Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
19 результатів
Результати пошуку
Документ Аналіз виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні(2020) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна; Куліш, Сніжана Геннадіївна; Янченко (Солодка), Ангеліна ВолодимирівнаУ статті досліджено стан виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні протягом 2016–2018 років. Оскільки ринок хліба розвивається, розширює свій асортимент і з’являються нові проблеми з його розвитком, потрібно постійно аналізувати зміни в усіх аспектах виробництва хлібопекарської галузі. Було проведено порівняльний аналіз обсягів реалізації хлібобулочних виробів, витрат на виробництво продукції, зміни кількості підприємств хлібопекарської галузі, зміни чисельності працівників. Виявлено основних учасників ринку та з них виділено лідерів на ринку хлібобулочних виробів у досліджуваному періоді. Проведено розподіл виробників-конкурентів на три стратегічні групи відповідно до обсягів виробництва та виробничих потужностей. Встановлено, що попит на продукцію зменшився, конкуренція між підприємствами зросла, плинність кадрів також зросла. За допомогою проведеного дослідження виявлено зниження ефективності роботи підприємств хлібопекарської галузі та його причини. Ключові слова: дослідження, виробництво, аналіз, хліб та хлібобулочні вироби, витрати, статистичні дані. The article researches the state of production of bread and bakery products in Ukraine for 2016–2018 years. This topic is relevant because bakery products are daily in the diet of all categories of the population of Ukraine and are designed to satisfy physiological needs. It can be considered that the bakery industry is strategically important for ensuring food security of our country. The main purpose of the article is to analyze the production of bread and bakery products in all possible parts of the accounting of this industry. As the bread market develops, expands its range and appears a new problems with its development, it is necessary to constantly analyze changes in all aspects of the bakery industry. A comparative analysis of the volume of sales of bakery products, production costs, changes in the number of enterprises in the bakery industry, changes in the number of employees was conducted. The peculiarity of the market of bread and bakery products of Ukraine is almost one hundred percent supply of domestic products. The main market participants were identified and from them the leaders in the bakery market in the research period were detected. Sales networks are mostly located by region (city, district, region) with a delivery radius of up to 150 km. Therefore, the nature of competition is mainly local and interregional. The competitors are divided into three strategic groups according to production volumes and production capacities. It is established that the demand for products has decreased, competition between enterprises has increased, staff turnover has also increased. Enterprises engaged in production of bread and bakery products worked in quite difficult conditions in the research period. The research detected a decrease in the efficiency of the bakery industry and its causes. The analyze of the results of bakery enterprises shows that this industry needs government support to ensure further development. Also, it is necessary to seek a reserves and ways to increase the efficiency of bakery enterprises, considering the new trends that are emerging in the current conditions of Ukraine’s econom.Документ Порівняння альтернативних типів формування кластерів за участю підприємств молочної промисловості(2022) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаВ статті визначені основні проблеми підприємств молокопереробної промисловості, які полягають у пошуку форм договірної кооперативної співпраці зі всіма учасника формування ланцюга доданої вартості. Однією із форм такої спільної діяльності є кластер, який доказав свою ефективність в багатьох видах економічної діяльності України та світу. З метою ідентифікації задач, вирішення яких формує умови для розвитку молочної промисловості, було застосовано метод аналізу ієрархій Т.Сааті, який полягає в декомпозиції проблеми на більш прості складові частини і поетапне встановлення пріоритетів оцінюваних компонентів з використанням парних (попарних) порівнянь. The article identifies the main problems of the dairy industry, which are to find forms of contractual cooperative cooperation with all participants in the formation of the value chain. One of the forms of joint activity is a cluster, which proves its effectiveness in many types of economic activity in Ukraine and the world. The task of determining the identification, which determines the conditions for the development of the dairy industry, was used by the hierarchical method of analysis T. Saati, which is the problem of decomposition on most components and phased installation of evaluated components using even (pair) comparisons.