Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 10
  • Ескіз
    Документ
    Особливості впливу гліцину на ріст мікроводорості Spirulina platensis (Gom.) Geitl
    (2014) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Батіщева, Галина Сергіївна
    У статті визначено вплив екзогенно внесеного у культуральне середовище гліцину на ріст мікроводорості Spirulina platensis (Gom.) Geitl. Відмічено збільшення продуктивності мікроводорості за біомасою. Екзогенно внесений гліцин призводить до фрагментації трихом мікроводорості, ступінь інтен-сивності якої залежить як від концентрації внесеного гліцину, так і від стадії розвитку культури. Spirulina is able to use some exogenous organic matters under certain conditions. We conducted a study of the effect of glycine as an organic source of nitrogen and carbon on the growth of Spirulina. According to the results of our study we determined that bringing glycine in a culture medium leads to the intensification of spirulina's growth. In the process of our study it was proved that the biggest accumulation of biomass (up to 2.1 g of dry matter/1) can be achieved by bringing glycine in the culture medium at concentration of 100-150 mg/1 with the density of culture of approximately 1.0 g of dry matter/1. It is proved that glycine provides fragmentation of microalgae's trichomes. The intensity of fragmentation in this case depends on concentration of dispensed glycine and on the phase of culture's growth. Fragmentation of trichomes leads to intensification of spirulina reproduction process and, as a result, to the increase of its production capacity due to increasing number of trichomes with the small quantity of cells which grow fast. Dispension of glycine gives the possibility to increase the rate of spirulina's growth and to receive high density of culture even when the biomass of spirulina stops increasing.
  • Ескіз
    Документ
    Наукові дослідження засвідчують: іони деяких металів можуть сприяти росту культури спіруліни
    (2006) Котинський, Андрій Валерійович; Паливода, К. О.; Чернухіна, Л. О.
    Встановлено, що на синтез фікоціаніну найменше впливає магній. Збільшення концентрації сульфату магнію в середовищі культивування до 0,5 г/л підвищує синтез фікоціаніну на 17%. Спіруліна досить чутлива до незначного підвищення концентрації сульфату магнію – понад 0,6 г/л. Найбільше фікоціаніну накопичується в біомасі спіруліни (20,8% від АСБ) при одночасному внесенні в середовище культивування йодиду калію й нітрату кобальту по 5,0–8,0 мг/л. Found that the synthesis of phycocyanin least affect magnesium. Increasing concentrations of magnesium sulfate in the culture medium to 0,5 g / l increases the synthesis of phycocyanin by 17%. Spirulina is quite sensitive to a slight increase in the concentration of magnesium sulfate - more than 0.6 g / l. Most phycocyanin accumulated in the biomass of Spirulina (20,8% of dry matter), while entry to the culture medium of potassium iodide and cobalt nitrate to 5.0-8.0 mg / l.
  • Ескіз
    Документ
    Новий спосіб одержання йодованої біомаси дає змогу збагатити харчовий раціон йодовмісними продуктами
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розглянуто доцільність культивування та використання як біологічної добавки в харчовому раціоні людини. Сonsideв the feasibility of cultivation and use as biological additives in the diet of man.
  • Ескіз
    Документ
    Культивування мікроводоростей роду Spirulina
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Нікулін, Олександр Федорович
    Стаття присвячена актуальній темі - методам культивування спіруліни. Проаналізовано існуючі методи промислового культивування мікроводорості Зрігиііпа: у відкритих системах та закритих. Розглянуто недоліки і переваги цих методів. Встановлено, що найперспективнішиж є культивування у закритих системах з використанням площинних фотореакторів. Дано загальний опис розробленого нами площинного фотобіореактора закритого типу для вирощування спіруліни, а також його переваги перед звичайними трубчастими фотореакторами. Article is devoted to the actual topic ~ spirulina cultivation methods. Existing methods for industrial cultivation of microalgae Zrihyiipa: in open and closed systems. Consider advantages and disadvantages of these methods. Found that nayperspektyvnishyzh is cultivation in closed systems using planar fotoreaktoriv. Given a general description developed by us planar fotobioreaktora Closed for growing spirulina and its advantages over conventional tubular fotoreaktoramy.
