Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
22 результатів
Результати пошуку
Документ Основні вимоги до систем управління безпечністю промислового харчового виробництва(2022) Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Наталія Іванівна; Романовський, Назарій ОлеговичСтаттю присвячено базовим санітарно-гігієнічним вимогам до промислового виробництва харчового продукту. Виконання санітарно-гігієнічних вимог спрощує впровадження на підприємстві систем управління безпечністю і якістю продукції, таких як ISO 22000, FSSC 22000, НАССР, IFS, BRC, SQF, Global GAP, а також стандартів країн і корпорацій Datch HACCP. Санітарно-гігієнічні вимоги є підґрунтям для згаданих систем управління безпечністю. Санітарно-гігієнічні вимоги до виробничих процесів розкриті у принципах кодексу Аліментаріус, процедурах належної виробничої практики GMP та стандартних санітарних робочих процедурах ССРП. Мінімальні базові вимоги щодо підтримання гігієни виробничих процесів і середовищ, недопущення потрапляння небезпечних речовин у продукт чи дії небезпечних чинників на продукт викладені у GMP або у ССРП. Для підприємства необхідно деталізувати кожний етап надходження матеріальних потоків від постачальника на виробництво, на самому виробництві та на шляху до споживача, надавати інформацію споживачеві про умови поводження з продуктом після розпаковування і до споживання. Відстеження безпечності продукту здійснюють «від лану до столу». Проведено аналіз базових санітарно-гігієнічних вимог щодо безпечності харчових продуктів, які закладено в сучасних стандартах щодо безпечності харчового продукту, виробленого промисловим способом. Стандартні санітарні робочі процедури виробництва харчового продукту забезпечують якість і безпечність продукту на всіх етапах виробництва. Санітарно-гігієнічні вимоги обумовлюють розташування й облаштування виробничих приміщень, оснащення засобами контролю, правила очищення обладнання та поводження з відходами, політику щодо культури роботи персоналу. Санітарно-гігієнічні процедури на кожному харчовому підприємстві є деталізованими щодо послідовності виконання та переліку відповідальних осіб і необхідні для сталого виробництва безпечного харчового продукту. The article is devoted to basic sanitary and hygienic requirements to industrial production of food products. Implementation of sanitary and hygienic requirements makes it easier for the enterprise to implement safety and quality management systems, such as ISO 22000, FSSC 22000, НАССР, IFS, BRC, SQF, Global GAP, and also standards of Datch HACCP countries and corporations. Sanitary and hygienic requirements are the basis for the mentioned safety management systems. Sanitary and hygienic requirements to production processes are described in principles of the Code of Alimentarius, procedures of proper industrial practice GMP and standard sanitary working procedures (SSWP). Minimum basic requirements are described in GMP or SSWP, to support hygiene of production processes and media, to prevent the entry of hazardous substances into the product or the action of dangerous factors on the product. For each enterprise it is necessary to detail each stage of flow of material from the supplier to production, at the production itself and on the way to the consumer, and to provide information about conditions of handling of the product after unpackaging and before consumption to the consumer. Product safety is controlled “from field to tableˮ. The analysis of basic sanitary and hygienic requirements concerning food safety, which are described in modern standards concerning safety of food product produced in industrial conditions, was carried out. Standard sanitary working procedures for food production ensure the quality and safety of products at all stages of production. Sanitary and hygienic requirements define the location and installation of production facilities, equipment of control facilities, rules of equipment cleaning and waste management, policy of staff work culture. Sanitary and hygienic procedures at each food company are detailed regarding the sequence of execution and list of responsible persons and are necessary for the sustainable production of safe food products.Документ Характеристика мийних розчинів первинної обробки вовни(2016) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Ляховецький, Дмитро ОлександровичУ статті розглянуто показники, що характеризують дію мийних розчинів первинної обробки вовни. Досліджено критичну концентрацію міцелоутворення та поверхневу активність водних розчинів мийних засобів «Сульсид-МПШ» і лауретсульфату натрію (Sles 70). Встановлено вплив на вказані показники добавки спирту етилового і диметилсульфоксиду до розчинів Sles 70. Дослідження довело, що миючий засіб «Сульсид-МПШ» має найвищу поверхневу активність і найменше значення критичної концентрації міцелоутворення. Добавка спирту етилового 1 % об. і диметилсульфоксиду до 0,1 % мас. до водних розчинів Sles 70 несуттєво збільшує критичну концентрацію міцелоутворення та знижує поверхневу активність. This article studies the indicators which characterize the cleaning effect of washing solutions for primary wool processing. The research determined the critical concentration of micelle and surface activity of aqueous solutions of detergents “Sulsyde-MPSh” and sodium laureth (Sles 70). The study specified the effect of adding of ethyl alcohol and dimethyl sulfoxide to the solutions Sles 70 on the abovementioned indicators. Surface activity turns out to the highest for the detergent ‘Sulsyde-MPSh’ and has the lowest value of the critical micelle concentration. Adding of ethyl 1 % vol. and dimethyl sulfoxide up to 0.1 % to the aqueous solutions Sles 70 slightly increases the critical concentration of micelle and slightly decreases surface activity of aqueous solutions.