Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Сучаснi способи iнтенсифiкацiї процесу екстрагування цукрози з використанням хiмiчних peaгeнтів
    (2005) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Купчик, Михайло Петрович; Ліпєц, Антон Адамович; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Чорна, Тетяна Миколаївна
    В статті показано, що перспективним напрямом iнтенсифiкації процесу екстрагування є застосування додаткових хiмiчних реагентів – коагулянтів для підготовки живильної води, що дає змогу значно підвищити ефект очищення соку на дифузії. In article it is shown that the perspective direction of an intensification of process of extraction is use of additional chemical reagents – coagulants for preparation of feed water that gives the chance considerably to increase effect of purification of juice on diffusion.
  • Ескіз
    Документ
    Конформація білкових речовин і друга оптимальна зона коагуляції колоїдних речовин дифузійного соку
    (2004) Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло Петрович; Клімович, В. М.
    Описано результати вивчення Roman-спектрів білкових речовин у діапазонах коливань 3600…2800 см-1 і 1800…700 см-1 при зміні рН розчинів від 8 до 11. Аналіз отриманих даних дозволяє зробити висновок, що в області рН 9,0…9,25 мають місце складні внутрішньомолекулярні перетворення. При рН 9,0 збільшується інтенсивність коливань груп ν (ОН) і спостерігаються зсуви їх максимумів у бік хвиль меншої довжини, а при рН 9,25 спостерігаються зсуви смуг коливань амід І та амід ІІ в більш низькочастотну зону, що свідчить про утворення водневих зв’язків в системі. Усі наведенні вище факти свідчать про зміну конформації макромолекул білку при рН 9,25. Конформаційні зміни макромолекул білкових речовин, поліпептидів, пектинових речовин зумовлюють наявність другої оптимальної зони коагуляції ВМС дифузійного соку в області рН 9,0…9,25. Введення 1 % активованого осаду ІІ сатурації в зону рН 9,0…9,25 на переддефекацію дозволить збільшити ступінь коагуляції і осадження високомолекулярних сполук, підвищити ефективність вапняно-вуглекислого очищення. Spectroscopic investigation of albumen in the range 3600 to 2800 cm-1 and 1800 to 700 cm-1 in the region pH 8,0-11,0 were described. The analysis of the obtained data allows to conclude that complete intermolecular chemical conversion of the albumen have place at the zone pH 9,0…9,25 which may be interpretation as conformation macromolecular. The conformation change macromoleculars of albumen, polypeptides and pectin substances at this zone pH make conditional on presence of the second optimal zone coagulation of the high-molecular compounds of diffusion juice at region pH 9,0...9,25. Addition of 1 % activated mud of the II carbonatation at zone pH 9,0...9,25 during predefecation of diffusion juice permits to increase degree of flocculation and precipitation of high-molecular compounds, increase the efficiency of lime- carbon dioxide purification.
  • Ескіз
    Документ
    Зменшення втрат цукрози від мікробіологічного розкладання в процесі перероблення цукрових буряків
    (2005) Гусятинська, Наталія Альфредівна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Чорна, Тетяна Миколаївна; Ліпєц, Антон Адамович; Купчик, Михайло Петрович
    Визначено вплив сучасних антисептичних препаратів на різні види мікрорганізмів бурякоцукрового виробництва. Розроблено рекомендації щодо зменшення втрат цукрози від мікробіологічного розкладання.
  • Ескіз
    Документ
    Доцільність використання фільтроперліту для покращення якісних показників очищеного соку
    (2009) Цирульнікова, Віта Валентинівна; Олянська, Світлана Пантелеймонівна; Купчик, Михайло Петрович
    Досліджено ефективність додаткового очищення соку ІІ сатурації з використанням фільтроперліту. Доведено, що найкращі показники очищеного соку спостерігаються при додаванні 0,2% фільтроперліту в нефільтрований сік ІІ сатурації: чистота соку ІІ сатурації підвищується в середньому на 1,7 %, зменшується вміст солей кальцію на 12,7 %, кольоровість соку – на 19,2 %.
  • Ескіз
    Документ
    Експрес-метод для поточного контролю кольоровості кристалічного цукру-піску
    (2012) Платонов, Віталій Васильович; Дадеко, Л. І.; Ковальчук, А. В.; Хомічак, Любомир Михайлович; Купчик, Михайло Петрович; Клименко, Лариса Степанівна; Штангеєв, Валерій Остапович; Чернявська, Людмила Іванівна; Михайленко, О. П.
    Наведені відомості про вимоги до кольоровості цукру в бальній системі в країнах ЄС, описаний принцип дії вітчизняного приладу для визначення кольровості цукру в кристалічному вигляді та порівняння показників, одержаних на ньому та колориметрі КФК-3.