  • Ескіз
    Документ
    Йод із спіруліни
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено методику вилучення йоду та фікоціаніну з біомаси спіруліни за допомогою водної екстракції. Розроблено технологію одержання біомаси спіруліни з вмістом йоду до 0.5-0.56% від АСБ. За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду і кобальту. Процес культивування проводиться в накопичувальному режимі протягом156 годин з фотоперіодом 12 годин на добу у вертикальному трубчастому фотобіореакторі закритого типу. Рівень освітлення 8.5-9 кЛк, температура 35 oC. Після екстрагування одержані водні екстракти, що містять йод та фікоціанін можуть бути використані як харчові добавки. The method of extraction of iodine and phycocyanin percentage of Spirulina biomass by aqueous extraction. The technology of obtaining biomass of Spirulina with iodine to 0.5-0.56% of ASB. With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. The process of culturing is carried out in cumulative mode for 156 hours of photoperiod 12 hours a day in a vertical tubular fotobioreaktori closed. The level of lighting 8.5-9 KLK, temperature 35 oC. After extraction of the aqueous extracts containing iodine and phycocyanin can be used as food additives.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання йодованої біомаси спіруліни
    (2000) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Вивчався вплив різних концентрацій йоди-стого калію та нітрату кобальту на продуктив-ність спіруліни, вміст йоду та білку у біомасі мік-роводорості Spirulina platensis при культивуванні у площинному аерліфтному фотобіореакторі за-критого типу. Встановлено оптимальний рівень освітленості культури та концентрацію іонів йоду і кобальту, при яких спостерігається найбільше накопичення йоду біомасою спіруліни. The effect of different concentrations of Yoda-rick potassium nitrate and cobalt in productive-ness spirulina, iodine and protein in the biomass of micro-rovodorosti Spirulina platensis cultivation in the plane aerliftnomu fotobioreaktori for indoor-type. The optimum light level of culture and the concentration of iodine and cobalt ions in which there is the largest accumulation of iodine Spirulina biomass.
  • Ескіз
    Документ
    Сорбція важких металів спіруліною
    (2010) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Бартуш, Надія Володимирівна
    Дослідження здатності спіруліни поглинати іони свинцю, кадмію, кобальту, ртуті та цинку, вплив їх на продуктивність спіруліни та межу її витривалості щодо цих іонів. З усіх досліджених металів спіруліна характеризувалася дуже низькою здатністю до поглинання іонів кобальту, але високою продуктивністю. Максимальне поглинання кобальту на рівні 15,9-16,7% відбувалася при концентраціях цього металу в межах 25,0-35,0 мкМ (1,47-2,06 мхСо2-/л). Investigation of the ability of spirulina to absorb ions of lead, cadmium, cobalt, mercury and zinc, their influence on the performance of spirulina and its endurance limit for these ions. Of all the investigated metals spirulina characterized by a very low ability to absorb cobalt ions, but high performance. Maximum absorption of cobalt at 15,9-16,7% occurred at concentrations of this metal within 25,0-35,0 mkM (1,47-2,06 mxСo2-/l).
  • Ескіз
    Документ
    Розроблено ефективну методику вилучеyyя йоду та фікоціаніну із біомаси спіруліни за допомогою водної екстрації
    (2004) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.
    Розроблено технологію, яка дає змогу одержувати біомасу спіруліни з вмістом йоду до 0,5-0,56% від АС Б (500-560 мг йоду в 100 г АСБ). За цією технологією в культуральне середовище вносять солі йоду й кобальту. Змінюючи дози внесеного йоду та кобальту можна регулювати не тільки вміст органічно зв’язаного йоду в біомасі спіруліни, а й деяких інших біологічно активних речовин, зокрема фікоціаніну, хлорофілу, каротинів, білка, вітамінів С, Е, тощо. Процес культивування проводили в накопичувальному режимі протягом 156 год. з фотоперіодом 12 год. за добу (84 год. при освітленні) у вертикальному трубчастому фітобіореакторі закритого типу. A technology that allows you to receive Spirulina biomass containing iodine 0,5-0,56% of AS B (500-560 mg of iodine per 100 g ASB). With this technology in culture medium made of salt iodine and cobalt. Changing the dosage of iodine and cobalt can be controlled not only the content of organically bound iodine in spirulina biomass, but also some other biologically active substances, including phycocyanin percentage, chlorophyll, carotene, protein, vitamins C, E, and so on. The process of cultivation was carried out in cumulative mode for 156 hours. photoperiod of 12 h. per day (84 hr. bounce lighting) in a vertical tubular fitobioreaktori closed.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив освітлення на пігментний склад та продуктивність спіруліни
    (2009) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Паливода, К. О.
