Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження обробки незбираного молока імпульсними електричними полями(2018) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Фурсік, Оксана ПетрівнаУ сучасних умовах виробництва продукції науково-технічний прогрес є одним з найважливіших факторів у молочній промисловості, при якому створюється та впроваджується у виробництві нові методи обробки. Робота присвячена дослідженню впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на обробку середовища для мікробіологічної стабільності незбираного молока.Наведено результати досліджень обробленого незбираного молока, ІЕП. Встановлено, що обробка ІЕП з напругою 30 кВ/см протягом 30 с є найбільш ефективною, оскільки сприяє подовженому терміну зберігання незбираного молока. In modern conditions of production, scientific and technological progress is one of the most important factors in the dairy industry, in which new processing methods are created and introduced in production. The paper is devoted to the study of the influence of pulsed electric fields (IEP) on the processing of media for the microbiological stability of whole milk. The results of investigations of processed whole milk, IOP. It has been established that processing of IOP with a voltage of 30 kV / cm for 30 s is most effective, as it promotes an extended shelf-life of whole milk.Документ Дослідження впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока(2017) Святненко, Роман Сергійович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бойко, М. І.При визначенні якості харчових продуктів важливе місце відводиться органолептичному контролю. Органолептична оцінка це узагальнений результат оцінки продукту (запах, смак, зовнішній вигляд і консистенція), що виконується за допомогою органу відчуття. При обиранні продуктів харчування для людини велику роль відіграють саме органолептичні показники, тобто, всі аспекти прийнятності і привабливості їжі. Тому велику увагу в роботі присвячено органолептичним властивостям. В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені дослідження з метою вивчення дії впливу імпульсних електромагнітних полів на органолептичні показники незбираного молока. При проведені досліджень використовувалася експериментальна установка, розроблена фахівцями НТУ «Харківський Політехнічний Інститут». Для органолептичної оцінки незбираного молока використовували пастеризоване коров’яче молоко (контроль) та незбиране молоко, оброблене при 30 кВ/см3 протягом 27 с імпульсам електромагнітних полів (ІЕП). Також для експерименту було сформовано дослідницьку групу із 7 дегустаторів, яка за допомогою сенсорного аналізу встановлювала переваги або недоліки обробленого молока з огляду на органолептичні показники. Критеріями дослідження було обрано: смак, запах, консистенція, зовнішній вигляд. При дослідженнях встановлено, що обробка електромагнітними імпульсами з напругою 30 кВ/см3 протягом 27 с є найбільш ефективною, оскільки спостерігається подовження терміну зберігання обробленого молока порівняно з контролем. Доведено можливість здійснення теплового оброблення незбираного молока за рахунок нетеплових ефектів, що виникають за імпульсної дії електричних полів. Відкрито перспективи використання вітчизняних ІЕП-установок при первинному обробленні незбираного молока з метою подовження терміну зберігання та покращення органолептичних показників.Документ Вплив імпульсних електричних полів на склад і властивості незбираного молока(2016) Святненко, Роман Сергійович; Українець, Анатолій Іванович; Маринін, Андрій Іванович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаУ статті досліджено характер впливу імпульсних електричних полів (ІЕП) на склад і властивості незбираного молока. Встановлено, що при обробленні незбираного молока імпульсними електричними полями в діапазоні напруженості 15…30 кВ/см і тривалості 10...30 с спостерігається нетепловий ефект зростання температури сировини до 45...85 °С. При цьому приріст температури корелював з напруженістю і тривалістю оброблення. В ході досліджень суттєвих змін складу і фізико-хімічних показників молока за всіх режимів оброблення не виявлено. Встановлено відсутність фосфатази в зразках незбираного молока після дії імпульсних електричних полів за напруженості 15 кВ/см протягом 27 с і напруженості 30 кВ/см протягом 20…27 с. Досліджено динаміку титрованої кислотності в зразках незбираного молока, обробленого ІЕП за різних режимів, протягом зберігання. The article investigates the impact of Pulsed Electric Fields (PEF) on whole milk composition and properties. It was established that PEF treatment of whole milk with field intensity from 15 to 30 kV/cm and treatment time from 10 s to 30 s showed the non-heat effect of milk temperature increase to 45...85 °С. Herewith, the temperature increase correlated with the intensity and treatment time. No significant changes were observed in the physicochemical properties, and composition of milk for all treatment modes. The absence of phosphatase in whole milk samples treated by PEF with the intensity of 15 kV/cm with 27 s and the intensity of 30 kV/cm with 20...27 s was established. The titrated acidity dynamics in the whole milk samples treated by PEF in different modes during storage was studied.Документ Вплив рецептурних компонентів на теплофізичні властивості молочних продуктів(2010) Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Скарбовійчук, Олександр Михайлович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаПроведено аналітичний огляд використання ТФХ молочних продуктів для визначення технологічних параметрів і режимів виробничих процесів та якості готової продукції.Документ Зв’язок технологічних і теплофізичних характеристик молочних продуктів(2011) Скарбовійчук, Олександр Михайлович; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Федоров, Володимир ГавриловичЗа результатами експериментальних досліджень і аналізу літературних даних про залежність теплопровідності води, незбираного молока та молочних вершків різної жирності від температури визначено однозначну функціональну залежність жирності вершків від їх теплопровідності на інтервалі температури від 15 до 40 ºС, яка формалізована розрахунковою формулою для її використання при визначенні жирності вершків в технологічних процесах виробництва молочних продуктів.