Документ Тенденції створення та функціонування молокопереробного кластеру Київської області(2021) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаВ статті автором визначені основні напрямки щодо розвитку та оптимізації виробничих процесів через необхідність виникнення різноманітних форм об’єднань, що сприятиме посиленню інтеграційних процесів на різних рівнях економіки. Автором було вивчені спроможність галузей та регіонів до створення кластерного об’єднання. Для визначення загальної тенденції розвитку молочної промисловості в цілому та окремих підприємств цієї галузі було застосовано метод експертної оцінки для виявлення факторів їх розвитку. Були встановлені сильні та слабкі сторони молокопереробної промисловості, виявлення конкурентні переваги та загрози з боку конкурентів та зовнішнього середовища. In the article, the author identifies the main directions for the development and optimization of production processes due to the need for various forms of associations, which will strengthen integration processes at different levels of the economy. The author studied the ability of industries and regions to create a cluster association. To determine the general trend of development of the dairy industry as a whole and individual enterprises in this industry, the method of expert evaluation was used to identify the factors of their development. The strengths and weaknesses of the dairy industry, identifying competitive advantages and threats from competitors and the environment were identified.Документ Методичні підходи до обґрунтування доцільності та вибору типу кластеру(2022) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаМета статті: узагальнення та розвиток науково–методичних підходів до вибору типу кластеру на основі використання статистичних та математичних методів обробки економічної інформації. В дослідженні використані методи узагальнення, систематизації, групування, математичної статистики, експертний. Оцінювання доцільності формування типу кластеру, проведене на основі розрахунку інтегрального індексу локалізації харчових виробництв, дозволило виявити різну спеціалізацію регіонів України у виробництві харчової продукції. Найвищий інтегральний показник локалізації демонструє олієжирове виробництво. Галузями з нерівномірною територіальною локалізацією виробництв, виробничих потужностей та компетентної робочої сили є галузі з виробництва молочної та м’ясної продукції. Це свідчить про наявність проблем у формуванні пропозиції харчової продукції, обумовлених проблемами достатнього попиту та ресурсного забезпечення. Застосування методу аналізу пріоритетів дозволило виявити, що кожний із кластерів реалізує обраний пріоритет розвитку підприємств з виробництва молочної продукції, до яких відносяться: сировинне забезпечення, зростання обсягів виробництва, рентабельності, стимулювання споживання молочної продукції. Так, підвищення якості сировини та зростання частки ринку досягається при умові створення агропромислового кластеру, зростання рентабельності – територіального, стимулювання споживання – галузевого кластеру. Застосування методу аналізу пріоритетів для оцінювання найкращої реалізації пріоритетів розвитку виробників молока дозволило виявити, що агропромисловий кластер забезпечує зростання якості сировини та обсягів її виробництва, територіальний – зниження витрат на виробництво молока, галузевий – довгострокове партнерство. The purpose of the article: generalization and development of scientific and methodical approaches to choosing the type of cluster based on statistical and mathematical methods of economic information processing.The research used generalization, systematization, grouping, mathematical statistics, and expert methods.The assessment of the feasibility of forming a cluster type, carried out based on the calculation of the integral index of the localization of food production, made it possible to identify different specializations of the regions of Ukraine in the production of food products. The highest integral indicator of localization is demonstrated by oil and fat production. Industries with uneven territorial localization of production, production capacities, and competent workforce are dairy and meat production industries. This indicates the presence of problems in the formation of the supply of food products due to the problems of sufficient demand and resource provision. The application of the method of analysis of priorities made it possible to find that each of the clusters implements the selected priority of the development of enterprises producing dairy products, which includes: the supply of raw materials, growth of production volumes, profitability, and stimulation of consumption of dairy products. Thus, improving the quality of raw materials and increasing the market share is achieved by creating an agro–industrial cluster, increasing profitability – a territorial cluster, and stimulating consumption – an industry cluster. The application of the method of priority analysis to assess the best implementation of the development priorities of milk producers revealed that the agro–industrial cluster provides an increase in the quality of raw materials and the volume of its production, the territorial one – a reduction in milk production costs, and the sectoral one – a long–term partnership.