Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Методичні підходи при створенні адаптивних сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Кириленко, Віктор Володимирович; Коломієць, Леонід АндрійовичПри створенні нових сортів пшениці озимої використовуються різні методи селекції: гібридизація, індукований мутагенез та внутрішньосортові добори. Застосування штучних комплексних інфекційних фонів патогенів безпосередньо на селекційному матеріалі дозволяє відбирати форми з груповою стійкістю проти хвороб. Наявність стрес-факторів у період зимівлі сприяє добору зимостійких трансгресивних форм, які служать родоначальниками нових сортів. Метод термічного мутагенезу базується на основі використання сортів ярої пшениці, які або висіваються під зиму, або піддаються довготривалій (90−120 днів) яровизації. Внутрішньосортовий добір нетипових для основного складу біотипів серед гетерогенних форм – цінний вихідний матеріал для створення нових сортів пшениці озимої. Development of new varieties of winter wheat causes the use of different selection methods: hybridization, induced mutagenesis and intravarietal selection. Application of artificial complex infectious backgrounds of pathogens directly on breeding material allows to select a form with group resistance to diseases. The presence of stress factors during wintering helps to select winter-hardy transgressive forms that became the progenitor of new varieties. Method of thermal mutagenesis is based on the use of spring wheat varieties that are either planted under winter, or subjected to prolonged (90-120 days) vernalization. Intravarietal selection of unusual biotypes for the basic structure among heterogeneous forms provides valuable initial material for the creation of new varieties of winter wheat.Документ Результати селекції сільськогосподарських культур у Миронівському інституті пшениці(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Ковалишина, Ганна Михайлівна; Колючий, Володимир Тарасович; Волощук, Г. Д.; Борсук, Г. Ю.; Власенко, Віктор Андрійович; Петренко, О. В.За увесь період наукової діяльності станції та інституту створено і передано на державне сортовипробування 262 сорти дев’ятнадцяти сільськогосподарських культур, з яких районовано 132, що свідчить про високу ефективність селекційної роботи в науковій установі. Over the entire period of scientific activity of the station and the Institute 262 varieties of nineteen crops have been submitted to the State variety testing and 132 ones of them have been released which indicates for high efficiency of breeding work in the scientific institution.Документ Джерела цінної геноплазми селекційних поколінь миронівських сортів пшениці м'якої озимої(2018) Власенко, Віктор Андрійович; Кочмарський, Валентин Сергійович; Колючий, Володимир Тарасович; Борсук, Г. Ю.За 96-річний період селекційної роботи в МІП НААН створено п'ять поколінь сортів пшениці озимої, які обумовлені п'ятьма різними цінними генетичними компонентами. На перспективу показані і обґрунтовано напрями створення нових сортів пшениці озимої, які забезпечать підвищення ефективності селекційної роботи, формування генетичного різноманіття, розширення адаптивного потенціалу п'ятого покоління і створять генетичну основу для виведення сортів миронівської селекції шостого покоління з більш високим генетичним потенціалом продуктивності, підвищеною стійкістю до екстремальних умов навколишнього середовища і високою якістю зерна. During the 96-year period of breeding at The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS five generations of winter wheat varieties which are determined by five different valuable genetic components have been created. Prospective directions for creating new winter wheat varieties are shown and justified. They will provide improved plant breeding, development of genetic diversity, increasing the adaptive capacity of the fifth generation and will create a genetic basis to develop at Myronivka varieties of the sixth generation with higher genetic potential of productivity, increased resistance to extreme environmental conditions and good grain quality.