виробництва прийнято країну походження і хронологічно-еволюційний аспект. A set of common methods of lean production is established. Typological description of typological methods of lean production with a focus on providing the expected result from the introduction into the practice of enterprises is substantiated. The contemporary methodological approaches to the systematization of methods of lean production followed by their incorporation into formed typology methods are considered and analysed. Additional features of the classification of the aggregate of methods of lean production are proposed. Country of origin and chronological-evolutionary aspect are accepted as the basic features of a grouping of methods of lean production.
  • Ескіз
    Документ
    Дуальна природа втрат промислового підприємства в контексті ощадливості
    (2016) Колос, Ірина Василівна
    У статті встановлено в межах ощадливого виробництва дуальність втрат як джерела неефективного управління промисловим підприємством. Запропоновано систему втрат підприємств харчової промисловості за технологічним і управлінським аспектами в контексті ощадливості, яка містить взаємоузгоджені: основний перелік, головні причини виникнення, можливі шляхи та специфічні методи мінімізації / ліквідації. Враховуючи унікальність промислового підприємства, доведено небезпечність втрат через перевиробництво. Визначено доцільність переведення всіх видів втрат у втрат через очікування, що чинять найменший вплив на результати функціонування промислового підприємства на засадах ощадливості. The duality of lean production wastes as a source of inefficient management of industrial enterprise is set within in the article. The system proposed for the wastes of food industry enterprises in technological and managerial aspects in the context of lean, which contains mutually: the main list, the main causes of the possible ways and specific methods to minimize / eliminate it. Given the uniqueness of the industrial enterprise, the risk of Over-Production Waste is proven. Determine the feasibility of converting all wastes in the Waite Time Waste the expectations that have the least impact on the results of functioning of industrial enterprise on the basis of thrift.
  • Ескіз
    Документ
    Типологія методів ощадливого виробництва
    (2017) Колос, Ірина Василівна
    Обґрунтовано дієвість конкретного методу ощадливого виробництва через змістову характеристику з виокремленням переваг і обмежень для забезпечення і підтримання ощадливих перетворень на безперервній основі. Розвинуто типологію методів ощадливого виробництва шляхом доповнення запропонованими класифікаційними ознаками: ресурси для виявлення втрат і напрям вдосконалення виробництва щодо їх мінімізації, ієрархія і функції управління, порядок (доцільність) запровадження. Effectiveness grounded for a specific lean method over substantial release characteristic with advantages and limitations to achieve and maintain lean transformations on a continuous basis. Typology developed for lean methods by adding to the proposed classification features: resources for detecting the direction of waste and improvement of production to minimize them, and hierarchy control function, the procedure (feasibility) implementation.
  • Ескіз
    Документ
    Державно-приватне партнерство в контексті ощадливості
    (2016) Колос, Ірина Василівна
    Аргументовано дієвість ДПП на засадах ощадливості з урахуванням особливості національної економіки, що сприятиме посиленню конкурентних переваг держави на світовому ринку, конкурентного статусу вітчизняних суб’єктів господарювання, покращення добробуту нації. Зроблено висновок, що ініціатором ДПП має стати бізнес за умови активного залучення громадськості, а підтримка держави є визначальною. Доведено доцільність виокремлення ключових учасників забезпечення ДПП: державні інституції, громадські організації (національні і міжнародні), промислові підприємства і ділові партнери (постачальники і замовники). Обґрунтовано складові призми ДПП як цілісної моделі, що містить в розрізі ключових учасників: внесок в ДПП, очікування від реалізації ДПП, втрати під час виконання ДПП. Розкрито результати досягнень ДПП з впровадження інструментарію ощадливого виробництва в зарубіжній практиці. PPP arguments based thrift considering peculiarities of national economy. This contributes to strengthening the competitive advantages of the state in the global market, the competitive status of domestic business entities, improve the welfare of the nation. The conclusion is made that the initiator of the PPP is a business, with the active involvement of the public and government support is decisive. The feasibility is proved to highlight key PPP participants: public institutions, non-governmental organizations (national and international), industry and business partners (suppliers and customers). Components of the justification for the PPP model as an integral prism, comprising key stakeholders: contribution to the PPP, the waiting from the implementation of PPP, the waste in the performance of the PPP. The results are disclosed on the achievements of the PPP on the implementation of lean manufacturing tools in foreign practice.
  • Ескіз
    Документ
    Етапи розвитку концепції ощадливого виробництва та особливості її адаптації до національних економік
    (2016) Колос, Ірина Василівна; Гречан, Алла Павлівна
    Аргументовано особливості територіально-хронологічних змін орієнтирів в концепції ощадливого виробництва. Представлено досягнення світових лідерів-автовиробників з впровадження ощадливих перетворень, яке забезпечено прийняттям ощадливого мислення. Доведено доцільність розглядати запровадження управління підприємством на засадах ощадливості з урахуванням особливостей національної економіки через призму державно-приватного партнерства: державних інститутів, громадських організацій, топ-менеджменту підприємства і стейкхолдерів (насамперед, постачальників і замовників). З’ясовано, що пошук шляхів подолання зовнішніх дисбалансів сприяє розвитку партнерської співпраці на різних рівнях: регіональному, національному, наднаціональному та глобальному. Зроблено висновок, що підтримка держави є визначальною для поширення концепції ощадливого виробництва. Розглянуто досвід запровадження елементів і реалізації інструментарію концепції ощадливого виробництва на вітчизняних підприємствах, який підтверджує його ефективність і доцільність активного впровадження.
  • Ескіз
    Документ
    Логіко-історичні етапи еволюції методичних підходів в концепції ощадливого виробництва
    (2016) Колос, Ірина Василівна
    Встановлено логіко-історичні етапи зміни концепції ощадливого виробництва в управлінні промисловим підприємством. Визначено особливості й обмеження кожного з етапів трансформування концепції ощадливого виробництва, а також позитивні результати через фокусування на вивчення витрат і втрат, залучення працівників та об’єднання інтересів зацікавлених учасників. Обґрунтовано розвиток методичних підходів до управління промисловим підприємством відповідно до зміни пріоритетів ощадливих перетворень. The stage is set for the logical and historical changes in the concept of lean production in the management of industrial enterprise. Features and limitations are defined for each of the stages of the transformation of the concept of lean production. The results are set as positive by focusing on the study of the costs and losses, the involvement of staff and association of stakeholders interests. The development is justified for methodological approaches to the management of industrial enterprise in accordance with the change in lean transformation priorities.
  • Ескіз
    Документ
    Розвиток вищої освіти на засадах ощадливості
    (2015) Гречан, Алла Павлівна; Колос, Ірина Василівна
    В процесі проведення дослідження обґрунтовано елементи системи розвитку вищої освіти з урахуванням принципів ощадливого виробництва і поєднання інтересів в ланцюжку «бізнес-структура – державні органи – громадські організації – заклади освіти і науки – приватні особи» щодо набуття і вдосконалення професійної компетентності майбутнього фахівця. Запропоновано систему розвитку вищої освіти з використанням концепції ощадливого виробництва. Доведено доцільність запровадження Lean інструментарію в межах окремого вищого навчального закладу, що забезпечить підвищення ефективності навчального процесу і його діяльності в цілому. The research substantiates elements for the system of development of lean higher education and integration of interests in a chain «business – public bodies – public organizations – educational and scientific organizations –individuals», focused on acquisition and perfection of professional competence of future specialist. It offers the system for development of higher education with the use of the concept of lean production. Implementation of lean tools into practice of separate university, which will provide efficiencyof educational process and its organization, are defined.