Документ Формування територіального кластера в молочній промисловості(2022) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаМета статті полягає в порівняльному аналізі й узагальненні кластерних форм співпраці підприємств молочної промисловості, обґрунтуванні доцільності формування територіального кластера та визначенні основних його учасників. Теоретичну основу дослідження становлять базові положення економічної теорії в частині форм договірних відносин учасників взаємодії. Методологічним базисом дослідження є методи узагальнення, систематизації, порівняння, класифікації. У результаті дослідження встановлено, що метою формування територіального кластера є стійкість ресурсного потенціалу необхідної кількості та якості для виробництва молочної продукції. Шляхом реалізації визначеної мети є підтримка розвитку селянського фермерства. У рамках галузевого кластера реалізується мета узгодженості дій його учасників на ринку молочної продукції, формування горизонтальної інтеграції виробничих ланцюгів створення доданої вартості. Метою створення інноваційного кластера є забезпечення інноваційного лідерства на ринку та реалізація політики імпортозаміщення. Ознакою агропромислового кластера є формування повних замкнених циклів виробництва молочної продукції, метою – комплексне управління ризиками виробництва та реалізації. Означені відмінності в цілях формування кластерів визначають відмінності в завданнях, які реалізує кластер, його структурі, системі взаємозв’язків, показниках оцінювання результативності функціонування тощо. З урахуванням поставленої мети формується структура кластера. Структура територіального кластера, сформована за участю підприємств молочної промисловості, фермерських господарств, транспортних організацій, логістичних структур, банків, дозволить забезпечити економічну, соціальну та регіональну результативність. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання сформованої структури та агрегованих функцій учасників територіального кластера. Соціальні наслідки дослідження пов’язані з можливостями зростання кількості суб’єктів підприємництва та рівня зайнятості в регіоні локалізації кластера. Оригінальність результатів дослідження полягає в означенні відмінностей у цілях формування кластерів, системі взаємозв’язків, показниках оцінювання результативності функціонування та виявленні передумов створення територіального кластера. Перспективою подальших досліджень є розробка методики оцінювання рівня збалансованості реалізації економічних інтересів всіх учасників кластерів. The purpose of the artcle is a comparatve analysis and generalizaton of cluster forms of cooperaton of dairy industry enterprises, substantatng the expediency of forming a territorial cluster and determining its main partcipants. The theoretcal basis of the research is the basic provisions of economic theory in terms of the forms of contractual relatons of the partcipants of the interacton. The methodological basis of the research is the methods of generalizaton, systematzaton, comparison, and classifcaton. As a result of the study, it was established that the goal of forming a territorial cluster is the sustainability of the resource potental of the necessary quantty and quality for the producton of dairy products. The way to implement the defned goal is to support the development of peasant farming. Within the framework of the industry cluster, the goal of coordinatng the actons of its partcipants in the dairy market, forming the horizontal integraton of producton chains creatng added value, is implemented. The purpose of creatng an innovaton cluster is to ensure innovatve leadership on the market and implement the import substtuton policy. A sign of an agro-industrial cluster is the formaton of complete closed cycles of dairy producton, while the goal consists in comprehensive management of producton and sales risks. The specifed differences in the purposes of forming clusters determine the differences in the tasks implemented by the cluster, its structure, the system of interconnectons, performance evaluaton indicators, etc. Taking into account the set goal, the structure of the cluster is formed. The structure of the territorial cluster formed with the partcipaton of dairy industry enterprises, farms, transport organizatons, logistcs structures, and banks will ensure economic, social, and regional effectveness. The practcal signifcance of the obtained results lies in the possibility of using the formed structure and aggregated functons of the partcipants of the territorial cluster. The social consequences of the study are related to the possibilites of growth in the number of business enttes and the level of employment in the region where the cluster is located. The originality of the research results lies in identfying differences in the purposes of cluster formaton, the system of relatonships, performance evaluaton indicators, and the identfcaton of prerequisites for creatng a territorial cluster. Prospects for further research include the development of a methodology for assessing the level of balance in the implementaton of the economic interests of all cluster partcipants.