Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Адсорбція альдегідів із водно-спиртових розчинів шунгітом(2014) Турчун, Олег Вікторович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено адсорбційну спроможність шунгіта щодо альдегідів водно-спиртових розчинів, концентрацією 40 та 50% об. Встановлена раціональна тривалість взаємодії адсорбент:водно-спиртовий розчин при адсорбції ацетальдегіда і кротонового альдегіда. Доведено, що кротоновий альдегід краще адсорбується шунгітом із розчинів, концентрацією 40 % об, ацетальдегід - із 50% об. спиртових розчинів.Документ Природні мінерали – ефективні поглиначі шкідливих домішок із води(2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджена можливість використання природних мінералів українських родовищ для адсорбційного очищення питної води від іонів заліза і амонійного азоту. The possibility of natural mineral deposits Ukrainian adsorption for purification of drinking water by iron ions and ammonium nitrogen.Документ Дослідження та обґрунтування процесу адсорбції домішок спирту природними сорбентами(2007) Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій Петрович; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Шейко, Таміла ВолодимирівнаВ статті досліджено адсорбційні властивості природних глинистих мінералів палигорськіта й гідрослюди щодо домішок етилового спирту. Обгрунтовано механізм фізичної адсорбції за допомогою важливої характеристики цих сорбентів, поруватої структури та загального об’єму пор.Документ Адсорбційне зневоднення морденітом рідиних водно-спиртових розчинів(2006) Малежик, Іван Федорович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено процес зневоднення рідинних спиртових розчинів модернітом. Встановлено, що досягти повної дегідратації водно-спиртових розчинів цеолітом – неможливо. Проведено аналіз активностей молекул води та спирту при різних концентраціях розчину. The process of dehydration of alcohol solutions of liquid modernity. Found that to achieve complete dehydration of aqueous alcohol solutions zeolite - is impossible. The analysis of the activities of molecules of water and alcohol solution at different concentrations.Документ Очищення питної води від іонів заліза природними адсорбентами(2007) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Усатюк, Світлана Іванівна; Мельник, Зіновій Петрович; Марценюк, Олександр СтепановичУ роботі наведені результати досліджень процесу поглинання іонів заліза природними дисперсними мінералами: палигорскітом і модернітом. Запропоновано оптимальні технологічні параметри очищення питної води від іонів заліза та науково обгрунтований механізм іонообміну, показана выдсутність появи нових сполук після взаємодії води і адсорбентів.Документ Адсорбція амонійного азоту з питної води природними адсорбентами(2008) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Марценюк, Олександр Степанович; Мельник, Зіновій ПетровичВ статті наведено результати досліджень адсорбційного очищення питної води від амонійного азоту вітчизняними мінералами з досягненням високих органолептичних показників води. Розроблено і досліджено комбіновані адсорбенти, які оптимізовані по складу та застосування яких дозволяє зменшити вміст амонійного азоту у воді в 7 разів і знизити гідравлічний опір при фільтруванні питної води.Документ Підвищення якості та безпеки питної води шляхом її очищення вітчизняними природними мінералами(2008) Мельник (Ткачук), Наталія Андріївна; Мельник, Людмила Миколаївна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Зіновій ПетровичВ статті наведено результати досліджень адсорбційного очищення питної води від важких металів вітчизняними мінералами. Науково обґрунтовано механізм адсорбції важких металів та селективність адсорбентів, в результаті дії яких підвищується екологічна безпека питної води. The paper presents the results of studies of adsorption of potable water from heavy metals domestic minerals. Scientifically proved mechanism of adsorption of heavy metals and selective adsorbents, as a result of which increases the environmental safety of drinking water.Документ Очищення соку столового буряка сорбентами(2012) Мельник, Людмила Миколаївна; Шейко, Таміла Володимирівна; Мельник, Зіновій ПетровичДосліджено процес адсорбційного очищення від пектинових речовин соку столового буряка за допомогою шунгіта, палигоскіт, глауконіта. Встановлені раціональні технологічні параметри адсорбції пектинів для одержання сокового концентрату. For the production of vegetable juices concentrate, it is reasonable to extract part of pectic substances in order to prevent gelation process. Extraction of pectic substances from vegetable juices can be performed with the help of carbon and natural sorbents. Their adsorption selectivity facilitated the formation of combined sorbents, which showed high level of efficiency during the research.Документ Використання палигорськіта для оброблення купажу на основі збродженого яблучного соку(2007) Матко, Світлана Василівна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Людмила Миколаївна; Жестерева, Наталія Анатоліївна; Мельник, Зіновій ПетровичВивчено можливість і визначено оптимальні технологічні параметри використання природного дисперсійного мінералу палигорськіту в технології виробництва «Медовух» на основі збродженого яблучного соку. Встановлено, що в обробленому адсорбентом соку суттєво зменшується кількість пектинових речовин, порівняно з контролем. Цим досягається підвищення стійкості готового горілчаного продукту.Документ Дослідження адсорбції пектинових речовин яблучного соку природними мінералами(2007) Матко, Світлана Василівна; Манк, Валерій Веніамінович; Мельник, Людмила Миколаївна; Жестерева, Наталія Анатоліївна; Мельник, Зіновій ПетровичВивчено можливість і підібрано оптимальні технологічні параметри використання природних дисперсних мінералів палигорськіту та гідрослюди при виробництві проясненого яблучного соку. Встановлено, що в обробленому соку зменшується кількість пектинових речовин порівняно з контролем.