Документ Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаУ статті розглянуто нанотехнологічну трифазну систему (оліякаталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та підтверджено необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н1 і Н2 отримано асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Nanotechnological three phase system (butter — catalyst — hydrogen) has been studied in this article. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the critical points of hydrogenation process have been investigated and the necessity of experimental researches has been proved. The physical and chemical indexes of raw material and products have been defined using standard methods.The results of experimental studies of raw material indexes (tropical butters, mixtures of butters) and the obtained products are presented. With the use of N1 and N2 catalysts assortment fats having the set temperature of melting and set degree of hardness (consistency) have been developed.Документ Функціональний продукт в концепції ендоекології здоров’я(2017) Осейко, Микола Іванович; Романовська, Тетяна Іванівна; Шевчик, Василь ІвановичСтаття присвячена концепції ендоекології здоров'я і функціональним продуктам. Створення функціональних продуктів і препаратів геронтологічного напрямку щодо виникнення вікових патологій є важливим напрямком проблеми продовження активного та творчого життя населення. Вирішення цієї проблеми можливе при спільній роботі науковців, фізико-хіміків, дієтологів і технологів. Проаналізовано роль жирних кислот омега-З і холестерину в функціональних продуктах. Розглянуто концепцію ендоекології здоров'я з використанням системи КТІОЛ. Врахована реабілітаційна функція їжі і води за рахунок лікувально-профілактичної дії есенціальних нутрієнтів. Враховано також необхідність індивідуального і комплексного підходу до організму людини. Вперше запропонована концепція техне з використанням системи КТІОЛ-II для геронтологічної профілактики офтальмологічних захворювань. На основі теоретичних і експериментальних досліджень обгрунтовано масляну композицію КТІОЛ-СЛ2. Розроблено новий функціональний продукт КТІОЛ - БІО для використання в холестериновій дієті і оздоровчо-лікувальному харчуванні. The article is devoted to the concept of the Health Endoecology and functional products. Creation of functional foods and drugs of Gerontological direction regarding occurrence of age-related pathologies is an important area of the problem of extending the active and creative life of the population. The solution to this problem can be solved in co-operation of scientists, physical chemists, nutritionists and engineers. The role of omega-3 and cholesterol in functional foods has been analysed. Health Endoecology concept based on KTIOL system is covered. Rehabilitative function of food and water due to the therapeutic and prophylactic action of essential nutrients is noted. The need for individual and integrated approach to the human body is also noted. The concept of Techne using KTIOL-II system for gerontological prevention of ophthalmic diseases is proposed for the first time. KTIOL-SL2 oil composition has been substuntinated on the basis of theoretical and experimental studies. New functional product KTIOL-BIO has been created - for use in cholesterol diet, health improvement and clinical nutrition.Документ Дослідження фосфоолієвмісних матеріалів і місцел у системі КТІОЛ(2009) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Геращенко, Т. М.Визначено уточнені дані складу та якості фосфооліевмісних продуктів вітчизняного виробництва. Досліджено раціональні режими процесу фракціонування в області заданих параметрів (гідромодуль, тривалість, добавка) та вплив добавок КТІОЛ на оптичні характеристики та фізичні показники місцел фосфоліпідівз метою поліпшення колір ності кінцевих продуктів та збільшення виходу гідрофільної фракції фосфоліпідів. З використанням модельних систем та експериментальних данихвиявлено раціональні умови фракціонування фосфоолієвмісного матеріалу. Determined specified data structure and quality fosfomaslosoderzhaschihproduktov domestic production. Abstract-rational modes of fractionation process in the investigated area given three parame (hydronic duration additive) and the effect of additives on the optical characteristics KTIOL AND INDIVIDUALS cal show whether those non-integer m phospholipids to reduce the CEE tnosti horseback month old products and increasing the yield of the hydrophilic fraction of phospholipids. Using model systems and experimental data revealed rational fractionation conditions phosphatase tidnogo concentrate.Документ Нанотехнології: гідровані жири для кондитерських композицій(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаУ статті досліджено гідрування олієжирової сировини (олій) і конди-терських композицій. У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено необхідність удосконалення кондитерських жирів і композицій. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників соняшникової олії та отриманих продуктів. Витрата каталізаторів П8 і Н0 склала 1,0... 1,1 кг/т, витрата водню — 27...52 нм/т. Отримано кондитерський жир із раціональними температурами плавлення і твердістю (консистенцією) для виробництва кондитерських композицій. The article considers the hydrogénation of oil and fat raw material, as well as confectionery formulations. As a result of analytical consideration of scientific and technical sources, the necessity of improving confectionery fats and formulations was determined. The physical and chemical indexes of feedstock and final products were defined by the standard methods.The results of experimental researches of indexes of sunflower oil and its products are shown. P8 and N0 catalyst consumption is 1,0...1,1 kg/t, hydrogen consumption is 27...52 nm3/t. The confectionery fat, suitable for confectionery formulations with rational melt temperature and hardness (consistency) was produced.