Документ Формування кластерів за участю підприємств молочної промисловості(2022) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаСформовано методичні підходи до формування кластерів на основі збалансованості економічних інтересів учасників кластеру. Розкрито сутність аналітичних процедур на кожному етапі формування кластеру. Розглянуто можливості утворення кластерів за участю підприємств молочної промисловості та сформовано структуру їх учасників, яка відповідає переліку основних та забезпечуючи виробництв, які забезпечують функціональність кожного із типів кластеру. З метою реалізації принципу збалансованості економічних інтересів всіх учасників кластерів побудовано матрицю впливу учасників кластеру на зниження загроз діяльності ініціатора кластеру. На основі застосування методу кластеризації побудовано дендрограму схожості підприємств молочної промисловості, виявлено схожі групи регіональних підприємств молочної промисловості, які формують потенціал різних типів кластерних об’єднань. Methodical approaches to the formation of clusters based on the balance of economic interests of cluster participants have been developed. The essence of analytical procedures at each of the stages of cluster formation is disclosed. The possibilities of forming clusters with the participation of dairy industry enterprises were considered and the structure of their participants was formed, which corresponds to the list of main and supporting industries that ensure the functionality of each type of cluster. In order to implement the principle of balancing the economic interests of all cluster participants, a matrix of the influence of cluster participants on reducing threats to the activity of the cluster initiator was constructed. Based on the application of the clustering method, a dendrogram of the similarity of dairy industry enterprises was built, similar groups of regional enterprises of the dairy industry were identified, which form the potential of various types of cluster associations.Документ Особливості аналізу і аудиту господарської діяльності підприємств в умовах воєнного стану(2022) Михайленко, Ольга Валеріївна; Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаМета статті є дослідження особливостей аналізу і аудиту господарської діяльності підприємств в умовах воєнного стану. Методика дослідження, за авторською версією, ґрунтується на наступних загальних та специфічних методах наукового пізнання: метод системного аналізу для визначення основних змін, що вплинули на процеси аналізу та аудиту господарської діяльності; метод контент-аналізу для визначення впливу форс-мажорних обставин на процеси аналізу та аудиту господарської діяльності; метод абстрагування для визначення ймовірного сценарію розвитку подій за умови уникнення форс-мажорних обставин та впливу на результати господарської діяльності; методів індукції і дедукції для визначення рівня потенціального ризику настання несприятливих подій та темпів їх розвитку; методів аналізу і синтезу для побудови алгоритму проведення аналізу і аудиту господарської діяльності підприємства. Результати. Проведення аналізу фінансово-господарської діяльності можливе у декількох випадках: 1) для потреб керівництва підприємства – оперативний, поточний та стратегічний аналіз; та 2) при проведенні аудиторської перевірки з метою виявлення правильності та достовірності відображення показників бухгалтерського обліку в звітних документах. У першому випадку, аналіз передбачає коригування існуючих показників на понесені втрати та знищені матеріально-технічні цінності, що відображаються у Балансі підприємства, та врахування можливих несприятливих подій на господарську діяльність у коротко-, середньо- та довгостроковому періодах функціонування. Аудитор, у свою чергу, спирається на використання існуючої методології проведення аудиторської перевірки (міжнародних стандартів аудиту), з урахуванням форс-мажорних обставин (у т.ч. військові дії та воєнний стан), що спричинили втрати та знищення майна підприємства. Новизна. Систематизовано та модифіковано процес проведення аналізу та аудиту фінансово-господарської діяльності підприємства з урахуванням форс-мажорних обставин (у т.ч. військові дії та воєнний стан). Практична цінність. Запропонована методика стане корисною для викладачів та студентів ЗВО, що викладають дисципліни, пов’язані з аудитом та аналізом господарської діяльності підприємства, науковців та практиків, що досліджують вказані проблеми. The purpose of the article is to study the peculiarities of the analysis and audit of the economic activity of enterprises in the conditions of martial law. Method. The research methodology, according to the author's version, is based on the following general and specific methods of scientific knowledge: the method of system analysis to determine the main changes that affected the processes of analysis and audit of economic activity; the method of content analysis to determine the impact of force majeure on the processes of analysis and audit of economic activity; the method of abstraction to determine the likely scenario of the development of events, provided that force majeure circumstances and the impact on the results of economic activity are avoided; methods of induction and deduction to determine the level of potential risk of occurrence of adverse events and rates of their development; methods of analysis and synthesis for building an algorithm for conducting analysis and auditing of the enterprise's economic activity. The results. Conducting the analysis of financial and economic activity is possible in several cases: 1) for the needs of the company's management, it is an operational, current and strategic analysis; and 2) when conducting an audit in order to identify the correctness and reliability of the display of accounting indicators in reporting documents. In the first case, the analysis involves adjusting the existing indicators for incurred losses and destroyed material and technical values, which are reflected in the balance sheet of the enterprise, and taking into account possible adverse