Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження властивостей ягід журавлини(2019) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Мілюкін, Михайло Васильович; Бутенко, Олена Миколаївна; Рубаха, Наталія СергіївнаУ статті досліджено органолептичні показники ягід журавлини та концентратів на її основі. Визначено рН і вміст сухих речовин усіх зразків. Встановлено, що композиція журавлиновий концентрат з лимонною кислотою у співвідношенні 1,5:1 є оптимальною для створення нової добавки, а вміст аскорбінової та бензойної кислот найбільший у журавлиновому концентраті, а найменший — у вичавках з ягід журавлини. Тобто можна очікувати, що добавка з концентратом матиме найбільший термін зберігання без застосування синтетичних консервантів. Вперше досліджено протекторні властивості ягід журавлини щодо іонів таких токсичних металів, як Pb (II), Hg (II), Cd (II). Отримано кількісні характеристики зв ’язуючої здатності досліджених зразків (ППВ — показники протекторних властивостей). Встановлено, що ППВ-Pb = 99,04±0,1, ППВ- Cd = 98,87±0,3, ППВ-Hg = 99,5220,2 для подрібнених ягід. Розглянуто можливий хімізм комплексоутворення основних компонентів журавлини з іонами токсичних металів. Координація іонів досліджуваних металів може здійснюватися таким чином: за атомами оксигену внаслідок заміщення гідрогену в гідроксогрупах тіазольного фрагменту вітаміну В1; за рахунок заміщення гідрогену в гідроксогрупах вітаміну В4 (холін), цукрах, флавоноїдах; за атомами оксигену внаслідок заміщення гідрогену в гідроксо- групах дубильних речовин (пірокатехін, пірогалол тощо) з утворенням 5-членнних циклів; за атомами оксигену внаслідок заміщення гідрогену в гідроксогрупах та розриву подвійного зв ’язку в > С=О-групах окремих флавоноїдів з утворенням 5-членнних циклів, вітамінів А, К; за атомами оксигену внаслідок розриву подвійного зв ’язку в 6-ацетокси-фрагменті токоферолу; за рахунок заміщення гідрогену в карбоксильних групах аскорбінової (вітамін С), яблучної, лимонної, фолієвої (вітамін В9), бензойної, хінної, урсолової кислот; за рахунок заміщення гідрогену в карбоксильних та гідроксогрупах пектинових речовин. Отримана інформація була використана під час розробки нової добавки — комплексного підкислювача функціональної дії у формі замороженої «журав- линової таблетки» з консервуючою, антиоксидантною активністю та протекторними властивостями, а також як готова основа для створення безалкогольних, гарячих або холодних напоїв. Пропонована таблетка застосована для створення нового безалкогольного напою. The organoleptic characteristics of cranberry berries and concentrates based on it were investigated. The pH and dry matter content of all samples weredetermined. It has been established that the composition of cranberry concentrate with citric acid in a ratio of 1.5: 1 is optimal for creating a new additive. It was established that the content of ascorbic and benzoic acids remains the highest in cranberry concentrate, and the lowest in squeezes from cranberries. That is, it can be expected that the supplement with concentrate will have the longest shelf life without the use of synthetic preservatives. The protective properties of cranberry berries have been studied for the first time relative to ions of toxic metals such as Pb (II), Hg (II), Cd (II). The obtained quantitative characteristics of the binding capacity of the studied samples (PPS — indicators of the protective properties). It is established that IPP-Pb = 99.04±0.1, IPP-Cd = 98.87±0.3, IPP-Hg = 99.52±0.2 for chopped berries. The possible chemistry of complexation of the main components of cranberries with ions of toxic metals has been considered. It can be expected that the coordination of the ions of the studied metals can be carried out as follows: by oxygen atoms due to the substitution of hydrogen in the hydroxyl groups of the thiazole fragment of vitamin B1 ; due to the replacement of hydrogen in the hydroxyl groups of vitamin B4 (choline), sugars, flavonoids; oxygen atoms due to substitution of hydrogen in hydroxyl groups of tannins (pyrocatechin, pyrogallol, etc.) with the formation of 5- membered cycles; on oxygen atoms due to the substitution of hydrogen in hydroxogroups and the rupture of a double bond in the > C = O-groups of individual flavonoids with the formation of 5-membered cycles, vitamins A, K; on the oxygen atoms due to the double bond breaking in the 6- acetoxy-fragment of tocopherol; by replacing hydrogen in carboxyl groups of ascorbic (vitamin C), malic, citric, folic (vitamin B9), benzoic, quinic, ursolic acids; due to the substitution of hydrogen in carboxyl and hydroxyl groups of pectin substances. The obtained information was used during the development of a new additive — a complex acidulant of functional action in the form of a frozen “Cranberry tablet” with preservative, antioxidant activity and protective properties, and also as a ready basis for creating soft, hot or cold drinks.Документ Моніторинг нітратів і заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції(2020) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена МиколаївнаУ статті наведено результати визначення нітратів в овочах та тодах, що найчастіше використовують на території України в раціоні харчування людини. Досліджено динаміку вмісту N03 іонів у соках і вичавках з червоного буряку, моркви та іншій рослинній продукції. Встановлено, що найбільша кількість нітратів (до 5000 мг/кг) накопичується зеленіти культурами (салат, кріп, ревінь), червоним буряком, редькою, броколі тощо. Відносно мало нітратів концентрують картопля, помідори, солодкий перець, цибуля, часник, горох, квасоля. З’ясовано, що вміст іонів в аналізованих соках протягом двох годин зберігання у відкритому контейнері залишається практично незмінним. Зниження нітратів на 2,3... 5%може бути помилкою у визначенні, а двогодинне зберігання соків явно не призводить до скорочення нітратів до нітритів. Практичне значення мали результати дослідження впливу видалення поверхневого шару в деяких зразках рослинної продукції на вміст нітратів. Встановлено, що видалення шкірки з овочів і тримання їх у воді за ЗО... 40 хв до вживання є ефективним заходом для зниження нітратів на ЗО... 40% у червоному буряку, моркві, огірках, перці, баклажанах і кабачках. Рослинні продукти за вмістом нітратів можна розділити на три групи: з невеликою — до 100 мг/кг, середньою — до 1000 мг/кг і високою — від 1000 мг/кг. Біологічні характеристики та сортові характеристики рослин, характер грунту, температура та вологість як ґрунту, так і повітря, інтенсивність та тривалість освітлення, технологія вирощування — основні фактори, що визначають накопичення нітратів. Бланшування знижує вміст нітратів у 3... 15 разів. It has been established that the largest amount of nitrates (up to 5000 mg/kg) is accumulated by green crops (lettuce, dill, rhubarb), red beets, radishes, broccoli etc. Relatively little amount of nitrates is concentrated in potatoes, tomatoes, sweet peppers, onions, garlic, peas, and beans. It was established that the content of NO3 ions in the analyzed juices for two hours of their storage in an open container remained practically unchanged. A decrease in nitrates by 2.3.. .5% may be a mistake in determination, and a 2-hour storage of juices clearly does not lead to the reduction of nitrates to nitrites. The results of a study of the effect of surface layer removal in some samples of plant products on the nitrate content were of practical importance. It was found that removing peels from vegetables and keeping them in water for 30...40 minutes before use is an effective measure to reduce nitrates by 30 .. .40% in red beets, carrots, cucumbers, peppers, eggplants, and zucchini. The most sensitive to the nature of the toxic effect of nitrates will be the children of the first days and months of life, as well as the old people, patients with anemia, with a disease of the respiratory system, diseases of the cardiovascular system, which must be taken into account during cooking. Plant products by nitrate content can be divided into three groups: with a small — up to 100 mg/kg, medium — up to 1000 mg/kg and high — from 1000 mg/kg. Biological characteristics and varietal characteristics of plants, the nature of the soil, temperature and humidity of both soil and air, the intensity and duration of lighting, growing technology are the main factors that determine the accumulation of nitrates. Blanching reduces nitrate content by 3... 