Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
15 результатів
Результати пошуку
Документ Українське кобзарство як специфічний фактор національного спротиву(2021) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаДосліджено і проаналізовано інститут кобзарства на українських землях XVIII — першої половини ХХ ст. як духовно-культурний феномен, що став виявом національно-культурного відродження українського народу. Розкрито організаційно-адміністративні та творчо-мистецькі аспекти становлення, розвитку й діяльності українського кобзарства. Доведено, що кобзарство виступає як культурне явище, що віддзеркалює специфіку окремих етапів історії українського народу. Наведено й охарактеризовано зразки творчої та культурно-громадської діяльності найвідоміших кобзарів.Документ Пряничні традиції України в контексті промислового виробництва ХІХ ст.(2021) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаСтаття присвячена розвитку пряничної справи в Україні на переході до промислового виробництва. Висвітлено окремі аспекти історії формування місцевої традиції пряничної справи, проаналізовано статистику пряничних підприємств у контексті загального розвитку кондитерської галузі, обсяги виробництва та продажу, аналіз технічного забезпечення галузі.Документ Культурна спадщина як чинник розвитку туризму регіонів України(2019) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНині Україна впевнено та активно інтегрується до світового культурного простору. Тому при розробці регіональних стратегій розвитку пріоритетними мають бути проблеми збереження та використання пам’яток культурної спадщини. Для цього потрібне повноцінне виявлення й вивчення культурної спадщини з метою виваженого використання і комплексного збереження її. Today Ukraine is confidently and actively integrating into the world cultural space. Therefore, when developing regional development strategies, the preservation and use of cultural heritage sites should be a priority. This requires the full identification and study of cultural heritage for the purpose of balanced use and comprehensive preservation.Документ Навчальні плани та програми гуманітарних закладів вищої освіти ІІ-ї половини ХІХ – початку ХХ ст.(2020) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНа основі першоджерел у статті проаналізовано навчальні плани та програми гуманітарних закладів вищої освіти України другої половини ХІХ – початку ХХ століть. Доведено, що гуманітарна освіта розвивалася на основі різних теорій та моделей підготовки фахівців. Наведені зразки та подана порівняльна характеристика навчальних програм викладання на історико-філологічному та юридичному факультетах університету Св. Володимира за 1895-1896 навчальний рік та інших вишах. Висвітлено особливості формування навчальних планів та програм у відповідності до запровадження та дії Статутів університетів, що регламентувалиїх діяльність. Based on primary sources, the article analyzes the curricula and programs of humanitarian institutions of higher education in Ukraine in the second half of the nineteenth – early twentieth centuries. It is proved that humanities education developed on the basis of various theories and models of training. Samples and comparative characteristics of teaching curricula at the Faculty of History, Philology and Law of the University of St. Vladimir for the 1895-1896 academic year and other universities are presented. The peculiarities of the formation of curricula and programs in accordance with the implementation and operation of the Statutes of universities governing their activities are highlighted.Документ Сировинне забезпечення кондитерської галузі україни на етапі її становлення(2020) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаСтаття присвячена розвитку матеріально-технічної бази та сировинному забезпеченню кондитерської промисловості в ХІХ столітті, як класичної галузі вторинної переробки. Відкриття ХІХ століття значно розширили перелік сировини та ускладнили технологічний процес. В першу чергу, йдеться про виробництво твердого шоколаду та молочного шоколаду, що зав’язувало галузь на постачання какао-бобами. На підставі архівних документів розглядаються основні шляхи постачання української кондитерської галузі какао-бобами. Також розглядаються окремі аспекти роботи борошномельної та цукрової промисловості, імпорт і експорт устаткування. The article is devoted to the development of material and technical base and raw materials for the confectionery industry in the nineteenth century, as a classic recycling industry. The discovery of the nineteenth century greatly expanded the list of raw materials and complicated the technological process. First of all, it is the production of solid chocolate and milk chocolate, which has linked the industry to the supply of cocoa beans. Based on archival documents, the main ways of supplying the Ukrainian confectionery industry with cocoa beans are considered. Some aspects of the flour and sugar industry, import and export of equipment are also considered.Документ Еллінізм в українській дійсності (від стародавніх часів до ХІХ ст.)(2018) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті проаналізовано античні впливи на українську історію та культуру, наголошено, що в українських осередках панує дух високої грецької античності, її культурних надбань. Доведено, що античність в українській ментальності завжди посідала особливе місце в освічених колах, зокрема населення українського Півдня віками перебувало в сусідстві з античними греками, що мало велетенські наслідки для нашої країни, духовності й культури народу. Продемонстровано та проаналізовано зразки еллінізму в українській дійсності, а також зразки рекламного креативу і доведено, що прикладами рекламних шедеврів є грецька античність.Документ Середньовічне місто як рушійна сила розвитку харчових технологій.(2015) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ даній статті розкривається роль міст як ініціатора розвитку харчових технологій та колиски харчової промисловості. Виділено основні фактори розвитку, проаналізовано роль міст у трансформації та експорті харчових технологій. Окремий акцент зроблено на формуванні міської харчової культури як елементу глобалізаційних процесів у середньовіччі. This paper is devoted to the role of the medieval city as a catalyst for the development of food technologies and the cradle of the food industry. The basic factors of development and the role of cities in transformation and export of food technologies were subscribed. A special focus is made on the formation of urban food culture as an element of the globalization processes in the Middle Ages.Документ Науково-освітні та національно-культурні проекти урядів української революції 1917 – 1921 рр.(2016) Левицька, Надія Миколаївна; Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ статті проаналізовано національні науково-освітні та культурні проекти урядів періоду Української революції 1917 – 1921 рр. Визначено, які саме національні проекти планували втілити в життя кожен з урядів і, які з них вдалося реалізувати. Зазначено, що освітні, наукові та культурні проекти були самими вдалими. Один з найважливіших проектів був спрямований на організацію Української академії наук. Доведено, що саме завдяки зусиллям Центральної Ради та згодом гетьмана П. Скоропадського вдалося відкрити Українську академію наук, Національний архів, Національну бібліотеку, Національні університети. Були реалізовані проекти по впровадженню української мови в освіту, науку та культуру, які сприяли національному та духовному відродженню України. Speaking about educational activities of Ukrainian governments 1917-1921, we should realise, how contradictory this activity actually was. We still had no appropriate estimation of such improvements as Ukranian-speaking education in all brunches, or different institutions, founded at that time, very important and innovative for the young state. In this article we are going to analize educational projects of the Ukrainian governments 1917-1921 from the modern point of view and concerning contemporary challenges of our education.Документ Умови роботи та становище робітників на перших кондитерських фабриках Києва(2008) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаУ даній статті розглядаються умови та матеріальне становище робітників на пер¬ших кондитерських фабриках Києва. This article discusses the condition and financial situation of workers on the first Shih confectioneries Kyiv.Документ Клементина Авдикович-Глінська – видатна постать кондитерського світу України 20-х років ХХ ст.(2010) Коцюбанська, Ольга ОлександрівнаНа основі архівних матеріалів ХІХ–ХХ ст. розглянуто постать Клементини Авдикович-Глинської, видатної особистості кондитерського світу України, та її автобіографічний нарис «Історія однієї фабрики». On the base of archive sources of the second part of XIX-beginning of XX century the author has investigated the role of Clementine Avdikovich-Glinska as a personage of confectioner's world of Ukraine, and her autobiographical work «The history of one factory».