Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Статистичний аналіз інвестицій в харчову промисловість України та механізми їх стимулювання за умов сучасної продовольчої кризи
    (2022) Кравченко, Ірина Йосипівна
    Автором проведено статистично-ретроспективний аналіз динаміки залучення ПІІ в Україну у період з 1995 по 2021 рр. Аналізовано, що найбільше їх надійшло з 2000-х по 2013 рр., суттєвий негативний вплив на обсяги ПІІ мали політична нестабільність внаслідок Революції 2013—2014 рр. та війна на Сході України. Після 2014 р. відбулось значне зростання інвестиційної активності безпосередньо країн-членів ЄС. Автором проведено суб'єктно-об'єктну характеристику надходжень ПІІ з країн Євросоюзу, серед найбільш зацікавлених країн виявились Нідерланди, Кіпр, Велика Британія, Люксембург, Швейцарія, Польща, Німеччина та Франція, зі спільним відсотком у 76% від загального обсягу інвестицій в сектор виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. Досліджено тенденцію зростання продовольчої кризи у світі з причин воєнних дій Росії на території України. Аналізовано виявлені Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) продовольчі загрози, що стимулюють підвищення світових цін на харчові продукти загального вживання. За даними FAO прогнозовано дефіцит продовольства в Україні на кінець 2022 р. Виявлено, що найбільше за інших постраждали сфери виробництва та обробки зернових культур і соняшника, яєць, птиці, свиней та м'яса загалом. Проведено регіональний аналіз постраждалих областей України від воєнних дій, де повністю чи частково паралізовано харчове виробництво та відмінено посівний сезон з безпекових та інфраструктурних причин. Проаналізовано регуляторну політику залученості та захисту іноземних інвесторів в Україні. Автором визначено необхідність створення регіональних інвестиційних проектів на Заході України по відновленню харчових промисловостей на території західних областей. Запропоновано механізми стимулювання іноземних інвестицій для стабілізації національного харчового виробництва у воєнний та післявоєнний періоди. The author conducted a statistical and retrospective analysis of the dynamics of FDI attraction in Ukraine in the period from 1995 to 2021. Analyzed that most of them came from 2000 to 2013, significant negative impact on FDI was political instability due to the Revolution of 2013—2014 and the war in eastern Ukraine. After 2014 there was a significant increase in investment activity directly in EU member states. The author described the subject-object characteristics of FDI inflows from the European Union, among the most interested countries were the Netherlands, Cyprus, Great Britain, Luxembourg, Switzerland, Poland, Germany and France, with a total percentage of 76% of total investment in the sector production of food, beverages and tobacco products. The growing trend of the food crisis in the world due to Russia's military actions on the territory of Ukraine in 2022 has been studied. The food threats identified by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) that stimulate the rise in world prices for consumer food products have been analyzed. According to the FAO, the food shortage in Ukraine is projected at the end of 2022. The production and processing of cereals and sunflower, eggs, poultry, pigs and meat in general were the most affected. A regional analysis of the war-affected regions of Ukraine was conducted, where food production was completely or partially paralyzed and the sowing season was canceled due to security and infrastructural distroit reasons. The regulatory policy of attraction and protection of foreign investors in Ukraine is analyzed. The author identifies the need to create regional investment projects in Western Ukraine to restore the food industry in the western regions. Mechanisms for stimulating foreign investment to stabilize national food production in the war and postwar periods are proposed.
  • Ескіз
    Документ
    Підходи до визначення оцінки та класифікації речовин із солодким смаком
    (2020) Кравченко, Ірина Йосипівна
    В статті проаналізовано стан бурякоцукрової галузі та рослинної галузі буряківництва; тенденції виробництва та споживання цукру в Україні, його експортний потенціал. Досліджені основні тенденції розвитку бурякоцукрової галузі в умовах кризи: суттєве скорочення площ під цукросировиною; зменшення кількості цукрових заводів; недостатня організованість та захищеність ринку цукру. Розглянуто питання зростання на українському ринку обсягів використання цукрозамінників, як власного так і зарубіжного виробництва. Приведені дані щодо користі та шкоди, а також впливу сахарози, замінників та підсолоджувачів на людський організм. Також з’ясовано необхідність використання та споживання натуральних цукрозамінників. Розглянуто питання, яке виникає в умовах конкуренції між виробниками харчових продуктів і напоїв та появою на ринку штучних замінників цукру, які заборонені в Європі. Проаналізовано причини антицукрової пропаганди, використання цукрозамінників у різних країнах світу. Досліджено приклади заборони штучних цукрозамінників та підсолоджувачів до вживання в країнах ЄС, Америки та інших. Розглянуто підходи науковців до класифікації цукрозамінників та підсолоджувачів, а також їх основні характеристики та ціни на деякі з них. Акцентовано увагу на тому, що залишається не вирішеним питання на рівні держави ‒ визначення чіткої характеристики речовин з солодким смаком на законодавчому рівні, а також конкретна їх класифікація та поділ на окремі групи цукрів, цукрозамінників і підсолоджувачів, як природних, так, і синтетичних з безпечною нормою їх споживання. Запропоновано дозволити використання деяких добавок для виробництва спеціального дієтичного та діабетичного харчування з дозволу центральних органів влади. Обґрунтовано необхідність на законодавчому рівні дозволити або заборонити використання даних продуктів у харчовій промисловості. The article analyzes the state of the sugar beet and beet industry, the trends in sugar production and consumption of sugar in Ukraine and its export potential. The basic tendencies of the sugar beet and beet industry development in the conditions of crisis are investigated: significant reduction of areas occupied by sugar raw materials; reduction of the number of sugar refineries; insufficient organization and security of the sugar market. The question of volume growth of use of sugar substitutes in the Ukrainian market both domestic and foreign production, is considered in the article. The data on benefits and harms of sucrose, substitutes and sweeteners on the human body, as well as the need for use and consumption of natural sugars is given. The issue that arises in the context of competition between food and beverage producers and the emergence of forbiden artificial sugar substitutes on the market in Europe causes of anti-sugar propaganda. The use of sugar substitutes in different countries of the world is analyzed. Examples of prohibition of artificial sugar substitutes and sweeteners in EU countries, America, and other countries have been investigated. The scientific approaches to the classification of sugar substitutes and sweeteners, as well as their main characteristics and prices are considered. The emphasis is placed on the unanswered issue at the state level, namely there is no definition of clear characteristics of substances with sweet taste at the legislative level. Also there is no specific classification and division into separate groups of sugars, sugar substitutes and sweeteners, both natural and synthetic ones which are safe for consumption. It is proposed to allow the central authorities the use of certain additives for the production of special dietary and diabetic nutrition. The necessity of permition and prohibition of use of these products in food industry at the legislative level is justified.