events on economic activity in the short-, medium- and long-term periods of operation. The auditor, in turn, relies on the use of the existing audit methodology (international auditing standards), taking into account force majeure circumstances (including military actions and martial law) that caused losses and destruction of the company's property. Novelty. The process of analysis and audit of the company's financial and economic activity is systematized and modified, taking into account force majeure circumstances (including military operations and martial law). Practical value. The proposed methodology will be useful for teachers and students of higher education institutions teaching disciplines related to the audit and analysis of the economic activity of the enterprise, scientists and practitioners investigating the specified problems.Документ Оцінка втрат українського бізнесу внаслідок війни та ключові напрямки відновлення вітчизняної економіки у післявоєнний час(2023) Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Кириченко, Ольга Миколаївна; Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаВ статті розглянуто наслідки вторгнення Російської Федерації на територію України. Приве-дено суми збитків від знищення нерухомості та інфраструктури, оцінку втрат промисловогосектору внаслідок війни. Представлено перелік підприємств, які зазнали пошкоджень або булизруйновані станом на 1 вересня 2022 року. Акцентовано увагу на збитки завдані земельномуфонду та АПК України. Найбільша частка втрат сільгоспвиробників відбулася через знищеннята пошкодження сільськогосподарської техніки, інфраструктури для зберігання виробленоїсільськогосподарської продукції, знищення та крадіжку готової сільськогосподарської про-дукції. Значним викликом перед підприємствами стало питання логістичного забезпечення,перебудови маршрутів постачання продукції. Великої уваги приділено проблемі здійснення експортної діяльності, адже Україна - значнийекспортер сільськогосподарської продукції. Приведено результати експортної діяльності Ук-раїни та зазначено суттєве скорочення по окремих позиціях, що негативно впливає на еконо-міку країни. Наголошено на скороченні ВВП країни, девальвацію гривні, інфляції. Для запобі-ганню падінню економічних показників, урядом України розроблено "План Відновлення Украї-ни". В рамках плану визначено перелік Національних програм на 10 років для досягнення клю-чових результатів. в різних сферах - зміцнення оборони і безпеки, діджиталізація, розвиток сек-торів економіки з доданою вартістю, енергетична незалежність, зміцнення інституційної спро-можності, поліпшення бізнес-середовища, забезпечення конкурентного доступу до капіталута макрофінансової стабільності, розширення та інтеграція логістики з ЄС, відбудова чистогота захищеного середовища, відновлення та модернізація соціальної інфраструктури та інфра-структури регіонів, модернізація системи охорони здоров'я, розвиток системи освіти, культу-ри та спорту, забезпечення ефективної соціальної політики тощо. Ключовими напрямки, на якихмає зосередитися держава, задля подолання кризи та відновлення економіки після закінченнявійни є: відновлення експорту основних товарів (зернових, руди та металу), захист внутрішнь-ого виробника і протидія імпорту, відновлення інфраструктури, оновлення фінансової систе-ми, розвиток АПК, трансформація ІТ сфери, розвиток ринку праці, забезпечення навчання тавчасної перекваліфікації кадрів, створення нових робочих місць. Всі ці заходи сприятимутьвідновленню країни та поступовому розвитку з метою можливості інтеграції в Європейськийпростір. The article considers the consequences of Russian Federation invasion on territory of Ukraine.The amounts of losses from the destruction of real estate and infrastructure, estimates of losses ofthe industrial sector as a result of the war are given. The list of enterprises that were damaged ordestroyed as of September 1, 2022 is presented. Attention is focused on the damage caused to theland fund and agro-industrial complex of Ukraine. The largest share of losses of agricultural producerswas due to the destruction and damage of agricultural machinery, infrastructure for storage ofagricultural products, destruction and theft of finished agricultural products. A significant challengefor the enterprises was the issue of logistics, restructuring of supply routes.Much attention was paid to the problem of export activities, as Ukraine is significant exporter ofagricultural products. The results of Ukraine's export activity were presented and a significantreduction in certain items was noted, which negatively affects the country's economy. The reductionof the country's GDP, devaluation of the hryvnia, inflation were emphasized. To prevent the declinein economic indicators, the Government of Ukraine has developed the "Recovery Plan of Ukraine".The plan defines a list of National Programs for 10 years to achieve key results in various areas -strengthening defense and security, digitalization, development of value-added sectors of theeconomy, energy independence, strengthening institutional capacity, improving the businessenvironment, ensuring competitive access to capital and macro-financial stability, expansion andintegration of logistics with the EU, restoration of a clean and secure environment, restoration andmodernization of social and regional infrastructure. The key areas that the state should focus on inorder to overcome the crisis and restore the economy after the end of the war are: restoration ofexports of basic goods (grain, ore and metal), protection of domestic producers and counteractionto imports, restoration of infrastructure, renewal of the financial system, development of agriculture,transformation of the IT sector, development of the labor market, ensuring training and timelyretraining of personnel, creation of new jobs. All these measures will contribute to the restoration ofthe country and gradual development for the purpose of integration into the European space.