    Показано вплив тривалості фотоперіоду та тривалості освітлення фікоціаніну, хлорофілу та каротиноїдів в біомасі спіруліни. Для дослідів викорстовувалась альгологічно чиста культура трихомної ціанобактерії Spirulina platensis (Gom.) Geiti штам ЛГУ-603. Культивування проводилось впродовж 10 діб у вертикальній трубчастій установці, діаметром 8 см. і об’ємом 2 л. Рівень освітлення культури змінювали в межах від 4 до 12 кЛк, тривалість фотоперіоду від 8 до 18 годин за добу. Температура культурального середовища від 26 до 30. Максимальний вміст фікоціаніну спостерігався при освітленості 6-8 кЛк. Найбільше фікоціаніну накопичувалось при фотоперіоді 16 год/добу та освітленості 6кЛк і становила 239 мг/г АСБ, що на 23,6% більше ніж при 4 кЛк. The influence of duration and length of photoperiod lighting phycocyanin percentage, chlorophyll and carotenoids in Spirulina biomass. For experiments vykorstovuvalas algologically pure culture tryhomnoyi cyanobacterium Spirulina platensis (Gom.) Geiti strain university personally-603. Cultivation was carried out for 10 days in a vertical tubular unit, 8 cm and 2 Liter. The level of lighting culture changed in the range from 4 to 12 kLk, duration photoperiod from 8 to 18 hours a day. The temperature of the culture medium from 26 to 30. The maximum concentration of phycocyanin percentage was observed at 8.6 light kLk. Most phycocyanin percentage accumulated during photoperiod of 16 h / day and light 6kLk and was 239 mg / g ASB that 23.6% more than at 4 kLk.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив світла і температури на продуктивність спіруліни
    (2001) Котинський, Андрій Валерійович; Салюк, Анатолій Іванович; Чернухіна, Л. О.; Нікулін, Олександр Федорович
    Представлені дослідження основних технологічних параметрів культивування ціанобактерій Spirulina platensis в установці площинного аерліфтного фотобіореактора закритого типу. Культура спіруліни вирощувалась в накопичувальному режимі впродовж 120 годин pH 10-10,5, підсвічування лампами типу ДРЛ-250 та ДРЛ-400 у процесі культивування визначалась абсолютно суха біомаса (АСБ), вміст білка, кількість хлорофілу. Показано, що максимальна продуктивність спіруліни спостерігається за температури 33оС для всіх інтенсивностей освітлення. При освітленості 5кЛк продуктивність при збільшені температури зростала до 1,33г АСБ/л. При освітленості 11кЛк продуктивність при збільшенні температури до 33оС становила 1,57 г АСБ/л. При температурі 38оС відбувався різкий спад до 1,25 г АСБ/л. Presented research main technological parameters cultivation of cyanobacteria Spirulina platensis to install planar aerliftnoho fotobioreaktora closed. Culture of Spirulina grown in accumulation mode for 120 hours pH 10-10,5, light bulbs type DRL and DRL-250-400 in the crop determined absolutely dry biomass (ASB), the protein content of chlorophyll. It is shown that the maximum productivity of Spirulina observed at temperatures 33oS for all intensities of light. In light 5kLk performance with increased temperature increased to 1.33 g ASB / l. In light 11kLk performance by increasing the temperature to 33oS was 1.57 g ASB / l. At a temperature of 38oS held a sharp decline to 1.25 g ASB / l.