15 times. It was found that the use of ascorbic acid increases the rate of decomposition of nitrates. The nitrate content in some experimental samples, namely short-fruited and smooth cucumbers, is 116 mg/kg and 231 mg/kg, respectively, and does not exceed the MPC for this type of plant production (400 mg/kg). During the analysis, it was determined that banana nitrates contained 310 mg/kg. According to GOST, the safe norm of nitrates in bananas is 200 mg per 1 kg of body weight. It has been found that tomato contains 98 mg/kg of nitrate ions. The value of the maximum permissible concentration of nitrates for tomatoes grown in open ground is 150 mg/kg according to SanPiN 42- 123-4619-88. This indicates that the content of nitrate ions is within normal limits.Документ Дослідження протекторних властивостей ягід обліпихи щодо іонів Pb (II), Cd (II) та Hg (II)(2019) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Матко, Світлана ВасилівнаВперше досліджено протекторні властивості ягід обліпихи щодo іонів токсичних металів, таких як Pb (II), Hg (II), Cd (II). Для визначення значень протекторних властивостей для токсичних іонів металів (% / 1 г зразка) були отримані такі результати: ППВ-Pb = 98,93 ± 0,2, ППВ -Cd = 80,55 ± 0,1, ППВ -Hg = 95,43 ± 0,3 для подрібнених сушених ягоди; ППВ -Pb = 38,41 ± 0,3, ППВ -Cd = 1,78 ± 0,2, ППВ -Hg = 55,11 ± 0,2 для подрібнених свіжих ягід; ППВ Pb = 38,40 ± 0,2, ППВ -Cd = 1,75 ± 0,1, ППВ -Hg = 57,61 ± 0,2 для пюре, отриманого бланшуванням парою. The protective properties of berries of sea buckthorn for the ions of toxic metals such as Pb (II), Hg (II), Cd (II) were investigated for the first time. The following results were obtained for determining the values of tread properties for toxic metal ions (%/1 g of specimen): ITP-Pb = 98.93±0.2, ITP-Cd = 80.55±0.1, ITP-Hg = 95.43±0.3 for crushed dried berries; ITP-Pb = 38.41±0.3, ITP-Cd = 1.78±0.2, ITP-Hg =55.11±0.2 for shredded fresh berries; ITP-Pb = 38.40±0.2, ITP-Cd = 1.75±0.1, ITP-Hg = 57.61±0.2 for puree, obtained by steam blanching. The quantitative characteristics of the binding ability of the investigated samples are obtained.Документ Дослідження комплексоутворюючих властивостей грибних порошків стосовно іонів РВ2+, CD2+ I HG2+(2015) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена МиколаївнаУ статті досліджено здатність грибних порошків біомаси гливи зв 'язувати іони Pb2+, Cef" ', Hg2+. Отримані кількісні характеристики використано для прогнозування комплексоутворюючих властивостей нових ковбасних виробів щодо іонів Pb2+, Cd2+, Hg +. The ability of mushroom powders to link the Pb2+, Cd2+ and Hg2+ ions has been studied. The obtained quantitative features are used for forecasting the complexable characteristics of new sausage products in regard to Pb2+, Cd2+ and Hg2+ ions.Документ До питання про контроль якості ковбасних виробів(2012) Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Усатюк, Світлана Іванівна; Цабілева, Людмила Вікторівна; Філіпченко, Ірина МиколаївнаЗапропонована схема твердофазного спектрофотометричного визначення іонів Cu (II), Zn (II), Pb (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) з використанням азо- і сульфофталеїнових барвників, іммобілізованих на аніонообміннику АВ-178 і фотометричного визначення NO2– - іонів у зразках ковбасних виробів. The Offered scheme interface spectrophotometric of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) in sample of the boiled sausages with use immobilized on anionite AB-178 dye staffs: acid chromiumdarkblue, SPADNS, xilenolov orange, pirokhatekhin violet, hromazurol S. The Used methodses of the determination ion metal are characterized by satisfactory correctness and repeatability result; high sensitivity and selection; on velocity they exceed known similar and standard methodses at condition of the use the ultrasound for preparing the tests and speedups of the determination of the balance in differentphase systems. The Scheme is characterized by simplicity of the experiment, ecological safety does not require complex high-priced equipment, for servicing which necessary high skilled personnel and stationary laboratory. The Contents of the nitrite is determined on standard methods. On result of the determination ion Cu (II), Pb (II), Zn (II), Cd (II), Hg (II), Fe (III) and NO2- is installed that all sample of the boiled sausages are an ecological safety.