Документ Теоретичні аспекти і передумови створення кластеру молочної промисловості(2015) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаУкраїна — потужна аграрна країна, з віковими традиціями рослинництва і тваринництва. Саме такі передумови і стали підґрунтям для розвитку харчової промисловості через формування й ефективне функціонування кластерних структур. При створенні кластеру виникає проблема ідентифікації самого кластеру як певного утворення, об’єднання, так і підприємств, що можуть стати повноправними учасниками кластеру та скористатися всіма перевагами участі в ньому. В роботі визначені основні методичні підходи ідентифікації кластерного утворення. Автором були визначені теоретичні підходи ідентифікації кластерів молочної промисловості, проаналізовані основні статистичні показники спроможності підприємств до кластерних утворень. Були визначені та проаналізовані КЛОК та КДВ молочної промисловості по Київській області за всіма варіантами розрахунків (за чистим доходом, кількістю підприємств та чисельністю працівників). В результаті розрахунку даних коефіцієнтів була визначена спеціалізація району та визначені перспективні галузі для розвитку кластерів. Ukraine is a powerful agrarian country with ancient traditions of crop and livestock farming. Such preconditions became the ground for the development of food industry by way of formation and effective operation of cluster structures. The process of cluster forming brings out a problem of cluster identification, concerning not only certain formation or association, but also enterprises that can become full members of the cluster and experience all the benefits of the membership. This research defines the main methodological approaches to cluster identification. The author determines theoretical approaches to identify dairy industry clusters, and analyses the main statistical indicators of enterprises towards capability of forming clusters. There were identified and analyzed coefficient of localization and coefficient of per capita production of dairy industry through Kiev region following all calculating options (net income, number of enterprises and quantity of employees). As a result of coefficient figure calculations, region specialization was determined and perspective fields for cluster development were definedДокумент Кластери молочної промисловості: передумови та ефективність функціонування(2015) Ніколаєнко, Світлана МиколаївнаПроцеси глобалізації, що відбуваються економічному розвитку України обумовлюють необхідність розробки та впровадження нових методичних, методологічних та прикладних підходів щодо формування та функціонування кластерних утворень. З метою підвищення ефективності і галузі, і регіону, враховуючи особливості виробничо-господарської діяльності підприємств молочної промисловості, їх спрямованість на матеріально-технічну (сировинну) базу, доцільно визначити основні етапи та склад організаційної структури кластеру. Кластерні формування являють собою прийнятну структуру для розробки нових форм господарювання і передбачає перехід від прямого втручання органів державної влади до регулювання за допомогою опосередкованих стимулів. Автором визначені основні характеристики основних базових напрямків теорії управління економічним розвитком та чотири підходи до виявлення сутності стійкого розвитку економічних систем. Розроблена організаційна структура кластерного утворення молочної промисловості із обґрунтуванням доцільності його створення. Формування кластеру молочної промисловості дозволить розвинути промисловий сектор на даній території та стати засобом прискореного розвитку всієї економічної системи. Globalization occurring economic development of Ukraine necessitated the development and implementation of new teaching, methodological and applied approaches to the formation and operation of cluster formations. To increase the efficiency and industry and region, given the characteristics of the economic activities of the dairy industry, concentrating on logistics (raw) base, it is advisable to identify the main stages of the organizational structure and composition of the cluster. Cluster formation are acceptable framework for developing new forms of management and provides the transition from direct interference by public authority to regulation through indirect incentives. The author defines the main characteristics of the main areas of basic management theory and economic development of the four approaches to identify the nature of sustainable development of economic systems. Organizational structure of cluster formation dairy industry with rationale for its creation. Formation of cluster dairy industry will develop the industrial sector in the area and become a vehicle for accelerated development of the economic system.