Документ Мінеральні макро- і мікроелементи фосфоліпіди их продуктів(2014) Осейко, Микола Іванович; Шеманська, Євгенія Іванівна; Шевчик, Василь ІвановичУ статті досліджено проблему контролю складу фосфоліпідних продуктів, їхньої якості і безпечності. У результаті аналітичного дослідження виявлено, що вміст мінеральних і токсичних елементів у фосфоліпідних продуктах вивчено недостатньо. Елементний склад мінеральних речовин визначено методом оптико-емісійндї спектрометрії. Наведено результати експериментальних досліджень складу макро- і мікроелементів фосфоліпідних продуктів. Встановлено високу зольність фосфатидних концентратів (5,0...6.4 %), що корелюється з високим вмістом металів У складі золи виявлено підвищений вміст металів перемінної валентності — заліза і міді, які є каталізаторами процесів окиснення в ліпідовмісних продуктах і добавках. Співвідношення іонів міді і заліза у досліджених зразках склало від 1:11 до 1:49. Також наведено гігієнічну характеристику хімічних елементів. У фосфоліпідній сировині виявлено підвищений вміст алюмінію, бору, марганцю, титану. На ці елементи гранично допустимі рівні ще не встановлено. Забрудненість токсичними елементами фосфатидних концентратів не перевищувала гранично допустимих норм. The article is devoted to the problem of control of phospholipid products composition, their quality and safety. The analytical study revealed that the content of mineral and toxic elements in phospholipid products has been insufficiently studied. The elemental composition of minerals was determined by optical emission spectrometry. The results of experimental investiga-tions of macro and microelements of phospholipid products are presented in this article. The mineral composition of tested products is described as macro- (calcium, magnesium, sodium, potassium), and trace elements (iron, zinc, copper, manganese, chromium, molybdenum, etc.), including essential ones. It is determined that the high ash-content of phosphatide concen-trates (5.0— 6.4 %) correlates with high maintenance of metals in the ash. The presence of metals of variable valency (iron and copper) is investigated. These metals are the catalysts of oxidi-zation processes of lipid- containing products and additives. The ratio of copper and iron in the studied samples varies from 1:11 to 1:49. A hygienic characteristic of chemical elements is also presented in this papa-. The increased content of alumi-num, boron, manganese, and titanium was found in the phosp-holipid raw material. Limit values for these elements are not yet established. Contamination of phosphatide concentrate by toxic elements does not exceed the maximum allowable limits.Документ Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини(2014) Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівнаСтаттю присвячено проблемі гідрування олієжирової сировини. Розглянуто нанотехнологічну трьох фазну систему (олія-каталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н-1 і Н-2 отримано .асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Витрата каталізаторів Н-1 і Н-2 0.7 … 1.1 кг/т, витрата водню 10.7 … 33.6 нм3/т. Виявлено нове технічне рішення (спосіб гідрування рослинних олій). Отримано асортимент жирів із раціональними температурами плавлення і твердістю (консистенцією) для виробництва маргаринів, кондитерських, кулінарних жирів і жирів спеціального призначення. The article is devoted the problem of hydrogenizing of oils (raw material). The nano-technological is considered three phase system (butter - catalyst - hydrogen). As a result of analytical consideration of scientific and technical sources found out the critical points of process of hydrogenizing and necessity of experimental researches. The physical and chemical indexes of feedstock and products are certain standard methods. The results of experimental researches of indexes of raw material (tropical butters, mixtures of butters) and got products are resulted. With the use of catalysts of N-1 and N-2 got assortiment fats with the set temperature of melting and hardness (by consistency). Expense of catalysts of N-1 and N-2 0.7 ... 1.1 kg/t, expense of hydrogen 10.7 . 33.6 nm3/t. A new technical decision is exposed (method of hydrogenizing of vegetable butters). The assortment of fats is got with the rational temperatures of melting and hardness (by consistency) for the production of margarines, pastry shops, culinary fats, and fats of the special setting.Документ Біологічно активні рослинні олії із нетрадиційної сировини(2003) Осейко, Микола Іванович; Українець, Анатолій Іванович; Мирончук, Валерій Григорович; Пешук, Людмила Василівна; Шеманська, Євгенія Іванівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Заєць, Євген; Гуца, С. В.У статті наведено дані щодо показників складу і якості рослинних олій із нетрадиційної сировини, що необхідні для створення ресурсозберігаючих технологій вилучення та збереження біологічно активних речовин у продуктах харчового, лікувально-профілактичного та функціонального призначення. The article presents data on the performance and quality of the vegetable oil from non-conventional raw materials needed to build resource-saving technologies of extraction and preservation of biologically active substances in food products, forging poly-care and functionality.Документ Біологічно активні комплекси ліпідів та екстрактів(2003) Осейко, Микола Іванович; Гулий, Іван Степанович; Українець, Анатолій Іванович; Пешук, Людмила ВасилівнаУ статті наведено створення ресурсозберігаючих технологій оптимального вилучення та збереження в кінцевих продуктах біологічно активних речовин для використання концентратів ліпідів і екстрактів у продуктах лікувально-профілактичного та функціонального призначення. saving technologies create an optimum extraction and storage of final products, biologically active compounds for use concentrates and extracts lipids in prokduktah health care and functionality.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »